- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Athens Voice Forum: Τι συζήτησαν Μαρία Ευθυμίου, Σταμάτης Κριμιζής και Μάκης Προβατάς
Βίντεο: «Ιστορία, επιστήμη και ενσυναίσθηση»
Τι μας Διδάσκει η Πορεία του Ανθρώπου Πάνω στη Γη και η Επαφή του με την Απεραντοσύνη του Διαστήματος; O Σταμάτης Κριμιζής, επιστήμονας του Διαστήματος, Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, η Μαρία Ευθυμίου, ιστορικός, και ο Μάκης Προβατάς, δημοσιογράφος στην Athens Voice, στην ΕΡΤ και συγγραφέας, συζήτησαν στο 1o Forum της Athens Voice για την Ενσυναίσθηση, στο πλαίσιο της νέας σειράς συζητήσεων «Οι αρετές του 21ου αιώνα», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου.
Στην κατάμεστη αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, πραγματοποιήθηκε ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρον διάλογος ανάμεσα σε δύο προσωπικότητες που μας μίλησαν για το Διάστημα και την Ιστορία. Ο Σταμάτης Κριμιζής, ερευνητής και επικεφαλής του Voyager 1 και 2 της NASA, ο πιο σημαντκός εν ζωή διαστημικός επιστήμονας, προβάλλοντας στο video wall εντυπωσιακές εικόνες, μας μίλησε για τη σημασία της ενσυναίσθησης στη διεύθυνση και τη διαχείριση ομάδων εργαζομένων, μικρών και μεγάλων, που συνεργάζονται για την υλοποίηση σημαντικών αποστολών. Η Μαρία Ευθυμίου, από την πλευρά της, τοποθέτησε την ενσυναίσθηση στο πλαίσιο της ιστορίας και της κοινωνικής συνεργασίας, εξηγώντας τη σημασία της ενσυναίσθησης για την κατανόηση της ιστορίας. Οι τοποθετήσεις των δύο ομιλητών φώτισαν τη σύνδεση ανάμεσα στην ενσυναίσθηση, την επιστημονική πρόοδο και την ιστορική κατανόηση, αναδεικνύοντας την κεντρική της σημασία της τόσο για το άτομο όσο και την κοινωνία.
Σταμάτης Κριμιζής | «Εμείς το διαστημικό πρόγραμμα μιλάμε με τις slights και σχήματα. Πρώτα απ’ όλα, όταν μου κάνατε την πρόταση σκέφτηκα τι μπορώ να πω για την ενσυναίσθηση και το διάστημα και πώς θα το συνδέσουμε αυτό με την κοινωνία μας;»
Ο κ. Κριμιζής μας έδειξε τη γεωγραφία του διαστήματος και τα δύο διαστημόπλοια που έχουμε στείλει, το Voyager 1, που μετά από 47 χρόνια στο διάστημα έχει φτάσει πια στο γαλαξία, και το Voyager 2, η μόνη επαφή μας με τον κόσμο σε αυτή τη μακρινή απόσταση. Mας εξήγησε τι έχει γίνει όλα αυτά τα 70 χρόνια διαστημικής έρευνας, δείχνοντάς μας πραγματικές εικόνες από τους πλανήτες τους οποίους έχουν επισκεφτεί διαστημόπλοια. Αλλά μας αφηγήθηκε και κάποιες ιστορίες από τις αποστολές, όπως για την προσεδάφιση διαστημόπλοιου στον αστεροειδή Έρως, αλλά και για την εκτόξευση του Cassini στον Κρόνο, εστιάζοντας στην ομάδα ανθρώπων που εργάστηκαν για αυτά.
«Κυρίες και κύριοι, για να γίνουν μεγάλα έργα χρειάζονται η απόλυτη ομαδική δουλειά και η αίσθηση της μεγάλης ευθύνης στο κάθε άτομο. Δίχως ενσυναίσθηση και δίχως να μπορεί κανείς και καμιά να βάζει τον εαυτό του στη θέση του άλλου, γνωρίζοντας ότι η παραμικρή παράβλεψη μπορεί να καταστρέψει μια αποστολή που κοστίζει τριάμισι δισεκατομμύρια, τίποτα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί».
«Για να κάνεις κάτι μεγάλο για την ανθρωπότητα χρειάζεται να έχεις ενσυναίσθηση ώστε να αντιληφθείς την αναγκαιότητα του να δώσεις τον εαυτό σου για την εξέλιξη του κοινωνικού συνόλου».
Μαρία Ευθυμίου | «Πάντα η ανθρωπότητα αναφέρεται σε κάποιες βασικές αξίες, στη δικαιοσύνη, στην εντιμότητα, στη φιλανθρωπία, στην αγάπη, ακούγονται αυτοί οι όροι, αλλά όρος που σημαίνει να μπορείς να ταυτιστείς με τον άλλον προκειμένου να τον κατανοήσεις προϋποθέτει ένα στόχο συνεργασίας. Οι αρχαίες κοινότητες ήταν πολεμικές, είχαν πολύ μεγάλη έκθεση στον κίνδυνο και επομένως η κυρία αρετή που έπρεπε να αναπτυχθεί είναι η επιθετικότητα, είχε να κάνει με την επιβίωση της ίδια της κοινότητας ίδια. Το να ζητείται να μπεις στη θέση του άλλου είναι μια ειδική κατάσταση, πολλοί ευγενής, η οποία αναπτύχθηκε στη συνέχεια και προϋποθέτει στόχευση για μια ομάδα».
«Για έναν ιστορικό είναι σημαντική η ενσυναίσθηση καθώς προσπαθεί να μπει στη θέση ανθρώπων άλλης εντελώς εποχής και να καταλάβει τα δεδομένα τους αλλά και να προσεγγίσει γενικότερα τον τότε κόσμο τους».
«Σημασία στην κοινωνική συνεργασία, το αίσθημα της ατομικής ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο είναι αυτό που μας κάνει να πηγαίνουμε μπροστά σαν κοινωνία. Υπάρχω μέσα σε μια κοινωνία σημαίνει να θέλω να πάει μπροστά, και για να γίνει αυτό πρέπει να νιώσω τον άλλον ώστε να τον αποδεχτώ».
Δειτε περισσοτερα
Βίντεο: «Ιστορία, επιστήμη και ενσυναίσθηση»
Ο Ανδρέας Λάγιος μιλάει για το πρώτο τραγούδι που αποκάλυψε η μπάντα από το νέο άλμπουμ «Return From The Point Of No Return»
Η ταινία του Πάμπλο Λαρέν είναι μια δυνατή βιογραφία από την οποία δεν απουσιάζει η ψυχή και το όραμα
Ο διάσημος σχεδιαστής παραγωγής και σκηνοθέτης έδωσε μια διαφορετική διάσταση στη νέα τηλεοπτική καμπάνια
Δείτε το φιλμάκι για το νέο του single «Under the Weight»
Πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 25 Δεκεμβρίου