Πλατεία Τρούμαν
Πλατεία Τρούμαν / © Βασίλης Λαμπίρης
Life in Athens

Η Αθήνα θα έχει και πάλι τα σιντριβάνια της

Σιντριβάνια στην Αθήνα: 34 σιντριβάνια ανακαινίζονται με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων. Τι μας είπε o αντιδήμαρχος Πρασίνου & Ηλεκτροφωτισμού Ευγένιος (Σάκης) Κολλάτος

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 778
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Aπό παιδιά, τότε που οι παρέες μαζεύονταν για μπουγέλα μπροστά στην εκκλησία πίσω στη μικρή επαρχιακή πόλη, μέχρι το βραδινό φοιτητοραντεβού αργότερα στην πλατεία Συντάγματος με φόντο τα ταξί της Eρμού, το σιντριβάνι ήταν πάντα το σημείο συνάντησής μας. Τα γέλια, τα παιχνίδια, η κουβέντα με τους γνωστούς που πετυχαίναμε εκεί να περιμένουν κι αυτοί στο δικό τους ραντεβού έκαναν το σιντριβάνι της γειτονιάς αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης και της καθημερινότητάς της, πέρα από την ιστορική του σημασία. 

Την ώρα που νοσταλγούμε αυτές τις ξέγνοιαστες στιγμές και ενώ μια απλή βόλτα στην πόλη σήμερα έχει πολύ μεγαλύτερη αξία λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων, όσοι κάνουμε περιπάτους στην Αθήνα ξεχνάμε εντελώς την ύπαρξη των σιντριβανιών, σχεδόν δεν τα βλέπουμε.  Πολλά από αυτά δεν είναι σε χρήση, θύματα της συνολικότερης κρίσης των τελευταίων ετών, όπως άλλωστε και άλλοι δημόσιοι χώροι του κέντρου που υποβαθμίστηκαν. Κάποια έχουν υποστεί βεβηλώσεις από μπογιές, αρκετά έχουν χώμα στο εσωτερικό τους ή στάσιμα βρώμικα νερά και σκουριασμένες σιδερένιες επιφάνειες, κι άλλα χρησιμοποιούνται ως κάδοι σκουπιδιών. Με αυτές τις  εικόνες της εγκατάλειψης να χαρακτηρίζουν τα περισσότερα σιντριβάνια της Αθήνας, καταλαβαίνουμε γιατί γίνονται viral οι τουρίστες που τα καλοκαίρια δροσίζονται στο σιντριβάνι του Συντάγματος μαζί με τα περιστέρια.

Η εικόνα αυτή αναμένεται να αλλάξει, μετά την πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων να ξαναζωντανέψουν τα εμβληματικά σιντριβάνια της πόλης, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης σειράς παρεμβάσεων. Μετά την αποκατάσταση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων της Αθήνας, τη δημιουργία χώρων πρασίνου Pocket Park, τις αναπλάσεις πλατειών και δημόσιων χώρων, από τον Εθνικό Κήπο μέχρι την πλατεία Θεάτρου και από τον Λυκαβηττό μέχρι τον λόφο του Στρέφη, ήρθε η σειρά των σιντριβανιών να γεμίσουν χρώμα, φως και κυρίως νερό, ώστε να πάψει η Αθήνα να είναι η «πόλη με τα άδεια σιντριβάνια». Πρόκειται για ένα έργο που ανέρχεται στα δύο εκατ. ευρώ ώστε να καλυφθούν οι οικοδομικές, ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές εργασίες σε 34 συνολικά σιντριβάνια μέσα σε ένα εξάμηνο.

Το ξεκίνημα έγινε με την ανάπλαση του σιντριβανιού της Ομόνοιας, εμβληματικό τοπόσημο για πολλές δεκαετίες του κέντρου της Αθήνας, που χαρακτηρίστηκε ως κίνηση αποκατάστασης της ιστορίας ενώ αναβάθμισε και ομόρφυνε  την πλατεία και την έκανε πιο προσφιλή. Οι επιχειρήσεις του δήμου στα σιντριβάνια της πόλης συνεχίζονται, καθώς μέχρι τώρα έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί σε λειτουργία με τον νέο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό τους τα σιντριβάνια στις πλατείες Τρούμαν, Ρηγίλλης, Ιδρύματος Ερευνών, στις πλατείες Μεταξουργείου, Αμερικής, Αττικής, Αιγύπτου, στον Άγιο Νικόλαο, στην Αχαρνών και σε Φιξ-Πατησίων, Βεΐκου και Δημητρακοπούλου.

Μικτά κλιμάκια εξειδικευμένων τεχνικών πραγματοποίησαν εργασίες καθαρισμού με επισκευές στα συστήματα αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού, οικοδομικές εργασίες, στεγανοποιήσεις, αποκαταστάσεις μαρμάρινων ποδιών και γενικά έργα του εκσυγχρονισμού τους. Όπως δήλωσε στην ATHENS VOICE o αντιδήμαρχος Πρασίνου & Ηλεκτροφωτισμού, Ευγένιος Κολλάτος, «το υδάτινο στοιχείο είναι πολιτισμός, είναι ψυχολογία, είναι στίγμα ανάτασης. Μπορούμε και θα αναδείξουμε μια άλλη Αθήνα, καταθέτοντας ελπίδα και όραμα σε μία πόλη που μας περιμένει».

Ο δήμος μάλιστα τονίζει  πως με αυτές τις δράσεις όχι μόνο θα αναδειχθούν τα υδάτινα στοιχεία για την αναβάθμιση κεντρικών σημείων της πόλης, αλλά θα βελτιωθεί και το μικροκλίμα. Ταυτόχρονα φιλοδοξούν  να φροντίσουν για τη μεγάλη διάρκεια ζωής των εγκαταστάσεων σε συνδυασμό με χαμηλό κατά το δυνατό αρχικό κόστος και μικρή δαπάνη συντήρησης στο πλαίσιο ενεργειακής οικονομίας. Ας δούμε, όμως, το πνεύμα των επισκευών που έχουν οριστεί σε τρία από τα πιο χαρακτηριστικά σιντριβάνια της πόλης.

Πλατεία Συντάγματος

Στο σήμα κατατεθέν της Πλατείας Συντάγματος πρώτα θα καθαριστούν οι μαρμάρινες επιφάνειες και μετά θα επισκευαστεί η αποχέτευση. Στη συνέχεια θα εγκατασταθούν 6 ρομποτικοί μηχανισμοί με 24 συστήματα ελέγχου ώστε με τον κατάλληλο controller να προγραμματίζονται και να ανοιγοκλείνουν, παράλληλα με τον φωτισμό. Θα δημιουργείται έτσι η αίσθηση της χορογραφίας, η οποία θα ορίζεται ακόμα και μέσω συσκευής smartphone επιλέγοντας συγκεκριμένα μουσικά θέματα. Σε συνδυασμό με την εναλλαγή χρωμάτων, μέσω των Led προβολέων θα δημιουργείται ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των ανθρώπων του δήμου. Στους πλαϊνούς καταρράκτες θα γίνει αντικατάσταση αντλιών με αντίστοιχες νέες.

Χίλτον (Βασ. Σοφίας & Βασ. Κωνσταντίνου)

Στα πρότυπα αντίστοιχων εγκαταστάσεων σε μεγαλουπόλεις του εξωτερικού θα γίνει και η ανακαίνιση του σιντριβανιού πλησίον του αγάλματος του Δρομέα. Αφού στεγανοποιηθεί η λεκάνη θα ακολουθήσει η αποξήλωση των υπαρχουσών σωληνώσεων και καλωδιώσεων και θα γίνει εγκατάσταση συστήματος υδατοπίδακα, που θα περιλαμβάνει 92 υποβρύχιους προβολείς LED. Προτείνεται το υδάτινο στοιχείο να έχει μια σειρά από 6 υποβρύχια robot με κινούμενους πίδακες, 2 σειρές με σύνολο 80 πυκνούς, προγραμματιζόμενους κάθετους πίδακες και εντυπωσιακούς φωτισμούς σε συνδυασμό με προσεκτικά σχεδιασμένες χορογραφίες. 

Πλατεία Κοραή & Σταδίου

Ανάμεσα στις εργασίες αποκατάστασης θα καθαριστούν τα τοιχία εσωτερικά και θα επενδυθούν με σταμπωτό τσιμέντο, σε ανθρακί χρώμα και γυαλιστερή υφή, με επίστρωση αντιγκράφιτι. Το υδάτινο στοιχείο θα αποτελείται από 2 αυτόνομους προκατασκευασμένους καταρράκτες από μαύρο γρανίτη με τον καθένα να έχει ενσωματωμένα υποβρύχιους LED προβολείς και βυθισμένα ακροφύσια 50 εκ. Για την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής πυραμίδας στο δεύτερο σιντριβάνι, 16 υποβρύχιοι προβολείς θα φωτίσουν το στοιχείο δημιουργώντας πολλαπλούς συνδυασμούς χρωμάτων και εναλλαγών, εκσυγχρονίζοντας την πλατεία Κοραή και μετατρέποντας την πυραμίδα σε έργο τέχνης.  

Το στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί είναι να διατηρηθούν τα σιντριβάνια σε καλή κατάσταση και μετά την αναστήλωσή τους. Οι παρεμβάσεις σε 34 συνολικά από αυτά αφορούν όσα βρίσκονται στις πλατείες Συντάγματος, Κοτζιά, Πετρουλά, Κουμουνδούρου, Μαδρίτης, Έλληνα Εργάτη, Κανάρη, Μαβίλη, Μεσολογγίου, Ναθαναήλ, Αιγύπτου, Τρούμαν, Ρηγίλλης, Κοραή, Βουκουρεστίου, Ιδρύματος Ερευνών, Μεταξουργείου, Καραϊσκάκη, Λαυρίου, Αμερικής, Αττικής. Αλλά και στα σιντριβάνια στο Πανεπιστήμιο, Φιξ-Πατησίων, Βεΐκου και Δημητρακοπούλου, Άγιο Νικόλαο, Υμηττού και Ευτυχίδου, Φωκίωνος Νέγρη, Χίλτον, Πνευματικό Κέντρο, Λόφο Φιλοπάππου.

Παρκάκι Βεΐκου
Παρκάκι Βεΐκου / Βασίλης Λαμπίρης
Κέντρο Ερευνών
Κέντρο Ερευνών / © Βασίλης Λαμπίρης
Πάρκο Φιξ
Πάρκο Φιξ / © Βασίλης Λαμπίρης
Πλατεία Αιγύπτου
Πλατεία Αιγύπτου / © Βασίλης Λαμπίρης
Πλατεία Αμερικής
Πλατεία Αμερικής / © Βασίλης Λαμπίρης
Πλατεία Αττικής
Πλατεία Αττικής / © Βασίλης Λαμπίρης
Πλατεία Μεταξουργείου
Πλατεία Μεταξουργείου / © Βασίλης Λαμπίρης
Άγιος Νικόλαος Αχαρνών
Άγιος Νικόλαος Αχαρνών / © Βασίλης Λαμπίρης
Πλατεία Τρούμαν
Πλατεία Τρούμαν / © Βασίλης Λαμπίρης
Πλατεία Ρηγίλλης
Πλατεία Ρηγίλλης / © Βασίλης Λαμπίρης
Kέντρο Ερευνών
Κέντρο Ερευνών / © Βασίλης Λαμπίρης
Πάρκο Φιξ
Πάρκο Φιξ / © Βασίλης Λαμπίρης
Πλατεία Αιγύπτου
Πλατεία Αιγύπτου / © Βασίλης Λαμπίρης
Παρκάκι Βεΐκου
Παρκάκι Βεΐκου / © Βασίλης Λαμπίρης
Πλατεία Αμερικής
Πλατεία Αμερικής / © Βασίλης Λαμπίρης
Πλατεία Αιγύπτου
Πλατεία Αιγύπτου / © Βασίλης Λαμπίρης
Πλατεία Ρηγίλλης
Πλατεία Ρηγίλλης / © Βασίλης Λαμπίρης
Πλατεία Τρούμαν
Πλατεία Τρούμαν / © Βασίλης Λαμπίρης

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα