Τέχνη κάνουμε για να αφηγηθούμε τον ανθρώπινο πόνο, όχι για να τον προκαλέσουμε
- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Φθινοπωρινό οδοιπορικό στην αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης
Άργος - Οδοιπορικό: Τα 9 κορυφαία αξιοθέατα. Οδηγός με τα καλύτερα μέρη να πας για φαγητό
Μια παρέα εφήβων παιδιών κάνει skate στην κεντρική πλατεία του Αγίου Πέτρου κοντά στην πεντακάθαρη τεχνητή λίμνη, που μεταμόρφωσε το τοπίο του Άργους, από το 2016. Ανάσα δροσιάς είναι και οι νησίδες πράσινου που στολίζουν το χώρο. Λίγο πιο κάτω μια ηλικιωμένη κυρία, στέκει μπροστά στο μαρμάρινο σιντριβάνι με τους τέσσερις λέοντες στη βάση του και τις Δαναΐδες που κρατούν τις υδρίες, δίπλα από το Καθεδρικό Ιερό Ναό. Ένα ζευγάρι πάλι, φωτογραφίζει για αρχή το άγαλμα του Ηρακλή, πιστό αντίγραφο του έργο που φιλοτέχνησε ο αρχαίος γλύπτης Λύσιππος, και στη συνέχεια, κατευθύνεται στα «κορίτσια που διαβάζουν στο παγκάκι» της γέφυρας. Καταλαβαίνεις αμέσως πώς είναι επισκέπτες όπως κι εμείς. Περίπου 2 ώρες μακριά από την Αθήνα βρεθήκαμε στο Άργος, μια από τις πρώτες πόλεις που δημιουργήθηκαν στον κόσμο. O καιρός στην αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης, που κατοικείται συνεχόμενα για περισσότερα από 6.000 χρόνια είναι μουντός και οι πρώτες σταγόνες κάνουν την εμφάνιση τους.
Το Κάστρο Λάρισα με τους μεγάλους πύργους και τα ψηλά τείχη, που βλέπουμε τώρα από την πλατεία έχει ανάψει τα φώτα του και φαίνεται επιβλητικό. Κατευθυνόμαστε στο Παλαιό Δημαρχείο που κτίστηκε το 1830. Πρόκειται για ένα διώροφο νεοκλασικό αρχοντικό, με ιδιαίτερα μορφολογικά στοιχεία, όπως η μπαρόκ κορυφή της εξωτερικής σκάλας. Σήμερα, στην πρώην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του υπάρχει προθήκη με τα όπλα και την αυθεντική στολή του στρατηγού Δημήτριου Τσώκρη, η οποία φυλάσσεται σταθερά στους 20°C. Πέρα από την αρχαία ιστορία όμως, που εκτυλίσσεται υπάρχουν και εκείνα τα στοιχεία που μεταμορφώνουν την πόλη σε έναν ελκυστικό και σύγχρονο δημόσιο χώρο.
Το Άργος είναι ζωντανό και γοητευτικό. Μετά την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου που ξεκίνησε το 2017 από τον Δήμαρχο Δημήτρη Καμπόσο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα καταλαβαίνεις αμέσως πώς έχει αποκτήσει τη δική του ταυτότητα. Οι καφετερίες, τα παραδοσιακά καφενεία και τα μπαρ της πόλης, από την άλλη πλημμυρίζουν από μικρούς και μεγάλους σχεδόν όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
Τι αξίζει να επισκεφτείς στο Άργος
Σύμφωνα με τον μύθο, λέγεται πώς στη πατρίδα του Ηρακλή και του Περσέα όποια «πέτρα κι αν σηκώσεις» θα βρεις αρχαία από κάτω. Το Άργος που έχει σήμερα περίπου 30.000 κατοίκους, αποτελεί μέρος ενός τεράστιου «υπαίθριου μουσείου» (όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι), στο οποίο ο επισκέπτης θα δει να «ζωντανεύει» μπροστά του ένα κομμάτι της ιστορίας.
Γύρω από την κεντρική πλατεία, στους πλακόστρωτους πεζοδρόμους βρίσκονται τα εμπορικά καταστήματα ενώ στη πορεία ξεπροβάλλουν τα νεοκλασικά της κτίρια και τα αρχοντικά. Για παράδειγμα του Δημήτριου Τσώκρη και του Κωνταντοπούλου που χτίστηκε το 1912 και αποτελεί έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα Τσίλλερ.
Στρατώνες του Καποδίστρια
Σε μικρή απόσταση από την πλατεία συνεχίζουμε στους Στρατώνες του Καποδίστρια, κατασκευασμένοι το 1690 επί Ενετοκρατίας, όπου στεγάζουν το Βυζαντινό Μουσείο. Το ισόγειο των πτερύγων του προοριζόταν για τον σταβλισμό των αλόγων ενώ ακόμη και σήμερα διατηρούνται οι ταΐστρες των αλόγων στο ισόγειο του μουσείου. Η μόνιμη έκθεση του βρίσκεται στον όροφο της δυτικής πτέρυγας και παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά δείγματα του υλικού πολιτισμού της Αργολίδας από την ύστερη αρχαιότητα μέχρι και τον 19ο αιώνα. Ψηφιδωτά, κεραμικά, γλυπτά τοιχογραφίες, νομίσματα είναι μερικά μόνο από όσα θα δει κανείς.
Επίσης, εδώ στεγάζεται η δημοτική χορωδία, το δημοτικό θέατρο, η ομάδα των προσκόπων αλλά και η φιλαρμονική του Δήμου. Είναι αργά το απόγευμα και το μόνο αναμμένο φως στους στρατώνες είναι αυτό της φιλαρμονικής με τα παιδιά να παίζουν μουσική και το τοπίο να θυμίζει απόκοσμο σκηνικό (θα μπορούσε να είναι και σκηνή της σειράς “Μaestro”). «Οι εργασίες μετατροπής της ανατολικής πτέρυγας σε Επιγραφικό Μουσείο Άργους που διεξάγονται εδώ είναι σε εξέλιξη. Το Μουσείο θα στεγάσει τους 136 μοναδικούς χάλκινους ενεπίγραφους πίνακες, μέρος του αρχείου του θησαυρού της Παλλάδος» μας αναφέρει η Ελισάβετ Δήμα Πετροπούλου, Αντιπρόεδρος Κεδάμ και Δημοτικής Ενότητας Άργους που μας ξεναγεί.
Αρχαιολογικό μουσείο υπό κατασκευή
Στα new entry της περιοχής και κοντά στην πλατεία βρίσκεται και το Αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο είναι υπό κατασκευή. Συγκεκριμένα, οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου θα αναπτύσσονται και στα τρία επίπεδα, που θα είναι προσβάσιμα και για τα ΑμεΑ ενώ θα φιλοξενεί αρχαιολογικά ευρήματα κι από την προϊστορική περίοδο.
Αρχαία Αγορά και το Αρχαίο θέατρο Άργους
Το επόμενο πρωί σειρά έχει η περιήγηση μας στην Αρχαία Αγορά και το Αρχαίο θέατρο Άργους. Ο επισκέπτης με την είσοδό του στην αρχαία αγορά που αποτέλεσε το εμπορικό κέντρο της Πελοποννήσου, αντικρύζει το Βουλευτήριο, κτίσμα του 475-250 π.Χ., το μνημείο Μ προς τιμήν ηρωικών μελών της κοινωνίας, το μνημείο D, με έναν μικρό ναό, από τον οποίο σήμερα διασώζεται η βάση λατρευτικού αγάλματος, υπόγεια κρύπτη, το Ιερό του Λυκείου Απόλλωνα και μια αρχαιοελληνική παλαίστρα. Όσον αφορά το Αρχαίο Θέατρο, με μέρος του σκαλισμένο στον βράχο χρησίμευε στην αρχαιότητα και ως εκκλησία του Δήμου. Μπορούσε να φιλοξενήσει περίπου 20.000 θεατές ενώ σήμερα διεξάγονται σε αυτό πολιτιστικές εκδηλώσεις (από μουσικές και χορευτικές παραστάσεις μέχρι ομιλίες) που προσελκύουν κοινό ακόμη και από τις γύρω περιοχές.
Το Κάστρο Λάρισα
«Άργος» σημαίνει κάμπος και «Λάρισα» σημαίνει ακρόπολη. Σε περίπου 20 λεπτά από το κέντρο με το αυτοκίνητο σας μπορείτε να βρεθείτε σε ένα από τα παλαιότερα και πιο ιστορικά κάστρα στην Ελλάδα. Η θέα από ψηλά είναι φανταστική. Τριγύρω μας πυργίσκοι και πολεμίστρες ενώ οι ογκόλιθοι, που το περικλείουν θυμίζουν τα κυκλώπεια τείχη. Για όσους είναι πιο fit αξίζει να περιηγηθούν στην πόλη με τα πόδια και να καταλήξουν στο πιο ψηλό σημείο της, το Κάστρο Λάρισα. Έχετε στο νου σας ότι είναι το απόλυτο insta spot για φωτογραφίες!
Στον λόφο του κάστρου, βρίσκεται και η φημισμένη Μονή Παναγιάς Κατακεκρυμμένης (ή Πορτοκαλούσας). Τα σκαλάκια μέσα από μια ανηφορική διαδρομή σε οδηγούν στον χώρο όπου θα αντικρύσεις ολόκληρο τον Αργολικό Κάμπο με τα πορτοκάλια του αλλά και τα διάσπαρτα χωριά του.
Κεφαλάρι
Νωρίς το απόγευμα φτάνουμε στο Κεφαλάρι, χωριό που βρίσκεται νοτιοδυτικά του Άργους και έχει διατηρήσει τον γοητευτικό παραδοσιακό ελληνικό χαρακτήρα του. Η μικρή λίμνη που σχηματίζουν τα νερά αμέσως μετά τις πηγές, κάτω ακριβώς από την Εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής αλλά και το σπήλαιο που θα δει, δημιουργούν ένα ιδιαίτερο σκηνικό. Απόλαυσε το τοπίο, πίνοντας τον ελληνικό σου σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία ή ταβέρνες της περιοχής!
Πυραμίδα του Ελληνικού
Φεύγοντας από το Κεφαλάρι, στο νοτιοδυτικό άκρο της αργολικής πεδιάδας μετά από 2 περίπου χιλιόμετρα συναντά κανείς την πυραμίδα του Ελληνικού. Εκεί βρίσκουμε τον Παναγιώτη Καπετάνιο, Πρόεδρο της Κοινότητας του Ελληνικού Άργους που μας περιηγεί σε μια από τις ελάχιστες σωζόμενες «πυραμίδες» στον ελλαδικό χώρο. «Θεωρείται η καλύτερα σωζόμενη πυραμίδα στην Ελλάδα. Η ηλικία και η χρήση αυτού του κτίσματος δεν έχουν καθοριστεί μέχρι σήμερα. Λέγεται πώς λειτουργούσε πάντως ως φυλάκιο και ως οχυρό, φρούριο, δηλαδή, που επέβλεπε ο στρατός της πόλης τη γύρω περιοχή και προλάμβανε τυχόν επιθέσεις. Η είσοδος του και το πέτρωμα του μοιάζουν με το κάστρο των Μυκηνών» τονίζει.
Λίγο πριν φύγουμε ωστόσο, παρατηρούμε δυο τροχόσπιτα με τουρίστες που έχουν εγκατασταθεί έξω ακριβώς από το μνημείο και θα διανυκτερεύσουν εδώ όπως μας λένε. Πρόκειται μάλιστα για την Πυραμίδα με το μοναδικό μαγνητικό πεδίο που σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου προϋπήρχε των Πυραμίδων της Αιγύπτου.
Μυκήνες-Μουσείο Μυκηνών
Μερικά χιλιόμετρα από το Άργος, περίπου είκοσι λεπτά μακριά από το κέντρο, βρίσκονται οι Μυκήνες που αποκαλύπτουν τις ομορφιές και τον πολιτισμό τους. Περνάμε τη Πύλη των Λεόντων, την κύρια είσοδο των Μυκηνών που κατασκευάστηκε το 1250 π.Χ περίπου. Τα κυκλώπεια τείχη των Μυκηνών και οι θολωτοί τάφοι του Ατρέα και της Κλυταιμνήστρας είναι κάποια μόνο τμήματα του ανακτόρου που μαρτυρά το μεγαλοπρεπές παρελθόν των Μυκηνών.
Μην παραλείψει κάνεις μια στάση επίσης, και στο Μουσείο των Μυκηνών, που βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου των Μυκηνών και γειτνιάζει με την ακρόπολη. Η πρώτη αίθουσα είναι αφιερωμένη στη ζωή των Μυκηναίων ενώ η δεύτερη στα ταφικά τους έθιμα.
Μουσείο Μελισσοκομικής Τέχνης Άξιον Εστί
Λίγα χιλιόμετρα έξω απο το Άργος, αξίζει μια στάση στο Πανόραμα Αργολίδας για να επισκεφτεί κανείς το Μουσείο Μελισσοκομικής Τέχνης Άξιον Εστί. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση που για πάνω απο 60 χρόνια παράγει με αγνές μεθόδους όλα τα προϊόντα της μέλισσας. Η ιδέα για την δημιουργία του Μουσείου Μελιού γεννήθηκε βέβαια από την ανάγκη διάσωσης και διατήρησης της μελισσοκομίας αλλά και την απουσία ανάλογων εγκαταστάσεων.
Οι επισκέπτες σήμερα μπορούν να ξεναγηθούν στους χώρους παραγωγής και συσκευασίας μελιού, να δουν την έκθεση με αντικείμενα που αφορούν την μελισσοκομία από τα παλαιότερα χρόνια μέχρι και σήμερα, να μάθουν για τη ζωή της μέλισσας, τα προϊόντα της αλλά και πληροφορίες για την «Άξιον Εστί» μέσα από σχετικά video σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Ακόμη, να γνωρίσουν την διαδικασία ξεμελίσματος, παραγωγής και τυποποίησης μελιού, να ασχοληθούν με το φυσικό κερί της μέλισσας δημιουργώντας έτσι, τα δικά τους πράγματα, τα οποία μπορεί να κρατήσουν ως ενθύμιο κ.ά.
*Είναι ανοιχτά όλο το χρόνο. Για να το επισκεφτείτε καλό είναι να κλείσετε ραντεβού μια εβδομάδα νωρίτερα.
Πού θα φας στο Άργος
Στο Άργος θα βρείτε από καφετέριες και παραδοσιακά καφενεία στην καρδιά της πόλης μέχρι και γραφικές ταβέρνες κι εστιατόρια, προκειμένου να γευτείτε τις παραδοσιακές νοστιμιές της Αργολίδας. Η Σπηλιά που βρίσκεται πάνω στο δρόμο Άργους-Μύλων για περισσότερα από 50χρόνια, φημίζεται για το διάσημο κοτόπουλο με την λεμονάτη σάλτσα. Ωστόσο, αν είστε φαν της πατάτας θα προτιμήσετε σίγουρα τις πατάτες του πιάτου που είναι πεντανόστιμες. Αξίζει να δοκιμάσετε επίσης, και την μπογάνα που είναι αρνάκι γάλακτος σιγομαγειρεμένο σε γάστρα με πατάτες αλλά και χορτοτυρόπιτα και ντολμαδάκια. Στο μεζεδοπωλείο Κομπολογάκι και στην ταβέρνα ο Κότρος θα βρείτε τις τοπικές χειροποίητες γευστικές γκόγκες. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό χειροποίητο ζυμαρικό παρασκευασμένο από αλεύρι, νερό και αλάτι ενώ όλες σχεδόν τις ταβέρνες μπορεί να απολαύσει κανείς το ξακουστό τυροπιτάρι. Για brunch και ποιοτικό καφέ όλη την ημέρα, το Amelie ενώ αν θέλετε να πιείτε χαλαρό ποτό ή ακόμη και να απολαύσετε το lunch σας, το Homies( τα πανσετάκια του είναι must) είναι μια καλή επιλογή.
Λίγο πριν φτάσετε στην «βενετσιάνικη» πόλη του νομού Αργολίδας, το Ναύπλιο συναντάτε το Άργος, τον τόπο που γεφυρώνει μοναδικά το ένδοξο παρελθόν με το δυναμικό του παρόν. Όχι μόνο ο σύγχρονος αέρας του αλλά και οι υποδομές(κάνε μια στάση και στο υπερσύγχρονο κολυμβητήριο ενεργειακού τύπου ή τις παιδικές χαρές που αποτελούν χώρο διασκέδασης των μικρών παιδιών) και τα νόστιμα παραδοσιακά πιάτα του είναι μερικά μόνο από όσα θα σας ανταμείψουν. Φεύγοντας από το Άργος μπορείτε να κάνετε μια στάση στις Λίμνες όπου οι κάτοικοι διατηρούν την αρβανίτικη διάλεκτο κι όποιο έθιμο την συνοδεύει ή στο Μαλαντρένι που φημίζεται για το λάδι και το κρασί του. Αν ψάχνετε πάλι ένα όμορφο παραθαλάσσιο μέρος, η Νέα Κίος, 8 χιλιόμετρα από το Άργος αποτελεί ιδανική λύση.
Δειτε περισσοτερα
Η έκθεσή της Terra Cognita είναι ένα προσκύνημα σε άγνωστους τόπους
Η θρυλική Blondie ξεκίνησε πρόσφατα μία συνεργασία με τη μάρκα ένδυσης Wildfang, η οποία εστιάζει στη δημιουργία ενδυμάτων χωρίς φύλο και με δυναμικό, ασυμβίβαστο ύφος
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο για την τέχνη της φωτογραφίας, τα ασπρόμαυρα και έγχρωμα καρέ και τον ρόλο της τεχνολογίας
Τα κοσμήματα με τα γράμματα και την περίτεχνη τέχνη της Charlotte Chesnais
Aγόρια ντυμένα γυναίκες, με εξαιρετικό μπρίο και αριστοτεχνική θηλυκότητα, προσέφεραν ένα εκρηκτικό show