Τα περίπτερα της Αθήνας και η ιστορία τους
- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Άργος: Εξερευνώντας την αρχαιότερη πόλη της χώρας
Άργος: Τι να δεις, πού να φας και να πιεις μια καλοκαιρινή μέρα
Μια μικρή πόλη με τεράστια ιστορία. Κι όταν γράφω «τεράστια» δεν υπερβάλλω, καθώς το Άργος είναι μια από τις πρώτες πόλεις που δημιουργήθηκαν στον κόσμο, η αρχαιότερη της Ευρώπης, που κατοικείται συνεχόμενα για περίπου 6.000 χρόνια. Με μισή καταγωγή από εκεί, θυμάμαι την ατάκα των συγγενών μου «Αν το Ναύπλιο είναι το στέμμα στο κεφάλι, το Άργος είναι το σώμα που το σηκώνει». Με απόσταση μόλις 140 χλμ. από την Αθήνα, το μόνο που χρειάζεται κανείς για να το εξερευνήσει είναι διάθεση, ένα καπέλο κι ένα μπουκαλάκι νερό, αφού πρόκειται για μια από τις πιο ζεστές πόλεις της χώρας.
Η καρδιά του Άργους χτυπά στην κεντρική πλατεία του Αγίου Πέτρου με την πεντακάθαρη τεχνητή λίμνη, την οποία χάρισε ο Δήμος στους κατοίκους για να δίνει μια αίσθηση δροσιάς και αρμονίας– και που την διαπερνά μια γέφυρα στο κέντρο. Είναι η πλατεία που συνδυάζει την αρχαία ιστορία με τον σύγχρονο αέρα. Από τη μια το επιβλητικό άγαλμα του Ηρακλή –αντιγραφή ενός ογκώδους ρωμαϊκού αγάλματος– που βασίζεται σε γλυπτό του 4ου αι. π.Χ, το μαρμάρινο σιντριβάνι με τους τέσσερις λέοντες στη βάση του και τις Δαναΐδες που κρατούν τις υδρίες τους, και από την άλλη τα καφέ και τα μπαρ στα οποία συχνάζουν οι παρέες, αλλά και τα εμπορικά μαγαζιά στους γύρω πλακόστρωτους πεζοδρόμους που έχουν πάντα κίνηση και πλημμυρίζουν με ζωντάνια την περιοχή. Σε μικρή απόσταση οι Στρατώνες του Καποδίστρια, χτισμένοι το 1690, στεγάζουν το Βυζαντινό Μουσείο, το θέατρο και τη φιλαρμονική του Δήμου και το Δημαρχείο-αρχιτεκτονικό κόσμημα της πόλης.
Άργος, βόλτα στην πόλη που θυμίζει υπαίθριο μουσείο
Ο μύθος λέει ότι κάτω από οποιοδήποτε σύγχρονο μαγαζί ή σπίτι του Άργους θα βρεις απομεινάρια του αρχαίου κόσμου που χρησιμοποιήθηκαν ως θεμέλια πριν χιλιάδες χρόνια για να χτιστεί η νεότερη πόλη. Κάποια από αυτά, ωστόσο, μπορεί να δει κανείς στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους που αυτό το διάστημα βρίσκεται υπό κατασκευή, αλλά σύντομα θα φιλοξενεί αρχαιολογικά ευρήματα ακόμα κι από την προϊστορική περίοδο.
Έπειτα η βόλτα στην Αρχαία Αγορά και το Αρχαίο θέατρο Άργους είναι σαν να διασχίζει κανείς ένα μεγάλο υπαίθριο μουσείο. Στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς του 6ου αιώνα π.Χ έχουν ανασκαφεί το Βουλευτήριο, που κατασκευάστηκε το 460 π.Χ. όταν το Άργος υιοθέτησε το δημοκρατικό πολίτευμα, το Ιερό του Λυκείου Απόλλωνα και μια αρχαιοελληνική παλαίστρα, μεταξύ άλλων. Το Αρχαίο Θέατρο, με μέρος του σκαλισμένο στον βράχο ήταν στην αρχαιότητα η εκκλησία του Δήμου. Λένε πως είχε σχεδιάστει για να αποτελέσει το πιο μεγαλοπροπές αρχαίο θέατρο με χωρητικότητα 20.000 θεατών τη στιγμή που η Επίδαυρος χωρούσε 13.000. Πλέον φιλοξενεί παραστάσεις και συναυλίες που προσελκύουν κοινό όχι μόνο από την Αργολίδα, αλλά και από τους γύρω νομούς.
Όλα αυτά όμως σκεπάζονται από τη σκιά του «άγρυπνου φρουρού», του κάστρου στον λόφο που ονομάζεται Λάρισα. Μια αρχαία ακρόπολη που είχε ξεχωριστό στρατηγικό ρόλο τόσο κατά τον Μεσαίωνα όσο και την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Υπάρχει ένας φιδογυριστός δρόμος για την ανάβαση σε αυτό με αυτοκίνητο, αλλά εγώ προτείνω την πεζοπορία μέσα από μια όμορφη, σύντομη διαδρομή (περίπου στα 300 μ.) που μυρίζει χαμομήλι και αν κουράσει λίγο... μετά σε αποζημιώνει διπλά και τριπλά με μια φανταστική θέα στον καταπράσινο αργολικό κάμπο, με πυργίσκους και πολεμίστρες για να περιηγηθείς ανάμεσά τους.
Το Άργος, χάρη στη γεωγραφική του θέση, ιδανικά προσφέρεται σαν το σημείο αναφοράς από όπου μπορεί κανείς να σχεδιάσει σύντομες εξορμήσεις καθώς ο δήμος Άργους-Μυκηνών δεν έχει να περηφανευτεί μόνο για την πρωτεύουσά του. Σε λιγότερο από 20 λεπτά από το κέντρο της πόλης θα βρεθεί κανείς σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς που προσελκύει επισκέπτες από όλον τον κόσμο, κι αυτό δεν είναι άλλο από τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Η επιβλητική πύλη των Λεόντων, οι θολωτοί τάφοι του Ατρέα και της Κλυταιμνήστρας, τα κυκλώπεια τύχη, είναι κάποια μόνο τμήματα του ανακτόρου που μαρτυρά το μεγαλοπρεπές παρελθόν των Μυκηνών.
Mε κατεύθυνση νοτιοδυτικά στα μόλις τρία χιλιόµετρα βρίσκεται το Κεφαλάρι Ερασίνου ποταµού, µε τα νερά του οποίου κινούνταν κάποτε οι θρυλικοί Μύλοι του Άργους και είναι το ομορφότερο χωριό ολόκληρης της περιοχής για πολλούς λόγους. Γύρω από την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής έχει σχηματιστεί μια λίμνη με νερά που αναβλύζουν μπροστά στα θεμέλιά της. Η υγρασία έχει δημιουργήσει ένα καταπράσινο σκηνικό με αναρριχώμενα φυτά, κισσούς και μπουκαμβίλιες, και η αντανάκλαση που σχηματίζει στο νερό μπροστά στο πέτρινο γεφύρι με τις καμάρες, προκαλεί τους απανταχού instagram lovers για φωτογραφίες και βίντεο. Ακριβώς πιο πίσω είναι το διάσημο σπήλαιο του χωριού που κάποιοι πλησιάζουν για να το θαυμάζουν, ενώ άλλοι επιλέγουν να πιουν τον καφέ τους στα δροσερά καφενεία κάτω από τα μεγάλα πλατάνια της πλατείας.
Εκεί κόντα βρίσκεται και η Πυραμίδα του Ελληνικού, κατασκευασμένη τον 4ο αιώνα π.Χ. από σκληρούς, γκρίζους ασβεστόλιθους. Για πολλές δεκαετίες οι ερευνητές διαφωνούσαν ως προς το πότε κατασκευάστηκε και για ποιον λόγο, με κάποιους να υποστηρίζουν οτι πρόκειται για τύμβο, άλλους για οχηρό και μερικούς για φρυκτωρία – το σύστημα επικοινωνίας δηλαδή μέσω πυρσών. Η κορυφή της δυστυχώς έχει καταστραφεί, ωστόσο ίσως είναι το πιο καλοδιατηρημένο πυραμοειδές αρχαίο μνημείο της χώρας.
Ποιος είπε ότι ο Δήμος Άργους δεν έχει θάλασσα;
Ακολουθώντας μια διαδρομή ανάμεσα στους διάσημους πορτοκαλεώνες που διαρκεί λιγότερο από 15 λεπτά, θα βρεθεί κανείς στο χωριό Κιβέρι με τις χαρακτηριστικές κόκκινες κεραμμυδοσκεπές στα χαμηλά σπιτάκια του. Η παραλία του είναι οργανωμένη και κατάλληλη για οικογένειες, με πολλά παραθαλάσσια ταβερνάκια να προσφέρονται για ψαράκι. Λάτρεις των θαλάσσιων σπορ φέρνουν τις σανίδες τους για windsurf όταν φυσάει νοτιάς και ψαράδες με μικρά καϊκάκια απλώνουν τα δίχτυα τους στο λιμανάκι. Εκεί βρίσκεται και η υποθαλάσσια πηγή γλυκού νερού, ο Ανάβαλος, απ' όπου αρδεύεται μεγάλος μέρος της Αργολίδας.
Πού θα φας και πού θα πιεις στο Άργος
Βασικό στοιχείο στην αργολική κουζίνα είναι το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείται χωρίς φειδώ στα περισσότερα φαγητά. Οι γκόγκες είναι προσωπικό μου αγαπημένο πιάτο για το οποίο φημίζεται όλη η περιοχή και ουσιαστικά πρόκειται για χειροποίητο ζυμαρικό με πλακουτσωτό σχήμα που γαρνίρεται με μπόλικη ψιλοτριμμένη μυζήρθα και πριν σερβιριστεί τσιγαρίζεται στο ελαιόλαδο. Οι ντόπιοι αγαπούν πολύ τα τυριά, ειδικά το τοπικό κεφαλοτύρι και τη φέτα, και σε όλες τις ταβέρνες μπορεί να τα απολαύσει κανείς μέσα στο περιβόητο τυροπιτάρι. Έπειτα, ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή του Άργους ενδείκνυται για κρεατοφαγία, από πουλερικά στη σχάρα μέχρι γουρουνοπούλα, προβατίνα, ζυγούρι και κατσικάκι στη λαδόκολλα, σε σούβλες και σε παραδοσιακούς ξυλόφουρνους. Από τις πιο παραδοσιακές γεύσεις που μπορεί να αναζητήσει κανείς είναι κι αυτή της μπογάνας: αρνάκι γάλακτος σιγομαγειρεμένο σε γάστρα με πατάτες.
Για καφεδάκι και brunch κοντά στην πλατεία του Άργους, υπάρχει η επιλογή του Homies ή του Amelie, για χαλαρό φαγητό και ποτό μέσα στην πόλη μπορεί κανείς να επισκεφτεί το Ακάντο και το Μαύρο Αλάτι και για ποτό στο Εν Λευκώ. Για καταπληκτικά χοιρινά καλαμάκια στην περιοχή Μύλους που φημίζονται γι' αυτά, αναφέρω ενδεικτικά τον Κατσαούνη. Για όσους προτιμούν το ψαράκι, στη Νέα Κίο και συγκεκριμένα στις ψαροταβέρνες του Βαλσαμή και του Τσακίρη.
Εxtra Tip: Η περιοχή του αργολικού κάμπου είναι εύφορη και παράγει από λάδι και μέλι, μέχρι τα πιο νόστιμα εσπεριδοειδή – αποκλείεται να φύγει ο επισκέπτης χωρίς πορτοκάλια από το Άργος ή έστω να μη δοκιμάσει τα περιβόητα γλυκά πεπόνια. Ωραία ιδέα και η οινογευσία στο επισκέψιμο οινοποιείο του Άργους Παπαντώνη.
Δειτε περισσοτερα
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Μόλις κυκλοφόρησε το λεύκωμά της με τον τίτλο «Ατελιέ καλλιτεχνών- χάος και έμπνευση»
Ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Χρήστος Μάστορας, το χαστούκι που του έδωσε, οι ταινίες, οι μύθοι του και πόσο σοκαριστικό είναι όταν απομυθοποιούνται
40+ νέα πρόσωπα που ξεχωρίσαμε τη φετινή χρονιά και πιστεύουμε ότι θα συζητηθούν το νέο έτος
Η λειτουργία του ονείρου μέσα από μια εντυπωσιακή εγκατάσταση