- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Απόψε φτιάξε την τέλεια σούπα: 10 εύκολες και νόστιμες συνταγές
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Δεν είναι τυχαίο που μόλις πέφτει λίγο η θερμοκρασία το μυαλό μας σχηματίζει την εικόνα μιας αχνιστής σούπας. Η σούπα είναι φαγητό που ζεσταίνει το μέσα μας σαν θρεπτική αγκαλιά. Ίσως για αυτό να αποτελεί και μία από τις πρώτες συνταγές που σκέφτηκε ο άνθρωπος.
Η ιστορία της σούπας είναι τόσο παλιά όσο και η ίδια η ιστορία της μαγειρικής. Πιστεύεται ότι το πρώτο μπολ για σούπα παρασκευάστηκε γύρω στο 20.000 π.Χ. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι άρχισαν να μαγειρεύουν ζεστές σούπες τη στιγμή που βρήκαν τον τρόπο να κατασκευάζουν πήλινα δοχεία. Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι σούπες ήταν βασικό φαγητό της διατροφής πολλών πολιτισμών ήδη από το 6000π.Χ.
Σύμφωνα με τους ιστορικούς, ενώ οι τροφοσυλλέκτες και κυνηγοί πρόγονοί μας χρησιμοποιούσαν τα μέρη του ζώου που δεν μπορούσαν να φάνε (όπως για παράδειγμα το δέρμα) για άλλους σκοπούς, δεν ήξεραν τι να κάνουν με τα κόκκαλα. Ήταν πολύ σκληρά για να τα φάνε, αλλά πολύ μαλακά για οτιδήποτε άλλο. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, και την εφεύρεση της κατσαρόλας (δηλαδή των πρώιμων πήλινων δοχείων) κατάλαβαν ότι αν βράσουν τα κόκαλα ενός ζώου, προκύπτει κάτι πολύ νόστιμο (και θρεπτικό!). Αργότερα, άλλα συστατικά (όπως λαχανικά, μπαχαρικά, μυρωδικά και βότανα) προστέθηκαν για να εμπλουτίσουν ακόμη παραπάνω τη γεύση αυτών των πρώιμων ζωμών και κάπως έτσι ανοίγει ο δρόμος για τη συναρπαστική ποικιλία σε σούπες που απολαμβάνουμε σήμερα.
Τώρα που κρύωσε ο καιρός είναι στιγμή ιδανική για να πειραματιστείς κι εσύ με αυτό το τεράστιο κεφάλαιο της παγκόσμιας γαστρονομίας. Για τον λόγο αυτό, παρακάτω συγκεντρώσαμε δέκα από τις πιο αγαπημένες μας σούπες. Θα βρεις από την κλασική ψαρόσουπα και την all time αγαπημένη κοτόσουπα της ελληνικής κουζίνας, μέχρι μια comfort πατατόσουπα ή μια βαθιά νόστιμη μανιταρόσουπα. Ας ζεσταθούμε!
Δειτε περισσοτερα
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
On the road again: Όλα είναι δρόμος! Και μας περιμένει...
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
170 παραστάσεις διαμορφώνουν το φετινό θεατρικό τοπίο
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής