Παπαρούνες και μαργαρίτες για το μαγιάτικο στεφάνι
Την Πρωτομαγιά γιορτάζει και η άνοιξη ©EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Περιβαλλον

Μαγιάτικο στεφάνι: Αναγέννηση της άνοιξης με έκρηξη χρωμάτων

Το έθιμο της Πρωτομαγιάς για ευημερία και αισιοδοξία
62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD
  • UPD
  • 62224-137655.jpg
    Newsroom
  • 1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πρωτομαγιά 2024: Το μαγιάτικο στεφάνι είναι το έθιμο που μας φέρνει ξανά σε επαφή με τη φύση

Η Πρωτομαγιά γιορτάζεται ως η πρώτη μέρα της άνοιξης, καθώς η έκρηξη χρωμάτων είναι αδιαμφισβήτητη. Η φύση έδωσε τη μάχη της και την κέρδισε. Ο χειμώνας νικήθηκε· η ζωή νίκησε τον θάνατο. Γι αυτό και είναι μια γιορτή, μια πανδαισία, και ο Μάιος αποθεώνεται ως ο μήνας με τις μαγικές ιδιότητες.

Μαγιάτικο στεφάνι από αγριολούλουδα
Μαγιάτικο στεφάνι από αγριολούλουδα © EUROKINISSΙ

Μαγιάτικο στεφάνι από αγριολούλουδα © EUROKINISSΙ

Η ημέρα έχει άρωμα ανθισμένων λουλουδιών στα μαγιάτικα στεφάνια. Αυτήν τη δροσιά της βλάστησης, της αναγέννησης της φύσης, οι άνθρωποι θέλουν να τη νιώσουν από κοντά, να τη μεταφέρουν στον χώρο τους. Τα μαγιάτικα στεφάνια φτιάχνονται για υγεία και ευημερία.

Μαργαρίτα με μέλισσα σε αγρό
Αναγέννηση της άνοιξης ©Eurokinissi/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Αναγέννηση της άνοιξης ©Eurokinissi/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Το μαγιάτικο στεφάνι φτιάχνεται με βέργα από ευλύγιστο και ανθεκτικό ξύλο κληματαριάς ή σύρμα γύρω από το οποίο στηρίζονται τα λουλούδια. Για το τέλος, το έθιμο προέβλεπε κάποτε ο σπιτονοικοκύρης να καρφώνει στο κάτω μέρος του στεφανιού ένα ολόκληρο σκόρδο για προστασία από το «μάτι». Απαραίτητη ήταν η ύπαρξη μεταξύ των λουλουδιών και χλωρών κλαδιών, φυτών αποτρεπτικών του κακού, όπως τσουκνίδα, σκόρδο, δαιμοναριά, αγκάθια. 

Πρωτομαγιάτικα στεφάνια
Πρωτομαγιάτικα στεφάνια ©ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ/EUROKINISSI

Πρωτομαγιάτικα στεφάνια ©ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ/EUROKINISSI

Σε κάποιες περιοχές, όπως στη Σέριφο, αποβραδίς κρεμούν στην πόρτα στεφάνια από τσουκνίδα, λουλούδια και σκόρδο, ενώ στη Σύμη βάζουν κλωνάρια ελιάς, αγκαθιού, μαύρης συκιάς, ενώ ταυτόχρονα οργανώνουν και ομαδικές τελετές που αποβλέπουν κι αυτές να φέρουν στο χωριό τη χαρά, την ευλογία, τη δημιουργία.

Λιβάδι με μαργαρίτες
Λιβάδι με μαργαρίτες ©EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Λιβάδι με μαργαρίτες ©EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στην Πάργα, τα παιδιά ανήμερα της Πρωτομαγιάς πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν το τραγούδι του Μαγιού και κρατάνε στα χέρια τους κλωνάρια πορτοκαλιάς ή νεραντζιάς γεμάτα άνθη, ενώ στην Κέρκυρα περιφέρουν έναν κορμό από τρυφερό κυπαρίσσι το οποίο έχουν τυλιγμένο με κίτρινες μαργαρίτες κι άλλα άνθη, αλλά και του κρεμάνε και ένα στεφάνι από χλωρά κλαδιά, κορδέλες, μαντήλια προκειμένου να μεταδοθεί το μήνυμα της χαράς, της άνοιξης.

Παπαρούνες σε αγρό
Παπαρούνες σε αγρό © Laura Beutner/Unsplash

Παπαρούνες σε αγρό © Laura Beutner/Unsplash

Στον Άγιο Λαυρέντιο στον Βόλο, στολίζουν ένα παιδάκι με λουλούδια. Και στη Ναύπακτο το μαγιόπουλο ενσαρκώνει ένα παιδί το οποίο συνοδεύουν γέροι φουστανελάδες που κουβαλάνε κουδούνια στολισμένα με άνθη ιτιάς. Στην Εύβοια συνδυαστικά με τα λουλούδια γίνεται και παράκληση για βροχή με στόχο την καρποφορία, ενώ στην Πορταριά, αλλά και στο Ζαγόρι της Ηπείρου μεταμφιέζονται πέντε πρόσωπα και πηγαίνουν πομπή στο χωριό και κάνουν μια παράσταση που συμβολίζει το δίπολο, ζωή και θάνατος.

Πανδαισία ανοιξιάτικων χρωμάτων
Πανδαισία ανοιξιάτικων χρωμάτων ©EUROKINISSI/ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Πανδαισία ανοιξιάτικων χρωμάτων ©EUROKINISSI/ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Στα Άγραφα υπάρχει ένα έθιμο για την ανανέωση του σπιτιού. Οι νοικοκυρές αποβραδίς αδειάζουν τα δοχεία που υπάρχουν στο σπίτι είτε περιέχουν νερό, κρασί είτε οτιδήποτε άλλο και το πρωί τα κορίτσια πηγαίνουν με τις στάμνες να φέρουν το καινούργιο νερό. Στην Κοζάνη κόβουν λυγαριά και την τυλίγουν στη μέση τους για να είναι ευλύγιστοι και δυνατοί.

Μαγιάτικο στεφάνι με όλα τα χρώματα και τα λουλούδια της άνοιξης
Μαγιάτικο στεφάνι με όλα τα χρώματα και τα λουλούδια της άνοιξης © EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Μαγιάτικο στεφάνι με όλα τα χρώματα και τα λουλούδια της άνοιξης © EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Η παράδοση θέλει το μαγιάτικο στεφάνι να παραμείνει στο σπίτι μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Στη γιορτή του Αη Γιάννη του Κλείδωνα το ρίχνουν στη φωτιά. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα

Ξένοι Tik Tokers
Ξένοι TikTokers, πώς τα περνάτε στη χώρα μας, τι σας θυμώνει και τι σας συγκινεί;

Ο Απόλλων Τσεν, ο Ιερεμίας Εγκαρέιμπα, η Γιέβα Μπονταρένκο, ο Ντέιβ, η Βλάντα Ζασκλάβσκα, η Ουλιάνα Τσουπρίνα και η Παυλίνα Λη μιλούν στην Athens Voice για την ελληνική εμπειρία στο FYP