Κινηματογραφος

Στίβεν Σόντερμπεργκ: Κυκλοφόρησε το πρώτο trailer του «Presence»

Το ιδιότυπο «ghost story» αναμένεται στις αίθουσες τον Ιανουάριο του 2025

Γιώργος Δήμος
Γιώργος Δήμος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μετά την πρεμιέρα της, που «στοίχειωσε» κοινό και κριτικούς νωρίτερα φέτος, στο Sundance Film Festival, η νέα ταινία τρόμου του Στίβεν Σόντερμπεργκ, «Presence», αναμένεται να κυκλοφορήσει από το στούντιο Neon στις αμερικάνικες αίθουσες τον Ιανουάριο του 2025 και το πρώτο της trailer μόλις κυκλοφόρησε. Με πρωταγωνιστές τους Λούσι Λιού, Κρις Σάλιβαν και Τζούλια Φοξ, η ταινία είναι ένα ιδιότυπο «ghost story» από τον Αμερικανό σκηνοθέτη που έχει αποδείξει ότι μπορεί να ασχοληθεί σχεδόν με όλα τα είδη ταινιών με την ίδια επιτυχία.

Σε αυτό το παράξενο θρίλερ, μια οικογένεια μετακομίζει σε ένα νέο σπίτι, το οποίο γρήγορα ανακαλύπτει πως είναι στοιχειωμένο από μια δαιμονική παρουσία. Ο Σόντερμπεργκ, αλλάζοντας τους κανόνες του είδους, πήρε την απόφαση να αφηγηθεί την ιστορία από την οπτική γωνία του ίδιου του φαντάσματος. Όπως φαίνεται και στο trailer, που δεν μαρτυράει τίποτα για την πλοκή του έργου, αλλά μας δείχνει μόνο την κάτοψη ενός προαστιακού δρόμου, ενώ στο φόντο ακούγεται ένας μονότονος ήχος υψηλής συχνότητας, έχουμε να περιμένουμε πολλά ασυνήθιστα πλάνα από τον βετεράνο σκηνοθέτη.

Με ταινίες στη φιλμογραφία του όπως το «Σεξ, Ψέματα και Βιντεοταινίες» (1989), το «Out of Sight» (1998), την «Έριν Μπρόκοβιτς» (2000), το «Traffic» (2000), την «Η συμμορία των δώδεκα» (2004), το «Contagion» (2011), το «Magic Mike» (2012) και το «Unsane» (2018), ο Στίβεν Σόντερμπεργκ έχει καλύψει τεράστιο εύρος κινηματογραφικών «genres», κερδίζοντας Όσκαρ και άλλα σημαντικά βραβεία για αυτές. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που σκηνοθετεί ταινία τρόμου, είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με το είδος των ταινιών με φαντάσματα.

Το σενάριο του «Presence» υπογράφει ο Ντείβιντ Κόεπ, που είναι γνωστός για τις ταινίες του «Jurassic Park» (1993), «Mission: Impossible» (1996) και «Spider-Man» (2002). Είναι η δεύτερη φορά που ο Σόντερμπεργκ συνεργάζεται με τον σεναριογράφο, μετά από την ταινία «Kimi» (2022).

Η πρεμιέρα της ταινίας στο Sundance ανακοινώθηκε μόλις ένα μήνα πριν την ημερομηνία προβολής της, σαν ταινία-«έκπληξη». Εκτός από την Λούσι Λιού, την Τζούλια Φοξ και τον Κρις Σάλιβαν (που μερικοί θα θυμούνται από την σειρά του Σόντερμπεργκ για το Cinemax, «The Knick»), στο καστ της ταινίας συμπεριλαμβάνονται και οι ηθοποιοί Καλίνα Λιάνγκ, Έντι Μάντεϊ και Γουέστ Μαλχόλαντ.

Ως συνήθως, ο Σόντερμπεργκ ανέλαβε και τη φωτογραφία της ταινίας, υπό το ψευδώνυμο Πίτερ Άντριους, αλλά και το editing χρησιμοποιώντας το παρατσούκλι Μέρι Αν Μπέρναρντ. Ο συνθέτης της ταινίας είναι ο Ζακ Ράιαν, που έχει συνεργαστεί με τον Σόντερμπεργκ στο παρελθόν, στη σειρά «Full Circle» (2023).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα