Μιλήσαμε με τον φωτογράφο για την τέχνη της φωτογραφίας, τα ασπρόμαυρα και έγχρωμα καρέ και τον ρόλο της τεχνολογίας
- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ο Ηλίας και ο Θοδωρής έχουν ελιές για υιοθεσία στην Πελοπόννησο
Όπως μου εξηγούν, αφού και οι δύο προέρχονται από αγροτικές οικογένειες, που φροντίζουν και καλλιεργούν με αγάπη την ελιά, αποφάσισαν κάποια στιγμή να ενώσουν την εμπειρία τους για να φέρουν σε επαφή ανθρώπους ανά τον κόσμο με την καλλιέργεια της ελιάς και τον τρόπο παραγωγής ελαιόλαδου. Κάπως έτσι πριν από τρία χρόνια γεννήθηκε, για να υλοποιηθεί φέτος, η ιδέα πίσω από την «υιοθεσία ελαιοδέντρων», τα οποία θα μεγαλώνουν και θα καρπίζουν χάρη στην οικονομική υποστήριξη του εκάστοτε «αναδόχου».
«Η αγάπη και ο σεβασμός για τη φύση γεννά σε πολλούς την επιθυμία να έρθουν σε επαφή μαζί της, να γνωρίσουν την καλλιέργεια και τη διαδικασία συγκομιδής της ελιάς, να αποκτήσουν πιθανότατα το δικό τους χωραφάκι, αλλά ποτέ δεν έχουν την ώθηση ή τον χρόνο για όλο αυτό. Σκεφτήκαμε λοιπόν πως με το «olive’s tree adoption» μπορεί να γίνει όποιος θέλει αγρότης, από το σπίτι ή το γραφείο του, να ζήσει την εμπειρία της καλλιέργειας της ελιάς αλλά και να έχει κάθε χρόνο στο σπίτι του το δικό του ελαιόλαδο. Η αναδοχή είναι απλή. Εμείς αναλαμβάνουμε όλες τις διαδικασίες φροντίδας της ελιάς ως το στάδιο της ελαιοσυγκομιδής. Ο κάθε ανάδοχος, μόνος ή με την οικογένεια του ή με φίλους, έχει το δικαίωμα να συμμετέχει, με εξοπλισμό που θα του παρέχουμε εμείς και να επισκεφθεί μαζί μας το ελαιοτριβείο, παρακολουθώντας δια ζώσης τη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου. Στο τέλος παραλαμβάνει συσκευασμένο το δικό του λάδι, από το δικό του υιοθετημένο χωραφάκι, μαζί με ένα στεφάνι από τα κλαδιά των δικών του «υιοθετημένων» ελαιόδεντρων».
Θα μου πει ο Θοδωρής για να συμπληρώσει: «Το κόστος της υιοθεσίας ανέρχεται στα 250 ευρώ ανά 4 ελαιόδεντρα για κάθε καλλιεργητική περίοδο. Αναλογιστείτε τα σπουδαία οφέλη που αποκομίζετε από το σύνολο της διαδικασίας μόνο με 0,69 ευρώ την ημέρα.»
Η νέα τάση των fοοdies και των gastrοtravelers αυτή τη στιγμή σε διεθνές επίπεδo, φαίνεται να κάνει επιστροφή στις ρίζες κάθε ιδιαίτερου τόπου, αναζητώντας παραδοσιακές γεύσεις βγαλμένες όσο πιο πολύ γίνεται απ΄το πρωτότυπο. Δόξες γνωρίζει και το αγαπημένο γλύκισμα των αρχαίων Μυκηναίων, η μαρμελάδα ελιάς κι έπειτα οι χειροποίητες χαρακτές ελιές σε σπιτική άλμη. Αυτός είναι κι λόγος που μέσα απ΄την σελίδα τους ο Ηλίας και Θοδωρής προσπαθούν να καλύψουν ένα πιο ευρύ κομμάτι σχετικά με την ελιά που αφορά ακόμα και την χρήση της στην σύγχρονη γαστρονομία. Έτσι ο ανάδοχος μπορεί να προμηθευτεί όχι μόνο το λάδι του και βρώσιμες ελιές αλλά και προϊόντα όπως λικέρ ελιά, πάστα ελιάς ή ελιά γλυκό του κουταλιού. Προς το παρόν ενδιαφέρον για αναδοχή δεν έχουν δείξει μόνο Έλληνες αλλά και κόσμος από Πορτογαλία, Κουβέιτ και Τόκυο.
Εκεί, στην ίδια τοποθεσία που σήμερα δραστηριοποιούνται ο Ηλίας και ο Θοδωρής, οι αρχαίοι Μυκηναίοι είχαν τους ελαιώνες τους με το φημισμένο ελαιόλαδο. Μια περιοχή γεμάτη κυπαρίσσια, πεύκα, άγρια ελαιόδεντρα, άγριες αχλαδιές, βερικοκιές, αγριολούλουδα και αρωματικά φυτά όπως ρίγανη, θυμάρι, μάραθο, και δεντρολίβανο αλλά και οικόσιτα ζώα. Οι ποικιλίες της ελιάς είναι τρεις, η κωρονέικη, το μανάκι και η τοπική λαδοελιά. Στον μη αρδευόμενο ελαιώνα «Γκοριτσές» (άγριες αχλαδιές στην τοπική διάλεκτο), που βρίσκεται στο χωριό Στέρνα Αργολίδας, το 1991 ο παππούς του Θοδωρή Αλέξανδρος μαζί με τον πατέρα του, φύτεψαν 156 ελαιόδεντρα της ποικιλίας μανάκι. Καθώς τα παιδιά με ξεναγούν στον ελαιώνα, μαθαίνω πως το χωριό οφείλει το όνομά του στις στέρνες που κατασκεύαζαν οι κάτοικοι με σκοπό την αποθήκευση νερού, καθώς η ανυδρία χαρακτήριζε την περιοχή. Οι ντόπιοι αναφέρουν ότι εκεί πότιζε τα άλογά του ο Κολοκοτρώνης και κατά την αρχαιότητα από εδώ περνούσε το Αδριάνειο Υδραγωγείο που τροφοδοτούσε με νερό το Άργος.
Ο ελαιώνας Ζαρκάδι από την άλλη, με την τοπική λαδοελιά, πήρε το όνομά του από το ότι σε παλαιότερη εποχή ζούσε μεγάλος αριθμός ζαρκαδιών, τα οποία ποτίζονταν από ποτάμι της περιοχής, το οποίο με τη σειρά του άφησε πίσω του ένα πολύ εύφορο έδαφος από κοκκινόχωμα αναμεμειγμένο με ίχνη ποταμίσιου χώματος. Κορωνέικες ελιές υπάρχουν στον Ζαχαριά, περιοχή που πήρε το όνομα από τον ξακουστό λήσταρχο Ζαχαριά, που έδρασε στην περιοχή την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Σε κάθε περίπτωση τα παιδιά δεσμεύονται σε ο,τι αφορά στη σχολαστική ενημέρωση του "γονιού" για το ελαιόδεντρο του, όπως μου εξηγεί ο Ηλίας. «Στέλνουμε φωτογραφίες, βίντεο, κάνουμε live μεταδόσεις και ότι χρειαστεί ώστε να λύσουμε κάθε απορία σχετικά με τα ελαιόδεντρα. Η διαδικασία υιοθεσίας είναι απλή, σαν να αγοράζεις κατά κάποιο τρόπο ένα προϊόν οnline. Επιλέγεις για παράδειγμα μια τετράδα ελαιοδέντρων- δίπλα έχει και τα χαρακτηριστικά τους, κάνεις προσθήκη στο καλάθι, κατάθεση, κι εμείς σου αποστέλλουμε το ιδιωτικό συμφωνητικό που αφορά την σύμβαση σου, υπογεγραμμένο από εμάς και αφού το υπογράψεις κι εσύ, μας το προωθείς. Έτσι λοιπόν και οι δύο πλευρές έχουμε από ένα αντίγραφο του υπογεγραμμένου πλέον ιδιωτικού συμφωνητικού. Αυτό ήταν! Μετά μπορείς να ονοματίσεις τόσο τον μίνι ελαιώνα σου όσο και κάθε ελαιόδεντρο ξεχωριστά, να το επισκεφτείς, να φωτογραφηθείς μαζί του. Eπίσης κάποιοι υοθετούν στο πλαίσιο κάποιας φιλανθρωπικής ενέργειας, δωρίζοντας τα «υιοθετημένα» ελαιόδεντρα σε σχολεία, ορφανοτροφεία, νοσοκομεία, γηροκομεία και άλλα ευαγή ιδρύματα.»
Περισσότερα για την υοθεσία ελιάς στην Αργολίδα θα βρείτε στην ιστοσελίδα των παιδιών olivestreeadoption.com.
*Φωτογραφίες: Παναγιώτης Αλεξάνδρου
Δειτε περισσοτερα
Τα κοσμήματα με τα γράμματα και την περίτεχνη τέχνη της Charlotte Chesnais
Aγόρια ντυμένα γυναίκες, με εξαιρετικό μπρίο και αριστοτεχνική θηλυκότητα, προσέφεραν ένα εκρηκτικό show
Η καθημερινότητα της πόλης αλλάζει, μαζί και η ζωή μας
Η έκθεση φιλοξενείται στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, στην Αθήνα
Ιστορικά ντοκουμέντα από το ξέσπασμα εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος