322194-650552.jpg
Θεματα

Το καλοκαίρι αρχίζει από Π. Δηλαδή, παγωτά

Για άλλους αρχίζει με το πρώτο μπάνιο αλλά για σένα αρχίζει με το πρώτο παγωτό. Βρήκαμε τα καλύτεραΓια άλλους αρχίζει με το πρώτο μπάνιο αλλά για σένα αρχίζει με το πρώτο παγωτό. Βρήκαμε τα καλύτεραΓια άλλους αρχίζει με το πρώτο μπάνιο αλλά για σένα αρχίζει με το πρώτο παγωτό. Βρήκαμε τα καλύτερα

320120-629278.jpg
Ηρώ Παρτσακουλάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ορίστε, τι αγχώθηκες; Ήρθε το καλοκαίρι. Είναι εδώ για τα καλά κι εσύ ανυπομονείς για όλα αυτά που φέρνει μαζί του. Κάποιο καλοκαιρινό βράδυ σε νησί ή στριμωγμένος σ’ ένα μπαλκόνι της πόλης θα λαχταρήσεις σίγουρα ένα παγωτάκι. Γιατί γι’ άλλους το καλοκαίρι αρχίζει με το πρώτο μπάνιο ή με τον πρώτο φραπέ, αλλά για σένα αρχίζει μόνο με το πρώτο παγωτό.

Είναι η εποχή που στις σπιτικές μαζώξεις θα φέρεις παγωτίνια. Θα το ζητήσεις κάτω από το ζεστό ήλιο της πόλης και θα το πάρεις από το περίπτερο. Θα το λιγουρευτείς σε μία βόλτα στην Πλάκα ή το Θησείο, θα βασανιστείς πόσες μπάλες να πάρεις κι ενώ θέλεις τουλάχιστον πέντε ίσως συμβιβαστείς με δύο. Και μετά έρχεται το άλλο μεγάλο δίλημμα. Τι γεύση να διαλέξεις. Εδώ σε θέλω. Η επιλογή σηκώνει ψυχανάλυση.

Το έχω παρατηρήσει. Υπάρχουν τύποι και τύποι παγωτού. Ας πούμε, η περίπτωση «μπισκότο». Μη δει cookies, ferrero, κομματάκια σοκολάτας και ξηροκάρπια, δεν μπορεί να κρατηθεί. Γενικά θέλει τα πάντα κρατσανιστά. Μετά, είναι ο τύπος «σοκολάτα». Απλά, κλασικά κι αγαπημένα, μία μπάλα σοκολάτα θα είναι πάντοτε παρούσα μόνη ή με παρέα. Ο τύπος αυτός έχει κι άλλα προβλήματα να λύσει. Πραλίνα, bitter, 70% κακάο, γάλακτος, λευκή, με άρωμα, με φρούτα… Τι κάνουμε τώρα, μου λες; Μετά είναι ο τύπος «είμαι των λεπτών γεύσεων». Θα πάρει το σορμπέ του, συνήθως λεμόνι, και στα μεγάλα κέφια θα βάλει και μια βανίλια. Παρατηρώ όμως τελευταία, που αυξάνονται οι γεύσεις και οι συνδυασμοί, ότι αναδύεται μία νέα κατηγορία. Είναι ο τύπος «θέλω να δοκιμάζω και τολμώ να πειραματιστώ». Θα δοκιμάσει όλα τα περίεργα. Δώσ’ του γεύση πάβλοβα, τσουρέκι, cheesecake, μιλφειγ, μέντες και άλλα πρωτότυπα και πάρ’ του την ψυχή.

Γι’ αυτό δεν θα πάψεις ποτέ να ακούς την ερώτηση «τι γεύσεις έχετε;», όπως κι εσύ ποτέ δεν θα πεις όχι στο συνθηματικό «είσαι για ένα παγωτάκι;». Αφού αγαπάς αυτό το γλυκό βάσανο της επιλογής. Ακόμα κι αν σε ξεγέλασε για λίγο το frozen yogurt και παρασύρθηκες από τη φρενίτιδα της εποχής, ξέρεις ότι πάντα θα γυρνάς στις παλιές αγάπες. Πού θα βρεις άλλωστε παγωμένο γιαούρτι στην ξαπλώστρα και στο τελευταίο νησί του Αιγαίου; Τότε, όταν θα το έχεις ανάγκη περισσότερο από ποτέ, τότε που θα θέλεις να ζήσεις την πιο κλισέ καλοκαιρινή στιγμή, το παγωτάκι θα είναι πάντα εκεί πιστό και διαθέσιμο να σε περιμένει. Tώρα που έρχονται και τα πρώτα ATM παγωτού, ποιος μας πιάνει!


Όσα πρέπει να ξέρει ο σωστός ice cream lover

● Η ιταλική σχολή βάζει γάλα, η αμερικάνικη κρέμα γάλακτος και τα λιπαρά διπλασιάζονται.

● Οι Ιταλοί έχουν φτιάξει γεύση μπίρα και παρμεζάνα!

● Ο Ιούνιος είναι ο μήνας με τη μεγαλύτερη παραγωγή παγωτού παγκοσμίως.

● Σύμφωνα με τη ΝΑSA, το παγωτό είναι ένα από τα τρία πράγματα που λείπουν περισσότερο στους αστροναύτες. Τα άλλα δύο είναι η πίτσα και τα ανθρακούχα ποτά.

● Κάθε χρόνο καταναλώνονται περίπου 15 εκατομμύρια λίτρα παγωτού. Ποσότητα που φτάνει για να γεμίσει 5.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

● Λέγεται ότι το τελευταίο πράγμα που έφαγε ο Elvis Presley ήταν τέσσερις μπάλες παγωτού και έξι cookies σοκολάτας.

● Το σορμπέ έχει τις λιγότερες θερμίδες.

● Το χωνάκι εφευρέθηκε το 1904 στο St. Louis από έναν Σύρο. Πουλούσε βάφλες και είχε την ιδέα να τις κάνει κωνικές, όταν ο διπλανός παγωτατζής ξέμεινε από μπολάκια.

● Πενήντα «γλειψιές» είναι αρκετές για να τελειώσεις ένα χωνάκι με μία μπάλα παγωτό.


Top 10

Βρήκαμε τα καλύτερα

Marco Mure - Dolci e Gelati

Το πιο ιταλικό παγωτό της πόλης. 100% ιταλική συνταγή από τον βέρο Σισιλιάνο Marco. (Λ. Κηφισίας 252)

Χαρά

Κλασικές γεύσεις που δεν θέλουν συστάσεις. Τόσο vintage, σαν να σε κέρναγε η γιαγιά σου. (Πατησίων 339)

Le Greche

Χειροποίητο ελληνικό παγωτό α λα ιταλικά. Σύκο Καλαμάτας, περγαμόντο Κρήτης κι άλλα τόσα, σε ιταλική συνταγή. (Μητροπόλεως 16Α)

Solo Gelato

Με τη συνταγή του παππού από το 1951, το σορμπέ μάνγκο είναι πιστοποιημένα το καλύτερο της Ευρώπης. (Α. Παπανδρέου 44, Χαλάνδρι)

Κυβέλη

Το καλύτερο παγωτό cheesecake. Διάλεξε oreo, λεμόνι, πραλίνα, καραμέλα, φράουλα σε Βριλήσσια και Κολωνάκι. (Λ. Πεντέλης 28 & Καψάλη 3)

Zonars

Επιβάλλεται να έχεις δοκιμάσει το 1o αυθεντικό Σικάγο της πόλης. Γεύση του ’40 εξ Αμερικής. (Παν/μίου & Βουκουρεστίου γωνία)

Μπακογιάννης

Γαλακτοπωλείο στην Ηλιούπολη, σκέτη παράδοση. Μόνο καϊμάκι, βανίλια και κακάο, όταν υπάρχει φρέσκο πρόβειο γάλα. (Χρυσοστόμου Σμύρνης 15)

Δωδώνη

Το παγωτό της καρδιάς μας. Η πρώτη αγάπη που έβαλε τον πήχη ψηλά και η ατάκα «θεϊκό παγωτό» που έχει μείνει για πάντα στο μυαλό σου. Απίστευτη ποικιλία σε γεύσεις –υπάρχει μέχρι και ανθότυρο με μέλι– κι ας επιμένουν κάποιοι πιστοί στο παρφέ της. Με 71 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, σίγουρα κάποιο θα είναι δίπλα σου.

Παπασπύρου

Ζαχαροπλάστες τρεις γενιές με χειροποίητο παγωτό που θυμίζει παλιά Αθήνα. Καϊμάκι, κρέμα, σοκολάτα και παρφέ είναι ίδια από το 1940, ενώ το νέο αίμα βάζει στα ψυγεία τις γεύσεις της εποχής: τιραμισού, γκοφρέτα, μπισκότο και σορμπέ μάνγκο είναι στα must. (Τατοΐου 100 & Κολοκοτρώνη 29, Κηφισιά - Αγίας Παρασκευής 115, Χαλάνδρι - Αγ. Τριάδος & Ν. Ζίχνης 15, Αχαρναί)

Sorolop

Έκανε και τους Εξαρχειώτες να φάνε καλό παγωτό. Σπιτικές γεύσεις με φρέσκο γάλα, κομψό μαγαζί και νέα παιδιά. (Α. Μεταξά 17 & Εμμ. Μπενάκη)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα

Συνταγές του μίξερ για ψάρι και γλυκά που ταιριάζουν
Μίξερ από την Ελένη Ψυχούλη και τον Στέλιο Παρλιάρο: 5 συνταγές με ψάρι και 5 επιδόρπια που ταιριάζουν

Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι