elson_-_by_george_xigos-gia_longform
Μουσικη

O Διονύσης Γραμμένος με την ΕΛΣΟΝ σε μια μοναδική βραδιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

 Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων έχει προγραμματίσει αμέσως μετά την πρώτη της εμφάνιση στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης
Νίκη Κοσκινά
Νίκη - Μαρία Κοσκινά
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ο χαρισματικός Διονύσης Γραμμένος με την Ελληνικη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων σε μια υπέροχη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, υπό τη διεύθυνση του δεξιοτέχνη αρχιμουσικού Διονύση Γραμμένου, θα δώσουν μια ξεχωριστή συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 30 Οκτωβρίου. Η εμφάνιση αυτή αποτελεί μια «πρόβα» πριν από την πρώτη προγραμματισμένη συναυλία της ΕΛΣΟΝ στη Νέα Υόρκη και το εμβληματικό Carnegie Hall.

Το πρόγραμμα της συναυλίας της ΕΛΣΟΝ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

H μουσική βραδιά -που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης- θα αποτελέσει μια ακόμη ευκαιρία για το κοινό να απολαύσει την ερμηνευτική δεινότητα μαέστρου και της ορχήστρας του, σε ένα προσεγμένα επιλεγμένο ρεπερτόριο που τα έχει όλα, για να ικανοποιήσει ακόμη και τον πιο απαιτητικό θεατή. Η βραδιά ξεκινά με το «Rewind» της Βρετανίδας συνθέτριας Άννας Κλάιν, το οποίο μάλιστα παρουσιάζεται σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση. Ακολουθεί μια επιλογή από το διάσημο έργο του Νίκου Σκαλκώτα «36 ελληνικοί για ορχήστρα». Το πρόγραμμα κλείνει με τους δημοφιλείς συμφωνικούς χορούς από το εμβληματικό μιούζικαλ West side Story, σε μουσική του Λέοναρντ Μπέρνστάιν.

Αμέσως μετά το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Διονύσης Γραμμένος με την ΕΛΣΟΝ εμφανίζονται με το ίδιο πρόγραμμα στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης. Όπως αναφέρει ο Διονύσης Γραμμένος σχετικά με τους ελληνικούς χορούς του Σκαλκώτα, «εκεί, στο Κάρνεγκι Χολ, 70 χρόνια πριν, το 1954, ο μεγάλος Δημήτρης Μητρόπουλος με τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης κάνουν πρεμιέρα τους ελληνικούς αυτούς χορούς του Νίκου Σκαλκώτα». 

Ο Διονύσης Γραμμένος διευθύνει την Ελληνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Ο Διονύσης Γραμμένος διευθύνει την Ελληνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ) © Ολυμπία Κρασαγάκη

Ο Διονύσης Γραμμένος διευθύνει την Ελληνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ) © Ολυμπία Κρασαγάκη

Ο ταλαντούχος Διονύσης Γραμμένος

Γεννήθηκε μόλις το 1989 στην Κέρκυρα, ένα νησί γνωστό για τη μουσική του παράδοση. Ξεκίνησε τη μουσική του πορεία ως κλαρινίστας και αμέσως ξεχώρισε με τη δεξιοτεχνία του και το ταλέντο του. Το ντεμπούτο του ως μαέστρος το πραγματοποιήσε σε ηλικία μόλις 21 χρόνων, διευθύνοντας τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης.  Aλλωστε, το 2008, στα 18 του, κέρδισε  το 1ο  βραβείο στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Μουσικών της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης στη Βιέννη και τον τίτλο του «Ευρωπαίου Νέου Μουσικού της Χρονιάς 2008». Πλέον, στα 35 του χρόνια, έχει μια πλούσια καριέρα και απολαμβάνει τη διεθνή αναγνώριση. Μάλιστα, έχει χαρακτηριστεί από τη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» ως ένα από τα «πιο υποσχόμενα αστέρια του αύριο».

Η δουλειά του διαπνέεται από την εγγενή και ενστικτώδη μουσικότητά του, την καθαρότητα και την αποτελεσματικότητα της διεύθυνσής του αλλά και την ικανότητά του να δίνει βάθος στον ήχο της ορχήστρας. Κάθε εμφάνισή του επί σκηνής είναι ιδιαίτερα εκφραστική, αλλά και πλούσια σε χρώμα και συναίσθημα. 

Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ), που διευθύνει ο Διονύσης Γραμμένος

Ιδρύθηκε το 2017 από τον αρχιμουσικό Διονύση Γραμμένο και μέσα σε ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα κατόρθωσε να την αναδείξει σε ένα σε ένα μουσικό σύνολο υψηλού επαγγελματικού επιπέδου, καθώς έχει ήδη στο ενεργητικό της σπουδαίες εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και συνεργασίες με κορυφαίους καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας. Μάλιστα, από το 2020, η ΕΛΣΟΝ αποτελεί ορχήστρα in residence στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ανάμεσα στις μεγάλες τις στιγμές, ξεχωρίζουμε τις εμφανίσεις Μεταξύ των πλέον αξιοσημείωτων εμφανίσεων της περιλαμβάνονται οι δύο συναυλίες της στο Konzerthaus του Βερολίνου, στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ Young Euro Classic. Παράλληλα, πρόκειται για την πρώτη ορχήστρα που προσκλήθηκε να παίξει στον ιστορικό χώρο της Βουλής των Ελλήνων, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Οκτώβριο του 2021. Η συναυλία αυτή αναμεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι της Βουλής και διαδικτυακά σε όλα τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια.

Πέρα από το σπουδαίο της καλλιτεχνικό προφίλ, η υποδειγματική ορχήστρα νέων, προσφέρει σημαντικό εκπαιδευτικό έργο ενδυναμώνοντας τη μουσική παιδεία στη χώρα μας και ενθαρρύνοντας την επαφή των νέων με την Τέχνη.

Τον Νοέμβριο του 2024, η ΕΛΣΟΝ πρόκειται να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο της στο Stern Auditorium / Perelman Stage του εμβληματικού Carnegie Hall, στη Νέα Υόρκη, υπό τη μουσική διεύθυνση του Διονύση Γραμμένου.

INFO
Τετάρτη 30 Οκτωβρίου | 8:30 μ.μ. | Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Συμπαραγωγή | ΕΛΣΟΝ ‒ Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Με την υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς

30.10.2024 Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων in Residence του Μεγάρου– Διονύσης Γραμμένος

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα