Τα πιο επιτυχημένα business stories
- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Eίναι η εποχή που τα γυάλινα μπουκάλια μπίρας βρίσκουν μόνιμη θέση στην πόρτα του ψυγείου. Την αγαπάμε έτσι κι αλλιώς, αλλά το καλοκαίρι όπως και να το κάνουμε μας φέρνει λίγο πιο κοντά. Πάει με όλες τις νύχτες που περνάμε στα μπαλκόνια, με το Euro, με τα θερινά σινεμά, με το ταξίδι μέχρι το πλοίο να φτάσει στο νησί. Την πίνουμε σε αλουμινένια, χρυσαφιά κουτάκια στις συναυλίες και μονορούφι σε κάποια ταράτσα της πόλης τα απομεσήμερα της Κυριακής. Αφήνει το αποτύπωμά της στο χάρτινο τραπεζομάντιλο της παραθαλάσσιας ταβέρνας και στο πρώτο καλοκαιρινό φιλί. Τι γεύση θα είχε ο Αύγουστος χωρίς εκείνη;
Η θρεπτική αξία της μπίρας
Καθώς παράγεται από 4 βασικά φυσικά συστατικά (νερό, βύνη κριθαριού, μαγιά και λυκίσκο), περιέχει αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο, το κάλιο, ο φώσφορος, το σελήνιο, μικρές ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επίσης, περιέχει ευκολόπεπτους υδατάνθρακες και για αυτό είναι μια πολύ καλή πηγή ενέργειας.
Από το μπουκάλι Ή από το ποτήρι;
Οι ειδικοί λένε ότι το ποτήρι αναδεικνύει περισσότερο τη γεύση και το άρωμα κάθε μπίρας, ενώ παράλληλα ελέγχετε τον αφρό της και απολαμβάνετε το χρώμα της. Μη βάζετε το ποτήρι στην κατάψυξη λίγο πριν σερβίρετε, γιατί η κρυστάλλωση θα θολώσει τον αφρό. Είναι καλύτερο να πλύνετε το ποτήρι σας με παγωμένο νερό, για να έρθει σε θερμοκρασία ανάλογη με αυτή της μπίρας.
Αρχαία απόλαυση
Η μπίρα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Μεσοποταμία και για αιώνες κυριαρχούσε τόσο στην Εγγύς Ανατολή όσο και στη λεκάνη της Μεσογείου. Η πιο διαδεδομένη εκτίμηση είναι ότι πήρε το σημερινό όνομά της από τους Ρωμαίους (από το λατινικό «bibere» που σημαίνει «πίνω»), οι οποίοι στη συνέχεια τη διέδωσαν στους λαούς της Βόρειας Ευρώπης.
Για να ξέρεις τι πίνεις
Lager Το είδος αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 90% της παγκόσμιας παραγωγής. Είναι μπίρες χαμηλής ζύμωσης, συνήθως ξανθές, κάποιες φορές όμως θα βρεις και σκούρες καθώς και κόκκινες. Χαρακτηριστική είναι η γεμάτη γεύση και το άρωμα λυκίσκου.
Pils Είναι οι πιο ξανθές μπίρες χαμηλής ζύμωσης, με πικρή αλλά φίνα γεύση και ξηρό τελείωμα.
Bock Δυνατή μαύρη και πικρή μπίρα από καβουρντισμένη βύνη κριθαριού, με περιεκτικότητα αλκοόλ 7%.
Ale Yψηλής ζύμωσης μπίρες, με φρουτώδη και πικάντικη γεύση.
Stout Πολύ μαύρες, υψηλής ζύμωσης μπίρες, από καβουρντισμένη βύνη, με απαλή και ξηρή γεύση.
Weiss Με έντονη την παρουσία του σιταριού, θολό χρώμα, φρουτώδες άρωμα και ελάχιστα πικρή γεύση.
Draught H βαρελίσια μπίρα.
Μικρά αλλά σημαντικά
• Να φυλάσσετε τις μπίρες σας σε μέρος καθαρό, χωρίς υγρασία, άσχημες μυρωδιές και δυνατό φωτισμό, για να μην αλλοιωθούν το χρώμα και η γεύση τους.
•Τα μπουκάλια με μεταλλικό πώμα να τοποθετούνται όρθια. Εκείνα που έχουν πώμα με φελλό πρέπει να αποθηκεύονται πλαγιασμένα.
•Όσο πιο φρέσκια είναι η μπίρα τόσο καλύτερη γεύση έχει. Οι Lager και οι Pilsner πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε 12 μήνες.
Μόνο κάποιες μοναστηριακές μπορούν να διατηρηθούν έως και για δύο χρόνια.
Πώς να σερβίρεις σωστά
Υπάρχει σωστός τρόπος και είναι αυτός: Κρατάμε το μπουκάλι λοξά στις 45 μοίρες και ακουμπάμε το λαιμό του στα χείλη του ποτηριού, γεμίζοντας σιγά-σιγά μέχρι να σχηματιστεί ένα στενό στρογγυλό δαχτυλίδι αφρού στο πάνω μέρος. Για περισσότερο αφρό ακολουθούμε την ίδια διαδικασία αλλά πιο γρήγορα.
Ένα tip για το μαγείρεμα
Αν μαλακώσετε το βοδινό ή το χοιρινό κρέας σε κόκκινη ιρλανδέζικη μπίρα θα εκπλαγείτε από τη γεύση που θα πάρουν. Στο κοτόπουλο και τη γαλοπούλα ταιριάζει πολύ μια μαύρη μοναστηριακή.
Εν Αιθρία
Coffee - Beer Restaurant
Από τις καλύτερες αθηναϊκές μπιραρίες, ένα πραγματικό σημείο αναφοράς για τη Νέα Φιλαδέλφεια, στεγασμένη σε ένα αρχοντικό νεοκλασικό διακοσμημένο μέχρι και την τελευταία του λεπτομέρεια, με μεγάλες βεράντες με θέα στην πλατεία. Αυτός εδώ ο παράδεισος της καλής μπίρας διαθέτει περισσότερες από 110 ετικέτες, εισαγωγής αλλά και από ελληνικές μικρές ζυθοποιίες, τις οποίες μπορείτε να συνοδεύσετε με ποικιλίες κρεάτων και λουκάνικων, αλλά και με άλλα νόστιμα πιάτα, όπως ζυμαρικά, ριζότα και σαλάτες. Ο κατάλογος ανανεώνεται συνεχώς, οι τιμές παραμένουν προσιτές, η ποιότητα και η φιλοξενία σε υψηλά επίπεδα. Εν Αιθρία για όλη την ημέρα λοιπόν, από νωρίς για καλοφτιαγμένους καφέδες και δυναμωτικά πρωινά, έως αργά το βράδυ με εξαιρετικές μπίρες και μουσικές απ’ όλο τον κόσμο. Βρυούλων 4, Πλ. Πατριάρχου, 1ος όροφος, 210 2582751, fb: En Aithria
Ταρ
Το Ταρ είναι η πρώτη μπιραρία που άνοιξε στην Ελλάδα το 1988 και στεγάζεται σε ένα διώροφο αρχοντικό του 1930, με μια πανέμορφη και δροσερή αυλή φιλική και για το κατοικίδιό σου. Πηγαίνοντας, θα συναντήσεις έναν κατάλογο με εξαιρετική ethnic κουζίνα για να ταιριάξεις με μία από τις δεκάδες ετικέτες μπίρας (πάνω από 70) που θα βρεις. Ο ιδιοκτήτης κύριος Βαγγέλης δίνει έμφαση στις ελληνικές μικροζυθοποιίες και τις υποστηρίζει με πολύ ενθουσιασμό. Το Ταρ έχει καθιερωθεί και ως καλλιτεχνικό στέκι αφού συνεχώς λαμβάνουν χώρα πολλά μουσικά events, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας κ.λπ. που κρατάνε το χώρο ζωντανό, δημιουργικό και ανήσυχο. Δεν περνάει απαρατήρητος μάλιστα ο καθρέφτης στον εσωτερικό χώρο, που φιλοτέχνησε ο Αλέκος Φασιανός. Tip: Να δοκιμάσεις τα διάσημα πλευρώτους στη σχάρα, το ψαρονέφρι mediteranneo και το πεντανόστιμο κότσι που κυριολεκτικά λιώνει στο στόμα! Λεωφόρος Ηρακλείου 34, Άνω Πατήσια, 210 2237717, Fb: TAR Beer Restaurant
Cinecitta
Με ιστορία που αρχίζει το 1956 και με μεγάλη αγάπη για τον κινηματογράφο, το Cinecitta είναι από τα πιο παλιά μαγαζιά της περιοχής. Το πρωί λειτουργεί σαν παραδοσιακό καφενείο, το μεσημέρι σαν μαγέρικο με ωραία μαγειρευτά, από το απόγευμα όμως βγαίνει στην επιφάνεια ο πιο… σκερτσόζος του εαυτός. Τη θέση του παστίτσιου και του ελληνικού καφέ παίρνουν τώρα πληθωρικά burgers (σουξέ γνωρίζει το ομώνυμο “Cinecitta” με ντομάτα, μαρούλι,cheddar, bacon, αυγό, κρεμμύδι πανέ) και μπίρες… πολλές μπίρες! Συγκεκριμένα θα βρεις 3 βαρελίσιες και 40 ετικέτες που θα απολαύσεις ενώ ακούς rock, punk, folk (ίσως και metal) μουσικές. Άσε που κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο έχει dj set που ξεκινάει από τα 50s και φτάνει μέχρι το ψυχεδελικό rock! Πίνδου 50, Άνω Πεύκη, 210 8028332, Fb: localpubcinecitta
Think Beer
Είναι η πρώτη (και ακόμα η μόνη) αμιγώς ελληνική μπιραρία σε όλη τη χώρα (μαντεύω και στον κόσμο), καθώς έχει μόνο ελληνικές μπίρες και μάλιστα… όλες! Πάνω από 80 ετικέτες και 6 βαρελίσιες μπίρες σε ταξιδεύουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, από την Κρήτη μέχρι την Κομοτηνή. Τα μεζεδάκια ακολουθούν την ίδια λογική και δημιουργούνται αυστηρά με ελληνικά προϊόντα. Γιοχάδες από το Κιλκίς, απάκι κοτόπουλο από το Ρέθυμνο, καβουρμά Μακεδονίας, προσούτο από την Ευρυτανία, τυριά από όλη την Ελλάδα, ακόμη και τα λουκάνικα είναι χειροποίητα και φτιάχνονται εδώ. Υπάρχει ακόμη το «Βαρέλι του μήνα», όπου παρουσιάζεται κάθε καινούργια ελληνική μπίρα (αυτό τον μήνα θα βρεις την κρητική Solo), ενώ το ακόμα καλύτερο είναι ότι όλες τις εμφιαλωμένες μπίρες μπορείς να τις πάρεις και σπίτι σου και μάλιστα σε ειδικές τιμές. Δοκίμασέ το, αξίζουν. Μεγ. Αλεξάνδρου 63, Περιστέρι, 210 5720291, www.thinkbeer.gr, Fb: Thinkbeer
Ground Bar
Ένας μικρός παράδεισος στην Παλαιά Πεντέλη, με μια αυλή όνειρο, μεγάλη, καταπράσινη και δροσερή, με μουριές και λουλούδια, που θα σου δώσει την αίσθηση της εξοχής. Σε αυτό το αληθινά ειδυλλιακό περιβάλλον θα απολαύσεις γεύσεις που πραγματικά θα σου μείνουν αξέχαστες και σε προσιτές τιμές, με τους ανθρώπους εδώ να δίνουν πάντα βάση στις άριστες πρώτες ύλες. Πάμε από τα highlight: τέτοια γουρουνοπούλα με τραγανή πέτσα δε θα βρεις αλλού, έρχεται κόσμος απ’ όλη την Αθήνα γι’ αυτό το πιάτο, θα έχεις κι εσύ να το λες στους φίλους σου. Εναλλακτικά, μπορείς να επιλέξεις από μια εξαιρετική ποικιλία κρεατικών, ένα burger που ανεβάζει ψηλά τον πήχη, πίτσες, ζυμαρικά, φρεσκότατες σαλάτες. Όλα αυτά μπορείς να τα συνοδεύσεις με κάποια από τις πολλές παγωμένες μπίρες που έχει ο κατάλογος, ελληνικές και από τις καλύτερες εισαγωγής. Είπαμε για το έξω, αν όμως είσαι του μέσα, ο εσωτερικός χώρος του Ground Bar είναι εξίσου ιδιαίτερος. Θα σου θυμίσει κλασική αμερικάνικη μπιραρία, με ξύλο στο ταβάνι και στο πάτωμα και με τη μεγάλη μπάρα να δεσπόζει, ενώ κάποιες μικρές πινελιές παραπέμπουν σε all day restaurant. Εξαιρετικά όλα του, από τους χώρους που θα ήθελες να βρίσκονταν στη γειτονιά σου. Βασιλέως Γεωργιου Β1, Παλαιά Πεντέλη, 210 8101350, www.groundbar.gr: The Grounds
Orient Express
Το ταξίδι στον κόσμο της μπίρας ξεκινά με την επιβίβαση στο πιο μυστηριώδες τρένο όλων των εποχών. Το Orient Express δεν ήταν ποτέ ένα τρένο σαν όλα τα άλλα. Ούτε όμως και αυτή η αγγλική pub που πήρε το όνομά του. Στα κοσμογυρισμένα «βαγόνια» της με τα ξύλινα μοναστηριακά τραπέζια και τη μεγάλη μπάρα, θα βρεις 3 βαρέλια μπίρας και 25 ακόμα ετικέτες του μυθικού αυτού ποτού. Συνόδεψε με εκλεκτά μπιρομεζεδάκια, (όπως λουκάνικα από τη Γερμανία, σαλάτες, πίτσες και λαχταριστές ποικιλίες) και δοκίμασε την τύχη σου… στα βελάκια. Ναι, όπως κάθε αγγλική pub που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και το Orient Express διαθέτει ξεχωριστή θέση (και δική του ομάδα!) για το συναρπαστικό αυτό παιχνίδι. Tip: Το Σάββατο 25/6 μη χάσεις το πάρτι για τα 2 χρόνια λειτουργίας του. Θα έχει live rock και άφθονη μπίρα. Λ. Δεκελείας 92, Ν. Φιλαδέλφεια, 210 2584760, Fb: orientexpressgr
Abacus
Ζεστός και φιλόξενος all day χώρος δυο βήματα από το μετρό της Δάφνης, ανοιχτά από τις 8 το πρωί για εκλεκτό καφέ από διαλεχτό χαρμάνι 100% Arabica έως αργά το βράδυ για φαγητό και ποτό. Τα πάντα στο Abacus είναι προσεγμένα, φρέσκα και χειροποίητα, με την κουζίνα να συνδυάζει αμερικάνικες και ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις. Τα burgers είναι ζουμερά και πεντανόστιμα, όπως το Beef Abacus, με μεγάλο μοσχαρίσιο μπιφτέκι 180 γρ., τυρί, ντομάτα, καραμελωμένα κρεμμύδια και μπέικον που είναι πραγματικά άπαιχτο, όπως και οι ελληνικές προτάσεις, το κοντοσούβλι, οι μπριζόλες, τα μπιφτέκια, πιάτα δηλαδή που πάνε πολύ και με τις φρέσκες τηγανητές του πατάτες. Όλα τα παραπάνω μπορείτε να συνοδεύσετε με μια κρύα μπίρα, από τις 26 ελληνικές και ξένες ετικέτες. Ενημερωθείτε από το fb για τα συχνά live και να θυμάστε ότι εδώ μπορείτε να δείτε όλα τα μεγάλα αθλητικά event. Στριγγάρη 3, Άγιος Δημήτριος (μετρό Δάφνη), 213 0289328, fb: Abacus
Barley Cargo
Από τις πιο ενημερωμένες μπιραρίες της πόλης, με πάνω από 230 μπίρες, από τις οποίες οι 90 προέρχονται από μικρές ελληνικές ζυθοποιίες και οι 17 (βαρελίσιες) από τον ξεχωριστό ψυκτικό θάλαμο της μπάρας. Μέχρι να έρθουν οι μπίρες κάτσε στις ξύλινες καρέκλες και στα… βαρελίσια τραπέζια κι αν πεινάσεις άλλες εκπλήξεις εμφανίζονται, καθώς εδώ θα βρεις μερικά από τα πιο νόστιμα μπιρομεζεδάκια που έχεις δοκιμάσει ποτέ! Από τα φρέσκα ψητά μανιτάρια Εύβοιας, την ποικιλία κρητικών τυριών, αλλά και την ποικιλία παραδοσιακών λουκάνικων, μέχρι το BC Burger, όλοι οι μεζέδες είναι η ιδανική παρέα για την μπίρα σου. Tip: Μη χάσεις τις κυριακάτικες ΕμBEERίες, όπου μέχρι τις 26 Ιουνίου ζυθοποιοί από όλη την Ελλάδα θα παρουσιάζουν τις ωραίες τους μπίρες και μαζί με αυτές θα απολαύσεις μεζεδάκια φτιαγμένα από προϊόντα που βγάζει ο τόπος του κάθε παραγωγού.Κολοκοτρώνη 6, 210 3230445. Fb: Barley Cargo
O Μπαμπάς
Πολύ κοντά στο μετρό (Συγγρού-Φιξ) και σε έναν από τους πιο ζωντανούς πεζόδρομους στη γειτονιά, σε περιμένει ο Μπαμπάς που πάντα ήθελες. Χαλαρός, κεφάτος και μερακλής, έχει να σου πει τις καλύτερες ιστορίες για μπίρες. Με έμφαση στις μικρές ελληνικές ζυθοποιίες, θα βρεις γύρω στις 20 ελληνικές ετικέτες αλλά και τα απαραίτητα μεζεδάκια (τέλεια burgers, σνακς, σαλάτες και ποικιλίες) για να τις συνοδέψεις. Απόλαυσε την μπίρα σου στα τραπεζάκια έξω, μαζί με rock, indie και μαύρες μουσικές, αλλά έλα και το πρωί (από τις 10π.μ.) για ωραίο καφέ.Tip: Κάθε τόσο κάνει την εμφάνισή της μια guest βαρελίσια μπίρα. Αυτή την περίοδο κυκλοφορεί η Ήπειρος Bitter Ale. Φαλήρου 53, Κουκάκι, 215 5505565, Fb: Ο ΜΠΑΜΠΑΣ καφετέρια-μπάρα
Φωτό: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΑΤΣΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΒΡΙΛΑΚΗΣ
Δειτε περισσοτερα
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
On the road again: Όλα είναι δρόμος! Και μας περιμένει...
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
170 παραστάσεις διαμορφώνουν το φετινό θεατρικό τοπίο