Τέχνη κάνουμε για να αφηγηθούμε τον ανθρώπινο πόνο, όχι για να τον προκαλέσουμε
- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
12 εικαστικές εκθέσεις στην Αθήνα για να επισκεφτείτε
Οι γκαλερί και οι χώροι πολιτισμού της πόλης άνοιξαν μετά από πολύμηνη παύση λόγω της πανδημίας. Όλο αυτό το διάστημα, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε διαδικτυακά πολλές εκθέσεις και μεγάλα events που διοργανώθηκαν στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό, ανακαλύψαμε νέους καλλιτέχνες, αλλά, αλήθεια, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική μας επίσκεψη σε μία γκαλερί και την επαφή από κοντά με ένα έργο τέχνης ή μία performance. Οι εκθέσεις τέχνης μας έλειψαν.
Επιλέξαμε και σας προτείνουμε 12 πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις που «τρέχουν» αυτό το διάστημα στην Αθήνα σε γκαλερί και ανεξάρτητους non-profit χώρους και είμαστε σίγουροι ότι θα τις απολαύσετε. Όλοι οι χώροι τηρούν αυστηρά το υγειονομικό πρωτόκολλο και τις κατευθυντήριες οδηγίες (μάσκα, τήρηση αποστάσεων, συγκεκριμένος αριθμός επισκεπτών) και πριν προγραμματίσετε μία επίσκεψη θα σας συμβουλεύαμε να επικοινωνήσετε με το χώρο ή να κλείσετε κάποιο ραντεβού.
Κεντρική φωτογραφία: Γιάννης Βαρελάς Double-Blind I The Breeder
Χρίστος Ακορδαλίτης – Εύθραυστοι Θεοί
Ατομική έκθεση, Δύο Χωριά
Η πρώτη ατομική έκθεση στην Αθήνα του Κύπριου καλλιτέχνη που ζει και εργάζεται στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.
Ο κόσμος ξεκινάει από δυο δαγκωματιές, ή μήπως είναι δάχτυλα αυτά, που τον άρπαξαν άπληστα τον καρπό, που τον έσκαψαν παίρνοντας ακριβώς την κλίση που ‘χουν όταν χαϊδεύουν τις χορδές κι έκαναν έτσι να τραγουδήσει από μέσα του η σάρκα η σάρκα ενός ροδάκινου αυτός ο κόσμος τόσο χυμώδης όσο εφήμερο η σάρκα ενός ροδάκινου αυτός ο κόσμος και η σταγόνα ο Χρόνος του η μόλις σχηματισμένη σταγόνα μόλις πριν στάξει, μια φευγαλέα αιωνιότητα.
Περιδιαβαίνουνε γυμνοί, ηδονικοί αυτόν τον Κήπο, όσοι απ’ τη μάνα τους είναι φτιαγμένοι να κουβαλούν την πτώση, εύθραυστοι θεοί με ανθισμένα κεφάλια και πλατιά χαμόγελα, τους κυνηγάει το φως για να τους περιλούσει -ακόμα και τη νύχτα- κι αυτοί μακραίνουνε κι απλώνονται, λιώνουνε στα κλαδιά, λυγίζουν και διπλώνονται με τα μάτια κλειστά κι όλα τ’ άλλα ορθάνοιχτα και διεσταλμένα για να ρουφήξουν τον κόσμο την ίδια ώρα που εκείνος, περιέχοντάς τους, τους απορροφά. Ο θρίαμβός τους είναι στεφανωμένος την ηδονή της φύσης, φρούτα και άνθη και ποώδη φύλλα, προσωρινά φωτοστέφανα από πράγματα που μοιάζουν με αυτούς: γεννημένα κι άρα θνητά.
Ανθρωπόμορφοι σίγουρα, αλλά ανθρώπινοι; Θυμίζουν ζώα και δέντρα και πουλιά, τα σώματά τους είναι συνώνυμα με τους κορμούς των δέντρων, έχει κύρια ονόματα ο κόσμος του Ακορδαλίτη ναι, έχει μια γλώσσα που τη συλλαβίζουν τα έργα του, μια γλώσσα που αγαπά τις παρηχήσεις (στα χρώματα, στα σχήματα, στις καμπύλες κλίσεις, στους καρπούς, στα κλαδιά και στους ώμους, στα μαλλιά και στα κύματα) που αγαπά το νερό και τη διαφάνεια και πολύ αγαπά τη γεωμετρία.
Κι αν η θεϊκότητά τους εξάγεται, πού φωλιάζει η ευθραυστότητά τους; Την αρθρώνουν οι σκιές που τους παραμονεύουν κρυμμένες, τις μαρτυρούν οι ψηφίδες των αγγείων τους (σπαράγματα είναι), τα ερείπια των μνημείων τους, ο ασβέστης στα δέντρα τους, οι περίεργες γωνίες των μελών τους, το αίμα στις θηλές τους, ο εγκιβωτισμένος στην αφήγησή του Ακορδαλίτη χρόνος που, δεν μπορεί, προς κάπου θα μετρά κι αυτός αντίστροφα, το καμένο τους δέρμα κι η τέχνη τους. Τη μαρτυρά το νέφτι και η πολύ αραιωμένη μπογιά, η γυαλάδα του λαδιού, η απαλότητα και το φως, η διαφάνεια ή μάλλον η διαφάνεια ως υπόμνηση: η πραγματικότητα συντίθεται σε επάλληλες στρώσεις, ο χρόνος πάλι, πάλι εγκιβωτισμένος, τα παστέλ στις φλέβες του στήθους, το χέρι που ξεκινά κόκκινο και στρώση μετά από στρώση γίνεται ροζ, σάρκινο.
Ισομερώς η διαύγεια κι ο λεκές, για κάθε καθαρό χρώμα κι ένα λερωμένο, η ύπαρξη και σ’ αυτόν τον κόσμο φαντάζει ακροβασία σε λεπτό σκοινί, ουρανός πάνω, θάλασσα κάτω κι όμως, κάτι ζηλεύεις απ’ αυτούς τους Εύθραυστους Θεούς. Γυμνοί, παραδομένοι στις αισθήσεις τους γραπώνουν τον κόσμο σαν ροδάκινο, με κάτι πατούσες γλυπτά καρφώνονται στο στερέωμα του, χαμογελούν μετουσιωμένοι και χωνεμένοι στο περιβάλλον τους.
Διάρκεια έκθεσης: 19 Μαΐου – 15 Ιουνίου
Δύο Χωριά, Μαντζουράκη 16, Νέα Φιλοθέη
Τηλ: 210 6714827
Γιάννης Βαρελάς – Double-Blind
Ατομική έκθεση, The Breeder
Ο Γιάννης Βαρελάς παρουσιάζει μια σειρά από εκτενή “ψυχολογικά τοπία” μέσα από έργα σε καμβά και σε χαρτί, εγκαταστάσεις, γλυπτά και video works. Οι μεγάλες ζωγραφικές αναπαραστάσεις τοποθετούν την ανθρώπινη μορφή πέρα από την αρχική της πρόθεση να “αναζητήσει τον εαυτό της” - με όλες τις συμβάσεις και τις παθολογικές προβολές που μια τέτοια διαδικασία απαιτεί.
Τα άτομα και οι μικρές αυτές ομάδες των δύο και των τριών ανθρώπων έχουν πλέον μεταφερθεί στον ίδιο τον τόπο ανάπτυξης του ψυχικού τους οράματος. Ο κόσμος τους είναι ταυτόχρονα ζωντανός και ακίνητος, οι δε μορφές βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής. Στέκονται πίσω από συμβολικές γέφυρες πιστεύοντας ότι αγναντεύουν την προοπτική ενός γαλήνιου τοπίου (Under Two Bridges), όμως στην πραγματικότητα η προοπτική αυτή έχει καταργηθεί, ο χώρος γύρω τους μικραίνει, τα επίπεδα ενοποιούνται κι η φαντασιακή χλωρίδα τους πλησιάζει επικίνδυνα. Έχουν επιτέλους φτάσει στους ειδυλλιακούς προορισμούς τους με τα ανθηρά λιβάδια και την εξοχική κατοικία στον λόφο που επιβλέπει την πλάση (The Couple), αλλά οι ίδιοι έχουν προδοθεί απ’ τους παλιούς εαυτούς τους που τους ακολουθούν: Οι σχέσεις τους είναι οι ίδιες, ιεραρχικές, ενοχικές, νοσηρές, κι η σωματική ελευθερία που ονειρεύονταν δεν μπορεί να πραγματωθεί καθώς τα μέλη τους έχουν πρηστεί καθηλώνοντάς τους σε θέσεις και στάσεις εγκλωβισμού και απραξίας.
Διάρκεια έκθεσης: 18 Μαΐου-29 Μαΐου 2021
The Breeder, Ιάσονος 45, Μεταξουργείο
Τηλ: 210 3317527
Αντώνης Γιακουμάκης – Vortex
Ατομική έκθεση, Art Appel Gallery
«Η ατομική έκθεση του εικαστικού Αντώνη Γιακουμάκη στην γκαλερί Art Appel στην Αθήνα παρουσιάζει πρόσφατα και νέα έργα, μικρής και μεγάλης κλίμακας, με λάδι σε καμβά καθώς και δύο νέα γλυπτά μεικτής τεχνικής.
Τα 18 έργα που εκτίθενται είναι ένας αστερισμός άγνωστων και αινιγματικών μορφών. Αποδομημένοι σκόπιμα στην ελάχιστη φυσική τους παρουσία, οι πρωταγωνιστές του Γιακουμάκη εμφανίζονται ανεσταλμένοι από την υλική τους ταυτότητα και απογυμνωμένοι από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.
Έπειτα από μία πιο προσεχτική εξέταση, κατανοούμε πως όλα τα έργα του Γιακουμάκη ασχολούνται με τη διερεύνηση του εφήμερου και του παροδικού, εκεί όπου η ανθρώπινη παρουσία διαλύεται και συγχωνεύεται εκ νέου σε μια αναδυόμενη δύναμη», Επιμελητής έκθεσης - Δρ Κώστας Πράπογλου
Διάρκεια έκθεσης: 11 Μαΐου – 12 Ιουνίου 2021
Art Appel Gallery, Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι
Τηλ: 211 1154030
Bambi Woods Presents
Ομαδική έκθεση, Ergo Collective
Οι Bambi Woods λειτουργούν σαν ένας ραδιοφωνικό σταθμός που δεν ανακοινώνει το πρόγραμμά του εκ των προτέρων. Ξεκινώντας το 2019 και συγκεντρώνοντας συμμετοχές από περισσότερες από πενήντα φωνές, οι Bambi Woods είναι μία συνεχής συλλογική έκφραση, αναδυόμενη από ένα ανώνυμο μουρμουρητό, ως δόνηση που αναταράζει τη διαδικασία εξατομίκευσης και παράλληλα αποκρύπτει τη θέση του δημιουργού. Σαν μια μασκοφόρος DJ που καλύπτει τα εξώφυλλα των δίσκων με μαύρη ταινία, οι B.W. μεταδίδουν αλυσιδωτές αντιδράσεις και εκφράσεις, οι οποίες δεν βασίζονται πλέον στην αναγνώριση και την ταύτιση. Η επόμενη παρέμβαση των B.W θα φιλοξενηθεί από τους χώρους: ERGO Collective και Space52, στην Αθήνα, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα λειτουργούν με κατοπτρικούς ρόλους.
Συνδυάζοντας την επιμέλεια, την εικαστική δημιουργία, την ποίηση και την performance, η Bambi Woods Present είναι μια έκθεση από ready-mades, ραδιοφωνικές συχνότητες, ιντερνετικές πύλες, φωτογραφικά slides και άλλα, προς το παρών απροσδιόριστα έργα. Μέσα από αλληλουχίες μηχανικών εντολών και διαδικασιών, η έκθεση επιχειρεί την επανακωδικοποίηση της επώνυμης δημιουργίας. Μέσω αυτού του πρότζεκτ, οι B.W. μεταμορφώνονται σε ανώνυμους αστερισμούς, προσκαλώντας το κοινό σε μία ιστορία χωρίς σενάριο, όπου τα παιχνίδια δύναμης, η παραγωγή νοήματος, και η ιδεολογική φιγούρα του μοναδικού δημιουργού αποσυντίθενται σε ένα ‘έξοχο πτώμα’ στιγμών. Περισσότερο ως προσομοίωση της πραγματικότητας, παρά ως μεταχείριση της αλήθειας, η έκθεση Bambi Woods Present ασχολείται με την σκιά της διατύπωσης και εξελίσσεται σε ένα παιχνίδι με μοναδικό κανόνα την απουσία κανόνων.
Διάρκεια έκθεσης: 20-30 Μαΐου 2021
Ergo Collective, Αιγηιδών 31, Κάτω Πετράλωνα
Wunderkammer : A Cabinet of Curiosities
Ομαδική έκθεση, Phoenix Athens
Η Phoenix Athens παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Wunderkammer : A Cabinet of Curiosities με την συμμετοχή των καλλιτεχνών Dimitri Yin, Paperman, Karl Heinz Jeron, Melina Fakitsa, Stefan Riebel, Yiorgos Kaltsidis and Anna Theodorakis. Wunderkammer ή o «θάλαμος αξιοπερίεργων αντικειμένων», είναι το όνομα που δόθηκε στα λείψανα και τα αντικείμενα της φυσικής ιστορίας που παρουσιάστηκαν σε μουσεία και πολιτιστικούς χώρους τον 16ο αιώνα.
Αυτή η σύγχρονη εκδοχή, διερευνά τη διαλεκτική σχέση μεταξύ της μνήμης και των κανονιστικών «κλασικών» κανόνων στην τέχνη, καθώς και τον αφηγηματικό διάλογο μεταξύ καλλιτεχνών προερχόμενων από διαφορετικά υπόβαθρα και προοπτικές.
Διάρκεια έκθεσης: 20 Μαΐου - 30 Ιουνίου 2021
Phoenix Athens, Ασκληπιού 89, Αθήνα
Τηλ: 6970516245 (Δημήτρη Γιν)
ΑΙΓΑΙΟ
Ομαδική έκθεση, MON COIN Studio
Περισσότεροι από 100 κεραμίστες και εργαστήρια από όλη την Ελλάδα σε μία ομαδική έκθεση στο MON COIN Studio με θέμα το Αιγαίο, τον πολιτισμό και τα χρώματά του. Από το παραδοσιακό στο σύγχρονο, μία πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα σύμπραξη της κεραμικής σκηνής και τέχνης της χώρας μας.
Καλλιτέχνες του Αιγαίου
Κεραμίστες:
Αποστολίδης Γιάννης, Peristeriona, Βλαντονόπουλος Γιάννης, Βογιατζή Μίκα, Γαμπιεράκης Γιώργος, Γεωργούλης Γιώργος, Γιάννακα Κατερίνα, Δαλαμβέλας Γιώργος, Δεσύπρη Μάρα, Ιωσηφέλλη Δέσποινα, Ταμπουλχανα Μαρίσσα, Yria Ceramics, Φτούλης Γιάννης + Σταμάτης, Κοκτσίδου Σοφία, Ροδίου Μάγδα, Ρόδιος Νίκος, Λιμπερίδης Δημήτρης, Παπατζανάκης Νούφρης, Ντερρ Κορίνα, Καρνάκης Σταυρός, De Paoli Nicola, Ea Ceramics, Λιμπερτάς Μανώλης, Κοκτσίδου Σοφία, Κουβδής Δημήτρης, Λάμπρου Έλενα, Λεμονής Αλέξανδρος, Λεμονής Φρατζέσκος, Μάμιδας Κωνσταντίνος, Μανουσάκη Αλεξάνδρα, Μάρκου Δήμητρα, Μιχαηλίδου Άρτεμις, Μπίντα Σαμπρίνα, Νεοφύτου Κώστας, Ατσόνιος Αντώνης, Κεραμικά Μπαϊράμης, Kymbe Ceramica, Marshard Todd, Nassos Keramik, Κεραμικά Κοντορούδας, Γιαννέτα Ασπασία, Καλογήρου Αντώνης, Κάπος Δημήτρης, Λεμπέσης Γιάννης, Ποδότας Γιάννης, Ροκανάς Σπύρος, Σταμάτης Δημήτρης, Σταμάτης Στέλιος, Χατζηνικόλακη Μαρία, Χρυσόγελος Κωστής.
Εικαστικοί:
Βενιός Γιώργος, Βεργαδής Νίκος, Ζαλώνη Στέλλα, Ιωαννίδη Ελένη, Παναγάκη Ντένια, Έλενα Βότση.
Καλλιτέχνες από Ηπειρωτική Ελλάδα και Κέρκυρα
Κεραμίστες:
3some Ceramics, Evigeo, Kyko, Willis Christine, Akron Aoton, Ανετόπουλος Βαγγελης, Βαβάτσης Γιώργος, Βήχου Αννα, Βογιατζής Γιάννης, Δραπανιώτου Μίρκα, Ζιρήνη Μυρτώ, Ζώης Γιάννης, Καλογιαννίδης Diane, Κατσιλιέρης Ανδρέας, Κοροπούλη Χαρούλα, Κούτρου Βούλα, Κυριακίδη Λώρα, Λατούφη Κατερίνα, Λιαρμακοπούλου Χρύσα, Λυκοπούλου Μυρτώ, Μάκαρη Ρένα, Μαρινόγλου Μαρία, Μαρνιέρου Έλενα / Lespagney Eric, Meleniou Maru, Μενεγής Ελευθέριος, Μεταξά Ρένα, Μοσχοπούλου Πορφυρία, Μπούμη Νίκη, Ξενάκη Μελίνα, Παλλές Αντώνης, Πάλτογλου Εύχαρις, Πανοπούλου Κάλλια, Πανουσόπουλος Χάρης, Πανταζέλου Τίνα, Παπαδοπούλου Αγγελική, Πρωτόπαπα Νίκη, Σκλαβενίτης Νίκος, Τότσικα Ράνια, Τρίχας Γιώργος, Τσεχελίδης Γιώργος, ΥΦΗ Ceramics, Χανιώτη Αθηνά, Χήναρη Κίκα, Χριστόπουλος Ηλίας, Μαρία Λιναρδάκη.
Εικαστικοί:
A Totem Fur Elita, Amalthea Athens, Delta Kappa Design, Gracious Greece, Lanamouss, Raymond Marc, Αναστασοπούλου Αλεξάνδρα, Βερούκη Παυλίνα, Εγγλέζου Λένα / Art Lab, Ζαν-Στεφαν Design, Κορδέλλα Μαρια, Μαγκανιώτης Αλέξανδρος, Μυρογιάννη Μαργαρίτα, Ξύδας Βάνιας, Παυλάκη Γιώτα, Ρίζου Μαριέλλα, Σταμάτη Ελευθερία, Στρουμπούλη Αλίκη, Τιλελής Γιώργος.
Διάρκεια έκθεσης: 19 Μαΐου-21 Ιουλίου 2021
MON COIN Studio, Θησείου 7, Μοναστηράκι
Tηλ: 210 3217806
Madder and Madder and Hotter and Hotter
Ομαδική έκθεση, 1927 Art Space
Madder and Madder and Hotter and Hotter: Η εξέγερση για τον George Floyd.
Έκθεση φωτογραφίας και αρχειακού υλικού.
«Tell them about how you're never really a whole person if you remain silent, because there's always that one little piece inside you that wants to be spoken out, and if you keep ignoring it, it gets madder and madder and hotter and hotter, and if you don't speak it out one day it will just up and punch you in the mouth from the inside» (Audrey Lorde)
Μέσα από φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, video και ακουστικές εγκαταστάσεις, η έκθεση Madder and Madder and Hotter and Hotter ανατρέχει στις μαζικές διαδηλώσεις του 2020 στην Αμερική για τον George Floyd και επιχειρεί να συμβάλλει στην κατανόηση της μακράς ιστορίας φυλετικής βίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενα χρόνο μετά τη δολοφονία του Floyd, λίγες εβδομάδες μετά την καταδίκη του αστυνομικού Derek Chauvin, με τις δολοφονίες Αφροαμερικανών πολιτών να συνεχίζονται, και την αστυνομική βία στην Ελλάδα να αυξάνεται, η έκθεση φιλοδοξεί να μεταφέρει το πνεύμα, τις αντιφάσεις και τα αιτήματα των διαδηλώσεων, και να δημιουργήσει ένα πεδίο διαλόγου και σκέψης σχετικά με τους μηχανισμούς μέσω των οποίων θεσμοθετούνται και διαιωνίζονται οι φυλετικές και κοινωνικές ανισότητες.
Το Madder and Madder and Hotter and Hotter περιλαμβάνει τη δουλειά των: Andreas Arnold & Mr Reed, Francesca Magnani, Giuseppe Malpasso, Jenny Marketou, Owen Rogers, Fejzullah Sadiku, Mila Tenaglia, Carmen Griffin Whiip, Marcelo Woloski.
Διάρκεια έκθεσης: 19 Μαΐου-19 Ιουλίου 2021
1927 Art Space, Κυψέλης 35, 1ος όροφος, Κυψέλη
Τηλ: 211 4140970
Gay Love in Pictures
Ομαδική έκθεση, Το Οχτώ
Κωνσταντίνος Λαδιανός, Βασίλης Νούλας & Κώστας Τζημούλης (VASKOS), Άγγελος Παπαδημητρίου, Ηλίας Παπαηλιάκης, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Κωστής Φωκάς
Επιμέλεια-οργάνωση: Κώστας Τζημούλης & Βασίλης Νούλας
Με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.
Η έκθεση ερευνά την ομοερωτική ευαισθησία όπως αυτή αποτυπώνεται σε παρόντα χρόνο, στην πόλη μας, μέσα από τη δουλειά έξι καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα. Μέσα από τη χρήση παραδοσιακών τεχνικών και μέσων αναπαράστασης (ζωγραφική, σχέδιο, γλυπτική, κεραμική, φωτογραφία) αλλά και πιο υβριδικών κι εννοιολογικών πρακτικών προσεγγίζεται μια «άλλη» θεματολογία, ένας ισχυρός ερωτισμός που διεκδικεί την ορατότητα, την αναγνωρισιμότητα αλλά και την «κανονικοποίησή» του, τις αναπαραστάσεις του.
Η πρόσληψη ενός έργου τέχνης στο πλαίσιο της ομοφυλόφιλης επιθυμίας θέτει μια διπλή πρόκληση: την απομάκρυνση από την αφαίρεση προς χάριν μιας «δήλωσης» (αναπαραστατικής ή εννοιολογικής) της επιθυμίας, και ταυτόχρονα την απομάκρυνση από τις θεωρίες «θανάτου του δημιουργού» και των προθέσεών του προς χάριν μιας βιογραφικής «δήλωσης». Έχουμε εδώ να κάνουμε με μια επιστροφή στο συγκεκριμένο, στο ιστορικά και βιογραφικά προσδιορισμένο. Τα απλά -συχνά κρινώμενα ως παρωχημένα- ερωτήματα που αφορούν ένα έργο τέχνης «Τι απεικονίζει;» «Ποιον απεικονίζει;» «Ποιος το δημιούργησε;» «Ποια ήταν η πρόθεσή του;» αποκτούν εδώ καίριο χαρακτήρα και φορτίζουν αυτόματα και φυσικά με δύναμη διεκδίκησης τα έργα.
Ο χαρμόσυνος και βέβηλος πίνακας του Κωνσταντίνου Λαδιανού, τα διπλά επιζωγραφισμένα κι αυτοαναφορικά πορτρέτα του VASKOS (Νούλας-Τζημούλης), τα διακειμενικά και παιγνιώδη έργα του Άγγελου Παπαδημητρίου, οι σκοτεινές ελαιογραφίες και τα σχέδια του Ηλία Παπαηλιάκη, οι οικείες καταγραφές του προσωπικού χρόνου του Δημήτρη Παπαϊωάννου, και τα γυμνά διαπλεκόμενα σώματα του Κωστή Φωκά συνθέτουν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα σύγχρονης εικονογραφίας της γκέι αγάπης.
Η έκθεση «Gay Love in Pictures» είνaι σαν να λέει: Τα πράγματα είναι απλά, τα πράγματα είναι εδώ μπροστά στα μάτια μας και είναι ωραία. Δείτε τα!
Ο VASKOS είναι το καλλιτεχνικό ντούο των Βασίλη Νούλα και Κώστα Τζημούλη που ξεκίνησε στην Αθήνα το 2014. Ερευνά τις έννοιες του υβριδικότητας, του queer και του παιχνιδιού στην προσέγγιση της καλλιτεχνικής, σεξουαλικής και εθνικής ταυτότητας. Η έκθεση «Gay Love in Pictures» αποτελεί μια διεύρυνση της αναζήτησης του VASKOS στο πεδίο της εγχώριας queer σκηνής όσον αφορά τα εικαστικά.
Διάρκεια έκθεσης: 11 Μαΐου - 12 Ιουνίου 2021
Το Οχτώ, Πολυτεχνείου 8, Αθήνα
Canone Dopio – Διπλός Κανόνας
Ομαδική έκθεση, The Project Gallery
H «The Project Gallery» και η Ελληνική Κοινότητα Σικελίας «Tρινακρία» παρουσιάζουν το «Canone Doppio» σε επιμέλεια του Francesco Piazza. Με την ευγενική υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, του Tempo Forte και την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.
Όπως σημειώνει ο επιμελητής: Ο διπλός κανόνας για κουαρτέτο εγχόρδων είναι μια σύνθεση του Igor Fedorovič Stravinskij που γράφτηκε το 1959 στη μνήμη του ζωγράφου Raoul Dufy. Για αυτήν την πολύ σύντομη σύνθεση με μόλις 20 μουσικά μέτρα και διάρκεια λίγο περισσότερο από ένα λεπτό, ο Stravinskij επιλέγει μια δωδεκαφθογγική σειρά με συμμετρικό χαρακτήρα που δημιουργεί κανόνες, ξεκινώντας με δύο βιολιά που επαναλαμβάνουν τη σειρά των δώδεκα φθόγγων δύο φορές. Ο δεύτερος κανόνας εκτελείται από τη βιόλα και το βιολοντσέλο, που προστίθενται στα βιολιά δημιουργώντας μια σύνθετη αντιστικτική πλοκή.
Η αφηγηματική δομή του «Διπλού Κανόνα» διερευνά το θέμα του διαφορετικού από εμάς ως πιθανό προϊόν των επιλογών μας και του συνδυασμού τους, μέσω 12 θεμάτων, όπως οι δώδεκα ήχοι του δωδεκαφθογγικού συστήματος του Stravinskij, τα οποία εκφράζουν μια επιδρομή στις διάφορες πτυχές της ανθρώπινης φύσης και οδηγούν σε διαφορετικές ερμηνείες και επιλογές.
Οι 12 θεματικές αντλούν έμπνευση από τη λογοτεχνία ως τη φιλοσοφία, από τη μουσική ως και τη μυθολογία, από την ψυχανάλυση στην επικαιρότητα και έχουν ανατεθεί σε δώδεκα ζευγάρια καλλιτεχνών, συνθέτουν στον «Διπλό Κανόνα» μια σειρά από 12 δίπτυχα έργα στα οποία ο κάθε καλλιτέχνης είναι η αντίστιξη του άλλου και σε κάθε παρτιτούρα προστίθεται μια άλλη παράλληλη: ένας διπλός κανόνας στον οποίο το θέμα της πολλαπλής φύσης της ανθρώπινης ύπαρξης, προσεγγίζεται από δύο διαφορετικές και συμπληρωματικές απόψεις.
Τα θέματα που πραγματεύονται οι καλλιτέχνες είναι το Σεξ, ο Λαβύρινθος, ο Πόλεμος, ο Καθρέφτης, η Μάσκα, οι Δίδυμοι, ο Σωσίας, η Εδέμ, το Όνειρο, η Σκιά, η Ηχώ και το Ταξίδι.
Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες:
Αβλάμης Γεράσιμος, Evita Andújar, Νίκος Βαρυτιμιάδης, Valentina Biasetti, Gianluca Capozzi, Pierluca Cetera, Giuseppe Ciracì, Ελένη Γκινοσάτη, Demetrio Di Grado, Alice Faloretti, Vittorio Iavazzo, Μιχάλης Καραΐσκος, Έλενα Κυρκιλή, Ευδοκία Κύρκου, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Ισμήνη Μπονάτσου, Patrizia Novello, Διονύσιος Παππάς, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Vania Elettra Tam, Ειρήνη Τατάκη, Samantha Torrisi, Massimiliano Usai, Βούλα Φερεντίνου.
Συντονισμός έκθεσης - καταλόγου: Βασίλης Καραμπάτσας.
Διάρκεια έκθεσης: 20 Μαΐου - 18 Ιουνίου 2021
The Project Gallery, Νορμανού 3, εντός στοάς, 1ος όροφος
Τηλ: 21 30436954
Good Old Days
Ομαδική έκθεση, FokiaNou Art Space
Μετά από 7 μήνες παύσης λόγω της πρόσφατης καραντίνας, η FokiaNou Art Space επιστρέφει με διάθεση να θυμηθεί και να παρουσιάσει τις παλιές καλές μέρες, μέσα από τα έργα 20 καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση με τίτλο Old Good Days, σε επιμέλεια των Παναγιώτη Βούλγαρη και Mary Cox. Έργα ζωγραφικής, κολλάζ, φωτογραφίας, βίντεο και γλυπτικής μας μεταφέρουν στις μέρες πριν την πανδημία που άλλαξε τόσα δραματικά τη ζωή μας, καθώς και στην εποχή πριν τη δεκαετή οικονομική κρίση.
Οι καλλιτέχνες της έκθεσης ιχνηλατούν τα ανέμελα χρόνια, τότε που όλα φάνταζαν όμορφα και δυνατά, φέρνουν στις επιφάνεια αναμνήσεις που ο χρόνος και το μυαλό τα έχει εξυψώσει σε ένα ιδεατό πλαίσιο, όπως επίσης ανακαλούν πληγές του παρελθόντος. Η έκθεση αποτελεί ένα ετερόκλητο μα συναρπαστικό καλειδοσκόπιο έργων, που ενώ μοιάζει να κοιτά πίσω, μιλά για το σήμερα και δίνει ένα μήνυμα για το αύριο. Θα υπάρξουν καλύτερες μέρες, θα έρθουν και η FokiaNou σας δίνει μια πρόγευση.
Συμμετέχοντες: Παναγιώτης Βούλγαρης, Ανδρομάχη Γιαννοπούλου, Χρήστος Γιαννόπουλος, Ειρήνη Διάδου, Sarah Ettlinger, Αλέξανδρος Ζούλιας, Ιλιάνα Θεοδωροπούλου, Βασιλική Κανέλλου, Μαριέτα Καλλονά, Mary Cox, Αλέξανδρος Μαυρόγιαννης, John Bicknell, Λίνα Μπέμπη, Sebastian Boulter, Φωτεινή Πούλια, Caroline Pradal, Μαρίνα Ροβίθη, Έυη Στάμου, Παναγιώτης Φερεντίνος, Chris Hawtin.
Επιμέλεια: Παναγιώτης Βούλγαρης – Mary Cox
Διάρκεια έκθεσης: 13 Μαΐου - 29 Μαΐου 2021
FokiaNou Art Space, Φωκιανού 24, 7ος όροφος, Παγκράτι
Φίλιππος Τσιάρας – Alexander the Great
Ατομική έκθεση, The Blender Gallery
Η Τhe Blender Gallery, σε συνεργασία με τη Varvara Roza Galleries, φιλοξενεί μία έκθεση με νέα έργα του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη από τη Νέα Υόρκη, Φίλιππου Τσιάρα.
Ως ζωγράφος, φωτογράφος, κεραμιστής, γλύπτης που επεξεργάζεται χαλκό και γυαλί, η δουλειά του Τσιάρα αγγίζει σχεδόν όλες τις μορφές τέχνης. Με την εννοιολογική σημασία, ο Τσιαράς πιστεύει ότι «κάθε έκθεση πρέπει να περιέχει ένα απροσδόκητο στοιχείο έκπληξης».
Τα νέα έργα του Τσιάρα, τα οποία θα παρουσιαστούν στη The Blender Gallery, από τις 30 Μαΐου έως τις 30 Ιουνίου, πράγματι ερευνούν τον κόσμο ενός εμμονικού -με τον πουαντιγισμό- καλλιτέχνη, ο οποίος αγαπά τις προσωπογραφίες. Η ΤΕΛΕΙΑ του Τσιάρα, μικρή αλλά με μεγάλη δύναμη, μεταλλάσσει τους πολλούς μύθους για το Μέγα Αλέξανδρο σε ένα εναλλασσόμενο όραμα του ιστορικού θρύλου. Ο Μέγα Αλέξανδρος εγχέεται με μυριάδες ζωγραφισμένες πολύχρωμες συντεταγμένες, που συνορεύουν με αυτό που ο Τσιάρας αποκαλεί «το επιστημονικό του αισθησιασμού», ή με αρχαϊκούς όρους, ένα σύγχρονο Ελληνό-Ρωμαϊκό μωσαϊκό.
Διάρκεια έκθεσης: 30 Μαΐου – 20 Ιουνίου 2021
The Blender Gallery, Ζησιμοπούλου 4, Γλυφάδα
Τηλ: 213 0280597
On a Small Scale: A Mosaic of Contemporary
Ομαδική έκθεση, Alma Contemporary Art Gallery
Με το σταδιακό πέρας των απαγορεύσεων και των περιορισμών και την πολυπόθητη επιστροφή των χώρων τέχνης στην κανονική λειτουργία τους, η γκαλερί ΑΛΜΑ εγκαινιάζει την ομαδική έκθεση Σε Μικρή Κλίμακα: Ένα Ψηφιδωτό Σύγχρονης Δημιουργίας, η οποία αποτελείται εξ ολοκλήρου από έργα μικρών διαστάσεων.
Η επιμελητική ομάδα της γκαλερί προσκάλεσε 39 σύγχρονους καλλιτέχνες, Έλληνες και διεθνείς, παλαιότερους και νέους συνεργάτες, για να μετατρέψουν τον χώρο της σε ένα ψηφιδωτό σύγχρονης δημιουργίας. Με την έκθεση αυτή, η ΑΛΜΑ ελπίζει σε έναν γόνιμο διάλογο με θέμα την εξέλιξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας εν καιρώ πανδημίας και με γνώμονα τη μικρή κλίμακα. Ένα μικρό έργο αγκαλιάζει τον θεατή με διαφορετικό τρόπο από ένα επιβλητικό έργο μεγάλων διαστάσεων. Με περισσότερα από 50 μικρά έργα -φωτογραφίας, ζωγραφικής, σχεδίου, γλυπτικής, κατασκευών και μικτής τεχνικής- η έκθεση προσκαλεί το κοινό να πλησιάσει και να αναρωτηθεί αν και πώς τελικά η κλίμακα διαμορφώνει τον τρόπο που βιώνουμε το έργο τέχνης.
Καλλιτέχνες:
Alexandros Alekidis, Sylvia Antoniadi, Aggelos Antonopoulos, Yiorgos Avgeros, Capten, Pantelis Chandris, Prodromos Charalampidis, Manolis Charos, Vana Fertaki, Gregory Grozos, Vay Hy, Gogo Ieromonachou, Mozes Incze, Giorgos Kavounis, Dimitris Kokkoris, Ivan Lardschneider, Stamatis Laskos, Dimitra Lazaridou, Michalis Manousakis, Eirini Matsouki, Kyriaki Mavrogeorgi, Maria Mavropoulou, Aggelos Merges, Katerina Mertzani, Tassos Missouras, Kyriakos Mortarakos, Ilias Papailiakis, Konstantinos Patsios, Mantalina Psoma, Marios Spiliopoulos, Stergios Stamos, Dimitris Tataris, Stamatis Theocharis, Andreas Vousouras, Eleni Zouni.
Διάρκεια έκθεσης: 13 Μαΐου – 12 Ιουνίου 2021
Alma Contemporary Art Gallery, Υψηλάντου 24, Κολωνάκι
Τηλ: 211 4003160
Δειτε περισσοτερα
Η έκθεσή της Terra Cognita είναι ένα προσκύνημα σε άγνωστους τόπους
Η θρυλική Blondie ξεκίνησε πρόσφατα μία συνεργασία με τη μάρκα ένδυσης Wildfang, η οποία εστιάζει στη δημιουργία ενδυμάτων χωρίς φύλο και με δυναμικό, ασυμβίβαστο ύφος
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο για την τέχνη της φωτογραφίας, τα ασπρόμαυρα και έγχρωμα καρέ και τον ρόλο της τεχνολογίας
Τα κοσμήματα με τα γράμματα και την περίτεχνη τέχνη της Charlotte Chesnais
Aγόρια ντυμένα γυναίκες, με εξαιρετικό μπρίο και αριστοτεχνική θηλυκότητα, προσέφεραν ένα εκρηκτικό show