Αποκλειστικές εικόνες από το μεγαλύτερο συγκοινωνιακό, αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό έργο υποδομής στη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο, έπειτα από δεκαετίες, παραδίδεται
- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Ελληνικές πατέντες: Μια λύση σε καθημερινά προβλήματα
Μια ομάδα σχεδιαστών συγκέντρωσε στο βιβλίο «Travelogue» πρωτότυπες πατέντες από κάθε γωνιά της Ελλάδας
H Βάσω Ασφή, o Κώστας Μπίσας και ο Λουκάς Αγγέλου είναι τρεις νέοι σχεδιαστέςκαι δημιουργοί του «Travelogue: Greek everyday solutions to common problems», το βιβλίο που στις σελίδες του φιλοξενεί πρωτότυπες πατέντες από κάθε περιοχή της Ελλάδας.
Στις 176 σελίδες του βιβλίου περιλαμβάνονται φωτογραφίες από διάφορα ταξίδια ανά την Ελλάδα και από το ανοιχτό κάλεσμα που έκαναν οι δημιουργοί λαμβάνοντας συμμετοχές ανθρώπων που απολαμβάνουν να ανακαλύπτουν DIY ευρήματα. Τις εικόνες συνοδεύουν και κάποια μικρά κείμενα που περιγράφουν την ιδέα πίσω από το «Travelogue», αλλά και μια ακαδημαϊκή τοποθέτηση σε σχέση με την DIY κουλτούρα από την ÅsaStåhl – Senior Lecturer of Design στο πανεπιστήμιο Linnaeus της Σουηδίας.
Όπως εξηγούν οι ίδιοι: «Το project “DIY: Who’s the Designer?” έχει παρουσιαστεί ανά τα χρόνια σε εκθέσεις και συνέδρια, στoπλαίσιo των οποίων ανακαλύψαμε με μεγάλη χαρά ότι το αντικείμενο αφορούσε μια μεγάλη και αρκετά ευρεία ομάδα ανθρώπων που δεν σχετίζονταν απαραίτητα με το design. Παράλληλα η προσωπική μας συλλογή μεγάλωνε συνεχώς με νέα, ενδιαφέροντα και αλλόκοτα “ευρήματα”. Έτσι συνειδητοποιήσαμε ότι θα θέλαμε να εμπλουτίσουμε το υπάρχον αρχείο και να προχωρήσουμε σε ένα κάλεσμα άλλων παρατηρητών και “συλλεκτών” DIY κατασκευών. Η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό,τι περιμέναμε. Σκεφτήκαμε ότι αυτή η συλλογή θα μπορούσε να οργανωθεί με τη μορφή μιας έκδοσης. Μετά τη σημαντική συμβολή και του Hyper Hypo, Στάθη Μητρόπουλου,αλλά και του Αντρέα Κόκκινου η έκδοση πήρε την τελική μορφή ενός φωτογραφικού λευκώματος.
»Όλοι έχουμε ανάγκες τις οποίες μπορούμε να καλύψουμε όχι απαραίτητα με έτοιμες ή polished λύσεις. Η DIY πατέντα μάς δείχνει πως τα πράγματα μπορούν να υλοποιηθούν με παραπάνω από έναν τρόπο, αρκεί να υπάρχει διάθεση για δημιουργική και κριτική σκέψη. Με τον τρόπο αυτό, έμμεσα, μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε πως πάντα υπάρχουν εναλλακτικές και πως δεν χρειάζεται να περιοριζόμαστε μόνο σε έτοιμες λύσεις. Άρα για εμάς η DIY πατέντα είναι μια ευκαιρία για δημιουργίας και καινοτομίας.
»Οι πατέντες που συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο ποικίλουν. Συναντά κανείς από πατέντες καλλωπισμού και διακόσμησης, μέχρι πατέντες για πάρκινγκ και προστασία από τον ήλιο, το καπέλο του γαϊδουριού “Sunshade”, την πίστα πανηγυριού “Stage for the Band”, τη στάνη “Animal Traffic Control”. Δεν αναγνωρίζουμε κάποια σημαντική διαφορά μεταξύ των διαφορετικών περιοχών. Οι πατέντες χαρακτηρίζονται βάσει των αναγκών που μπορεί να προκύπτουν και το πώς έχουν αντιμετωπιστεί από τους “ανώνυμους σχεδιαστές”, όπως θέλουμε να τους αποκαλούμε. Υπάρχουν επαναλαμβανόμενες πατέντες με πιο χαρακτηριστική τον τενεκέ γλάστρα.
»Οι περισσότερες πατέντες έχουν εντοπιστεί στην Αθήνα, κυρίως λόγω του ότι ζούμε στην Αθήνα. Αλλά και στη Σαντορίνη λόγω του ότι επιμεληθήκαμε μια έκθεση στην Biennale το 2012, με τοπικές πατέντες και κατά τη διαμονή μας εκεί είχαμε την ευκαιρία να εντοπίσουμε αρκετά χαρακτηριστικά παραδείγματα».
Δειτε περισσοτερα
Η σειρά ξεχωριστών posters που παρουσιάζονται λίγο πριν από κάθε ευρωπαϊκή αναμέτρηση
Τα Fresh Voices επέστρεψαν για τον Νοέμβριο στο Γαλλικό Ινστιτούτο, και ήμασταν όλοι εκεί.
Ζωγραφικά έργα, γλυπτά, σχέδια για ταινίες και θρυλικά εξώφυλλα δίσκων
Μια μαγική μουσική βραδιά με συζητήσεις και live στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζα Γουλανδρή
Με αφορμή την Ωκεανίδα 2024, γνωστοί καλλιτέχνες δίνουν νέα μορφή σε σανίδες που έχουν ήδη «δαμάσει» τα κύματα