Η Ρεβέκκα Καμχή γράφει για τη γνωριμία της με τον καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Κακανιά και για την αναδρομική του έκθεση στην γκαλερί της
- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
LC ARCHITECTS: Υπερσύγχρονα αρχιτεκτονικά έργα που είναι present to the future
Συνέντευξη της Νατάσας Λιανού και του Ερμή Χαλβατζή, επικεφαλής του αρχιτεκτονικού γραφείου LC ARCHITECTS στην Athens Voice
Μεγάλα καμπυλωτά κτίρια, που μοιάζουν με διαστημόπλοια με πιθανό προορισμό το Φεγγάρι και τον Άρη. Εικόνα που θυμίζει επιστημονική φαντασία ή αλλιώς σπίτια του μέλλοντος που κάπως έτσι θα φανταζόταν κανείς. Μόνο που αυτή είναι μια χαρακτηριστική όψη των υπερσύχρονων κτιρίων στη Γη, δημιουργία του LIANOU CHALVATZIS ARCHITECTS-LC Architects, του διεθνούς βραβευμένου αρχιτεκτονικού και σχεδιαστικού γραφείου.
Σχεδιάζουν κτίρια που δημιουργούν πρότυπο, δημιουργούν τάση. Κάθε έργο τους είναι το place to be.
Η Νατάσα Λιανού και ο Ερμής Χαλβατζής, ζευγάρι στη δουλειά και στη ζωή, γνωρίστηκαν στην Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και έκτοτε η πορεία τους –walk of fame, θα μπορούσαμε να πούμε- είναι κοινή. Φοίτηση στο φημισμένο Architectural Association School of Architecture (AA), συνέχεια στις μεταπτυχιακές σπουδές, σάρωση σε διεθνείς διαγωνισμούς, όπως το βραβείο BURNHAM PRIZE 2013 του Σικάγο και τιμητικές διακρίσεις από το Europan 11, συνεργασίες με μεγάλες προσωπικότητες παγκοσμίως, με τον θρύλο που ακούει στο όνομα Zaha Hadid να ξεχωρίζει.
Στο διεθνές τους portfolio, περιλαμβάνονται πολυσυζητημένα έργα, όπως το London Iconic Pavillion (2016), το Unique Spa για το Aman Resort στο Μοντενέγκρο (2017), τα νέα κεντρικά γραφεία της Cosmote Tv (2020), τα κεντρικά γραφεία της BEAT (2020) και το «υπεργαλαξιακό» στολίδι των Αθηνών στους Αμεπλόκηπους, το The Orbit, ένα όμορφο σύνολο από καθαρές γραμμές, δυναμική παρουσία και πράσινη συνείδηση. Το επόμενο έργο τους που αναμένουμε να δούμε στην Ελλάδα, είναι το νέο κτίριο γραφείων και TV Studios για τον ANTENNA.
Oι LC Architects δημιουργούν κτίρια τοπόσημα που αναδιαμορφώνουν την εικόνα του αστικού τοπίου. Δουλεύουν με οργανικές φόρμες, εμπνέονται από την κλίμακα της πόλης και τη μεταφέρουν μέσα στην κλίμακα των έργων τους. Τους συναντήσαμε για να μάθουμε περισσότερα.
Η Νατάσσα Λιανού και ο Ερμής Χαλβατζής, επικεφαλής του αρχιτεκτονικού γραφείου LC Architects, μιλούν για το έργο τους
Πόσο σημαντικό είναι να «γεννιούνται» στολίδια για το αστικό τοπίο σε επίπεδο ανάπτυξης και πολιτισμού; Ξεπηδώντας δίπλα σε πολυκατοικίες του 60’,70’ πώς καταφέρνετε να διατηρείται μια συνοχή και όχι παραφωνία;
Η αρχιτεκτονική αποτελεί εργαλείο διαμόρφωσης πολιτιστικής και πολιτισμικής ταυτότητας και μεταξύ άλλων αποτελεί και έναν καθρέπτη κοινωνικοπολιτικών συνθηκών και αναγκών. Η συνεχής ροή της πληροφορίας, η ταχύτητα και η εξωστρέφεια αποτελούν βασικά στοιχεία και ανάγκη της εποχής μας και για εμάς η αρχιτεκτονική διαμορφώνει την εξωστρεφή πλευρά της πόλης, αποτελεί ένα βασικό μέσο επικοινωνίας με τον κόσμο. Η αισθητική της αρχιτεκτονικής της πόλης αποτελεί σημαντικό στοιχείο ανάπτυξης και πολιτισμού αφού διαμορφώνει και «φορτίζει» την εμπειρία των ανθρώπων. Επομένως η προσέγγιση σε κάθε μας έργο αφορά μια ευρύτερη κλίμακα επέμβασης με στόχο ο σχεδιασμός και η αισθητική που γεννιέται κάθε φορά να συμβάλει στην αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής και στην ταυτότητα της πόλης. Η πόλη είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που διαμορφώνεται μέσα στον χρόνο και αποτυπώνονται πάνω της τα στρώματα των εποχών που συνθέτουν το μωσαϊκό της. Έτσι και η Αθήνα έχει την δική της ταυτότητα και η οποία εξελίσσεται μέσα από την πολυπλοκότητα της και την συνύπαρξη του παρελθόντος με το σήμερα, των πολυκατοικιών του 60’και70’με τα σημερινά και μελλοντικά κτήρια. Οι παρεμβάσεις που κάνουμε, ως φιλοσοφία του γραφείου μας, έχουν ως γνώμονα τον σεβασμό της γειτονιάς στην οποία παρεμβαίνουμε και κυρίως την αναβάθμιση ή ενεργοποίησή της μέσα από το κάθε έργο μας.
Τα κτίρια που κατασκευάζετε θυμίζουν γλυπτά σε ένα φουτουριστικό κόσμο. Από τι εμπνέεστε για να δημιουργήσετε τα σχέδιά σας; Σε τι βαθμό αποτελεί η ίδια η πόλη των Αθηνών έμπνευση και πώς;
Ο σχεδιασμός κάθε έργου μας αποτελεί ένα πεδίο έρευνας και δημιουργικότητας με γνώμονα την λειτουργικότητα αλλά και την δημιουργική μετάφραση των αναγκών κάθε έργου σε κάθε τόπο. Σχεδιάζουμε κάθε μας έργο, με στόχο να αποτελέσει ένα νέο «μαγνήτη» που θα προσφέρει συναρπαστικές εμπειρίες και θα προκαλεί καθημερινά ενθουσιασμό στους ανθρώπους που το ζουν αλλά και στην ίδια την πόλη που το ενσωματώνει. Μας ενδιαφέρει τα κτίρια μας να είναι επισκέψιμα από τον κόσμο, να παρέχουν κοινόχρηστους δημόσιους χώρους με ευρύ αντίκτυπο και θετικές επιρροές στο επίπεδο της γειτονιάς αλλά και της πόλης και αυτό αποτελεί και την αρχική μας έμπνευση. Για εμάς η αρχιτεκτονική εμπεριέχει τέχνη, τεχνολογία και επιστήμη και σχεδιάζουμε τα έργα μας ως ζωντανά γλυπτά της πόλης, τα οποία διαμορφώνονται με βάση πολλαπλές παραμέτρους ώστε να είναι αρχικά λειτουργικά και διαχρονικά μέσα στο πέρασμα του χρόνου αλλά και να αποτελούν αστικά στοιχεία πολιτισμού και τέχνης. Η Αθήνα έχει ανάγκη από νέα κτήρια «σημεία αναφοράς» που συμβάλουν στην σύγχρονη φύση της πόλης και προσφέρουν σε κατοίκους και επισκέπτες συναρπαστικές ποιότητες και εμπειρίες, συμβάλλοντας σε αυτό που θα αποκαλούσαμε «αστικό ήθος». Η ανάγκη αυτή της πόλης, αποτελεί κινητήρια δύναμη για τα έργα μας στην Αθήνα.
Το έργο σας, The Orbit, έθεσε ένα νέο πρότυπο για τον σχεδιασμό και την κατασκευή κτιρίων γραφείων στην Αθήνα. Πώς το καταφέρατε;
Το The Orbit αποτελεί ένα έργο αναγέννησης ενός υφιστάμενου στατικού φορέα στο κέντρο της Αθήνας. Τόσο η τοποθεσία του, αφού βρίσκεται πάνω σε έναν από τις κεντρικές λεωφόρους της πόλης, την λεωφόρο Κηφισίας, όσο και η κλίμακά του αφού αποτελεί ένα εννιαόροφο κτίριο 42,000 τ.μ. με περιορισμένο περιβάλλοντα χώρο λόγω της πυκνής αστικής δόμησης, αποτέλεσαν εξ’ αρχής σημαντικά στοιχεία του σχεδιασμού μας. Στόχος μας ήταν ο επανασχεδιασμός της λειτουργίας του κτηρίου, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες με πολλαπλούς εσωτερικούς και εξωτερικούς κοινόχρηστος χώρους εκτόνωσης και ταυτόχρονα η δημιουργία ενός νέου τοποσήμου για την Αθήνα. Σχεδιάσαμε εξ’ αρχής το νέο αυτό τοπόσημο, με σκοπό να αποτελεί ένα «ανοικτό» κτήριο με κοινόχρηστους δημόσιους χώρους, πλημμυρισμένο στο πράσινο και τις φυτεύσεις ως αντιστάθμιση της έλλειψης πρασίνου στην περιοχή αλλά και ως ένα αρχιτεκτονικό βιοκλιματικό ζωντανό γλυπτό που θα παρέχει συναρπαστικές θέες τόσο στους κατοίκους των γύρω κτηρίων όσο και στους περαστικούς και τους επισκέπτες. Η απλότητα του σχεδιασμού, η χρήση υλικών με ευρεία τοπική εμπειρία αλλά με πρωτότυπες και καινοτόμες λύσεις τόσο στον σχεδιασμό, όσο και στην λεπτομέρειά τους, έκανε το έργο να είναι πολύ αναγνωρίσιμο και πράγματι ο κόσμος το αγκάλιασε και έθεσε ένα νέο πρότυπο για τα νέα κτήρια που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα.
Αρχιτεκτονική και Τεχνολογία. Πόσο καλά συνδυάζονται; Πώς χρησιμοποιείται την τεχνολογία στην κατασκευή ενός έργου;
Η τεχνολογία αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για την παραγωγή Αρχιτεκτονικής εδώ και χρόνια, τόσο σε στάδιο σχεδιασμού όσο και σε στάδιο εφαρμογής και κατασκευής. Η σχέση της Αρχιτεκτονικής με την τεχνολογία για εμάς προσομοιάζει με την σχέση βιρτουόζου μουσικού με το μουσικό του όργανο. Η τεχνολογία όπως το ΒΙΜ και τώρα πλέον και το ΑΙ, αποτελεί μεταξύ άλλων εργαλείο έκφρασης και δημιουργικότητας, αυτοματοποίησης, αύξησης της παραγωγικότητας και βελτίωσης των τεχνικών κατασκευαστικών δυνατοτήτων. Είναι επίσης και εργαλείο ενεργειακής, περιβαλλοντικής κ.α. ανάλυσης, όπου αναλύουμε κάθε έργο ως προς το πώς επηρεάζεται από τα εκάστοτε τοπικά και ειδικά κλιματολογικά και άλλα χαρακτηριστικά. Η διαδικασία σχεδιασμού μας, ασχολείται ενεργά με υπολογιστικές τεχνολογίες αιχμής, όπως το ΑΙ, ΒΙΜ κλπ., όπου μέσω της έρευνας σχεδιασμού και της καινοτομίας, εξερευνούμε και δημιουργούμε την καλύτερη λύση για κάθε μας έργο.
Βασίζεστε στον πράσινο σχεδιασμό των κτιρίων;
Ο σχεδιασμός των έργων μας διαμορφώνεται από τα αρχικά στάδια μέσω τις αλληλεπίδρασης τοπικών παραμέτρων με προσομοιώσεις φωτισμού, ηλιασμού, σκίασης κλπ. με στόχο να ενσωματώνονται βιοκλιματικά στοιχεία και ενεργειακές τεχνικές μέσα στον σχεδιασμό.
Η φιλοσοφία μας βασίζεται στο Smart Design Elegance όπως το αποκαλούμε, δηλαδή μια Έξυπνη σχεδιαστική κομψότητα. Ο σχεδιασμός μας, εμπεριέχει πολλαπλές παραμέτρους, ανάγκες και υποσυστήματα αντιμετωπίζοντας τον βιοκλιματικό σχεδιασμό όχι ως μια πρόσθετη ανάγκη που εισάγεται στο τελικό αποτέλεσμα, ως ένα ξένο σώμα, αλλά η ίδια η αρχιτεκτονική κάθε έργου μας διαμορφώνεται από βιοκλιματικά και ενεργειακά στοιχεία μετατρέποντάς τα σε δημιουργική έκφραση του σχεδιασμού.
SMART DESIGN ELEGANCE. Πείτε μας παραπάνω για τη φιλοσοφία σας.
Η φιλοσοφία μας, Smart Design Elegance όπως την αποκαλούμε, αφορά σε μια Έξυπνη σχεδιαστική κομψότητα και σχετίζεται τόσο με τον τρόπο εργασίας του γραφείου μας όσο και συνολικά με τον σχεδιασμό των έργων μας. Σε κάθε μας έργο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τα ειδικά και τοπικά χαρακτηριστικά και τους περιορισμούς κάθε τόπου και συνθηκών αλλά και να απαντήσουμε σε πολλαπλές ανάγκες ή απαιτήσεις τόσο των πελατών όσο και κάθε έργου ξεχωριστά. Έτσι η φιλοσοφία μας σχετίζεται με την μετατροπή των προβλημάτων και των αναγκών σε ευκαιρίες και σχεδιαστικά εργαλεία, εξάγοντας λοιπόν τις δυνατότητές τους και ενσωματώνοντάς τα στην Αρχιτεκτονική μας προσέγγιση. Η λειτουργικότητα, η οικονομία, η βιωσιμότητα και η κομψότητα αποτελούν βασικές παραμέτρους σε αυτή τη διαδικασία σχεδιασμού μας, παράγοντας έναν «έξυπνο» σχεδιασμό, που εμπεριέχει όλες αυτές τις ανάγκες, τους περιορισμούς και τις αρχές, μεταγλωττίζοντάς τα στην εμβληματική και κομψή αρχιτεκτονική ταυτότητα του γραφείου μας.
Από πολύ μικρή ηλικία, είχατε καταφέρει να συνεργάζεστε με το κορυφαίο γραφείο της Ζaha Hadid και μάλιστα ως μέλη της ολιγομελούς επίλεκτης ομάδας της σε Senior Position. Υπάρχει κάποια «συνταγή» για αυτό;
Στο γραφείο Zaha Hadid Architects, είχαμε την ευκαιρία και την τύχη να έχουμε άμεση επίβλεψη και επικοινωνία με την Zaha. Έτσι η εμπειρία που αποκομίσαμε είναι μοναδική και ανεκτίμητη. Το μεγαλύτερο «μάθημα» από την πορεία μας είναι ότι με σκληρή δουλειά, ήθος και υπομονή όλα είναι εφικτά και είναι κάτι που ακολουθούμε πιστά και προσπαθούμε να το μεταδώσουμε και στο γραφείο μας.
Τέτοια μυαλά, τέτοιες ιδέες, τέτοιους ανθρώπους χρειαζόμαστε. Να είναι present to the future.
Δειτε περισσοτερα
Μια Θεσσαλονικιά ποιήτρια του Μεσοπολέμου έρχεται πάλι στο προσκήνιο
«Η αρχιτεκτονική είναι η τέχνη της διάρκειας»
Η Kovacs μιλάει στην Athens Voice λίγες μέρες πριν τη συναυλία της στην Αθήνα
Οι ταινίες, οι αριθμοί, οι αλλαγές, οι διαμάχες
Ένα φαινόμενο που η παρουσία του μεταξύ ψηφιακού κόσμου και αληθινών γειτονιών καταργεί τα όρια μεταξύ κατασκευασμένου και υπαρκτού