Κινηματογραφος

Το «Nosferatu» του Ρόμπερτ Έγκερς έχει trailer

Το πρώτο trailer της ταινίας μόλις κυκλοφόρησε

Γιώργος Δήμος
Γιώργος Δήμος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το «Nosferatu», η νέα ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη Ρόμπερτ Έγκερς (που έγινε γνωστός με την ταινία του, «The Lighthouse», με τον Γουίλεμ Νταφόε και τον Ρόμπερτ Πάτινσον), δεν πρόκειται απλά για ένα ακόμα «remake» της βωβής ταινίας Γερμανικού Εξπρεσιονισμού του Φ.Β. Μουρνάου. Η πολυαναμενόμενη ατμοσφαιρική ταινία εποχής δίνει «νέα πνοή» στον ξάδερφο του Δράκουλα, Νοσφεράτου, που στην ιστορία του σινεμά έχει διατηρήσει μία ξεχωριστή θέση από τις υπόλοιπες ταινίες με βαμπίρ. Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα φέτος τα Χριστούγεννα.

«Nosferatu» του Ρόμπερτ Έγκερς

Το «Nosferatu» του Ρόμπερτ Έγκερς

Σε σενάριο και σκηνοθεσία του ίδιου του Έγκερς, το «Nosferatu» περιγράφεται ως μια γοτθική ιστορία εμμονής ανάμεσα σε μια νεαρή γυναίκα (Λίλυ-Ρόουζ Ντεπ) και τον τρομακτικό βρικόλακα (Μπιλ Σκάρσγκορντ) που είναι ερωτευμένος μαζί της, προκαλώντας ανείπωτη φρίκη στο πέρασμά του.

Το καστ συμπληρώνουν οι Νίκολας Χουλτ, Άαρον Τέιλορ-Τζόνσον, Έμα Κόριν, Ραλφ Άινεσον, Σάιμον Μακ Μπέρνυ και Γουίλεμ Νταφόε. Το «Nosferatu» είναι η τέταρτη ταινία του Έγκερς και ακολουθεί το Βίκινγκ έπος, «The Northman» (2022). Την παραγωγή της ταινίας αναλαμβάνει ο ίδιος ο Έγκερς, μαζί με τους Κρις και Ελέανορ Κολόμπους, Τζεφ Ρόμπινοφ και Τζον Γκράχαμ.

Ο Ρόμπερτ Έγκερς στα γυρίσματα του «Nosferatu»
Ο Ρόμπερτ Έγκερς στα γυρίσματα του «Nosferatu»

Ο «Nosferatu» στο σινεμά

Ο χαρακτήρας του «Nosferatu» προέκυψε το 1922, όταν ο Φ.Β. Μουρνάου θέλησε να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το κλασικό έργο του Μπραμ Στόκερ, «Δράκουλας» (1897) χωρίς να ζητήσει την άδεια της συζύγου και κληρονόμου των δικαιωμάτων του συγγραφέα. Η μετέπειτα σύγκρουση μεταξύ τους οδήγησε σε μία δικαστική απόφαση να διακοπεί άμεσα η κυκλοφορία της ταινίας και να καταστραφούν όλες οι αρνητικές κόπιες της. Ευτυχώς, η ταινία τελικά σώθηκε και κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1920 άρχισε να κυκλοφορεί και πάλι σε κινηματογράφους στις Η.Π.Α.

Μέσα στα χρόνια η ταινία έχει διασκευαστεί αρκετές φορές. Χαρακτηριστική είναι η διασκευή του Βέρνερ Χέρτζογκ, «Nosferatu the Vampyre» (1979), με τον Κλάους Κίνσκι στο ρόλο του βρικόλακα. Η πλοκή της ταινίας αυτής δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με την πρώτη ταινία του Μουρνάου. Άλλη μία διασκευή που έχει μείνει στην ιστορία είναι το «Shadow of the Vampire» (2000), όπου ο Γουίλεμ Νταφόε υποδύεται τον μυστηριώδη ηθοποιό Μαξ Σρεκ, που ενσάρκωσε τον κόμη Όρλοκ στην βωβή ταινία. Η διασκευή του Έγκερς είναι στην ουσία το πρώτο επίσημο «remake» της ταινίας, που ακολουθεί την αυθεντική πλοκή.

O Γουίλεμ Νταφόε στο «Nosferatu» του Ρόμπερτ Έγκερς
O Γουίλεμ Νταφόε στο «Nosferatu» του Ρόμπερτ Έγκερς

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Robert Eggers | Σενάριο: Robert Eggers | Παραγωγή: Jeff Robinov, John Graham, Robert Eggers, Chris Columbus, Eleanor Columbus | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Jarin Blaschke | Μοντάζ: Louise Ford
Ηθοποιοί: Bill Skarsgård, Nicholas Hoult, Lily-Rose Depp, Aaron Taylor-Johnson, Emma Corrin, Ralph Ineson, Simon McBurney, Willem Dafoe

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα