Μιλήσαμε με τον αρχιτέκτονα και δημιουργό του επαναστατικού project
- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
tremeEats: Τα events του Χάρη Τρεμετουσιώτη στα πιο αναπάντεχα μέρη
Είναι όλα βασισμένα στην αρχιτεκτονική, το φαγητό και την κοινότητα. Θα πας, αλλά δεν ξέρεις πού. Θα φας, αλλά δεν ξέρεις τι. Θα γνωρίσεις κόσμο, αλλά δεν έχεις ιδέα ποιον.
Αισθητική της απλότητας που συνδυάζεται με το ακατέργαστο της φύσης σε έναν χώρο αναπάντεχο. Κόσμος, φώτα, μουσική, φαγητό σε λευκό φόντο. Όλα αυτά σε ένα Instagram reel που άγγιξε τις 2,5 εκ. προβολές – πιθανόν να το πέτυχες και εσύ. Είμαστε στα Λατομεία Διονύσου και αυτό που βλέπουμε είναι ένα event του tremeEats.
Το tremeEats είναι μια νέα και δημιουργική πρωτοβουλία που συνδυάζει την αρχιτεκτονική και την τέχνη τής συνεστίασης με έναν μοναδικό τρόπο. Πίσω από το project βρίσκεται ο Χάρης Τρεμετουσιώτης, ο νεαρός αρχιτέκτονας που στα 26 του χρόνια έφερε την επανάσταση στον κόσμο των supper clubs, με μια προσέγγιση που είναι περισσότερο «αφήγηση χώρου» παρά απλά δείπνα μεταξύ αγνώστων, όπως τα ξέραμε μέχρι σήμερα.
Τα events του έχουν κάτι το μυστήριο. Ίσως επειδή κανείς δεν ξέρει τι θα αντικρίσει. Θα πας, αλλά δεν ξέρεις πού. Θα φας, αλλά δεν ξέρεις τι. Θα γνωρίσεις κόσμο, αλλά δεν έχεις ιδέα ποιον. Είναι όλα έκπληξη και είναι όλα απρόσμενα. Το μόνο που μαθαίνεις είναι το dresscode και αυτό λίγες ώρες πριν. Ούτε ακολουθείται κάποιο συγκεκριμένο στιλ. Τη μία μπορεί να βρεθείς σε κάποιο εγκαταλειμμένο χωριό, την άλλη σε ένα γήπεδο τένις και την άλλη μέσα στη θάλασσα. Και συνεχίζεται… τη μια μπορεί να γευτείς fine dining και την άλλη κυκλαδίτικη κουζίνα. Όσο να πεις αυτά από μόνα τους σε ιντριγκάρουν και σε κάνουν να θες να μάθεις περισσότερα για το tremeEats – τουλάχιστον εμένα.
Η γέννηση του tremeEats
Όλα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2021, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν ο Χάρης, αυθόρμητα και χωρίς να το πολυσκεφτεί –όπως συνηθίζει πάντα να κάνει–, διοργάνωσε το πρώτο του «πιο οργανωμένο» δείπνο για φίλους, σε ένα εστιατόριο στην πόλη του, την Πάφο. Το δείπνο πήγε πολύ καλά. Από 20 άτομα που περίμενε, κατέληξαν να έρθουν 80. Αλλά εκείνος έψαχνε μέρη διαφορετικά, «ακατέργαστα», που δεν έχουν αρχικά προσεγγισθεί ή φτιαχτεί για να φιλοξενήσουν δείπνα, που είναι ικανά να μετατραπούν σε τέτοια, χωρίς να δημιουργήσουν καμία παραφωνία. Σημεία, δηλαδή, που επιδέχονται χρήσης, αλλά και πρωτόγνωρης εμπειρίας.
Και κάπου τότε αρχίζει να γεννιέται το tremeEats, αρχικά μια σελίδα με συνταγές για φίλους, που σύντομα εξελίχθηκε σε κάτι πολύ μεγαλύτερο: μια εξερεύνηση της έννοιας της κοινότητας μέσω του τόπου και του φαγητού – μια αίσθηση του come together στα καλύτερά της. Εκεί όπου οι άνθρωποι ενώνονται σε ένα κοινό σύστημα αναφοράς, το τραπέζι.
Η συνεστίαση ως αρχιτεκτονικό πρόγραμμα
Το πρώτο επίσημο event του νέου του εγχειρήματος, το οποίο έγινε στο πλαίσιο της διπλωματικής εργασίας του Χάρη, «Η συνεστίαση ως αρχιτεκτονικό πρόγραμμα», ήταν στο εγκαταλειμμένο χωριό της Θελέτρας στην Κύπρο. «Το concept ήταν αυτό: Να μπορώ να δημιουργήσω χώρο και εμπειρία μέσω της διάστασης ενός τραπεζιού. Συγκεκριμένα, το τραπέζι που στήνεται στον χώρο ξαναφέρνει τη ζωή εκεί που δεν υπάρχει. Ξαναζωντανεύει την έννοια της κοινότητας και έτσι το όλο event αποκτά ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα», μου εξηγεί μιλώντας μου για το τραπέζι σαν ένα έμψυχο αντικείμενο, ικανό να δώσει ζωή. Και το καλύτερο είναι ότι με πείθει.
Αυτό το event, καθώς και αυτά που ακολούθησαν, βασιζόταν στο πώς μπορεί η αρχιτεκτονική να υπηρετήσει τη συνεστίαση ως κοινωνικό φαινόμενο και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το τραπέζι –από τα πρώτα κοινωνικά αντικείμενα που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος– ως εργαλείο για να δημιουργηθεί μια κοινωνική εμπειρία. Ο στόχος του Χάρη είναι να επαναπροσδιορίσει τον χώρο και την εμπειρία που βιώνουμε σε αυτόν μέσω της διάστασης του τραπεζιού, σημείο αναφοράς της κοινότητας. Είτε το τραπέζι τοποθετείται παράλληλα με έναν λόφο, είτε στα ερείπια ενός παρατημένου σπιτιού, είτε τοποθετείται για να καδράρει μία θέα.
Η επιλογή του χώρου βάσει 7 τρόπων
Οι χώροι που επιλέγονται για κάθε δείπνο δεν είναι τυχαίοι. Είναι μελετημένοι ώστε να δημιουργούν μια χωρική εμπειρία που θέτει τους καλεσμένους σε μια διαδικασία ανακάλυψης. Μέσα από την αρχιτεκτονική του μελέτη για τη διπλωματική του, ο Χάρης έχει εντοπίσει ότι επεμβαίνει στον χώρο μέσω 7 διαφορετικών τρόπων: Ανάγνωση ιχνών, Δυνάμεις πεδίου, Εφήμερο ίχνος, Συρραφή πεδίου, Διαίρεση σε πολύτοπα, Επανίδρυση και Φευγαλέο. Θέλοντας να τα εφαρμόσει στην πράξη, έστησε 7 εκδηλώσεις βασισμένες σε αυτά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα δύο παρακάτω:
Μελετώντας το τοποθετημένο αντικείμενο και τις δυνάμεις του πεδίου από τον Σταν Άλεν, σπουδαίο αρχιτέκτονα της εποχής μας, ο Χάρης επέλεξε να κάνει ένα δείπνο στο πουθενά. «Δεν ήθελα να έχει τίποτα από το οποίο μπορώ να πιαστώ. Μόνο υψομετρικές διαφορές. Ήθελα να δω πώς ένα αντικείμενο –στην περίπτωση μας το τραπέζι– μπορεί να τοποθετηθεί για να αλλάξει τις συμπεριφορές του χώρου. Το να περνάει ένα κοπάδι προβάτων ανάμεσά μας όσο τρώμε στον αγρό, επιβεβαιώνει τις θεωρίες του Άλεν περί τοποθέτησης ενός αντικειμένου βάσει τις δυνάμεις ενός πεδίο», λέει ενθουσιασμένος.
Ήταν το φως του φεγγαριού σε ένα ολόλευκο τοπίο στις θαλασσινές σπηλιές στην Πάφο, τη μεγάλη πανσέληνο του Αυγούστου. «Είχα λόξα να το κάνω. Πήγα το προηγούμενο βράδυ για να δω το σκηνικό. Τοποθετώ το τραπέζι βάσει κατόψεων και 3d προγραμμάτων, παράλληλα με τη σκιά ενός λόφου που υπήρχε εκεί. Αποφάσισα να το αφήσω τελείως σκοτεινό – ούτε κερί πάνω στο τραπέζι. Την ημέρα του event, η πανσέληνος ξαφνικά εμφανίστηκε ακριβώς εκεί που έπρεπε, όπως ακριβώς είχε μελετηθεί βάση του ύψους, της κλίσης, όλων των παραμέτρων. Ήταν μια φωτεινή γραμμή που σε λίγο θα εξαφανιζόταν».
Το φαγητό στα events
Ως πολύ καλός αυτοδίδακτος μάγειρας, ο Χάρης είχε ξεκινήσει να επιμελείται το μενού των tremeEats μόνος του και μάλιστα είχε λάβει πολύ καλό feedback. Ωστόσο, για λόγους υγειονομικής ασφάλειας, έχει επιλέξει να αφήσει τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους. Πλέον, συνεργάζεται με σεφ από Ελλάδα και εξωτερικό, ανάλογα το είδος κουζίνας. «Τη μία φορά μπορεί να είναι ένας μισελενάτος σεφ από τη Νέα Υόρκη και την άλλη ένας μάγειρας από κάποιο ταβερνείο του Αιγαίου. Αυτό είναι το tremeEats. Αλλάζουν οι τοποθεσίες, αλλάζει ο κόσμος, αλλάζουν οι σεφ» λέει ο Χάρης.
Σχετικά με το είδος του φαγητού στις εκδηλώσεις, ο Χάρης λέει χαμογελώντας, δημιουργώντας μου όμως μια σιγουριά σχετικά με τη νοστιμιά του: «Ό,τι βρέξει, ό,τι κατεβάσει!» Κάποια τρώγονται στο χέρι, άλλα σε κεραμικά, άλλα σε φύλλα δέντρων. Δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο. Το μόνο που είναι συγκεκριμένο για εκείνον είναι η ποιότητα. «Ακόμη κι αν έρθουν να φάνε σαλάμι και τυρί, θέλω να είναι το πιο ωραίο σαλάμι και τυρί που έχουν φάει. Αυτό θέλω» συνεχίζει. Σχετικά με το αν το φαγητό μοιράζεται, εκείνος απαντάει: «Δεν θέλω να είναι φαγητό to share, γιατί δεν θέλω να δώσω την αίσθηση της κοινότητας μέσω του φαγητού, αλλά μέσω του χώρου. Το φαγητό για μένα είναι απλά εργαλείο».
Πώς να συμμετέχεις σε tremeEats event
Τα events ανακοινώνονται λίγο πριν πραγματοποιηθούν και είναι ανοιχτά στο κοινό. Μπορείς να συμμετέχεις δηλώνοντας ενδιαφέρον στην online πλατφόρμα του tremeEats και συμπληρώνοντας μια φόρμα συμμετοχής που απαντάς ερωτήσεις για σένα και τα ενδιαφέροντά σου. Η επιλογή των συμμετεχόντων γίνεται από τον Χάρη και τους φίλους του και δεν υπάρχει χρονική προτεραιότητα. Στο fun κομμάτι είναι και το ματσάρισμα με τους λοιπούς. «Υπάρχει μελέτη», μου λέει γελώντας, αλλά αισθάνομαι ότι το εννοεί. Δεξιά διαγώνια κάθεται εκείνος με τον οποίο, αυτός που κάνει την αίτηση έχει τα περισσότερα κοινά ή κάποιος φίλος που έκανε αίτηση μαζί του (η αίτηση μέχρι δύο άτομα είναι επιτρεπτή, για να έχεις μια οικεία φιγούρα στο οπτικό σου πεδίο), απέναντι ακριβώς ο perfect stranger, αυτός ο οποίος, κατά τη γνώμη των διοργανωτών του event, θα ταιριάξετε καλύτερα, και στα αριστερά σου η «πρόκληση». Τι λες θα τα καταφέρεις; Ως γνωστόν, το φαγητό ενώνει!
Ο Χάρης ως οικοδεσπότης και στο εξωτερικό
Για τον Χάρη, το να είναι κάποιος host είναι πολύ περισσότερο από το να οργανώσει απλώς ένα event – είναι μια πρόκληση, μια διαδικασία δημιουργίας και επιμέλειας, για να καταφέρει να συνδυάσει ανθρώπους και χώρους σε κάτι νέο που θα αφήσει το ίχνος του. Παρά την έλλειψη εμπορικής σκοπιμότητας, το tremeEats κατάφερε να αποκτήσει ένα πιστό και δυνατό κοινό. Έχει ταξιδέψει από το Selfridges στο Λονδίνο, για ένα exclusive pop-up event, μέχρι την πιο ελιτίστικη περιοχή των Χάμπτονς, για ένα event αφιερωμένο στους πιο ψαγμένους συλλέκτες έργων τέχνης του κόσμου. Έχει ήδη συνεργαστεί με luxury brands παγκοσμίου φήμης. Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Ο ίδιος οραματίζεται ένα δυναμικό community που ναι μεν θα γίνει μεγάλο, αλλά όχι mainstream. Θέλει μέσα από το tremeEats να βοηθήσει νέους (σεφ, μουσικούς, ζωγράφους κ.λπ.) να επικοινωνήσουν το έργο τους με ένα φρέσκο και διαφορετικό τρόπο.
Στα events του Χάρη δεν πας μόνο για να φας. Πας για να αντικρύσεις το αυθόρμητο που θα βγει στο τραπέζι. Πας για να δεις, να ακούσεις, να πιάσεις, να ζήσεις. Για την όλη χωρική εμπειρία που εκτυλίσσεται σε ένα blind, αλλά πετυχημένο «ραντεβού». Για όλα αυτά που δεν τα περιμένεις, αλλά μπορούν να συμβούν.
Δειτε περισσοτερα
Aγόρια ντυμένα γυναίκες, με εξαιρετικό μπρίο και αριστοτεχνική θηλυκότητα, προσέφεραν ένα εκρηκτικό show
Η καθημερινότητα της πόλης αλλάζει, μαζί και η ζωή μας
Επισκεφθήκαμε το παραθαλάσσιο Living-Well Boutique City Hotel 4 αστέρων που ξεχωρίσαμε για το design και την αρχιτεκτονική του
Βαριέμαι τα συνέδρια, αλλά γι’ αυτό έκανα μια εξαίρεση
Φωνές από το περιθώριο και τροφή για σκέψη για την αποδοχή και τα σύγχρονα κοινωνικά στερεότυπα