Κινηματογραφος

«Alien: Romulus»: Ο Φέντε Άλβαρες ξαναδιαβάζει την ιστορία από την αρχή

Το νέο φιλμ επιστρέφει στον αρχικό πυρήνα για να τον ενισχύσει με περισσότερο πολιτικό συμβολισμό

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σε μια διαστημική αποικία που διοικείται από καταπιεστική εταιρεία, πέντε νέοι κι ένα ανθρωποειδές επιχειρούν να το σκάσουν χρησιμοποιώντας τους κρυογονικούς θαλάμους εγκαταλελειμμένου διαστημόπλοιου. Όμως στα εργαστήρια του σκάφους κρύβεται ένα θανάσιμο μυστικό.  

«Alien: Romulus»: Ο Φέντε Άλβαρες ξαναδιαβάζει την ιστορία από την αρχή

Νέο ξεκίνημα για το δημοφιλές franchise του Ρίντλεϊ Σκοτ ο οποίος εδώ εκτελεί χρέη παραγωγού δίνοντας τη σκηνοθετική καρέκλα στον ικανότατο Ουρουγουανό σκηνοθέτη Φέντε Άλβαρεζ («Μην ανασαίνεις», «Το κορίτσι στον ιστό της αράχνης») ο οποίος παίρνει την αρχετυπική ιστορία και την μεταφέρει στο σήμερα με αρκετά ευρηματικές ιδέες, αλλά και με σεβασμό στο πρωτότυπο φιλμ του 1979. Είκοσι χρόνια έχουν περάσει από τα γεγονότα εκείνης της πρώτης ταινίας και ο σταθμός Romulus έρχεται να δώσει συνέχεια στο τρομακτικό εκείνο ταξίδι προς το άγνωστο. Αν το «Alien» ήταν μια ιστορία επιβίωσης με φόντο το δέος του διαστήματος, το νέο φιλμ επιστρέφει στον αρχικό πυρήνα για να τον ενισχύσει με περισσότερο πολιτικό συμβολισμό. Η κρίση της ανθρωπότητας –το όνομα Romulus παραπέμπει ειρωνικά στην ανθρώπινη πρόοδο και τις υποσχέσεις για ένα καλύτερο μέλλον– συναντά την ταξική ματιά, καθώς οι ζωές των εποίκων έχουν παγιδευτεί στα γρανάζια μιας αδίστακτης εταιρείας που κάνει κουμάντο στη διαστημική αποικία. Οι νεαροί ήρωες, βλέποντας ότι δεν θα ξεφύγουν ποτέ και θα έχουν τη μοίρα των γονιών τους που είτε αρρώστησαν είτε πέθαναν νέοι δουλεύοντας στον πλανήτη που υποτίθεται ότι ήταν η σωτηρία τους, αποφασίζουν να ρισκάρουν.

«Alien: Romulus»: Ο Φέντε Άλβαρες ξαναδιαβάζει την ιστορία από την αρχή

Ο Άλβαρες μοιάζει να ξαναδιαβάζει την ιστορία από την αρχή, συστήνοντάς μας τη νέα Ρίπλεϊ –η Κάιλι Σπάνι θα πρέπει να βάλει τα δυνατά της για να ξεπεράσει τη Σιγκούρνι Γουίβερ–, αλλά κι ένα ανθρωποειδές που, όσο προβληματικό κι αν δείχνει (έξυπνο σχόλιο για την τεχνητή νοημοσύνη), είναι εκείνο που θα χρειαστεί να αναλάβει δράση όταν το αιμοδιψές πλάσμα βγει από την κρυψώνα του. Όλο το δεύτερο μισό του φιλμ είναι ένας απροκάλυπτος φόρος τιμής στο εμβληματικό «Alien» του 1979: τρομερή κλειστοφοβική φωτογραφία, ατόφιος τρόμος, συναισθηματικές και ηθικές δοκιμασίες, αλλά πάνω από όλα μεθοδικό χτίσιμο του σασπένς που κορυφώνεται με ένα προκλητικό φινάλε το οποίο αναμένεται να διχάσει.

«Alien: Romulus»: Ο Φέντε Άλβαρες ξαναδιαβάζει την ιστορία από την αρχή

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα