Μιλήσαμε με τον φωτογράφο για την τέχνη της φωτογραφίας, τα ασπρόμαυρα και έγχρωμα καρέ και τον ρόλο της τεχνολογίας
- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
15 χρόνια επιτυχίες από τις σελίδες της ATHENS VOICE
Οι στίχοι του Γιώργου Παυριανού που γράφτηκαν στην ATHENS VOICE και έγιναν επιτυχίες από γνωστούς τραγουδιστές
Ξεκίνησα να γράφω στίχους για την Αthens Voice το φθινόπωρο του 2008. Δεν έγραφα σε κάθε τεύχος, πολλές φορές περνούσαν βδομάδες για να μου έρθει η έμπνευση.
Όπως και να έχει όμως, μέχρι σήμερα πρέπει να έχουν μαζευτεί πάνω από 100 στίχοι, γραμμένοι με αφορμή επίκαιρα γεγονότα ή εορτές. Τον τίτλο της στήλης, Greatest Hits, έδωσε ο σοφός μου γρύλος, ο Γιάννης Νένες. Δεν μου άρεσε στην αρχή, σιγά-σιγά τον συνήθισα και στο τέλος αποδείχτηκε ότι ήταν προφητικός αφού πολλά από αυτά, όπως το «Χαρτοκιβώτια Νουνού» με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, το «Αφρικανέ-Αφρικανέ» με την Έφη Σαρρή, το «Μπενάβουμε στα καλιαρντά» με την Μπέττυ Βακαλίδου έγιναν σουξέ. Για να γιορτάσουμε λοιπόν τα 15 χρόνια Athens Voice, διάλεξα 15 στίχους που έγιναν τραγούδια και σας τα παρουσιάζω.
1. ΧΑΡΤΟΚΙΒΩΤΙΑ ΝΟΥΝΟΥ
(Μουσική Ανδρέας Λάμπρου, τραγουδάει η Άλκηστις Πρωτοψάλτη)
Έχω κάνει πάνω από 25 μετακομίσεις μέχρι τώρα, τις περισσότερες με χαρτοκιβώτια Νουνού, που είναι γερά και ανθεκτικά. To γνωρίζω, λοιπόν, πολύ καλά αυτό το θέμα. Μόλις δημοσιεύτηκε ο στίχος, τον μελοποίησε ο Ανδρέας Λάμπρου. Κάποια στιγμή το δείξαμε στην Άλκηστη. Της άρεσε πολύ, το τραγούδησε μοναδικά και το έβαλε στον προσωπικό της δίσκο «Να σε βλέπω να γελάς». Είναι το τραγούδι που με συντρόφευε στην τελευταία μου μετακόμιση στο σπίτι της μανούλας. Για να δείτε πως αυτά που γράφουμε ταυτίζονται με αυτά που ζούμε.
2. ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
(Μουσική Ανδρέας Λάμπρου, τραγουδάει η Μελίνα Τανάγρη)
Είχα γράψει ένα κομμάτι για τα σκουπίδια που κάνει ο καθένας μας κάθε μέρα. Από αυτό κι από το κινέζικο ρητό που λέει πως τα φτερά μιας πεταλούδας στην Κίνα μπορεί να φέρουνε τυφώνα στην Ευρώπη, εμπνεύστηκα τους στίχους, που στην ουσία λένε ότι το κακό που κάνουμε στο περιβάλλον θα μας χτυπήσει κάποια στιγμή εκεί που δεν το περιμένουμε. Η Μελίνα δέχτηκε αμέσως να το πει, ήρθε στο στούντιο, το τραγούδησε άπειρες φορές και στο τέλος του έδωσε το γνήσιο αίσθημα και πάθος που τη διακρίνει.
3. ΔΩΔΕΚΑ ΠΟΝΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΣΟ
(Μουσική - τραγούδι Γιάννης Ζουγανέλης)
Διάβαζα μια έρευνα που έλεγε ότι οι Έλληνες, στο μήκος του πέους, έρχονται τελευταίοι στην Ευρώπη, με μέσο όρο 12 πόντους και μισό. Πρώτους έβγαζε τους Γάλλους με μέσο όρο πέους 15 πόντους και μισό. Η έρευνα μου φάνηκε στημένη και άδικη. Έκατσα και έγραψα τον στίχο και κάποια στιγμή τον απήγγειλα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο. Ενθουσιάστηκε! Έγραψε ένα σημείωμα στα «ΝΕΑ» και αργότερα ονόμασε και ένα βιβλίο του με αυτό τον τίτλο. Ο Γιάννης Ζουγανέλης το μελοποίησε και το τραγούδησε με τη γνωστή του παιχνιδιάρικη διάθεση και το συμπεριέλαβε στο δίσκο του «Με γεια το κούρεμα».
4. ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ’21
(Μουσική Νίκος Τερζής, τραγουδάει η Γωγώ Τσαμπά)
Λατρεύω τη Γωγώ Τσαμπά για τον δωρικό, τσαμπουκαλίδικο τρόπο που τραγουδάει. Όταν δημοσίευσα τον στίχο, με πήρε τηλέφωνο και με ρώτησε αν θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα ολόκληρο δίσκο με μουσική του Νίκου Τερζή. Δέχτηκα με χαρά. Με τον Νίκο έχουμε κάνει μόνο επιτυχίες, τα τραγούδια που γράψαμε για τη Γωγώ ήταν ένα κι ένα, ο δίσκος με τίτλο «Χορέψτε» ήταν έτοιμος να βγει, η δουλειά όμως κόλλησε στα οικονομικά και έτσι κυκλοφόρησε για μία και μοναδική φορά με την εφημερίδα «Παραπολιτικά». Είναι πια ένας συλλεκτικός δίσκος, που αν κάποια στιγμή τον βγάλει κάποια εταιρεία είμαι σίγουρος ότι θα κάνει τεράστιο σουξέ.
5. ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΜΟΥ
(Μουσική - τραγούδι Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος)
«Εμάς δεν θα μας δώσεις κανά στιχάκι να το κάνουμε τραγούδι;» με ρώτησε ένα βράδυ ο Αλκιβιάδης. Ήταν Πέμπτη και στην Αthens είχα δημοσιεύσει τους στίχους του «Γαμώ την καταδίκη μου». «Να, πάρε αυτό το τραγούδι και μελοποίησέ το» του λέω και του δίνω την εφημερίδα. Το διάβασε, ενθουσιάστηκε, «τις ξέρω αυτές τις καταστάσεις, τις έχω ζήσει» μου λέει, και λίγες μέρες μετά μου έφερε μια ροκ μπαλάντα που όταν την παίζει στα live γίνεται χαμός γιατί μιλάει για ένα θέμα που λίγο πολύ μας έχει απασχολήσει όλους, να βρούμε τα λεφτά για το νοίκι κάθε πρώτη του μηνός. Το τραγούδι υπάρχει στον πρώτο δίσκο του Αλκιβιάδη, που κυκλοφόρησε με τον ίδιο τίτλο και είχε μεγάλη επιτυχία.
6. ΣΚΕΨΟΥ ΘΕΤΙΚΑ
(Μουσική Ανδρέας Λάμπρου, τραγουδάει η Μαρία Βελεσιώτη)
Η Μαρία είναι μια νέα και ωραία τραγουδίστρια. Ήμουν κριτική επιτροπή στο 2ο Φεστιβάλ Καζάρμα, που οργανώνει κάθε καλοκαίρι ο Νίκος Μουρατίδης στη λίμνη Πλαστήρα και ήρθε να διαγωνιστεί. Μου άρεσε πολύ και όταν αναδείχτηκε νικήτρια, το βραβείο της ήταν ένα τραγούδι που θα της γράφαμε εγώ και ο Ανδρέας Λάμπρου. Της δώσαμε το «Σκέψου θετικά» και το είπε όπως έπρεπε, με χαμόγελο και θετική διάθεση. Το video clip του τραγουδιού το έκανε ο μετρ Νίκος Σούλης. Πρέπει να το δείτε, είναι τόσο αισιόδοξο, γεμάτο ενθουσιασμό και χαρά για τη ζωή, που θα σας φτιάξει τη μέρα.
7. Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ
(Μουσική Ανδρέας Λάμπρου, τραγουδάει ο Στέφανος Κάκκος)
Ο Στέφανος ήταν ο δεύτερος μεγάλος νικητής στο 2ο Φεστιβάλ Καζάρμα. Είχε μια ενέργεια και ένα πηγαίο χιούμορ που ταίριαξε με τους στίχους που μιλάνε για μια μάνα, που τη λένε Άννα και η οποία συμβουλεύει το βλαστάρι της να προσέξει, γιατί καμιά γυναίκα δεν αξίζει περισσότερο από αυτήν. Όπως καταλαβαίνετε, το τραγούδι είναι αυτοβιογραφικό, είναι γραμμένο για τη γυναίκα της ζωής μου, τη μανούλα μου, την Αννούλα μου. Όταν της το έβαλα να το ακούσει, ήταν ακόμα στα καλά της, με κοίταξε με λατρεία, μετά με αγκάλιασε, με φίλησε και σα να ήμουν δεκαοχτώ χρονών μου είπε με γλυκιά αλλά επιτακτική φωνή: «Πρόσεχε, αγόρι μου, πρόσεχε, όλες οι γυναίκες θέλουν να σε φάνε, μόνο η μανούλα σε αγαπάει πραγματικά!».
8. ΑΓΑΠΗΣΑ ΑΦΡΙΚΑΝΟ
(Μουσική Ανδρέας Λάμπρου, τραγουδάει η Έφη Σαρρή)
Έσπαγα το μυαλό μου να βρω μια ιδέα και να γράψω ένα τραγούδι κατά των φυλετικών διακρίσεων. Σκέφτηκα την ιστορία μιας λευκής που τα φτιάχνει με Αφρικανό, τον πρώτο καιρό περνάνε μέλι-γάλα, αλλά μετά αυτή τον κερατώνει και ο Αφρικανός την κάνει μαύρη στο ξύλο! Μόλις κυκλοφόρησε η Athens Voice με τους στίχους του τραγουδιού με πήρε τηλέφωνο η Έφη και μου λέει: «Ξετρελάθηκα με τους στίχους του Αφρικανού. Θέλω να το τραγουδήσω!» Βάλαμε τον φίλο μας Ανδρέα Λάμπρου και έγραψε τη μουσική, κάναμε και ένα κουλό video clip και όταν το ρίξαμε στο Υοutube έγινε χαμός! Η φράση «Αφρικανέ, Αφρικανέ, θέλω να κάνουμε κονέ» έχει περάσει πια στην Ιστορία!
9. ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΤΟ ΖΩΔΙΟ ΣΟΥ
(Μουσική Ανδρέας Λάμπρου, τραγουδάει η Έφη Σαρρή)
Ήταν καλοκαίρι του 2014 και μέσα στην καλοκαιρινή ραστώνη σκέφτηκα να διακωμωδήσω τη μανία που είχε πιάσει όλους να ρωτάνε το ζώδιο των άλλων για να δουν δήθεν αν ταιριάζουν. Εδώ, μια γυναίκα, η Έφη Σαρρή, μιλάει σε έναν γκόμενο και του λέει ότι έχει άσχημες αναμνήσεις με όλα τα ζώδια και καταλήγει: «Γι’ αυτό, μωρό μου, μη μου πεις το ζώδιό σου, βγάλε μόνο το μαγιό σου!» Το νόημα είναι προφανές, αντί να συζητάμε αν είναι καλύτερος για εραστής ο Καρκίνος ή ο Υδροχόος, είναι προτιμότερο να βγάλουν το μαγιό τους και εκεί θα δούμε τη διαφορά!
10. ΑΠΟ 8 ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΑ ΧΑΠΙΑ
(Μουσική Ανδρέας Λάμπρου, τραγουδάει η Άννα Γούλα)
Ήταν η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ψυχικών Παθήσεων ή κάτι τέτοιο. Ήθελα να γράψω για την αληθινή ιστορία μιας τρελής που περιφερόταν στην Ομόνοια και έλεγε στους περαστικούς «Σας παρακαλώ, βοηθήστε με, έχω τα νεύρα μου από 8 χρονών!». Έτσι έγραψα ένα τραγούδι για μια τρελαμένη που από το πρωί, αντί για φαγητό, παίρνει διάφορα χαπάκια. Τη μουσική την έχει γράψει και πάλι ο Ανδρέας Λάμπρου, ο οποίος, με τον ενθουσιασμό που τον διακρίνει μπορεί να σου μελοποιήσει μέχρι και τον τηλεφωνικό κατάλογο! Η Άννα Γούλα το τραγούδησε τέλεια και έφτιαξε ένα μοναδικό videoclip με μια τρελή να χαπακώνεται και μετά να φαντασιώνεται γκόμενους.
11. Ο ΓΕΡΟΜΠΗΧΤΗΣ
(Μουσική Ανδρέας Λάμπρου, τραγουδάει ο Παντελής Αμπαζής, απαγγέλει ο Ρένος Χαραλαμπίδης και οδηγίες χρήσης προφυλακτικού δίνει η Αντιγόνη Αμανίτου)
Ένα τραγούδι εναντίον του AIDS και υπέρ της χρήσης του προφυλακτικού. Δεν ήθελα να είναι φοβιστικό και δασκαλίστικο, γι’ αυτό έβαλα τον Παντελή να κάνει το πέος που μιλάει και λέει τις εμπειρίες του. Ο Παντελής είναι μοναδικός, ο Ρένος που απαγγέλλει τους στίχους απολαυστικός, αλλά αυτή που τα σπάει είναι η Αντιγόνη Αμανίτου που δίνει οδηγίες χρήσεως.
12. Η ΚΑΡΕΤΑ ΚΑΡΕΤΑ
(Μουσική Ανδρέας Λάμπρου, τραγουδάει η Γεωργία Δήμου)
Ξεκίνησε σαν παιχνίδι με τις ρίμες, η λέξη Καρέτα έχει πολλές ομοιοκαταληξίες, σιγά-σιγά όμως άρχισε να σχηματίζεται μια ιστορία, σύμφωνα με την οποία η Καρέτα είναι μια τραγουδίστρια που παντρεύεται τον Καρέτο, κάνει μαζί του παιδιά και στο τέλος τα παρατάει όλα και φεύγει με τον Μονάχους Μονάχους. Βγήκε έτσι ένα τεράστιο rap που δημοσιεύτηκε στην Athens σε δύο συνέχειες. Για άλλη μιά φορά ο Ανδρέας Λάμπρου μελοποίησε τους στίχους και η Γεωργία Δήμου τραγούδησε τις περιπέτειες της Καρέτα Καρέτα, που μοιάζουν τόσο πολύ με τα «Καβουράκια» σε πιο σύγχρονη εκδοχή.
13. ΚΑΛΙΑΡΝΤΟΣΥΝΕΣ
(Μουσική Ανδρέας Λάμπρου, τραγουδάει η Μπέττυ Βακαλίδου)
Δεν νομίζω να υπάρχει άλλο τραγούδι γραμμένο στα καλιαρντά και μάλιστα με ομοικαταληξίες. Με ταλαιπώρησε πολύ μέχρι να βρω τις σωστές λέξεις και να αφηγηθώ μια καλιαρντή ιστορία. Με τη σειρά μου ταλαιπώρησα τον Ανδρέα Λάμπρου, αφού μου έκανε πολλές μουσικές εκδοχές μέχρι να βρούμε την καλύτερη. Όταν όμως ήταν έτοιμο, συμφωνήσαμε ότι ιδανική ερμηνεύτρια θα ήταν η Μπέττυ Βακαλίδου, που το τραγούδησε με πάθος και κατόρθωσε να το κάνει σουξέ που παίζεται στα gay club και είναι πια ο ύμνος του Gay Pride Day.
14. OI ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ
(Μουσική Ανδρέας Λάμπρου, τραγουδάει η Πωλίνα)
Η Μέρκελ απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό με κουλά γερμανικά, ενώ μια συνεργάτιδά της τα μεταφράζει σε κουλά ελληνικά. Κι εδώ ένα παιχνίδι με τη γλώσσα, που με κούρασε μέχρι να το τελειώσω. Δεν έχω γελάσει τόσο στη ζωή μου, όσο με αυτό το τραγούδι. Στο στούντιο του φίλου μου Ακη Μελή, όπου έγιναν οι περισσότερες ηχογραφήσεις, κυλιόμαστε κάτω με τις φωνές που έκανε η μοναδική Πωλινα. Η μουσική του Ανδρέα Λάμπρου είναι επηρεασμένη από το εμβατήριο «Των εχθρών τα φουσάτα περάσαν», ενώ τη μεταφράστρια την κάνει πάλι η Πωλίνα σε μια ξεκαρδιστική εκδοχή.
15. ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
(Μουσική Sergei Shaboutin, τραγουδάει ο Κώστας Χατζής)
Είχα δημοσιεύσει το «Δέκα χρόνια μετά», όταν γιορτάζαμε τα 10 χρόνια Athens Voice. Eίδε τους στίχους ο Sergei και μου ζήτησε την άδεια να τους μελοποιήσει. Την έδωσα με πολλή χαρά και τον ρώτησα ποιος θα το τραγουδήσει. «Αυτό είναι έκπληξη, θα στο βάλω να το ακούσεις όταν είναι έτοιμο» μου είπε και μετά από λίγες μέρες, στο στούντιό του, άκουγα με συγκίνηση να το τραγουδάει ένας μύθος, ένας μοναδικός καλλιτέχνης, ο Κώστας Χατζής μαζί με τη σύντροφό του Μαρία Αλεξίου! Σήμερα, 15 χρόνια μετά, κάθομαι και ακούω αυτά τα τραγούδια και θυμάμαι τον κόπο και τα ξενύχτια που πέρασα για να τα γράψω, το τρέξιμο και τον ενθουσιασμό του Ανδρέα Λάμπρου που όχι μόνο έχει μελοποιήσει τα περισσότερα αλλά έκανε και τα εξώφυλλά τους, τη βοήθεια και τη συμμετοχή των φίλων τραγουδιστών, την αποδοχή του κόσμου.
Δειτε περισσοτερα
Τα κοσμήματα με τα γράμματα και την περίτεχνη τέχνη της Charlotte Chesnais
Aγόρια ντυμένα γυναίκες, με εξαιρετικό μπρίο και αριστοτεχνική θηλυκότητα, προσέφεραν ένα εκρηκτικό show
Η καθημερινότητα της πόλης αλλάζει, μαζί και η ζωή μας
Η έκθεση φιλοξενείται στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, στην Αθήνα
Ιστορικά ντοκουμέντα από το ξέσπασμα εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος