Τέχνη κάνουμε για να αφηγηθούμε τον ανθρώπινο πόνο, όχι για να τον προκαλέσουμε
Ποιος από εμάς μπορεί να φανταστεί έναν κόσμο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα; Κάθε στιγμή της ζωής και της καθημερινότητάς μας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και τις δυνατότητες που αυτό μας προσφέρει, όμως κανείς δε το σκέφτεται, το θεωρούμε δεδομένο. Η συντήρηση των φαγητών μας στο ψυγείο, το φως οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, η φόρτιση των συσκευών, η λειτουργία της τηλεόρασης, η δροσιά που προσφέρει το aircondition, το ζεστό νερό του θερμοσίφωνου, το wifi, όλα τα αυτονόητα της σύγχρονης ζωής τα οφείλουμε στη ΔΕΗ και το τεράστιο έργο εξηλεκτρισμού που πραγματοποίησε φέρνοντας το ρεύμα σε κάθε σπίτι. Το έργο της ΔΕΗ ξεκίνησε από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις και μέσα σε λίγα χρόνια εξαπλώθηκε σε όλες τις γωνιές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας αλλάζοντας τη ζωή των κατοίκων και απογειώνοντας την εγχώρια οικονομία.
Σήμερα, η ΔΕΗ προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της εποχής, αλλάζει τις προτεραιότητές της και μετασχηματίζεται σε μια σύγχρονη επιχείρηση που λειτουργεί με σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Οι παλιές ρυπογόνες µονάδες κλείνουν και αντικαθίστανται από νέες, «πράσινες» µονάδες ανανεώσιµων πηγών ενέργειας και η ηλεκτροκίνηση βρίσκεται ήδη στη ζωή µας. Αν και η συμβολή της ΔΕΗ στην ανάπτυξη της χώρας είναι αναγνωρισμένη, δεν είναι το ίδιο γνωστή και η σχέση της με την Τέχνη. Από την αρχή της λειτουργίας της, έχει παράδοση να αναθέτει σε καλλιτέχνες τη «διακόσμηση» των περιπτέρων της στη ΔΕΘ, αλλά και σε φωτογράφους και σκηνοθέτες την καταγραφή των σημαντικών της έργων, δικτύου, μηχανημάτων και εργαζομένων. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν η απόφασή της να στραφεί στο πιο καλλιτεχνικό τμήμα των πολιτών και να τους καλέσει να εμπνευστούν από την ιστορία και την πορεία της για να δημιουργήσουν.
Κάποτε φώτισε με τα δίκτυά της όχι μόνο τα σπίτια, αλλά και τις αίθουσες του θεάτρου, τα σκηνικά, τους ηθοποιούς, τις οθόνες των κινηµατογράφων, τις εικαστικές εκθέσεις, τις χορευτικές παραστάσεις, τις προσόψεις των µουσείων, των θεάτρων και των εµβληµατικών κτηρίων και µνηµείων. Σήµερα, έχοντας εκπληρώσει τους αρχικούς καταστατικούς της στόχους, η ΔΕΗ στοχάζεται την ιστορία της και επανεκτιµά το ρόλο της σε σχέση µε τον πολιτισµό και την τέχνη. Σε αυτό το πλαίσιο, διοργανώνει έναν ανοικτό διαγωνισμό πειραματισμού και δημιουργικότητας και προσκαλεί καλλιτέχνες κάθε μορφής τέχνης, να εμπνευστούν από το σήμα, τα στοιχεία εταιρικής ταυτότητας της ΔΕΗ αλλά και όσα συμβολίζει για τους Έλληνες: την ενέργεια, το φως και έμμεσα, τον εκσυγχρονισμό, τη βιώσιμη ανάπτυξη και πρόοδο.
Οι καλλιτέχνες θα έχουν πρόσβαση σε αρχειακό και πρωτότυπο υλικό, αλλά και σε παλαιά αντικείμενα (όπου είναι αυτό εφικτό) που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τη δημιουργία νέων έργων και αντικειμένων τέχνης που θα εµπεριέχουν στη θεµατική ή και στην υλική τους υπόσταση «κοµµάτια» αυτής της ιστορίας. Οι vintage διαφημίσεις της, οι αφίσες που βρίσκουμε ακόμα στο σπίτι της γιαγιάς μας, το οπτικοακουστικό υλικό του αρχείου της, οι ανενεργές εγκαταστάσεις και μηχανήματα που σήμερα αποτελούν μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς, όλα είναι κομμάτια της ιστορίας της και μπορούν να λειτουργήσουν ως έμπνευση ή βάση για κάτι νέο. Η τέχνη και τα παράγωγά της γίνονται ο πρώτος δίαυλος για τη δημιουργική επαναπροσέγγιση της ΔΕΗ με την κοινωνία των πολιτών.
Πρόσκληση σε διαγωνισμό για τη νέα εποχή
Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 22 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου του 2021. Απευθύνεται σε όλους τους καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την ιστορία της ΔΕΗ και να συμβάλουν στη νέα της εικόνα και εποχή. Τα έργα που θα επιλεχθούν θα εκτεθούν σε έκθεση τον προσεχή χειμώνα, ενώ πέντε από αυτά θα λάβουν και χρηματικά βραβεία. Η ATHENS VOICE εμπνέεται και δημιουργεί, με αφορμή το διαγωνισμό, ένα εικαστικό εξώφυλλο.
Η κριτική επιτροπή
Ειδικά για τον αυτό τον διαγωνισμό, έχει συσταθεί επταμελής Επιτροπή, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους της ΔΕΗ και καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου των τεχνών. Μπορείτε να τη δείτε στο art.dei.gr
Αξιολόγηση έργων
Για την αξιολόγηση των έργων και την ανάδειξη των νικητών, η κριτική επιτροπή θα βαθμολογήσει με βάση εικαστικά κριτήρια, ως εξής:
- Δημιουργικότητα: 25%
- Πρωτοτυπία: 25% και
- Έκφραση των αξιών της ΔΕΗ: 50%
Τα εικαστικά κριτήρια αθροιστικά, αποτελούν το 75% της τελικής βαθμολογίας, ενώ το υπόλοιπο 25% της τελικής βαθμολογίας θα κριθεί ως προς τα κριτήρια της εταιρείας (ευθυγράμμιση με την αισθητική της εταιρείας και brandsafety).
Διαδικασία:
Η Επιτροπή θα δεχθεί αρχικά προτάσεις σε ηλεκτρονική μορφή (jpg, png, pdf και url σε περίπτωση video υλικού).
Κάθε καλλιτέχνης έχει δικαίωμα να υποβάλει ένα μόνο έργο. Μετά την πρώτη αξιολόγηση, οι καλλιτέχνες που επελέγησαν θα ενημερωθούν και θα ακολουθήσει η αποστολή του φυσικού αντικειμένου, προσχεδίου ή μακέτας –στις περιπτώσεις που χρειάζεται– ενώ θα δοθεί και η δυνατότητα πρόσβασης σε παλαιές εγκαταστάσεις και υλικό, όπως παλιά σήματα ΔΕΗ για το ενδεχόμενο υλοποίησης installations, με διάθεση του υλικού από τη ΔΕΗ.
Στην επόμενη φάση, θα αποσταλούν τα πρωτότυπα έργα, για την τελική κρίση από την Επιτροπή. Τα έργα που θα επιλεγούν, θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα που θα κατασκευαστεί ειδικά για τον διαγωνισμό ενώ θα ακολουθήσει έκθεσή τους και βράβευση των πέντε πρώτων.
Νικητές και Βραβεία
Με το τέλος του διαγωνισμού θα επιλεγούν έργα από την κριτική επιτροπή τα οποία θα εκτεθούν σε έκθεση που θα πραγματοποιηθεί το χειμώνα του 2021-2022 (πληροφορίες για την έκθεση θα δοθούν στους καλλιτέχνες κατά τη διαδικασία της ανακοίνωσης των νικητών).
Από το σύνολο των έργων που θα κατατεθούν θα αναδειχθούν πέντε νικητές οι οποίοι θα κερδίσουν συνολικά το ποσό των 20.000 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα:
- 1ο βραβείο: 8.000 ευρώ
- 2ο βραβείο: 5.000 ευρώ
- 3ο βραβείο: 3.000 ευρώ
- 4ο βραβείο: 2.000 ευρώ
- 5ο βραβείο: 2.000 ευρώ
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό αλλά και για την υποβολή της συμμετοχής σας μπείτε ΕΔΩ.
Ιστορικός μηχανολογικός εξοπλισμός και εγκαταστάσεις
Ιστορικός μηχανολογικός εξοπλισμός και εγκαταστάσεις
Φωτογραφίες αρχείου ΔΕΗ
Έργα Τέχνης από μοναδικούς καλλιτέχνες
Δειτε περισσοτερα
Η έκθεσή της Terra Cognita είναι ένα προσκύνημα σε άγνωστους τόπους
Η θρυλική Blondie ξεκίνησε πρόσφατα μία συνεργασία με τη μάρκα ένδυσης Wildfang, η οποία εστιάζει στη δημιουργία ενδυμάτων χωρίς φύλο και με δυναμικό, ασυμβίβαστο ύφος
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο για την τέχνη της φωτογραφίας, τα ασπρόμαυρα και έγχρωμα καρέ και τον ρόλο της τεχνολογίας
Τα κοσμήματα με τα γράμματα και την περίτεχνη τέχνη της Charlotte Chesnais
Aγόρια ντυμένα γυναίκες, με εξαιρετικό μπρίο και αριστοτεχνική θηλυκότητα, προσέφεραν ένα εκρηκτικό show