Αθλητισμος

LIVE | Η λαμπερή Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι

Η κορυφαία αθλητική διοργάνωση σε αριθμούς

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD
  • 62224-137655.jpg
    Newsroom
  • 3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι είναι γεγονός. Εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται μπροστά από τις τηλεοπτικές οθόνες για να παρακολουθήσουν την επίσημη έναρξη του κορυφαίου, παγκόσμιου αθλητικού γεγονότος. 

Το Παρίσι γίνεται σημείο συνάντησης των κορυφαίων αθλητών, πολιτικών και σπουδαίων καλλιτεχνών, με τους διοργανωτές να υπόσχονται ότι η τετράωρης διάρκειας τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 θα είναι φαντασμαγορική. Τα μέτρα ασφαλείας κατά μήκος της Γαλλίας είναι δρακόντεια, ενώ με το σταγονόμετρο βγαίνουν οι πληροφορίες για τα πρόσωπα που θα απολαύσουμε σε λίγη ώρα στη σκηνή. Μεγάλη είναι η αναμονή για την επανεμφάνιση της Σελίν Ντιόν. Φυσικό σκηνικό της τελετής έναρξης τα μοναδικά τοπία του Παρισιού και το φυσικό τοπίο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί κατά μήκος έξι χιλιομέτρων του Σηκουάνα και αναμένεται να δούμε τις γέφυρες του Παρισιού, τις στέγες, τα μουσεία Ορσέ, Λούβρο και μνημεία όπως το Παλάτι του Κεραμεικού και η Παναγία των Παρισίων. Άλλωστε, η τελετή έναρξης πραγματοποιείται πάνω σε 160 σκάφη, με τα οποία οι αθλητές και οι αθλήτριες θα διασχίσουν τον Σηκουάνα.

Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024: Όσα θα δούμε στην τελετή έναρξης 

Η Άγια Νακαμούρα, η πιο πολυακουσμένη γαλλόφωνη τραγουδίστρια στον κόσμο, θα ερμηνεύσει την επιτυχία της «Djadja», που μετρά 970 εκατομμύρια προβολές στο YouTube. 

Την ίδια ώρα, οι διοργανωτές επέλεξαν να τιμήσουν τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Σαρλ Αζναβούρ. Lady Gaga και Σελίν Ντιόν αναμένεται να δώσουν τον δικό τους παλμό. Τη στιγμή που η Σελίν Ντιόν δεν έχει τραγουδήσει ζωντανά από τον Μάρτιο του 2020, μετά την αποκάλυψη για τη δύσκολη περιπέτεια με την υγεία της. Έκπληξη, πάντως, θεωρείται το γαλλικό metal γκρουπ Gojira

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 σε αριθμούς 

Στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες θα συμμετάσχουν συνολικά 10.500 αθλητές και αθλήτριες από 206 διαφορετικές χώρες. Για 19 ημέρες, από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, θα διαγωνιστούν σε 32 διαφορετικά είδη αθλημάτων, διεκδικώντας τα 329 διαθέσιμα χρυσά μετάλλια. Μεταξύ των κορυφαίων αθλητών θα συμμετάσχουν η Αμερικανίδα αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής Σάιμον Μπάιλς, τετράκις Ολυμπιονίκης που κατά τους αγώνες στο Τόκιο πριν από τρία χρόνια βρισκόταν αντιμέτωπη με ψυχολογικά προβλήματα, αλλά και ο Κενυάτης μαραθωνοδρόμος Ελιούντ Κιπτσόγκε, ο οποίος θέλει να γίνει ο πρώτος δρομέας στην ιστορία που κατακτά τρία σερί χρυσά ολυμπιακά μετάλλια.

Οι διοργανωτές υπολογίζουν πως ο αριθμός των επισκεπτών θα φτάσει τα 15 εκατομμύρια. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα εισιτήρια για ορισμένα αγωνίσματα μέσω της επίσημης ιστοσελίδας διάθεσης. Τα πιο φθηνά είναι τα εισιτήρια για το αγώνισμα του ποδοσφαίρου, που ξεκινούν από τα 15 ευρώ. Όποιος θέλει να παρακολουθήσει τα πλέον δημοφιλή αγωνίσματα, όπως αυτά της κολύμβησης ή της ενόργανης, θα χρειαστεί να πληρώσει ακόμα και πάνω από 100 ευρώ. Τέλος, η τελετή έναρξης έχει το πιο ακριβό εισιτήριο, με το φθηνότερο να ανέρχεται στα 500 ευρώ.

Για τα αγωνίσματα υπάρχουν 35 διαφορετικοί χώροι, εκ των οποίων δεν βρίσκονται όλοι στο Παρίσι. Το μοντέρνο πένταθλο και τα αγωνίσματα ιππασίας θα διεξαχθούν για παράδειγμα έξω από τα Ανάκτορα των Βερσαλλιών, οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θα γίνουν σε γήπεδα όλης της χώρας, ενώ το αγώνισμα του σερφ θα ξεκινήσει μάλιστα εκτός των συνόρων της γαλλικής επικράτειας: στην Ταϊτή, το μεγαλύτερο νησί της Γαλλικής Πολυνησίας. Η πλειονότητα των αθλημάτων θα διεξαχθεί στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας – οι παίκτες του beach volley, για παράδειγμα, θα παίξουν με θέα τον Πύργο του Άιφελ.

Μετά τα ειδικά μέτρα που ίσχυαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο λόγω της πανδημίας, οι αθλητές θα μπορούν στο Παρίσι να κάνουν και πάλι σεξ. Στο Ολυμπιακό Χωριό, όπου θα μένουν 9.000 αθλητές, θα υπάρχουν 300.000 προφυλακτικά – αλλά καθόλου αλκοόλ.

Πώς μπορούν να δουν οι τηλεθεατές τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η ΕΡΤ μέσα από τα κανάλια της, ΕΡΤ1, ΕΡΤ2 και ΕΡΤ3, με παράλληλη streaming μετάδοση μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας ERTFLIX, καθώς και από τα δύο ψηφιακά κανάλια, ERTSPORTS1 και ERTSPORTS2, θα μεταφέρει όλη την αγωνιστική δράση και το αθλητικό υπερθέαμα.

Η τελετή έναρξης μεταδίδεται από την ΕΡΤ1 και με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα από την ΕΡΤ3. Η τελετή λήξης θα μεταδοθεί ζωντανά την Κυριακή 11 Αυγούστου, στις 22:00, η ΕΡΤ θα καλύψει όλες τις μεγάλες αθλητικές αναμετρήσεις της κορυφαίας διοργάνωσης. Μετά το πέρας της αγωνιστικής ημέρας, η ΕΡΤ θα έχει και την τηλεοπτική εκπομπή Olympic nights, όπου για μία ώρα θα γίνεται η περίληψη όλων όσων έχουν προηγηθεί στη διάρκεια της ημέρας, αλλά και δηλώσεις πρωταγωνιστών.

Δείτε ΕΔΩ το τηλεοπτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα