Little Athens
© 314 Architecture Studio
Design & Αρχιτεκτονικη

Little Athens: Πώς θα είναι η νέα γειτονιά που χτίζεται στο Ελληνικό

Οι αρχιτέκτονες πίσω από την πρώτη οικιστική γειτονιά που θα παραδοθεί στο Ελληνικό, περιγράφουν τις προτάσεις τους για τα πρωτοποριακά συγκροτήματα κατοικιών που σχεδιάζονται
123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 919
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Little Athens: Συνέντευξη με τους αρχιτέκτονες της νέας γειτονιάς που χτίζεται στο Ελληνικό

Mια διαφορετική γειτονιά, προσβάσιμη σε όλους, χτίζεται στο Ελληνικό, ανάμεσα στα εντυπωσιακά έργα που βρίσκονται ήδη στα σκαριά, όπως ο ουρανοξύστης Riviera Tower, το Hard Rock Casino και η υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος. Ο λόγος για το περίφημο Little Athens, που θα αντιπροσωπεύει μια σύγχρονη προσέγγιση της αθηναϊκής γειτονιάς και θα περιλαμβάνει σπίτια και καταστήματα, με τη σφραγίδα κορυφαίων αρχιτεκτόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον φορέα υλοποίησης του project, τη Lamda Development, θα εκτείνεται σε 10 οικοδομικά τετράγωνα, πάνω από τη λεωφόρο Ποσειδώνος, από το ύψος της παραλίας του Αγίου Κοσμά έως την πλευρά προς τον Άλιμο και το Ρέμα Τραχώνων.

Πώς θα είναι η γειτονιά Little Athens στο Ελληνικό

Little Athens
© Lamda Development

© Lamda Development

Κάποιες εκ των κατοικιών θα είναι ενταγμένες σε κτίρια μεικτής χρήσης, με εμπορικούς χώρους συνοικιακού τύπου για την εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών των κατοίκων της περιοχής, όπως για παράδειγμα φαρμακείο, καφέ, σούπερ μάρκετ, καταστήματα ένδυσης, χώροι ευεξίας, αλλά θα υπάρχουν και διαμορφωμένοι κοινόχρηστοι χώροι μόνο για τους ενοίκους.

Η γειτονιά θα ενσαρκώνει το μοντέλο της «Πόλης των 15 λεπτών», σύμφωνα με το οποίο όλες οι καθημερινές ανάγκες των πολιτών θα μπορούν να καλύπτονται εντός 15 λεπτών με τα πόδια ή το ποδήλατο.

Τα περισσότερα κτίρια της γειτονιάς θα φτάνουν τα 20 μέτρα σε ύψος και θα διαθέτουν διαμερίσματα από 1 έως 5 υπνοδωμάτια που θα ξεκινούν από 70 τ.μ. και θα εκτείνονται σε περισσότερα από 250 τ.μ., με θέα το πάρκο, τη θάλασσα και τη γειτονιά. Θα περιλαμβάνουν ιδιωτικούς κήπους στις ισόγειες κατοικίες, καθώς και ιδιωτικές πισίνες σε μερικές εξ αυτών, υπόγειους χώρους στάθμευσης και αποθήκες για κάθε διαμέρισμα, καθώς και ιδιωτικά roof garden με Jacuzzis σε κάποια από τα ρετιρέ.

Πίσω από τα συγκροτήματα Pavilion Terraces, Promenade Heights, Atrium Gardens και Trinity Gardens, που θα πλαισιώνουν ένα μέρος του πρωτοποριακού masterplan της Little Αthens, βρίσκονται τρία κορυφαία ελληνικά αρχιτεκτονικά γραφεία, οι εκπρόσωποι των οποίων περιγράφουν στην ATHENSVOICE το όραμα αλλά και τις προκλήσεις του project.

Pavilion Terraces και Promenade Heights από 314 Architecture

Το Pavilion Terraces από το 314 Architecture Studio είναι ένα συγκρότημα 7 κτιρίων και 156 κατοικιών, ενώ το Promenade Heights θα περιλαμβάνει εννέα κτίρια κυκλικού και ελλειπτικού σχεδιασμού που διαχωρίζονται σε δύο συγκροτήματα με συνολικό αριθμό 79 κατοικιών και ύψος έως 5 ορόφους. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του αρχιτέκτονα Παύλου Χατζηαγγελίδη, με τα συγκροτήματα αυτά προτείνεται, ένας νέος τρόπος συλλογικής κατοίκησης, με στόχο να ενσωματωθούν τα ιδιαίτερα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του κτίσματος με το περιβάλλον, σύμφωνα με τις αρχές της βιωσιμότητας.

«Ο σχεδιασμός μας συμβάλλει στη δημιουργία ενός κοινοτικού χώρου που σέβεται το περιβάλλον και παρέχει μια εμπλουτισμένη εμπειρία διαβίωσης στη ζωντανή αυτή γειτονιά του Ελληνικού.Οι επαναλαμβανόμενες τυπολογίες σε ύψος, οι μεγάλοι εξώστες και οι αποστάσεις μεταξύ των κτιρίων αποτελούν μια επανεφεύρεση της αθηναϊκής πολυκατοικίας με μια νέα, σύγχρονη συνομιλία με το μεσογειακό τοπίο. Οι σχεδιαστικές συνθέσεις εμπνέονται από φυσικές οργανικές μορφές, όπως ο αέρας και η κίνηση των κυμάτων στη θάλασσα, και αυτό αποτυπώνεται ογκοπλαστικά στη μορφή των κτιρίων. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτών των συγκροτημάτων ακολουθούν τη γενικότερη φιλοσοφία του αρχιτεκτονικού γραφείου μας και περιλαμβάνουν εμβληματικούς όγκους, απαλές καμπυλότητες και οργανικές μορφές. Οι μεγάλες βεράντες με θέα, και οι φυσικές υλικότητες, συνδράμουν στη δημιουργία ενός μεσογειακού, βιώσιμου οικιστικού συγκροτήματος.

Οι καμπυλωτές γραμμές και οι οργανικές μορφές των κτιρίων αντανακλούν το κύμα της θάλασσας και την κίνηση του αέρα, ενώ οι μεγάλες βεράντες παρέχουν επιπλέον χώρο για απόλαυση του θαλάσσιου τοπίου. Η δημιουργία λειτουργικών, πράσινων, συλλογικών χώρων στους πυρήνες των συγκροτημάτων, σε συνδυασμό με τις φυτεμένες στέγες, μετατρέπει αυτούς τους συνήθως αχρησιμοποίητους χώρους σε χώρους συνάντησης και συνένωσης των κατοίκων. Ο σχεδιασμός στοχεύει σε μια ισορροπία μεταξύ της ιδιωτικής ζωής και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, διατηρώντας παράλληλα την αίσθηση της ατομικότητας.

Μια πρόκληση είναι η εφαρμογή αρχών βιώσιμου σχεδιασμού σε όλο το έργο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ενσωμάτωση τεχνικών πράσινων κτιρίων, ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων και φιλικών προς το περιβάλλον υλικών. Η διασφάλιση ότι το έργο πληροί τους στόχους βιωσιμότητας και συμβάλλει θετικά στο περιβάλλον θα απαιτήσει προσεκτικό σχεδιασμό και συνεργασία με ειδικούς στον τομέα».

Atrium Gardens από Deda & Architects

Το συγκρότημα Atrium Gardens από Deda & Architects, διαθέτει 4 κτίρια με 56 κατοικίες, ενός έως 4 δωματίων σε 5 ορόφους. Στα βασικά ζητούμενα του έργου είναι η κοινωνική αλληλεπίδραση μέσω διάφορων κοινόχρηστων χώρων. Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα των Deda & Architects περιγράφει πώς οραματίζεται τη θέση του συγκροτήματος στη γειτονιά και τον αντίκτυπο που θα έχει στην καθημερινότητα των ενοίκων.

«Η πρόταση του γραφείου μας, προσαρμοσμένη στα σύγχρονα μοντέλα και έχοντας ως βασική αρχή την ελληνική έννοια του “ευ ζην”, τη ζωή που χαρακτηρίζεται από ποιότητα και πληρότητα, στοχεύει σε μια δυναμική λύση που προσφέρει υψηλή ποιότητα ζωής και εμπειρίες στους κατοίκους, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες για τη δημιουργία διαχρονικών κτιρίων. Μέσα από μια σειρά διερευνήσεων, τα κτίρια είναι διατεταγμένα και προσανατολισμένα στο οικόπεδο με τέτοιον τρόπο ώστε να επιτευχθεί η πλήρης ανάδειξη θεάσεων, όχι μόνο προς τη θάλασσα και τον Υμηττό, αλλά και το Μητροπολιτικό Πάρκο, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ελαχιστοποίηση της σκίασης μεταξύ τους, τις βέλτιστες συνθήκες για όλες τις χρήσεις, καθώς και τον διαμπερή φωτισμό και αερισμό των διαμερισμάτων.

Άλλο ζητούμενο αποτελεί η ένταξη του πράσινου στην καθημερινή διαβίωση και η ενίσχυση της εξωτερικής κατοίκισης. Αυτό επιτυγχάνεται με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, όπου χώροι πράσινου και πλατώματα λειτουργούν ως σημεία συγκέντρωσης και συνάντησης με θέα στο Πάρκο, τον Υμηττό και τη θάλασσα και με τη δημιουργία χώρων εκτόνωσης των κατοίκων σε κάθε όροφο, ώστε κάθε διαμέρισμα να παρέχει τις απαραίτητες βεράντες ή αυλές, μαζί με χώρους πρασίνου και στεγασμένους χώρους. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε και με την εσωτερική αυλή του συγκροτήματος. Ο εσωτερικός πεζόδρομος που δημιουργείται λειτουργεί σαν ραχοκοκαλιά μεταξύ των τεσσάρων κτιρίων, επιτρέποντας τις προσβάσεις από τις διαφορετικές εισόδους και ενώνοντας τα τρία διαφορετικά εσωτερικά επίπεδα που διαμορφώνονται, και αποτελεί χώρο περιπάτου και αναψυχής για τους κατοίκους.

Στα ζητούμενα είναι και η συνύπαρξη της εμπορικής και της οικιστικής χρήσης. Προβλέπεται η δημιουργία μιας εμπορικής ζώνης, ενός εμπορικού περάσματος, με καταστήματα εστίασης και μικρά εμπορικά καταστήματα (παντοπωλεία, φαρμακεία κ.λπ.), τόσο για τους περαστικούς όσο και για τους ενοίκους του συγκροτήματος, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η ιδιωτικότητα των κατοίκων μέσω του σχεδιασμού, διαχωρίζοντας τις χρήσεις με την ύπαρξη ανεξάρτητων εισόδων και διαδρόμων κίνησης μεταξύ των καταστημάτων και των οικιστικών χώρων».

Trinity Gardens των Tsolakis Architects

Trinity Gardens
Trinity Gardens / © Tsolakis Architects

Trinity Gardens / © Tsolakis Architects

Το Trinity Gardens είναι ένα συγκρότημα 3 ανεξάρτητων πενταώροφων κτιρίων, 80 κατοικιών με κοινό υπόγειο, όπου θα εγκατασταθούν οι βοηθητικές συμπληρωματικές χρήσεις του συγκροτήματος και ο κοινός χώρος στάθμευσης. Η πρόταση των Tsolakis Architects θέλει να πετύχει την ανάδειξη μιας γεωμετρίας που να παρέχει πολλαπλότητα θεάσεων, κοινωνικότητα αλλά και ιδιωτικότητα σε ένα καθόλα προσβάσιμο και πράσινο περιβάλλον, όπως μας εξηγεί ο αρχιτέκτονας Γιώργος Τσολάκης.

«Η πρόταση περιλαμβάνει τρεις κύριους όγκους, οι οποίοι τοποθετούνται στο οικόπεδο με τέτοιον τρόπο ώστε να εκμεταλλεύονται τις καλύτερες θεάσεις προς τη θάλασσα και το μητροπολιτικό πάρκο. Κάθε κτίριο επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο θέασης και περιστρέφεται ανάλογα με αυτό, με τους εξώστες να μεγαλώνουν προς τα σημεία ενδιαφέροντος. Η θέα προς τη θάλασσα, ο προσανατολισμός και η σχέση με το φυσικό φως και τον αέρα αποτέλεσαν τους βασικούς παράγοντες για τη διαμόρφωση των κύριων γραμμών που καθόρισαν το σχήμα του κάθε όγκου. Το φυσικό στοιχείο και έννοιες όπως η ιδιωτικότητα αλλά και η κοινωνικοποίηση αποτελούν στοιχεία που διαμορφώνουν τον σχεδιασμό. Σημαντική επίσης είναι η απρόσκοπτη είσοδος και κυκλοφορία στο συγκρότημα, είτε με αυτοκίνητο είτε ως πεζός, ούτως ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες για καλύτερη οικειοποίηση του συγκροτήματος. Ο σχεδιασμός υποστηρίζει και ενισχύει όλες τις πιθανές εκφάνσεις των ανθρωπίνων αναγκών και δραστηριοτήτων σε σχέση με το φυσικό στοιχείο, παρέχοντας πολλαπλότητα σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, ιδιωτικές αυλές, βεράντες με φύτευση και θεάσεις προς την ευρύτερη περιοχή του Ελληνικού.

Trinity Gardens - Tsolakis Architects
Trinity Gardens / © Tsolakis Architects

Trinity Gardens / © Tsolakis Architects

Κάθε τύπος διαμερίσματος έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να φιλοξενεί τα υπνοδωμάτια και τους χώρους διαβίωσης με τον βέλτιστο δυνατόν τρόπο, προσφέροντας θέα στους κύριους χώρους διαβίωσης και ιδιωτικότητα στα υπνοδωμάτια. Κάθε όροφος περιβάλλεται από μικρούς χώρους πρασίνου –αστικούς κήπους– που μετατρέπουν την εξωτερική θέα σε προέκταση του εσωτερικού χώρου διαβίωσης. Η εσωτερική αυλή του συγκροτήματος αποκτά χαρακτήρα γειτονιάς καθώς δημιουργούνται μονοπάτια για πεζούς και ποδήλατα εντός εκτενών επιφανειών φύτευσης που ενισχύουν τη βιοκλιματική συμπεριφορά του συγκροτήματος. Η δημιουργία αυτής της γειτονιάς έχει ως στόχο την οικειοποίηση και ενίσχυση των σχέσεων στη μακροχρόνια διαμονή των ενοίκων του συγκροτήματος. Η πλήρης λειτουργικότητα του συγκροτήματος στο πλαίσιο των αναγκών μιας σύγχρονης πόλης, επιτυγχάνεται μέσω του σκληρού υλικού επίστρωσης το οποίο επιτρέπει την κυκλοφορία ασθενοφόρου ή βαριάς κυκλοφορίας οχήματος αν απαιτηθεί για λόγους συντήρησης ή έκτακτης ανάγκης».

Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2026, ενώ η προπώληση των πρώτων 217 διαμερισμάτων της Little Athens έχει αρχίσει με τιμές πώλησης που ξεκινούν από €5.500-6.000 ανά τ.μ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα

HAAV: Η Βανέσσα Χατζηγιαννάκη σχεδιάζει ρούχα για ανθρώπους που διεκδικούν καθημερινά την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους
HAAV: Η Βανέσσα Χατζηγιαννάκη σχεδιάζει ρούχα για ανθρώπους που διεκδικούν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους

Αθλητικές γραμμές, ποιοτικές πρώτες ύλες, αγάπη για κάθε σωματότυπο, αντιθέσεις, δυναμισμός, sexiness είναι ό,τι χαρακτηρίζει τις συλλογές του HAAV