Τα πιο επιτυχημένα business stories
Μίλα μου για μακαρονάδες
Στις 25 Οκτωβρίου γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα ζυμαρικών (άλλο που δεν θέλαμε)!
Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος στη Γη που να μην του ξεφεύγει ένας μικρός αναστεναγμός στη θέα μιας αχνιστής μακαρονάδας. Που να απαρνιέται ένα τραγανό κομμάτι πίτσας, να μη λυγίζει μπροστά σε ένα πληθωρικό ριζότο. Οι Ιταλοί έχουν σχέση πάθους με την παραδοσιακή τους κουζίνα. Κι εμείς!
Η 25η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών από το 1998 με πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών. Ο λόγος που έγινε αυτό είναι για να γνωστοποιηθεί η θρεπτική και γευστική αξία των ζυμαρικών στο ευρύ κοινό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειαζόμασταν αφορμή για να φτιάξουμε το αγαπημένο πιάτο όλης της οικογένειας. Αλλά αφού υπάρχει, να μην την εκμεταλλευτούμε;
Όταν πρόκειται για ιταλική κουζίνα, ο καθένας έχει τις προτιμήσεις του. Μπορεί να είναι μια μικρή τρατορία με καρό τραπεζομάντηλα, η μακαρονάδα που κάνει η θεία σου ή ένα ακριβό ιταλικό ρεστοράν που φτιάχνει την καρμπονάρα ακριβώς όπως την ονειρεύεσαι. Το σίγουρο είναι ότι για να βρεις το δικό σου αγαπημένο χρειάζεται ένα γευστικό πέρασμα από τα ιταλικά της πόλης. Ξεκίνα με τη μικρή (αλλά θαυματουργή!) λίστα που φτιάξαμε για εσένα.
Μερικά πράγματα που δεν ξέρεις για τα μακαρόνια
- Η πρώτη σχετική με τα ζυμαρικά αναφορά δεν εντοπίζεται στην Ιταλία, αλλά στην... Ελλάδα. Γύρω στο 1000 π.Χ. η λέξη «λάγανον» υπήρχε για να περιγράφει μια φαρδιά, πατικωμένη ζύμη, φτιαγμένη από νερό και αλεύρι, η οποία κοβόταν σε μακριές λωρίδες. Σου θυμίζει τα λαζάνια;
- Η πρώτη ολοκληρωμένη συνταγή για μακαρόνια καταγράφτηκε στα μέσα του 15ου αιώνα και ανήκει στον μάγειρα Martino da Como. Αργότερα, ο Bartolomeo Sacchi στις οδηγίες του για παρασκευή των ζυμαρικών γράφει ότι ο χρόνος βρασμού αντιστοιχεί σε τρία Πάτερ Ημών.
- Μέχρι τον 19ο αιώνα τα μακαρόνια ανακατεύονταν κυρίως με πιπέρι και τυρί και τρώγονταν με τα δάχτυλα. Οι πρώτες σάλτσες ντομάτας για ζυμαρικά έκαναν την εμφάνισή τους μετά το 1800.
- Η τρύπα που υπάρχει στη μέση ακριβώς της κουτάλας (ή πιρούνας) για τα μακαρόνια δεν είναι για να φεύγει το νερό αλλά για να μετράς τις μερίδες του σπαγγέτι! Τα ωμά μακαρόνια που καταφέρνουν να περάσουν στην τρύπα αντιστοιχούν σε μία μερίδα.
- Ένα κλασικό ιταλικό γεύμα ξεκινάει με ένα antipasto (ορεκτικό), συνεχίζει με ένα πιάτο ζυμαρικών (πρώτο πιάτο), ακολουθείται από κρέας ή ψάρι (δεύτερο πιάτο) και ολοκληρώνεται απαραιτήτως με γλυκό. Εννοείται ότι συνοδεύεται με κρασί.
Da Bruno
Ίσως το πιο κλασικό ιταλικό εστιατόριο της Αθήνας, με ιστορία που ξεπερνά τα 30 χρόνια και τρεις πιστοποιήσεις αυθεντικής ιταλικής κουζίνας. Καλαίσθητο και ατμοσφαιρικό τόσο στον εσωτερικό όσο και στον προστατευμένο εξωτερικό του χώρο, το Da Bruno εκτός από τον πλούσιο κατάλογο με τις εξαίρετες ιταλικές του γεύσεις, βασισμένες πάντα σε γνήσιες συνταγές, κάθε μήνα μας έχει κι ένα πιάτο εξαιρετικά αφιερωμένο: Μέχρι τα μέσα Νοέμβρη αυτό είναι το καταπληκτικό χειροποίητο σπαγγέτι σε κεφάλι βιολογικής παρμεζάνας, ενώ για τη συνέχεια έρχονται συνταγές με λευκές τρούφες, τις καλύτερες του κόσμου, από την περιοχή Alba της βόρειας Ιταλίας. Αληθινό μεράκι σε όλα, βραβείο και για τα κρασιά του, σταθερά υψηλή ποιότητα, μπορείτε να το εμπιστευθείτε άφοβα και για τις υπηρεσίες catering που προσφέρει. Αγίου Αλεξάνδρου 46, Π. Φάληρο, 210 9818959, www.dabruno.gr
Villa Grigio 46
Το αδερφάκι του Da Bruno στους λίγους μήνες που μας έχει συστηθεί, έχει κλέψει καρδιές. Όσοι έχουν ταξιδέψει στην Ιταλία, γνωρίζουν τη συνήθεια των Ιταλών να πηγαίνουν μετά τη δουλειά για ένα χαλαρό κοκτέιλ, ένα aperitivo, ένα κρασί. Αυτό είναι και το concept του φινετσάτου Villa Grigio 46, με τον πανέμορφο κήπο του, το άψογο σέρβις, τις πολλές ετικέτες από ιταλικά και ελληνικά κρασιά που μπορείτε να απολαύσετε σε ποτήρι, μαζί με κάποια διακριτικά πιάτα, στην ίδια τιμή, που συνοδεύουν και τα κοκτέιλ. Όλα αυτά με swing, funky και jazz μουσικές σε ένα φιλικό και πολιτισμένο περιβάλλον, που τα κυριακάτικα πρωινά οργανώνει ένα από τα ωραιότερα brunch. Αγίου Αλεξάνδρου 46, Π. Φάληρο, 210 9812080, fb: Villa Grizio 46
Oroscopo
Εδώ και 30 χρόνια στην πλατεία Caravel μαζεύονται αυτοί που λατρεύουν την ιταλική κουζίνα. Στην κορυφή των προτιμήσεων εννοείται πως βρίσκονται οι υπέροχες, λαχταριστές μακαρονάδες, σερβιρισμένες σε τόσο πληθωρικές μερίδες, που σχεδόν τρίβεις τα μάτια σου! Να ξέρεις ότι τα ζυμαρικά, φρέσκα και χειροποίητα, παρασκευάζονται καθημερινά εδώ και για αυτό αξίζουν την προσοχή σου (και το πιρούνι σου). Αντήνορος 42-44, Παγκράτι
210 7216458, Fb: Oroscopo restaurant, www.oroscopo.gr
Lucky Luciano
Ιταλική τρατορία με αληθινή αγάπη και μεράκι για την ιταλική κουζίνα. Οι πρώτες ύλες είναι προσεκτικά διαλεγμένες, το αλεύρι, τα τυριά και τα αλλαντικά έρχονται από την Ιταλία, ενώ τα κρέατα είναι πάντα φρέσκα και ελληνικά. Θα απολαύσετε πίτσες έξι ειδών, με τη ζύμη να είναι ένα κλικ πιο παχιά από την παραδοσιακή ναπολιτάνικη και συνταγές-έμπνευση σαν την Di Bufala με φρέσκια ντομάτα, βουβαλίσια μοτσαρέλα, πέστο βασιλικού και λεπτές φέτες προσούτο με ρόκα. Εξαιρετικά και τα ζυμαρικά, σαν το φανταστικό σπαγγέτι με κυδώνια και αχιβάδες, ενώ μπορείτε να συνοδεύσετε με ένα καλό ιταλικό κρασί. Λάμπρου Κατσώνη 63 & Μακρυγιάννη, Μοσχάτο, fb: Lucky Luciano Μοσχάτο, 210 9410009
Via Gelati
Σαν να βγήκε από τα πιο γλυκά όνειρά σου! Θα μαγευτείς από τη βρύση σοκολάτας που ρέει κουβερτούρα υγείας, θα ξετρελαθείς από τα σοκολατένια του γλυκά που είναι όλα χειροποίητα και φτιάχνονται καθημερινά εδώ, θα ερωτευτείς τα παγωτά, 24 γεύσεις το χειμώνα, από παραδοσιακό καϊμάκι, παιχνιδιάρικο μπισκότο, αγνό φιστίκι κ.λπ. έως αγαπημένες ιταλικές γεύσεις. Η παγωτομηχανή βρίσκεται στη βιτρίνα, βλέπεις πώς βγαίνει το παγωτό φρέσκο-φρέσκο κάθε μέρα, πώς να αντισταθείς; Πρόσθεσε το εξαιρετικό ρόφημα σοκολάτας αλλά και τη σούπα σοκολάτας, πολλές ακόμα λιχουδιές και παράγγειλε την πιο νόστιμη τούρτα. Καραΐσκου 111, Πειραιάς, 210 4125587, fb: Via Gelati
School Pizza Bar
Στις σχολικές καρέκλες του έχουμε μοιραστεί πίτσες, βέρες ιταλιάνες. Με φόντο το σχολικό μαυροπίνακα έχουμε αναστενάξει στη θέα των πληθωρικών μακαρονάδων. Στα τραπεζάκια του, που κλείνουν το μάτι στην πιο καυτή πλατεία, έχουμε φλερτάρει ώρες ατελείωτες… με το cheesecake της γιαγιάς! Άρα πού θα γιορτάσεις την Παγκόσμια Μέρα Ζυμαρικών αν όχι στο σχολείο που φτιάχνει την αυθεντική καρμπονάρα (δηλαδή με αυγό και γουαντσάλε, χωρίς καθόλου κρέμα γάλακτος!); Μάθε ακόμα ότι για κάθε μακαρονάδα Amatriciana που παραγγέλνεις 1 ευρώ θα πηγαίνει στην ανοικοδόμηση του χωριού Αματρίτσε (πατρίδα της συγκεκριμένης συνταγής), που καταστράφηκε από τον φονικό σεισμό το καλοκαίρι που πέρασε. Να, τώρα έχουμε ακόμα έναν (καλό) λόγο να τρώμε μακαρονάδες. Extra tip: Αξίζει να βρεθείς στα μεσημεριανά πάρτι του Σαββάτου, που γίνονται με τη μουσική επιμέλεια του Γιάννη Χανιώτη, αλλά και να πιεις ένα cocktail παραπάνω, στις μουσικές βραδιές που γίνονται κάθε τόσο με guest djs. Πλατεία Αγίας Ειρήνης 8, 210 32514444, Fb: School Pizza Bar
Parlo
Cuccina Italiana με τα όλα της… Τουτέστιν με τα αρωματικά βότανα, τα μανιτάρια και τις τρούφες της, με τα ιταλικά τυριά που λιώνουν και σε κάνουν να λιώνεις, με τις αχνιστές al dente μακαρονάδες και τις πίτσες με τη λεπτή ζύμη. Το Parlo μιλάει την πιο νόστιμη γλώσσα της υφηλίου και σε κακομαθαίνει σε ένα γευστικό ταξίδι που δεν το χορταίνεις. Δοκίμασε την πίτσα Parma με προσούτο Πάρμας, παρμεζάνα, ρόκα και σάλτσα ντομάτας, τα τσιπς πατάτας με λάδι τρούφας και παρμεζά (truffle fries), την εξαιρετική ταλιάτα Black Angus με baby πατάτες, την απίστευτη καρμπονάρα με πανσέτα, κολοκυθάκια, αυγό και παρμεζάνα και οπωσδήποτε κράτα χώρο για την πικάντικη τάρτα σοκολάτας με ροδοπίπερο μαδαγασκάρης, κρέμα σοκολάτας και πραλίνα φουντουκιού! Όλα αυτά μπορείς να τα απολαύσεις στον άνετο εσωτερικό χώρο ή στον καταπράσινο κήπο, με τη συνοδεία εκλεκτών ιταλικών κρασιών. Extra tip: Οι πολύ καλές τιμές! Αδριανείου 25A και Βεάκη, Ν. Ψυχικό, 213 0365719, Fb: Parlo
Δειτε περισσοτερα
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
On the road again: Όλα είναι δρόμος! Και μας περιμένει...
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
170 παραστάσεις διαμορφώνουν το φετινό θεατρικό τοπίο