Μιλήσαμε για το ντοκιμαντέρ που θα δούμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 17 - 20 Ιανουαρίου 2025.
- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Η Ελλάδα του Robert McCabe στο Μουσείο Ακρόπολης
Ο Robert McCabe στο Μουσείο Ακρόπολης με την έκθεση φωτογραφίας «Χαίρε Ξένε Στη Χώρα των Ονείρων»
Νησιώτες σε κουβέντα στο καφενείο στον Γιαλό των Φηρών. Εργάτες που παίρνουν νερό με κουβά από την αρχαία δεξαμενή δίπλα στον Παρθενώνα. Η ζωηρή καθημερινότητα των εργατών στο ναυπηγείο της Νετίας στην Πάτμο. Η ιδιοκτήτρια του μανάβικου στη Μύκονο καθώς διαπραγματεύεται με αγρότη που έχει φέρει με τον γάιδαρο τη σοδειά του στην αγορά. Πιτσιρίκια που ποζάρουν γελαστά στη σημαιοστολισμένη τάξη του σχολείου τους στη Σέριφο. Ο Άγγλος αρχαιολόγος Άλαν Γουέις στις Μυκήνες ενώ παρακολουθεί έναν από τους έμπειρους εργάτες, τον Δημήτρη Παπαδόπουλο, καθώς ανοίγει τάφρο στην πλαγιά δυτικά του σύγχρονου δρόμου, ανάμεσα στην Οικία των Ασπίδων και στην Οικία του Λαδέμπορου.
Σ’ ένα οδοιπορικό στην μεταπολεμική Ελλάδα μέσα από τον φωτογραφικό φακό και περίπου 100 εικόνες του Robert McCabe μας καλεί η έκθεση «Χαίρε Ξένε Στη Χώρα των Ονείρων» στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Ακρόπολης.
Ο Robert McCabe και η Ελλάδα
Ο Αμερικανός γνωστός φωτογράφος πρωτοέφτασε στα μέρη μας το καλοκαίρι του 1954, σε ηλικία 21 ετών, μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του, τον οποίο είχε προσκαλέσει για δύο εβδομάδες ένας Έλληνας συμφοιτητής του. Ήταν το πρώτο του ταξίδι στην Ευρώπη –που περιλάμβανε, επίσης, σταθμούς στη Γαλλία και την Ιταλία–, αλλά τελικά κατέληξε να μείνει στην Ελλάδα όλο το καλοκαίρι. Σε μια χώρα που δεν ήξερε ακόμα τι σημαίνει τουρισμός, το αίσθημα της ανακάλυψης και της καταγραφής ενός άγνωστου για κείνον τρόπου ζωής δεν θα μπορούσε να μην κεντρίσει τον νεαρό φωτογράφο, που επέστρεψε ξανά το 1955 όπως και το 1957.
Στις πρώτες του επισκέψεις, με την Rolleiflex ανά χείρας, χρησιμοποιούσε ασπρόμαυρα φιλμ Plus-X. Εικόνες που εξέθεσε το 1954-1955 στη Firestone Library του Πανεπιστημίου Πρίνστον. Το 1957, μετά από παραγγελία της National Geographic Society, το κλείστρο της μηχανής του θα ανοιγόκλεινε με έγχρωμο φιλμ στις Κυκλάδες.
«Οι φωτογραφίες του είναι η σύλληψη και η αποτύπωση της ουσίας, μαυρόασπρη ή έγχρωμη, ενός ερωτευμένου νεαρού που περαστικός για ταξίδια μακρινά ζωής και γνώσης αιχμαλωτίστηκε στη μαγεία της “Καλυψούς”, μιας χώρας που ονομάζεται Ελλάδα και που με τη σειρά του αιχμαλώτιζε κομμάτια από την ψυχή της, αρχαία και σύγχρονα» σημειώνει σχετικά ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης γι’ αυτή τη σύνδεση που έγινε σχέση ζωής, αφού ο McCabe έφτασε να ζει μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, έχει δημοσιεύσει τις εικόνες του από την χώρα σε ουκ ολίγες εκδόσεις ενώ το 2019 πολιτογραφήθηκε Έλληνας.
Robert McCabe: η έκθεση «Χαίρε Ξένε Στη Χώρα των Ονείρων» στο Μουσείο Ακρόπολης
«Με την αισθητική ποιότητα και τον ρεαλισμό τους, οι φωτογραφίες του Robert McCabe προσφέρουν μια ξεχωριστή, πολύτιμη και σπάνια ματιά στη μεταπολεμική Ελλάδα. Καταγράφουν και αποθανατίζουν τον χαρακτήρα, το βλέμμα, τις προσδοκίες ενός λαού που αναδύεται από το σκοτάδι των συγκρούσεων. Αναδεικνύουν τους ανθρώπους, την καθημερινότητά τους, τον πολιτισμό, την ιστορία, την ομορφιά της χώρας μας» σημειώνει χαρακτηριστικά η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.
Η έκθεση πραγματοποιείται από το Υπουργείο Τουρισμού, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και το Μουσείο Ακρόπολης, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη προϋπόθεση η έκδοση εισιτηρίου ελεύθερης εισόδου από τα ταμεία εισιτηρίων του Μουσείου. Την αρχιτεκτονική επιμέλεια υπογράφει ο επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ, Μανώλης Σταυρακάκης. Στο πωλητήριο θα διατίθεται σχετική δίγλωσση έκδοση (ελληνικά-αγγλικά).
INFO:
Robert McCabe, «Χαίρε Ξένε Στη Χώρα των Ονείρων»
Μουσείο Ακρόπολης, Διον. Αρεοπαγίτου 15, 210 9000900
Διάρκεια έκθεσης: 28 Μαΐου έως 8 Σεπτεμβρίου 2024
Δειτε περισσοτερα
Ο σπουδαίος ζωγράφος, σκηνογράφος και ενδυματολόγος μιλάει για τη ζωή του, με αφορμή την έκθεση «Το βλέμμα» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
Τα υλικά της χαράς βρίσκονται στην παρέα με έναν καλό φίλο, σε ένα ποτήρι κρασί, σε μια αγκαλιά…
Το σημαντικό οπτικό υλικό και η σπουδαία κληρονομιά
Μιλήσαμε με τον Μίλτο Σωτηριάδη, διευθυντή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, για τη διαμόρφωση του χώρου και τον προγραμματισμό της σεζόν
Πασίγνωστοι μόδιστροι σπούδασαν σε σχολές αρχιτεκτονικής πριν κάνουν το pivot στον κόσμο της μόδας