- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Μπομπ Ντίλαν
Ένα αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του φετινού νικητή του Νόμπελ Λογοτεχνίας
Το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2016 απονέμεται στον θρύλο της αμερικανικής ροκ και φολκ μουσικής, Μπομπ Ντίλαν. Ο 75χρονος καλλιτέχνης, ο 259ος Αμερικανός που βραβεύεται από την Βασιλική Σουηδική Ακαδημία, τιμάται για τη «δημιουργία νέων ποιητικών εκφράσεων στο πλαίσιο της σπουδαίας παράδοσης του αμερικανικού τραγουδιού».
Announcement of the 2016 #NobelPrize in Literature https://t.co/VXayV4bvhC
— The Nobel Prize (@NobelPrize) 13 Οκτωβρίου 2016
Ο Ντίλαν είναι ο πρώτος τραγουδοποιός που τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας στην ιστορία του θεσμού. Μπορεί να προκαλεί έκπληξη η επιλογή μας, λέει η μόνιμη γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας, Σάρα Ντάνιλς, αλλά εξηγεί: «Αν γυρίστε πίσω στο χρόνο, πριν από 5000 χρόνια, θα συναντήστε τον Όμηρο και την Σαπφώ. Έγραψαν ποιητικά κείμενα για να μελοποιηθούν. Αυτό έκανε και ο Μπομπ Ντίλαν. Μέχρι σήμερα διαβάζουμε και απολαμβάνουμε τον Όμηρο και την Σαπφώ».
BREAKING 2016 #NobelPrize in Literature to Bob Dylan “for having created new poetic expressions within the great American song tradition” pic.twitter.com/XYkeJKRfhv
— The Nobel Prize (@NobelPrize) 13 Οκτωβρίου 2016
Ο Μπομπ Ντίλαν γεννήθηκε Ρόμπερτ Άλεν Ζίμερμαν στις 24 Μαΐου του 1941 στη Μινεσότα των ΗΠΑ και μεγάλωσε σε μία εβραϊκή μεσοαστική οικογένεια στην πόλη Χίμπινγκ. Ως έφηβος έπαιξε σε διάφορες μπάντες και με τον καιρό το ενδιαφέρον του για τη μουσική γινόταν ολοένα και μεγαλύτερο.
Στα γυμνασιακά χρόνια ανακάλυψε τη φυσαρμόνικα, το πιάνο, την κιθάρα, ενώ συμμετείχε για πρώτη φορά σε συγκρότημα, τους Golden Chords ερμηνεύοντας τραγούδια των Τσακ Μπέρι και Λιτλ Ρίτσαρντ, με έμφαση στη ροκ εν ρολ, κάντρι, φολκ και μπλουζ μουσική.
Το 1959 φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Μινεάπολης. Εκεί άκουσε για πρώτη φορά την μουσική του φολκ θρύλου Γούντι Γκάθρι, έγινε λάτρης του και αποφάσισε να τον συναντήσει. Για το σκοπό αυτό παράτησε τις σπουδές του και έφτασε στη Νέα Υόρκη, την μητρόπολη της μουσικής αλλά και το μέρος που μπορούσε να συναντήσει το ίνδαλμα του. Το 1960 άρχισε να παίζει σε διάφορους μουσικούς χώρους και έχοντας ως μουσικό πρότυπο τον Γκάθρι. Σύντομα, ο Ντίλαν υπέγραψε συμβόλαιο με την πολυεθνική δισκογραφική εταιρεία Κολούμπια. Μέχρι σήμερα ηχογραφεί στην ίδια εταιρεία. «Αυτό το αγόρι, μια διασταύρωση παιδιού του κατηχητικού και μπήτνικς έχει μεγάλο ταλέντο», είχε πει για τον νεαρό Ντίλαν με τη συρτή, βραχνή φωνή ο γνωστός Αμερικανός μουσικός δημοσιογράφος, Ρόμπερτ Σέλτον.
Ο Ντίλαν έχει επίσης τιμηθεί με το «Μετάλλιο της Ελευθερίας» από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών γιατί η μουσική ήταν το «σάουντρακ» του κινήματος υπέρ των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Κάθε πορεία διαμαρτυρίας το 1964 ξεκινούσε και τελείωνε με το «The Times They Are A Changin'» και ακόμη αλλάζουν οι καιροί.
Αμερικανοί λογοτέχνες Νομπελίστες πριν τον Ντίλαν
Σινκλέρ Λιούις, 1930
Γιουτζίν Γκλαντστόουν Ο' Νιλ, 1936
Περλ Μπακ, 1938
Τ.Σ. Έλιοτ, 1948
Ουίλιαμ Φώκνερ, 1949
Έρνεστ Μίλερ Χέμινγουεϊ, 1962
Τζον Στάινμπεκ, 1962
Τόνι Μόρισος, 1993
Δειτε περισσοτερα
Θυμόμαστε τα κείμενα και τα σκίτσα που είχαν δημοσιευτεί τότε στην Athens Voice
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Βόλτες για ψώνια και μετά ραντεβού με τους φίλους
Λαμπερά ρεβεγιόν, γιορτινά δείπνα και ωραία κρασιά
Η ζάχαρη θα πρωταγωνιστήσει στις γλυκές, αλλά και υφάλμυρες συνταγές μου και θα σκορπίσει «χιόνι» στις ποδιές μας και ζέστη στις καρδιές μας