Αλεξάνδρα Κολλάρου
Αλεξάνδρα Κολλάρου
Εικαστικα

Αλεξάνδρα Κολλάρου: Η Πιο Ωραία Έκθεση έχει χιούμορ, καλή καρδιά και υπέροχη Τέχνη

30 υπέροχοι καλλιτέχνες, 30 καρικατούρες, μια εικαστική δράση, μας κάνει να νιώσουμε υπέροχα
Μανίνα Ζουμπουλάκη
Μανίνα Ζουμπουλάκη
ΤΕΥΧΟΣ 930
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Η Αλεξάνδρα Κολλάρου μας εξηγεί γιατί αυτή είναι η Πιο Ωραία Έκθεση της πόλης

Μια έκθεση αλλιώτικη, μια πρόταση διαφορετική από την Αλεξάνδρα Κολλάρου, καλλιτέχνη, συγγραφέα και διοργανώτρια εκθέσεων: 30 υπέροχοι καλλιτέχνες, 30 καρικατούρες, μαζί με την επιμελήτρια-συγγραφέα και το πολύ καλλιτεχνικό βιβλίο της. Αυτά είναι τα συστατικά της «Πιο ωραίας έκθεσης» – μιας εικαστικής δράσης που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Και υπόσχεται να μας κάνει να νιώσουμε υπέροχα...

Η Αλεξάνδρα Κολλάρου είναι artist πάνω από όλα – αγαπάει την Τέχνη, η ζωή της είναι Τέχνη, δημιουργεί ακόμα κι όταν κοιμάται. Με την έννοια ότι σκέφτεται συνέχεια τι άλλο μπορεί να κάνει στη σημερινή Ελλάδα, με τα σημερινά δεδομένα, με τους σημερινούς καλλιτέχνες…. τους οποίους ξέρει πολύ καλά, τους αγαπάει, βλέπει τη δουλειά τους με τρυφερότητα, όπως βλέπει και τη δική της «δουλειά».

Η Αλεξάνδρα Κολλάρου μαζί με 30 ξεχωριστούς καλλιτέχνες σε μία έκθεση που δεν μοιάζει με καμία άλλη

«Ξεχνάω ότι είναι δουλειά», λέει γελώντας, «η δουλειά μου είναι εντελώς το χόμπι μου και γι’ αυτό είμαι ευτυχισμένη, μου αρέσει αυτό που κάνω, με γοήτευσε από την αρχή και η μαγεία κρατάει ακόμα. Ό,τι κάνω προσπαθώ να το κάνω καλά, όσο καλύτερα μπορώ δηλαδή. Θέλω να πω μια ιστορία, να προσφέρω μια αξιομνημόνευτη εμπειρία. Βέβαια, κάνω πολύ λίγες εκθέσεις – αλλιώς δεν θα ήταν βιώσιμο. Την εβδομάδα πριν τα εγκαίνια για παράδειγμα δεν μπορώ ούτε να κοιμηθώ, είμαι γεμάτη ενέργεια, κάθε τόσο μου έρχεται μια ακόμη ιδέα, μια λεπτομέρεια που θα κάνει τη διαφορά. Σίγουρα δεν αισθάνομαι ποτέ ότι “πάω για δουλειά”».

Η Αλεξάνδρα Κολλάρου στην «Πιο ωραία έκθεση» καλεί 30 ξεχωριστούς καλλιτέχνες να δημιουργήσουν μαζί συνεργατικά έργα, βασισμένα στους χαρακτήρες του βιβλίου της «Η Ελληνική Τέχνη από το Α έως το Ω». Το βιβλίο της είναι αυτό που λέει ο τίτλος –όλα όσα θέλαμε να μάθουμε για την Τέχνη, αλλά ντρεπόμασταν να ρωτήσουμε– γραμμένο με χιούμορ, με κείμενα που καταλαβαίνει ακόμα κι όποιος δεν έχει καμία σχέση με Τέχνη, και με επιπλέον χιούμορ στο καπάκι. Είναι κατατοπιστικό, «με βαθιά γνώση του αντικειμένου» όπως γράφτηκε στις κριτικές, με δεδομένο ότι το αντικείμενο, η Τέχνη, αλλάζει συνέχεια και εξελίσσεται, ενώ είναι ταυτόχρονα ένα σατιρικό και τρυφερό βιβλίο, όπως και η τωρινή έκθεση που «πατάει» πάνω του.

Από το ’18 που κυκλοφόρησε, η Αλεξάνδρα Κολλάρου είχε την ιδέα για την έκθεση… αλλά μεσολάβησε ο κόβιντ, ένας έρωτας, η ζωή γενικά, και η ιδέα έμεινε πίσω. Τώρα επιτέλους ήρθε η ώρα της. Πάνω στο ιδιαίτερο, ελαφρά σουρεαλιστικό, χιουμοριστικό πνεύμα του βιβλίου, η έκθεση «έχει αφετηρία την αγάπη για την Τέχνη και προορισμό την απενοχοποιημένη απόλαυσή της, χωρίς σοβαροφάνεια». Σοβαροφάνεια δεν υπάρχει πουθενά και καθόλου. Μιλάμε για μια έκθεση με ουσία και περιεχόμενο, αλλά ταυτόχρονα ανάλαφρη, ευχάριστη, στημένη για να μας φτιάχνει τη διάθεση.

«Η έκθεση αυτή έχει καλή αύρα. Από την αρχή, όλα έγιναν με πολλή δουλειά μεν, αλλά χωρίς κόπο. Τα κομμάτια κούμπωσαν το ένα με το άλλο σαν ακριβό παζλ. Οι εξαιρετικοί καλλιτέχνες, ο πανέμορφος χώρος της Πινακοθήκης Λέφα στο Ψυχικό, ιδανικό σκηνικό για την “Πιο ωραία έκθεση”, ακόμη και τα κρασιά που θα έχουμε από ένα μικρό ανεξάρτητο οινοποιείο, έχουν καλλιτεχνική διάθεση και κατέληξαν να ενσωματωθούν στο εικαστικό της έκθεσης σαν κανονικό κομμάτι της. Όλη η ομάδα είχε θετική διάθεση, δεν χαλάσαμε τις καρδιές μας με κανέναν, ούτε μια φορά, τα έργα βγήκαν υπέροχα – αυτά τα πράγματα δεν γίνονται, μιλάμε για επίπεδο “μονόκερος”».

Στα έργα πρωταγωνιστούν οι ιδιαίτεροι χαρακτήρες που απαρτίζουν το εικαστικό σύμπαν –η γκαλερίστα, ο καλλιτέχνης, ο συλλέκτης, η επιμελήτρια, ο φιλότεχνος και η παρέα τους– και το ταλέντο των επιλεγμένων καλλιτεχνών.

«Η ομάδα των καλλιτεχνών είναι ένα από τα βασικά υπερ-ατού της έκθεσης: πρόκειται για ένα εξαιρετικά eclectic μείγμα, από πολύ καλούς καλλιτέχνες (που όμως ανήκουν σε διαφορετικές σχολές) που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έβλεπες στην ίδια έκθεση – μου έκαναν απλώς όλοι την τιμή να δεχτούν την πρόσκλησή μου. Κάποιοι είναι γνωστοί και πολύ δημοφιλείς, άλλοι λιγότερο γνωστοί και εξαιρετικά ταλαντούχοι, κάποιοι είναι προσωπικοί αγαπημένοι μου. Φυσικά υπάρχουν και οι ανακαλύψεις - ενδιαφέροντες πρωτοεμφανιζόμενοι, που θα κάνουν πρεμιέρα στην έκθεση, η πιο γλυκιά κατηγορία» λέει η Αλεξάνδρα Κολλάρου.

«Για να σου δώσω ένα παράδειγμα, η Φωτεινή Σκανδάμη που αποφοίτησε φέτος από την ΑΣΚΤ, είναι στο φάσμα του αυτισμού και κάνει εξαιρετική δουλειά, χαίρομαι πολύ που τη γνώρισα και ανυπομονώ να συστήσω το έργο της στον κόσμο, θα εντυπωσιάσει. Οι καλλιτέχνες δεν έχουνε κοινά σημεία μεταξύ τους, εκτός από το ότι κάνουν εξαιρετική δουλειά, και είναι ωραία άτομα όλοι, για εμένα έχει και αυτό σημασία. Το σύνολο είναι απλά εντυπωσιακό, σούπερ ΑΛΦΑ. Βλέποντας την έκθεση επίσης θα πάρεις μια πολύ καλή εικόνα του τι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή εδώ – είναι αντιπροσωπευτική του εγχώριου εικαστικού γίγνεσθαι, κάτι σαν κολάζ μικρογραφία της ελληνικής σκηνής Τέχνης. Είμαι περήφανη για την ομάδα που έστησα.

»Από τη στιγμή που εκδόθηκε το βιβλίο μου ονειρευόμουν να οργανώσω μια έκθεση με έργα φτιαγμένα σε συνεργασία με αγαπημένους συναδέρφους, με σκοπό να δοξάσουμε την Τέχνη για την Τέχνη. Προσκάλεσα συναδέλφους που θαυμάζω, καλλιτέχνες των οποίων τη δουλειά πιστεύω πως αξίζει να γνωρίσουμε, είτε είναι καθιερωμένοι είτε πρωτοεμφανιζόμενοι – ίσως ένα άτυπο προσωπικό “best of”. Εγώ έφτιαξα τις φιγούρες μου και εκείνοι συμπλήρωσαν ελεύθερα με την εξαιρετική δουλειά τους. Γιορτάζουμε την επέτειό μου, τα 30 χρόνια στον χώρο της Τέχνης, αλλά κυρίως γιορτάζουμε την ικανότητα που έχει η Τέχνη να ομορφαίνει τη ζωή μας.

»Είναι μια έκθεση που υμνεί την τέχνη για την τέχνη, χωρίς δήθεν λόγο – απλά επειδή η Τέχνη είναι ωραία και… γουστάρουμε! Και μέσα από αυτήν την εναλλακτική (απρόσμενη, ανορθόδοξη, αντισυμβατική – όπως θες το λες) προσέγγιση του θέματος, το βάρος δίνεται αποκλειστικά στη δημιουργία. Παρεμπιπτόντως, αν και κωμικού/σατιρικού χαρακτήρα, θεωρώ ότι όλα αυτά τα έργα είναι πολύ σοβαρά, σοφιστικέ, homage στην τέχνη. Πάνω απ’ όλα όμως, η έκθεση είναι φτιαγμένη για να βάλει ένα χαμόγελο στα χείλη μας. Νομίζω ότι πρόκειται πραγματικά για την “Πιο ωραία έκθεση”, γαρ το όνομα!» λέει η Αλεξάνδρα Κολλάρου.

Συνεχίζει με τον ίδιο ενθουσιασμό, για να κλείσουμε: «Η έκθεση σου φτιάχνει τη διάθεση, ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ. Δεν υφίσταται να μπει κάποιος στην αίθουσα, να δει τα έργα και να μη χαμογελάσει – αποκλείεται. Σε μια εποχή με τόσο βαρύ αφήγημα (παντού γύρω μας καταστροφή, καταπίεση, απώλεια, πόνος) επιδιώκω την έμφαση στο θετικό, θέλω να φέρω κάτι όμορφο στο τραπέζι. Θεωρώ ότι η τέχνη μπορεί να φέρει ανάταση, ανακούφιση, χαρά, και δική μου μόνιμή αναζήτηση είναι να κάνω τη ζωή (τη δική μου και των άλλων) πιο ωραία μέσω των πραγμάτων που φτιάχνω – είτε είναι πίνακες, είτε κεραμικά, βιβλία, εκθέσεις, οτιδήποτε! Και αυτή η έκθεση κάνει ακριβώς αυτό, έχει υπέροχη ενέργεια και θα την περάσει και στο κοινό. Γιατί είναι Η ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ!»

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση

Γιάννης Αδαμάκης / Εβελίνα Βιέρρου / Ιάκωβος Βολκώβ / Κωνσταντίνος Βραζιώτης / Τάκης Γερμενής / Itsmi / CacaoRocks / Βασίλης Καρακατσάνης / Βασίλης Καρούκ / Ελένη Καστρινογιάννη / Νίκος Λαγός / Δημήτρης Λιόσης / Αλέξανδρος Μαγκανιώτης / Δήμητρα Μαρούδα / Ελεάννα Μαρτίνου / Λίλα Μπελιβανάκη /Ισαβέλλα Μπενέκου / JohnBicknell / Λαμπρινή Μποβιάτσου / Ισμήνη Μπονάτσου / Ιόλη Ξιφαρά / Κατερίνα Παπαζήση / Paraskevi / Κωνσταντίνος Πάτσιος / Φωτεινή Σκανδάμη / Δανάη Στράτου / Δημήτρης Τάταρης / Μανώλης Χάρος / Chris Hawtin / Αλεξάνδρα Κολλάρου.

Ιnfo: Η Πιο ωραία έκθεση παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα - Ι. Κοκκώνη 15, Π. Ψυχικό, Τ. 210 671 7097. Η διάρκεια της έκθεσης μέχρι το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024. Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό Τρίτη - Πέμπτη, 13:30-15:30, Τετάρτη - Παρασκευή, 17:30-20:30 και κατόπιν ραντεβού. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της έκθεσης ΕΔΩ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα