Καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ: Το μεγαλύτερο πάρτι δρόμου της Ευρώπης
Καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ: Το μεγαλύτερο πάρτι δρόμου της Ευρώπης © Alishia Abodunde/ Getty Images
Κοσμος

Το Ρίο στην καρδιά του Λονδίνου: Πώς γεννήθηκε το μεγαλύτερο πάρτι δρόμου της Ευρώπης

Εικόνες από τη γεμάτη χρώματα και μουσική γιορτή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD
  • UPD
  • 62224-137655.jpg
    Newsroom
  • 1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το «μεγαλύτερο πάρτι δρόμου της Ευρώπης», διεξάγεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα του Αυγούστου κάθε χρόνο στη διάσημη συνοικία της βρετανικής πρωτεύουσας.  Πρόκειται για το διάσημο καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ, το δεύτερο σε μέγεθος καρναβάλι μετά το καρναβάλι του Ρίο της Βραζιλίας και ένα από τα μεγαλύτερα ετήσια καλλιτεχνικά γεγονότα στον κόσμο. 

Οι δρόμοι του Νότινγκ Χιλ γεμίζουν και φέτος χρώματα και μουσική για το ετήσιο φεστιβάλ δρόμου που δημιουργεί στην πόλη του Λονδίνου μία μοναδική γιορτινή ατμόσφαιρα και ένα σημαντικό γεγονός στη βρετανική αφρικανική καραϊβική και βρετανική ινδοκαραϊβική κουλτούρα.  Πώς ξεκίνησε όμως αυτή η μεγάλη γιορτή στην καρδιά του Λονδίνου;

Καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ: Οι δρόμοι του Λονδίνου γεμίζουν από... Ρίο

Το 2006, το κοινό του Ηνωμένου Βασιλείου το ψήφισε στον κατάλογο των συμβόλων της Αγγλίας. Οι ρίζες του καρναβαλιού του Νότινγκ Χιλ ανάγονται στην εποχή του δουλεμπορίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο πολιτισμός της Καραϊβικής ήταν στενά συνδεδεμένος με το φεστιβάλ Mardi Gras και τους χορούς μεταμφιέσεων που διοργάνωναν οι Γάλλοι ιδιοκτήτες φυτειών. Σε αυτούς τους χορούς όλοι οι γαιοκτήμονες και οι οικογένειές τους απολάμβαναν εκπληκτικές γιορτές, ενώ οι σκλάβοι απαγορεύονταν αυστηρά να συμμετέχουν.

Μετά τη χειραφέτηση, οι κάτοικοι της Καραϊβικής δημιούργησαν τις δικές τους παραδόσεις, αντλώντας εν μέρει από αυτές τις μεταμφιέσεις, αλλά και από τον παραδοσιακό χορό και τη μουσική των αφρικανικών φυλών. Οι δικές τους μεταμφιέσεις, τραγούδια και χοροί χρησιμοποιήθηκαν συχνά για να γελοιοποιήσουν και να κοροϊδέψουν τους ανθρώπους που στο παρελθόν ήταν αφεντικά τους.

Ποιος εφηύρε το καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ;

Την εποχή του πρώτου καρναβαλιού του Νότινγκ Χιλ πάνω από 30.000 άνθρωποι από την Καραϊβική ζούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στις 30 Ιανουαρίου 1959 διοργανώθηκε ένα «Καρναβάλι της Καραϊβικής» στο Δημαρχείο του Σεντ Πάνκρας ως απάντηση στην προβληματική κατάσταση των φυλετικών σχέσεων που υπήρχαν. Είχαν προηγηθεί οι πρώτες εκτεταμένες ρατσιστικές επιθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι φυλετικές ταραχές του Νότινγκ Χιλ, στις οποίες κατηγορήθηκαν 108 άτομα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε κλειστό χώρο και μεταδόθηκε τηλεοπτικά από το BBC. Οργανώθηκε από τη δημοσιογράφο και ακτιβίστρια από το Τρινιντάντ Κλαούντια Τζόουνς, τη «μητέρα του καρναβαλιού του Νότινγκ Χιλ» υπό την ιδιότητά της ως εκδότριας της σημαίνουσας μαύρης εφημερίδας The West Indian Gazette, και σκηνοθετήθηκε από τον Έντρικ Κόνορ. Παρουσίαζε στοιχεία του καρναβαλιού της Καραϊβικής σε στυλ καμπαρέ. 

Το 1966 πραγματοποιήθηκε το πρώτο υπαίθριο φεστιβάλ στους δρόμους του Νότινγκ Χιλ όταν μία κάτοικος της περιοχής και κοινωνική λειτουργός, η Rhaune Laslett – Λονδρέζα με καταγωγή από τους Ινδιάνους της Αμερικής και τη Ρωσία – οργάνωσε μια εκδήλωση για τα παιδιά της περιοχής.

Ως καταξιωμένη ακτιβίστρια της κοινότητας με ιστορικό στην αντιμετώπιση και άμβλυνση της διαπολιτισμικής έντασης στην περιοχή μετά τις βίαιες φυλετικές ταραχές της δεκαετίας του 1950, θέλησε να συμπεριλάβει στην εκδήλωσή της τους κατοίκους της Δυτικής Ινδίας.

Πολλοί ντόπιοι κάτοικοι της Καραϊβικής έδωσαν το παρών, και το όραμά της για μια υπαίθρια πολυπολιτισμική γιορτή της κοινότητας σημείωσε τεράστια επιτυχία. Έτσι, το πρώτο καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ γεννήθηκε επίσημα.

Το Καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ
© Lucy North - PA Images/ Getty Images
 Καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ
© NEIL HALL/ EPA
Το Καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ έχει ως επίκεντρο μια τεράστια παρέλαση
© NEIL HALL/ EPA
 Καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ
© NEIL HALL/ EPA
Το Καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ
© Leon Neal/ Getty Images
Το Καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ
© Alishia Abodunde/ Getty Images
 Οι συμμετέχοντες φορούν παραδοσιακά κοστούμια και χορεύουν στον ρυθμό των τυμπάνων
Οι συμμετέχοντες φορούν παραδοσιακά κοστούμια και χορεύουν στον ρυθμό των τυμπάνων © NEIL HALL/ EPA
Το Καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ
© NEIL HALL/ EPA
Το Καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ
© NEIL HALL/ EPA
notting_hill_festival__2_
Το Καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ έχει ως επίκεντρο μια τεράστια παρέλαση
Το Καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ έχει ως επίκεντρο μια τεράστια παρέλαση © NEIL HALL/ EPA

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα