Τα περίπτερα της Αθήνας και η ιστορία τους
- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Βίβιαν Μπουζάλη: «Για εμάς τις γυναίκες συχνά η ανέλιξη είναι πιο απαιτητική»
MYTILINEOS: Η Βίβιαν Μπουζάλη, Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας & Στρατηγικής Μάρκετινγκ, μιλάει στην ATHENS VOICE για τη συμπερίληψη, την εργασιακή ισότητα και τη θέση της γυναίκας στις σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις
H Βίβιαν Μπουζάλη από το 2020 έχει αναλάβει την θέση της Γενικής Διευθύντριας Επικοινωνίας & Στρατηγικής Μάρκετινγκ στην εταιρεία MYTILINEOS. Μιλήσαμε μαζί της για τη στάση της εταιρείας απέναντι στις γυναίκες, τις πρακτικές για την ενίσχυση του γυναικείου στοιχείου αλλά και τη γενικότερη θέση των γυναικών στο επιχειρείν της χώρας.
Υπήρξαν προκλήσεις ή στιγμές που «σημάδεψαν» την καριέρα σας;
Η επαγγελματική πορεία δεν είναι ποτέ γραμμική. Το σημαντικό είναι η ικανότητα να ανταπεξέρχεσαι στις δυσκολίες, να αναγνωρίζεις λάθη και να επενδύεις πάντα στο καλύτερο. Τα τελευταία 15 χρόνια, η χώρα έχει περάσει απανωτές κρίσεις, με άμεσο αντίκτυπο στο εργασιακό τοπίο. Στα γόνιμα και παραγωγικά χρόνια της γενιάς μου, ήρθαμε λοιπόν αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις και με δυσκολίες που δεν είχαμε φανταστεί. Γίναμε πιο δυνατοί και ίσως πιο σκληροί. Δεν επιβιώσαμε απλά, αλλά καταφέραμε και ανθίσαμε. Θέλω να αισθάνομαι ότι είμαι ένα ουσιαστικό κύτταρο στο ευρύτερο κοινωνικό μου πλαίσιο, για την οικογένειά μου και την εργασία μας, με άξονα πάντα τον αυστηρό ηθικό μου κώδικα και την εκπλήρωση των προσωπικών μου στόχων.
Είστε μια γυναίκα που κατέχει υψηλόβαθμη θέση σε έναν από τους πλέον ανδροκρατούμενους κλάδους. Έχετε βιώσει προκαταλήψεις; Πώς τις αντιμετωπίσατε;
Δεν είναι πάντα θέμα προκαταλήψεων, χωρίς φυσικά να το αποποιούμαι, αλλά για εμάς τις γυναίκες συχνά η ανέλιξη είναι πιο απαιτητική, καθώς καλούμαστε να εκπληρώσουμε πολλούς ρόλους. Ο δρόμος δεν είναι πάντα στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά είναι πιο βατός θα έλεγα. Ο κλάδος της βιομηχανίας, της ενέργειας και των υποδομών σιγά σιγά «αποανδρικοποιείται». Συγχωρείστε μου τον νεολογισμό, αλλά ολοένα και περισσότερες γυναίκες κατακτούν υψηλές θέσεις σε δύσκολους και απαιτητικούς κλάδους.
Πώς ερμηνεύετε την μικρή παρουσία γυναικών στις θέσεις εργασίας του κλάδου της ενέργειας; Υπήρξε αυτό ζήτημα για την θέση που κατέχετε;
Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα περιγράφουμε αυτό το φαινόμενο ως συγκυριακό και ως προς αυτό θα συμβάλουν εργασιακές πρακτικές ανάλογες με αυτές που εφαρμόζει λόγου χάρη η MYTILINEOS, η οποία προάγει την εργασιακή ισότητα, με έμφαση στις ίσες αμοιβές, την εκπαίδευση και την κατάρτιση όλων των εργαζομένων. Η MYTILINEOS, ως υπεύθυνος εργοδότης, επενδύει συστηματικά στην δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος απαλλαγμένου από κάθε είδους διακρίσεις, αναδεικνύοντας το ταλέντο και την επαγγελματική ηθική.
Πώς πιστεύετε ότι μπορούν να περιοριστούν οι διακρίσεις λόγω φύλου στον εργασιακό τομέα;
Οι εταιρείες πρέπει να αντιληφθούν ότι οι διακρίσεις μόνο λάθος είναι. Πέρα φυσικά από την ηθική και αξιακή διάσταση του ζητήματος, πλήττουν σημαντικά και τους επιχειρησιακούς στόχους: όσο πιο ετερογενείς είναι οι ομάδες, τόσο πιο δημιουργικές είναι, ενώ όταν οι άνθρωποι φέρνουν τον αληθινό εαυτό τους στον εργασιακό χώρο έχουν μεγαλύτερη αφοσίωση και αποδοτικότητα. Επομένως, η εγκαθίδρυση μιας κουλτούρας ισότητας και συμπερίληψης είναι ζωτικής σημασίας για μια εταιρεία.
Στην Ελλάδα, το ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις το 2022, ανέρχεται στο 28%. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω αυτό το ποσοστό;
Πέρα από την εφαρμογή ποσοστώσεων, οι πρακτικές ορθής διακυβέρνησης εξελίσσονται και ευτυχώς λειτουργούν πλέον περισσότερο συμπεριληπτικά. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα ήθελα να σταθώ μόνο στις γυναίκες, αλλά να δούμε συνολικά την απάλειψη διακρίσεων συνολικά στον εργασιακό χώρο. Πιστεύω ότι η κοινωνία μας είναι πλέον πιο ώριμη για να κάνει αυτό το βήμα και να αγκαλιάσει νέες εργασιακές πρακτικές. Οι εταιρείες από την πλευρά τους οφείλουν να δώσουν σε όλα τα άτομα ίσες ευκαιρίες, αλλά και να μεταλαμπαδεύσουν στο εσωτερικό τους μία κουλτούρα συμπερίληψης και αποδοχής.
Έχετε παρατηρήσει αλλαγή στον εργασιακό χώρο τα τελευταία χρόνια;
Κινήματα όπως αυτά του MeToo έχουν αφυπνίσει το ελληνικό επιχειρείν και πέρα από τις όποιες δεσμεύσεις (όπως λόγου χάρη τα κριτήρια ESG) το εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα αναβαθμίζεται συνεχώς. Ωστόσο, ένα στοίχημα που μένει ακόμα να κερδηθεί και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι αυτό των ισότιμων αποδοχών και βλέπουμε πλέον ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα – από την ενημέρωση, έως τη βιομηχανία του θεάματος – για αυτό το ζήτημα.
Με ποιους τρόπους προωθεί η MYTILINEOS τη γυναικεία ενδυνάμωση στον κλάδο της ενέργειας;
Η παροχή ενός περιβάλλοντος ίσων ευκαιριών, όπου ο κάθε εργαζόμενος έχει τα ίδια ακριβώς δικαιώματα και αντιμετωπίζεται δίκαια, αποτελεί βασική πρακτική της Εταιρείας, όπως διατυπώνεται φυσικά και στην Πολιτική Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δημοσιεύσαμε το 2021, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων και τις εξής δεσμεύσεις μας σχετικά με τις Ίσες Ευκαιρίες, όπως:
-Τη δέσμευση μας στο πλαίσιο της ισότητας των φύλων στην εργασία με σκοπό να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα για την εξάλειψη όλων των διακρίσεων κατά των γυναικών στον τομέα της απασχόλησης, των ίσων ευκαιριών για όλους, των ίσων αμοιβών για ίση εργασία, στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση καθώς και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων
-Την απαγόρευση των διακρίσεων, της παρενόχληση, τις προσβλητικές ή ανάρμοστες συμπεριφορές, την άδικη μεταχείριση ή αντίποινα παντός είδους, όπως επίσης και
-Εταιρικές διαδικασίες αναζήτησης και πρόσληψης προσωπικού, πρόσβασης στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, αμοιβής, αξιολόγησης της απόδοσης, που στερούνται διακρίσεις που έχουν τη βάση τους στη φυλή, το φύλο, το χρώμα, την εθνική ή κοινωνική προέλευση, τη θρησκεία, την ηλικία, την αναπηρία, την σεξουαλική προτίμηση και την πολιτική πεποίθηση.
Επίσης, ως Εταιρεία, στοχεύουμε στην εφαρμογή της αρχής της Ποικιλομορφίας (με βασικές παραμέτρους, εκτός των άλλων, το φύλο, την ηλικία, την εμπειρία, τις δεξιότητες και τις γνώσεις) στη σύνθεση του Διοικητικού της Συμβουλίου, του δυναμικού των ανωτάτων στελεχών της καθώς και στο σύνολο των υπαλλήλων άμεσης απασχόλησης στις δραστηριότητές της, όπου αυτό είναι εφικτό.
Τι ποσοστό γυναικών κατέχει σημαντικούς ρόλους στην MYTILINEOS;
Η MYTILINEOS αναγνωρίζει τη σημασία της προώθησης της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης σε όλα τα στάδια της ιεραρχίας και είμαι περήφανη που ο ίδιος ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINΕOS, Ευ. Μυτιληναίος ανέλαβε από τους πρώτους στην Ελλάδα τολμηρές δεσμεύσεις για το περιβάλλον, την κοινωνική ισότητα και την διακυβέρνηση (τα κριτήρια ESG). Η ευελιξία και η δημιουργικότητα είναι τα κλειδιά για την ανταγωνιστικότητα και η προώθηση της πολυμορφίας είναι σημαντική και για την επιχειρηματική ανάπτυξη. Έτσι, η MYTILINEOS πρωτοπόρησε και έθεσε ως στόχο ήδη από το 2020 οτι το γυναικείο φύλο θα εκπροσωπεί:
- Έως το 27% της σύνθεσης του ΔΣ.
- Έως το 50% του συνολικού αριθμού των ανεξάρτητων μελών του ΔΣ.
- το 20% των ανωτάτων στελεχών (διευθυντών και γενικών διευθυντών).
- το 15% των εργαζομένων άμεσης απασχόλησης.
Φυσικά, εργαζόμαστε όλοι για να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τους δείκτες αυτούς και είμαι σίγουρη ότι θα σας εκπλήξουμε και πάλι θετικά.
Τι θα λέγατε σε μια νέα γυναίκα που ξεκινάει τώρα την επαγγελματική της καριέρα;
Ως manager πολλών νέων επαγγελματιών, έμαθα από νωρίς να αξιοποιώ στο έπακρο της σπουδές ψυχολογίας και επιδιώκω να εμπνέω και να καθοδηγώ τους ανθρώπους της ομάδας μου. Αλλά και ως μητέρα μίας νέας γυναίκας, θέλω να δώσω στους ανθρώπους που συνεργάζομαι εφόδια για να διεκδικούν το καλύτερο. Η συναισθηματική ενδυνάμωση και η ενσυναίσθηση στην εργασία «ξεκλειδώνουν» τους νέους εργαζόμενους. Από την άλλη πλευρά οι πολιτικές των εταιρειών, όπως η MYTILINEOS μπορούν να «απελευθερώσουν» τις γυναίκες και να τους επιτρέψουν να ανθίσουν επαγγελματικά. Οι γυναίκες σήμερα είμαστε στις κορυφαίες θέσεις: στη πολιτική, στην επιχειρηματικότητα. Διεκδικούμε τις ίσες αυτές ευκαιρίες και ανταποκρινόμαστε με επάρκεια και υπευθυνότητα.
Δειτε περισσοτερα
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Μόλις κυκλοφόρησε το λεύκωμά της με τον τίτλο «Ατελιέ καλλιτεχνών- χάος και έμπνευση»
Ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Χρήστος Μάστορας, το χαστούκι που του έδωσε, οι ταινίες, οι μύθοι του και πόσο σοκαριστικό είναι όταν απομυθοποιούνται
40+ νέα πρόσωπα που ξεχωρίσαμε τη φετινή χρονιά και πιστεύουμε ότι θα συζητηθούν το νέο έτος
Η λειτουργία του ονείρου μέσα από μια εντυπωσιακή εγκατάσταση