Κινηματογραφος

Αουτσάιντερς: Show me the money

Ο Kρεγκ Γκιλέσπι επιστρέφει για να αφηγηθεί μια ιστορία που με μια πρώτη ματιά φαντάζει εξωφρενική, αλλά είναι πέρα ως πέρα αληθινή

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 887
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ένας youtuber με οικονομικές γνώσεις ποντάρει στη μετοχή μιας ασήμαντης επιχείρησης και επηρεάζει δεκάδες μικροκαταθέτες που βασίζονται στην ειλικρίνεια των λόγων του και αποφασίζουν να τον εμπιστευτούν προκαλώντας πονοκέφαλο στους μεγαλοκαρχαρίες της Wall Street.

«Greed is good» έλεγε ο χαρακτήρας του Μάικλ Ντάγκλας στο φιλμ «Wall Street» που αποτύπωνε γλαφυρά τη νοοτροπία των βασιλιάδων του χρηματιστηρίου. Στον ίδιο χώρο αλλά με αποστάσεις και με σαφώς πιο ταπεινή διάθεση, επιστρέφει ο Kρεγκ Γκιλέσπι, σκηνοθέτης των «Κρουέλα», «Εγώ, η Τόνια» και «Ο Λαρς και η κούκλα του», που βασίζεται στο βιβλίο του Μπεν Μέζρικ «The Antisocial Network», για να αφηγηθεί μια ιστορία που με μια πρώτη ματιά φαντάζει εξωφρενική, αλλά είναι πέρα ως πέρα αληθινή. Χωρίς να αποφεύγει κάποιες σχηματικές λύσεις γύρω από το χτίσιμο της ανορθόδοξης ιστορίας του, η σπαραχτική κραυγή περί απονομής δικαιοσύνης βρίσκει ανοιχτά μυαλά και αυτιά για να την υποδεχτούν. Με αυτόν τον τρόπο η απρόσμενα δυναμική και ιδιοσυγκρασιακή κομεντί του Γκιλέσπι μετατρέπεται σε μια γνήσια επαναστατική πρόταση που κάνει σκόνη τα υπερφίαλα οικονομικά και πολιτικά στερεότυπα γύρω από την παντοδυναμία του χρήματος. Ο Πολ Ντέινο απολαυστικότατος ως «Βρυχώμενο γατάκι» τα βάζει με τους κυνικούς κι αλαζόνες μεγαλοεπενδυτές, έχοντας ως βασικό όπλο του την ανθρώπινη και ειλικρινή συμπεριφορά του.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα