Τα πιο επιτυχημένα business stories
- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Είναι Κυριακή. Δεν πάει πολλή ώρα που ξύπνησες. Όμως φοράς ήδη το αγαπημένο σου πουλόβερ, κρατάς μια κόκκινη ομπρέλα και περπατάς στο πεζοδρόμιο μιας κεντρικής γειτονιάς. Στο επόμενο πλάνο σπρώχνεις τη γυάλινη πόρτα. Μέσα, καθισμένη σε ένα τραπεζάκι δίπλα στο παράθυρο, σε περιμένει η πιο καρδιακή σου φίλη. Σου χαμογελάει και κουνάει το χέρι της για να τη δεις. Αυθόρμητα χαμογελάς και εσύ. Έξω βρέχει ακόμα αλλά δεν σας νοιάζει καθόλου. Μοιράζεστε μια τεράστια ομελέτα και pancakes με σοκολάτα. Στο στρογγυλό τραπέζι υπάρχει μπόλικος καφές και ακόμη περισσότερη κουβέντα. Αν η ζωή ήταν Κυριακή, πού και πού θα ήταν συννεφιασμένη. Αλλά την τελευταία στιγμή θα σωζόταν από τους φίλους, το νόστιμο φαγητό και τη μυρωδιά του καφέ. Νομίζω ότι για αυτό μας αρέσουν τόσο πολύ τα brunch. Η συνταγή τους περιέχει όλα τα συστατικά της ευτυχίας μας.
Χαμένα κάπου στα ράθυμα μεσημεροαπογεύματα, όταν είναι πολύ αργά για πρωινό (breakfast) αλλά πολύ νωρίς για μεσημεριανό (lunch), τα brunch ήρθαν για να διώξουν τη μελαγχολία της Κυριακής. Αγαπήθηκαν όμως τόσο πολύ που πλέον γλιστρούν και στις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας, στάζοντας στις Τετάρτες, στις Πέμπτες και στα Σάββατα λίγη από την ξεγνοιασιά τους, μαζί και σος Hollandaise.
Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, νομίζω όμως ότι ζώντας την παγκοσμιοποίηση πιο έντονα από ποτέ, είναι ανώφελο να προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τους καιρούς με εθνικά χαρακτηριστικά. Θα λέγαμε λοιπόν ότι τα brunch είναι απόρροια του δυτικού τρόπου ζωής. Όταν ζεις από Σαββατοκύριακο σε Σαββατοκύριακο, χρειάζεσαι λίγο αλατοπίπερο να νοστιμέψει τα ρεπό σου.
Τα αυγά Benedict και άλλες ιστορίες
Πολλοί πιστεύουν ότι το brunch έχει τις ρίζες του στην αγγλική ύπαιθρο, όταν οι άντρες επέστρεφαν ξελιγωμένοι από το κυνήγι και έπεφταν με τα μούτρα σε πλουσιοπάροχα πρωινά που περιλάμβαναν αυγά, μπέικον, κρέας, φρέσκα φρούτα και γλυκά. Άλλοι τοποθετούν τη γέννηση του κυριακάτικου brunch στη συνήθεια των καθολικών να συναντιούνται για ένα ενδιάμεσο γεύμα (μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού), μετά την καθιερωμένη επίσκεψη στην εκκλησία.
Και έπειτα είναι κι αυτοί που προσπαθώντας να ανακαλύψουν τις ρίζες των κλασικών πιάτων του brunch, πέφτουν πάνω στη Νέα Υόρκη με την αφθονία προτάσεων σε μέρη όπου μπορεί κανείς να βρει αυγά Benedict και bagels. Παρένθεση: Έχω παρατηρήσει ότι αρκετοί πιστεύουν ότι τα αυγά Benedict έχουν γαλλική προέλευση και για αυτό τονίζουν τη λέξη στο «i» και όχι στο πρώτο «e». Στην πραγματικότητα, όμως, το συγκεκριμένο πιάτο δημιουργήθηκε από ένα νεοϋορκέζικο… πονοκέφαλο. Από ό,τι φαίνεται, εκείνο το βράδυ του 1894 ο χρηματιστής της Wall Street, κύριος Lemuel Benedict, τα έτσουξε για τα καλά. Για να συνέλθει από το hangover της επόμενης μέρας, πήγε στο αγαπημένο του εστιατόριο και ζήτησε να του φτιάξουν ένα συνδυασμό από αυγά ποσέ, καναδέζικο μπέικον, αγγλικά muffins και σος Hollandaise. Αν εγώ ήμουν στη θέση του σεφ, μάλλον θα του είχα φέρει το τηγάνι στο κεφάλι και η ιστορία θα τελείωνε εκεί. Ευτυχώς, όμως, εκείνο το πρωινό σεφ ήταν ένα πιο επιχειρηματικό μυαλό, που σκέφτηκε ότι η συνταγή θα έβρισκε το κοινό της. Όχι μόνο λοιπόν την έφτιαξε, αλλά την ενέταξε και στο μενού και έκτοτε παραμένει ένα από τα πιάτα - σήμα κατατεθέν του brunch.
Brunch, ένα «νέο γεύμα» γεννιέται
Παρόλα αυτά ο όρος «brunch» πρωτοεμφανίστηκε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το 1895 ο Βρετανός Guy Beringer γράφει ένα άρθρο στο περιοδικό «Hunter’s Weekly» με τίτλο «Brunch: Μια έκκληση». Σε αυτό το άρθρο ο προαναφερθέν Guy προτείνει να αντικατασταθούν τα αγγλικά πρωινά που σερβίρονται αξημέρωτα και περιλαμβάνουν «βαριά κρέατα και αλμυρές πίτες», με ένα «νέο γεύμα», που θα σερβίρεται γύρω στις 12 το μεσημέρι, θα αρχίζει με τσάι (αλίμονο) ή καφέ και θα συνεχίζει με μαρμελάδες και άλλα κλασικά πιάτα του πρωινού. Μετά το ξανασκέφτεται λίγο καλύτερα και στο υστερόγραφο προτείνει να αντικατασταθεί ο καφές και το τσάι με μπίρα και… ουίσκι. Δεν ξέρω αν ο εν λόγω κύριος είχε τάσεις αλκοολισμού, πάντως σίγουρα έστρωσε το δρόμο για τη Mimosa και το Bloody Mary, τα κλασικά «ελαφριά» κοκτέιλ που μέχρι σήμερα πάνε αγκαζέ με το brunch.
«Μεσημεροαπογεύματα» για πάντα
Πάντως, η μόδα εγκαθίσταται για τα καλά τη δεκαετία του 1930 στην Αμερική και φουντώνει ξανά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι γυναίκες μπαίνουν για πρώτη φορά δυναμικά στην αγορά εργασίας και έχουν ανάγκη μια μέρα «ρεπό» όχι μόνο από την εργασία τους, αλλά και από τις δουλειές του σπιτιού. Είναι μεγάλη ανακούφιση έστω και μία μέρα να ετοιμάζει κάποιος άλλος το πρωινό όλης της οικογένειας. Και αυτό μας φέρνει πίσω στο σήμερα, σε μια εποχή πιεστική, σε υποχρεώσεις που τρέχουν πιο γρήγορα από εμάς, σε μέρες που πίνουμε έναν καφέ στο πόδι για να προλάβουμε τη μέρα. Στοπ. Πάντα χρειαζόμαστε ένα κόκκινο σηματοδότη.
Μια Κυριακή να πάρουμε ανάσα, να πούμε μια κουβέντα με αυτούς που αγαπάμε, να φάμε κάτι νόστιμο που θυμίζει τη ζεστασιά της παιδικής μας αθωότητας. Τα αθηναϊκά brunch τα έχουν όλα αυτά και δεν κοστίζουν πολύ. Γι’ αυτό πολλαπλασιάζονται τόσο γρήγορα, σαν μανιτάρια ξεπετιούνται σε κάθε εστιατόριο ή ακόμα και καφέ, συγκεντρώνοντας όλη την παρέα γύρω από λαχταριστά αυγά μαγειρεμένα με κάθε τρόπο που υπάρχει, αφράτα κέικ, pancakes με τόνους σοκολάτας, τροφαντά σαντουιτσάκια, croque madame και croque monsieur, αλλά και στην εξελληνισμένη εκδοχή τους με ριγανάτες στραπατσάδες, μπουγάτσες Θεσσαλονίκης, τηγανίτες με μέλι και ηπειρώτικες πίτες με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι. Όλα αυτά και άλλα (πολλά!) ακόμα φάγαμε, στην προσπάθειά μας να τεστάρουμε τα αθηναϊκά brunch. Μετά από δεκάδες scrambled eggs, αποφανθήκαμε ότι εκεί έξω υπάρχουν πολλά ωραία, αλλά αυτά που ακολουθούν είναι τα πιο ασυνήθιστα νόστιμα, αυτά που είτε μας ξάφνιασαν ευχάριστα, είτε τα βρήκαμε εκεί που δεν το περιμέναμε… Πότε είπαμε ότι θα κάνει πάλι Κυριακή;
Moby
Brunch με το κύμα να σκάει κάτω από τη μύτη σου; Ω ναι! Κάθε Κυριακή (10.00-15.00) κατεβαίνουμε πεινασμένοι στα νότια για αυγά σε όλες τις εκδοχές τους (ποσέ, τηγανητά, ομελέτα), Croque Monsieur, Croque Madame, βάφλες με πραλίνα και φρούτα του δάσους, κρουασάν, pancakes με πραλίνα, φρέσκες φράουλες, σιρόπι σφενδάμου και τριμμένο μπισκότο, αντιοξειδωτικούς χυμούς και smoothies. Αν προτιμάς μπορείς να συνοδεύσεις το brunch σου και με κάποιο από τα κατάλληλα για την περίσταση cocktails (mimosa, aperol spritz, bloody mary, lemon pie). Τις υπόλοιπες μέρες βέβαια ερχόμαστε για το τεραστίων διαστάσεων club sandwich (σοβαρά τώρα, ένα άτομο δεν το «καταφέρνει»), για το τέλειο burger και τις homemade πίτσες, για το ριζότο παρμεζάνα και τις χειροποίητες ταλιατέλες, αλλά και για τα ξακουστά dj sets και live. Μπορείς να ενημερωθείς για το επόμενο event που θα κάνει χαμό από τη σελίδα τους στο Facebook. Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς, 2110123778, Fb: mobyalldaybar
Villa Grigio 46
Στο κτίριο αυτό του Μεσοπολέμου με τον καταπληκτικό κήπο τα brunch σερβίρονται κάθε Κυριακή (από τις 11 έως τις 15.00) αλλά δεν μοιάζουν με αυτά που έχεις συνηθίσει. Κάθε Κυριακή έχει και το δικό της ταμπεραμέντο που μπορεί να σε ταξιδέψει από τη Γαλλία μέχρι τη Βόρειο Ιταλία και από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κρήτη! Αυτή η Κυριακή είναι αφιερωμένη στους vegan και στον fitness τρόπο ζωής με διάφορα κέικ, μπάρες ολικής άλεσης, αυγά σε πολλές εκδοχές (δεν θα λείπουν οι ομελέτες μόνο με ασπράδια αυγών), μανιτάρια γεμιστά με σπανάκι και τυρί, vegan καρμπονάρα, σούπα καρότο, ψωμί με αλεύρι Ζέας και πολλές ακόμα υγιεινές λιχουδιές. Κατά τα άλλα η Villa Grigio είναι διάσημη για τα aperitivo, τα απίστευτα cocktail της (new entry που αξίζει να δοκιμάσεις τα cocktail με αληθινή τρούφα!), τις swing και jazz μελωδίες και τα… ξαφνικά live! Αγίου Αλεξάνδρου 46, Π. Φάληρο, 210 9812080, Fb: Villa Grigio 46
Underdog
Στο πανέμορφο νεοκλασικό της Ηρακλειδών, θα απολαύσετε ένα από τα καλύτερα brunch της Αθήνας, κάθε μέρα, από τις 10.00 έως τις 17.00. Θα επιλέξετε από περίπου 15 πιάτα τα οποία κινούνται όλα σε υψηλό επίπεδο, όπως αυγά benedict και scrambled, το παραδοσιακό γαλλικό κροκ μαντάμ αλλά κι ένα πεντανόστιμο burger με κιμά από Black Angus, κατσικίσιο τυρί, καραμελωμένα κρεμμύδια και μαγιονέζα τρούφας. Όλα αυτά συνοδεία φρεσκοκαβουρδισμένων ποικιλιών speciality coffee από την πολυβραβευμένη σε παγκόσμιους διαγωνισμούς ομάδα barista του Τάσου Δεληχρήστου. Εκτός του καθημερινού brunch, από τις 10.00 έως τις 23.00 θα βρείτε και προτάσεις για καλοφτιαγμένα σνακ, γλυκά και τρία φανταστικά pancakes. Ηρακλειδών 8, Θησείο, 2130365393, www.underdog.gr, fb: The Underdog
Penny Lane Comfort Food
Στο Penny Lane Comfort Food η απόλαυση δεν έχει κυριολεκτικά «ταβάνι». Εάν κοιτάξεις ψηλά, ανά πάσα στιγμή μπορείς να δεις τον ουρανό, μέσα από τη γυάλινη οροφή! Η ανοιχτή κουζίνα σε κάνει θεατή της προετοιμασίας του φαγητού σου και αυξάνει την όρεξή σου και η εσωτερική αυλή έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να νιώθεις άνετα και οικεία όσο περιμένεις να προσγειωθεί μπροστά σου comfort food στις πιο νόστιμες και ξεχωριστές εκδοχές του. Brunch με pancakes, benedict eggs, burger, pizza, steaks, δροσερές σαλάτες και πιάτα όπως το Sloppy Joes, το Μississippi chοped pork ή το Chicken n’ Waffle θα σε δυσκολέψουν στην τελική απόφαση και θα σε ανταμείψουν, όποιο και αν επιλέξεις! Στον πεζόδρομο της Θουκυδίδου, στο Χαλάνδρι, το brunch έχει την τιμητική του όλη την εβδομάδα από τις 11.00 ως τις 18.00 και όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα! Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις το πολυ-φωτογραφημένο chocoburger που σίγουρα θα είναι ένας από τους λόγους που θα γυρνάς ξανά και ξανά στο Penny Lane Comfort Food! Θουκυδίδου 10, Χαλάνδρι, 2106800217, fb: Penny Lane Comfort Food
Mollini
Η πιο γευστική καλημέρα, κάθε μέρα, με γνήσιο αμερικάνικο πρωινό από το Mollini. Ο σεφ Χρήστος Τσακίρης, με χρόνια εμπειρίας στα ξενοδοχεία του Las Vegas, έχει ετοιμάσει ένα πραγματικά εξαιρετικό πρωινό μενού, με μεγάλη ποικιλία από ομελέτες, pancakes, French toasts, ζεστά και κρύα σάντουιτς, αλλά και πρωινά πιάτα, όπως αυτό με τις χαμηλές θερμίδες για όσες/ους προσέχουν τη σιλουέτα τους (με ασπράδια αυγού, σπανάκι, ντοματίνια, φρούτα εποχής κ.λπ.). Όλα αυτά με αυθεντικό ιταλικό cappuccino και φρεσκοστυμμένους χυμούς, σε ένα χώρο με ευρωπαϊκό ταμπεραμέντο, που από τις 9 το βράδυ μεταμορφώνεται σε ένα ατμοσφαιρικό piano-restaurant. Ιπποκράτους 9-11 (δίπλα στο θέατρο Ακροπόλ), 2114077200, www.mollini.gr, καθημερινές από τις 8.00 π.μ., ΣΚ από 9.00 π.μ.
La Suite Lounge
Στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus τα κυριακάτικα brunch έχουν φόντο ολόκληρη την πόλη. Κάθε Κυριακή (12.00-16.00) ο πλούσιος μπουφές του εστιατορίου γεμίζει με φρέσκα προϊόντα και λιχουδιές. Αυγά σε όλες τους τις εκδοχές, pancakes, πίτες αλλά και ένα σιντριβάνι σοκολάτας που μάλλον θα τραβήξει για λίγο (ή και για πάντα) την προσοχή σου από τη μαγευτική θέα. Υπάρχει επίσης και μια παιδική γωνιά με αρκετές δραστηριότητες, παιχνίδια, παιδικό θέατρο και πολλές εκπλήξεις, ικανές να κρατήσουν για ώρες απασχολημένους τους μικρότερους. Η τιμή του μπουφέ είναι στα €22/άτομο για τους ενήλικες και στα €10/άτομο για τα παιδιά μέχρι 12 ετών. Κλεομένους 3, Κολωνάκι, 210 7416191, Fb: St. George Lycabettus Boutique Hotel
Two Guys
Αυτοί οι «Δύο Τύποι» δεν παίζονται! Σπουδαγμένοι αμφότεροι στην Αμερική, γνώρισαν από (πολύ) κοντά τα μυστικά του αμερικάνικου dinner και όταν επέστρεψαν στην Ελλάδα τα έφεραν μαζί τους. Philly Cheese Steak Sub (φιλέτο κρέατος ή αυγό για τους χορτοφάγους που μπαίνουν σε χειροποίητη μπαγκέτα μαζί με μαγιονέζα και τυρί προβολόνε), ζουμερά burgers που ψήνονται σε ειδικό φούρνο με πέτρα (το “Sunrise Burger” ενεργοποιεί κάθε σιελογόνο αδένα που διαθέτεις), hot dogs… άλλου επιπέδου, αυγά μαγειρεμένα με όλους τους τρόπους που υπάρχουν, pancakes που μόνο στα όνειρά μας έχουμε δει και φυσικά τα κολασμένα grilled cheese sandwiches, η αμερικάνικη εκδοχή του τοστ που ξεροψήνεται αγκαλιά με American Cream, βούτυρο και τυρί gouda… έξω από το ψωμάκι! Όλα αυτά είναι ενδεικτικά, αφού ο κατάλογος δεν είναι δεσμευτικός, στην πραγματικότητα μπορείς να ζητήσεις και να σου φτιάξουν ό,τι θες. Πολλά από τα παραπάνω είναι κλασικά πιάτα brunch, αλλά καθημερινά υπάρχει και η επιλογή του brunch menu, όπου με €10 έχεις αυγά σε ό,τι εκδοχή θες, pancakes και χυμό πορτοκάλι. Εννοείται ότι κάνεις δωρεάν refill στον καφέ φίλτρου σου όσες φορές θέλεις…Αγίου Κωνσταντίνου 40, Μαρούσι, 210 6000879, Fb: TWO GUYS
Πορτατίφ
Η γλυκιά γωνιά της Σίνα βγήκε από ζαχαρένιο παραμύθι. Βουτυρένιες τάρτες (οπωσδήποτε να δοκιμάσεις την bueno), cheesecake με φρούτα του δάσους, ονειρεμένο μιλφέιγ, λαχταριστό προφιτερόλ (κανονικό και με γεύση… bueno!) και τόσες άλλες γλυκές λιχουδιές που παρασκευάζονται μπροστά στα μάτια σου από τον ζαχαροπλάστη και ιδιοκτήτη, Τάσο Λύτρα, και τους συνεργάτες του. Τις Κυριακές όμως δεν πας μόνο για τα γλυκά θαύματα, πας και για το λαχταριστό brunch (σερβίρεται από τις 9.00 έως τις 14.00). Croque Monsieur, Quiche Lorraine, κρουασάν βουτύρου, αλλά και κρουασάν που εκείνη τη στιγμή γεμίζεται με μερέντα ή μαρμελάδα. Και όλα αυτά συνοδεύονται τέλεια από τον εξαιρετικό καφέ του Πορτατίφ ή ολόφρεσκο χυμό πορτοκάλι. Αν θες βέβαια μπορείς να προτιμήσεις κάποια γεύση από τη μεγάλη ποικιλία σε τσάι ή –ακόμα καλύτερα– τη λιωμένη σε μπεν μαρί φανταστική σοκολάτα του. Σίνα 21, Κολωνάκι, 210 3621866, Fb: portatifcafe
Φωτογραφίες: Γιώργος Κέδρας
Δειτε περισσοτερα
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
On the road again: Όλα είναι δρόμος! Και μας περιμένει...
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
170 παραστάσεις διαμορφώνουν το φετινό θεατρικό τοπίο