Τα υλικά της χαράς βρίσκονται στην παρέα με έναν καλό φίλο, σε ένα ποτήρι κρασί, σε μια αγκαλιά…
- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Γιώργος Καρράς: Από τότε που έπαιζε με τις Τρύπες, μέχρι τον δεύτερο προσωπικό του δίσκο
Ο Γιώργος Καρράς που γνωρίσαμε ως συνθέτη και μπασίστα την εποχή που έπαιζε με τις Τρύπες, μιλάει για τα Υλικά της Χαράς, τον δεύτερο προσωπικό του δίσκο
Οι «Ασκήσεις Απλότητας» ήταν ένας δίσκος που έπαιξε πολύ στο πικάπ μου. Χωρίς να καταλαβαίνω ακριβώς τους λόγους, ήταν ένας δίσκος που λειτουργεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας τον βάλεις να τον ακούσεις. Όχι ένας δίσκος περιβάλλοντος, όχι ένας δίσκος background που σε αφήνει να κάνεις οποιαδήποτε δουλειά θέλεις αλλά ένας δίσκος που νιώθεις να συνδέεται στενά με τη στιγμή σου, την κάθε στιγμή. Μερικές φορές σκέφτομαι ότι με τα instrumental άλμπουμ, αυτό είναι πιο εύκολο.
Και να που έρχεται ο καινούργιος δίσκος του Γιώργου Καρρά, τα «Υλικά της Χαράς», ένας δίσκος πάνω σε ποίηση του ποιητή από τη Θεσσαλονίκη Ανέστη Ευαγγέλου. Ένας δίσκος πιο πλήρης, ενδεχομένως και πιο προσωπικός. Ήταν ο δίσκος που άκουσα τις πιο πολλές φορές κατά τη διάρκεια των γιορτών. Η ποίηση του Ανέστη Ευαγγέλου ήρθε και κάθισε ακριβώς πάνω στην ατμόσφαιρα της μουσικής, τόσο τέλεια, που δεν μπορείς να ξεχωρίσεις πού έχει τον πρώτο λόγο ο Γιώργος Καρράς και πού ο Ανέστης Ευαγγέλου…
O Γιώργος Καρράς μιλάει με αφορμή το νέο του προσωπικό δίσκο σε στίχους ποιημάτων του Ανέστη Ευαγγέλου
— Γιώργο, όταν είχαμε μιλήσει για τις «Ασκήσεις Απλότητας», μου είχες πει ότι επρόκειτο για έναν νέο κόσμο που είχες ανακαλύψει. Τώρα που έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε, πώς νιώθεις για εκείνον τον δίσκο;
Αναφερόμουν στον τρόπο που είχα ενορχηστρώσει τη μουσική. Ύστερα από τον καιρό που πέρασε και έχοντας αποκτήσει την απαραίτητη απόσταση από το δίσκο, μπορώ να πω ότι εξακολουθεί να μου αρέσει.
— Είσαι ευχαριστημένος από το πόσο ακούστηκε, από την αποδοχή που είχε;
Είμαι ευχαριστημένος από το πώς πήγε ο δίσκος αν και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να πάει και καλύτερα.
— Είναι άραγε δυσκολότερο για κάποιον δίσκο που δεν έχει στίχους να φτάσει σ’ ένα ευρύτερο κοινό;
Πραγματικά δεν γνωρίζω την απάντηση. Συνήθως ο περισσότερος κόσμος θέλει η μουσική να συνδέεται με το λόγο, δηλαδή να υπάρχουν στίχοι για να μπορεί να τους τραγουδάει. Η ακρόαση ορχηστρικής μουσικής μάλλον απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες.
— Στην ίδια εκείνη συζήτηση που είχαμε κάνει τότε, μου είχες πει ότι είχες έτοιμα 10 τραγούδια. Είναι αυτά που κυκλοφορούν τώρα στα «Υλικά της Χαράς»;
Ναι, τότε ήταν που είχα έτοιμα τα προσχέδιά τους και είχα αρχίσει να τα δουλεύω στο στούντιο.
— Αισθάνομαι ότι η μουσική σου -τόσο στην εποχή με τις Τρύπες- όσο και στους δύο προσωπικούς δίσκους σου έχει μια αίσθηση -συγχώρεσέ μου τον αδόκιμο όρο- «Θεσσαλονικότητας». Νιώθεις έτσι; Είναι αυτό ένα στοιχείο που σε συνδέει με την ποίηση του Ανέστη Ευαγγέλου;
Δεν είμαι σίγουρος ότι κατανοώ τον όρο οπότε δεν μπορώ να διακρίνω αν υπάρχει κάτι τέτοιο στη μουσική μου και αν είναι αυτό που με συνδέει με τον ποιητή. Εάν μιλάμε για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουν κάποιες μουσικές και την επίδρασή τους στη γενικότερη κουλτούρα ενός τόπου, όπως είναι π.χ. ο ήχος του Μάντσεστερ, ίσως εννοείς ότι κάτι αντίστοιχο υπάρχει και στην Ελλάδα, π.χ. ο ήχος της Θεσσαλονίκης. Αν αυτό εννοείς, τότε σίγουρα θα έχω επιρροές αφού κι εγώ σ' αυτήν την πόλη μεγάλωσα.
— Ποια (άλλα) στοιχεία σε συνδέουν με την ποίηση του Ανέστη Ευαγγέλου;
Αυτό που αισθάνθηκα με την ανάγνωση των ποιημάτων του Ευαγγέλου ήταν σαν κάποιος να είχε διαβάσει τις σκέψεις μου. Ταυτίστηκα με κάποια ποιήματά του, με τη σκέψη του. Κρίμα που δεν τον γνώρισα όσο ζούσε. Τουλάχιστον τον γνώρισα μέσα από τα ποιήματά του. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να με συνδέει με τον ποιητή, πέρα από το ότι γεννηθήκαμε και ζήσαμε στην ίδια πόλη.
— Νιώθω ότι δεν ζούμε στις καλύτερες εποχές. Όμως -όπως λέει και ο Ανέστης Ευαγγέλου- κάπου «λάμπουνε καταχωνιασμένα, ελάχιστα, τα υλικά της χαράς». Πού τα ψάχνεις εσύ, πού πιστεύεις ότι αξίζει να τα ψάχνουμε όλοι;
Τα δικά μου υλικά της χαράς βρίσκονται στην παρέα με έναν καλό φίλο, σε ένα ποτήρι κρασί, σε μια αγκαλιά. Ο καθένας ανακαλύπτει τα δικά του υλικά και πρέπει να τα αναζητά στα πράγματα εκείνα που του δίνουν ουσιαστική χαρά.
— Στο αυστηρά μουσικό κομμάτι, πόσο κοντά και πόσο μακριά νιώθεις από τον προηγούμενο δίσκο σου;
Δεν νομίζω ότι έφυγα μακριά γιατί και σ' αυτόν το δίσκο εξακολουθώ να ενορχηστρώνω με παρόμοια λογική. Όχι σε όλα τα κομμάτια βέβαια, μιας και κάθε τραγούδι έχει τις δικές του ανάγκες. Για παράδειγμα, σε κάποια τραγούδια προσθέσαμε διάφορες ηχητικές πινελιές, πιο πειραματικές, όπως είναι οι μεταλλικοί ήχοι από την κρούση λαμαρίνων και τενεκέδων ή χτυπώντας την κουπαστή στις σκάλες του στούντιο με μια μπαγκέτα, από τις πόρτες στην ταράτσα και άλλα τέτοια ασυνήθιστα, από αντικείμενα δηλαδή που δεν είναι καθαυτό μουσικά όργανα.
— Πώς νιώθεις τη φωνή σου πάνω στα τραγούδια αυτά; Είσαι απόλυτα εξοικειωμένος ή σου φαίνεται παράξενη σε σημεία; Νιώθεις ότι εκφράζεις απόλυτα αυτό που θέλεις να περάσεις από την ποίηση του Ανέστη Ευαγγέλου;
Δεν έχω καμία αμφιβολία για το αποτέλεσμα, μου αρέσει πολύ. Στην αρχή ένιωθα αγωνία αλλά όσο τραγουδούσα και δούλευα τα κομμάτια στο στούντιο, άρχισα να εξοικειώνομαι και να μου αρέσει αυτό που ακούω. Αν το αποτέλεσμα δεν με ικανοποιούσε, θα ήμουν ο πρώτος που θα το απέρριπτα.
— Με ποιους άλλους ποιητές έχεις καταπιαστεί ή με ποιους θα ήθελες να καταπιαστείς στο επόμενο διάστημα;
Διαβάζω ποίηση και έχω διαβάσει κυρίως Έλληνες ποιητές αλλά δεν ξέρω αν θα προκύψει κάτι παρόμοιο με αυτό που έχω κάνει, δηλαδή να κάνω ξανά ένα δίσκο με μελοποιημένη ποίηση. Αυτό που θα με ενδιέφερε πιο πολύ είναι να βρω νέους ανθρώπους που γράφουν ενδιαφέροντες στίχους και να τους κάνω τραγούδια.
— Στην προηγούμενη συζήτησή μας, είχες πει ότι δεν έβγαινε κάτι αρκετά καλό κάθε φορά που δοκίμαζες να γράψεις στίχους. Ισχύει ακόμα ή νιώθεις να έχει γίνει κάποια πρόοδος ως προς αυτό;
Ίσως να έγινε κάποια πρόοδος αλλά ακόμη δεν έχω κάτι δικό μου που να πιστεύω πως αξίζει να το κάνω τραγούδι. Ίσως αργότερα να κάνω κάτι που να με ικανοποιεί.
— Από τις μελοποιήσεις ποιημάτων που έχεις ακούσει, ποιες νιώθεις πιο κοντά σου και ποιες θεωρείς καλύτερες;
Αυτές που έγιναν από τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζιδάκι. Που έφεραν την ποίηση στο στόμα του λαού.
— Έχεις σκεφτεί πώς μπορεί να είναι ο επόμενος δίσκος;
Έχω σκεφτεί κάποια πράγματα όμως ακόμη είναι νωρίς για να οριστικοποιηθεί κάτι. Προς το παρόν είμαι αφοσιωμένος στις πρόβες με την μπάντα για τις επερχόμενες παρουσιάσεις του νέου άλμπουμ.
— Να περιμένουμε κάποιες συναυλίες, ίσως; Και με τι σχήμα;
Ήδη έχουμε συμφωνήσει για μία συναυλία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη ενώ έπονται και άλλες για τις οποίες είμαστε σε συζητήσεις. Πέρα από τον εαυτό μου, στο φετινό σχήμα κιθάρα θα παίζει ο Άγγελος Μπουρνάς, τύμπανα ο Γιάννης Βούλγαρης και πλήκτρα/μπάσο κλαρινέτο ο Δημήτρης Κριτσίμης.
Info: Το νέο άλμπουμ του Γιώργου Καρρά «Τα Υλικά Της Χαράς» κυκλοφορεί σε βινύλιο, CD και digital download από τη Submersion Records. Είναι επίσης διαθέσιμο για streaming σε όλες τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες. Η φωτογράφιση έγινε στον χώρο του Pheno.
Δειτε περισσοτερα
Το σημαντικό οπτικό υλικό και η σπουδαία κληρονομιά
Μιλήσαμε με τον Μίλτο Σωτηριάδη, διευθυντή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, για τη διαμόρφωση του χώρου και τον προγραμματισμό της σεζόν
Πασίγνωστοι μόδιστροι σπούδασαν σε σχολές αρχιτεκτονικής πριν κάνουν το pivot στον κόσμο της μόδας
Μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στο περιβάλλον και το ντεκόρ του υπνοδωματίου μπορούν να προσφέρουν ηρεμία σε σώμα και πνεύμα και φυσικά τέλειο στιλ στον χώρο
«Δε θυμάμαι ομορφότερη χριστουγεννιάτικη Θεσσαλονίκη από τη φετινή, δε χορταίνω χρονιάρες μέρες να τη διασχίζω»