Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: Με ποδοσφαιρικό θάρρος
© James Baylis - AMA / Getty Images
Αθλητισμος

Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: Η τύχη είναι με το μέρος των τολμηρών

Από τη σύνταξη σε δύο σερί ευρωπαϊκούς τελικούς
giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: Ο άνθρωπος που οδήγησε τον Ολυμπιακό στον πρώτο ευρωπαϊκό τελικό της ιστορίας του

Δύσκολα μπορεί να βρει κάποιος κάτι που να δημιουργεί αντίστοιχα συναισθήματα, όπως αυτά που προκαλεί στον κόσμο ο αθλητισμός και πιο συγκεκριμένα το ποδόσφαιρο. Η «στρογγυλή θεά» είναι γνωστή για το ότι «γράφει» τις πιο όμορφες ιστορίες και αυτή που θα συζητήσουμε σήμερα ξεκινάει πριν λίγο καιρό και συγκεκριμένα στις 11 Φεβρουαρίου 2024.

Ο Ολυμπιακός έχει χάσει στο «ντέρμπι των αιωνίων» 2-0 και ουσιαστικά μένει για ακόμη μία χρονιά μακριά από τη διεκδίκηση του τίτλου στην Ελλάδα. Ο προπονητής του Ολυμπιακού Κάρλος Καρβαλιάλ δεν άντεξε ούτε δύο μήνες σε έναν από τους πιο «ηλεκτρικούς» πάγκους ολόκληρης της γηραιάς ηπείρου και αποτέλεσε παρελθόν. Ο Ολυμπιακός κλήθηκε να ψάξει πάλι για τεχνικό, τον πέμπτο κατά σειρά μετά την απόλυση του Πέδρο Μαρτίνς τον Ιούλιο του 2022. Η μοίρα έφερε στον δρόμο των «ερυθρολεύκων» τον Χόσε Λουίς Μεντιλίμπαρ και αυτό που συνέβη από την πρόσληψή του και μετά στον πειραϊκό σύλλογο, φαντάζει εύκολα προιόν μυθοπλασίας ενός πολύ ταλαντούχου συγγραφέα ή την επόμενη μεγάλη ντοκιμαντέρ επιτυχία, που μπορείς να δεις στο Netflix. 

Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: Η τύχη είναι με το μέρος των τολμηρών
© Γιώργος Ματθαίος / Eurokinissi

© Γιώργος Ματθαίος / Eurokinissi

Ο 63χρονος προπονητής πριν λίγους μήνες έχασε τη δουλειά του στη Σεβίλλη, με την οποία έζησε επίσης μια κινηματογραφική ποδοσφαιρική χρονιά. Ήρθε στον Πειραιά γνωστός για την πειθαρχία του στο τακτικό κομμάτι, ώστε να βάλει βάσεις σε μια ομάδα πολύ μπερδεμένη. 

Το σύνολό του κατάφερε να φτάσει τον Ολυμπιακό στον πρώτο ευρωπαϊκό τελικό των 99 χρόνων της ομάδας και το βράδυ της Τετάρτης στην «Αγιά Σοφιά» δίνει ραντεβού με την ιστορία για το τρόπαιο του Conference League.

Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: Η τύχη είναι με το μέρος των τολμηρών
© Γιώργος Ματθαίου / Eurokinissi

© Γιώργος Ματθαίου / Eurokinissi

Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: Τα πρώτα χρόνια της καριέρας του

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1961 στην περιοχή Zaldibar στη Βασκονία. Έπαιξε ποδόσφαιρο επαγγελματικά για χάρη πολλών κλαμπ της Ισπανίας όπως τις Αθλέτικ Μπιλμπάο, Λογκρονές, Σεστάο και Λεμόνα, όμως στην 20ετη καριέρα του δεν κατέγραψε ποτέ συμμετοχή στην πρώτη κατηγορία της Ισπανίας.

Η προπονητική του καριέρα ξεκίνησε στην Χώρα των Βάσκων και πήρε το βάπτισμα του πυρρός στην ακαδημία της Αθλέτικ Μπιλμπάο. Από το 1994 που έγινε το πρώτο του βήμα στην προπονητική έχει περάσει από τον πάγκο πολλών ομάδων στην Ισπανία. Από τη λίστα μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις Μπιλμπάο, Ειμπάρ, Βαγιαδολίδ, Οσασούνα, Λεβάντε, Αλαβές και φυσικά Σεβίλλη.

Στην Ιβηρική Χερσόνησο είναι ιδιαίτερα αγαπητός. Μπορεί τα τρόπαια που έχει κερδίσει στην καριέρα του να είναι μετρημένα στα δάχτυλα ενός χεριού, όμως αυτό δεν απέτρεψε τους φιλάθλους της Ειμπάρ να δημιουργήσουν σύνθημα με το όνομά του βασισμένο στο τραγούδι του Nicky Jam «El Perdón». Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αγαπάει πραγματικά το ποδόσφαιρο και το ποδόσφαιρο του το ανταποδίδει. Του αρέσει να εμπνέει τους παίκτες του και να δημιουργεί ομάδες με καλή χημεία και ομοιογένεια, κάτι που έχει φανεί ήδη και στον Ολυμπιακό. Στην Ισπανία βρίσκεται στο μυαλό όλων ως ταπεινός, δουλευταράς και λάτρης της πειθαρχίας. Καταφέρνει πολλές φορές να αποδίδει καλό ποδόσφαιρο σε σύνολα με πολύ χαμηλό μπάτζετ.

Στο τακτικό κομμάτι χαρακτηρίζεται από ένα πολύ ροκ στιλ. Ο σχηματισμός μπορεί να διαφέρει, όμως κάνει σαφές από την αρχή πως θέλει την πίεση ψηλά, τις γραμμές κοντά και πάντα με τετραμελή αμυντική γραμμή. Μεγάλος λάτρης του άμεσου ποδοσφαίρου με κλέψιμο της μπάλας στο ύψος της μεγάλης περιοχής και απειλή στην εστία με λίγες πάσες.

Σε μία δήλωσή του παλαιότερα έχει αναφέρει ότι «Αν οι παίκτες πιστεύουν στον προπονητή, τότε όλοι μαζί μπορούν να πετύχουν καταπληκτικά πράγματα». Διατηρεί επίσης μια στενή φιλία με έναν ακόμα Βάσκο, που πέρασε από τον πάγκο των ερυθρολεύκων», τον Ερνέστο Βαλβέρδε.

Μια τρελή – τρελή χρονιά για τη Σεβίλλη με τον Μεντιλίμπαρ

Πριν περίπου έναν χρόνο και κάτι ψιλά, ξημέρωσε μια ακόμα κανονική μέρα στο ταπεινό σπίτι του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στη Zaldibar της Βασκονίας. Ο 63χρονος τεχνικός απολάμβανε τη σύνταξή του από το επάγγελμα. Είχε περάσει μεγάλο διάστημα από την τελευταία του δουλειά στην Αλαβές, η οποία δεν πήγε καθόλου καλά. Καταστροφικό ξεκίνημα με 1 νίκη σε 12 αναμετρήσεις και λύση του συμβολαίου του τον Απρίλιο του 2022. Το ήσυχο πρωινό τάραξε ένα τηλεφώνημα. Στην άλλη πλευρά της γραμμής ήταν οι ιθύνοντες της Σεβίλλης.

Μία από τις πιο ιστορικές ομάδες της Ισπανίας περνούσε ίσως τη χειρότερη σεζόν της σύγχρονης ιστορίας της. Κατά έναν παράδοξο τρόπο ομοιάζει κάπως με τη χρονιά του φετινού Ολυμπιακού. Το πολύ κακό ξεκίνημα με τον Λοπετέγκι δεν κατάφερε να διορθώσει ο Σαμπάολι και έτσι η Σεβίλλη είναι μόλις δύο πόντους πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Η καλή φήμη του Μεντιλίμπαρ σχετικά με τέτοιου είδους αποστολές τον φέρνει στον πάγκο της ομάδας με ένα τρίμηνο συμβόλαιο. Την ίδια ώρα εκτός από τα αγωνιστικά ζητήματα υπάρχει και μία μεγάλη κόντρα ανάμεσα στους διοικούντες της ομάδας. Ο πρώην πρόεδρος Χοσέ Ντελ Νίδο μαζί με τους Αμερικανούς επενδυτές βρίσκεται σε μεγάλη αντιπαράθεση με τον νυν πρόεδρο Πέπε Κάστρο, ο οποίος έχει στο πλευρό του τον γιο του Ντελ Νίδο. Η κατάσταση στο Ραμόν Σάντσεθ Πιθκουάν «μυρίζει» μπαρούτι.

Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: Η τύχη είναι με το μέρος των τολμηρών
© De Fodi Images / Getty Images

© De Fodi Images / Getty Images

Ο ερχομός του Μεντιλίμπαρ πήγαινε μαζί με μία σειρά από αρκετά ερωτηματικά. Αρχικά το ότι βρισκόταν ένα μεγάλο διάστημα μακριά από τους πάγκους, τα κακά αποτελέσματα με την Αλαβές και το γεγονός ότι το ρόστερ ήταν γεμάτο με ποδοσφαιριστές ταιριαστούς στη φιλοσοφία των Λοπετέγκι και Σαμπάολι.

Όλα αυτά δεν αποτέλεσαν εμπόδιο για τον πολύπειρο Βάσκο και ξεκίνησε με τρεις σερί νίκες στο πρωτάθλημα. Το μυστικό της επιτυχίας ίσως κρύβεται από την άποψή του γενικά για το ποδόσφαιρο. «Δεν θεωρούμαι μοντέρνος προπονητής. Ίσως να είναι έτσι τα πράγματα. Δεν περπατάω με ένα τάμπλετ στο χέρι κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Το καλύτερο πράγμα στο ποδόσφαιρο είναι να τα κάνεις όλα όσο πιο απλά γίνεται. Ταυτόχρονα αυτό είναι και η πιο δύσκολη πρόκληση» είχε αναφέρει σε μία συνέντευξη στην εφημερίδα El Pais. Η Σεβίλλη είχε πληθώρα ποιοτικών ποδοσφαιριστών, όμως το παράπονό τους ήταν ότι «χανόντουσαν» στις πολύπλοκες οδηγίες του Σαμπάολι. Ίσως ο Μεντιλίμπαρ ήταν αυτό που χρειαζόντουσαν.

Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: Η τύχη είναι με το μέρος των τολμηρών
© Maja Hitij / Getty Images

© Maja Hitij / Getty Images

Κανείς δεν περίμενε ότι η περσινή σεζόν για την ομάδα της Ανδαλουσίας θα έκλεινε με τον πιο ονειρικό τρόπο. Η Σεβίλλη παρ΄όλα τα προβλήματα συνέχιζε στο Γιουρόπα Λιγκ, όμως κανείς δεν αντιμετώπιζε τη διοργάνωση σοβαρά, καθώς ο φόβος του υποβιβασμού είχε «κυριεύσει» την πόλη. Ακόμα και στη φάση των 8 απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουάιτεντ ο Μεντιλίμπαρ αποφάσισε να κάνει ροτέισον ώστε να φρεσκάρει τους παίκτες του για τον επερχόμενο αγώνα του Σαββατοκύριακου στη Λα Λίγκα. Στο Ολντ Τράφορντ η Γιουνάιτεντ σφυροκόπαγε επι 85 λεπτά τους Σεβιγιάνους και μάλιστα έφτασε και σε προβάδισμα με δύο τέρματα. Σε ένα μαγικό επτάλεπτο όμως οι Σεβιγιάνοι έφεραν τούμπα την κατάσταση ισοφαρίζοντας σε 2 – 2 με γκολ των Ελ Νεσύρι και Νάβας.

Στον επαναληπτικό οι «Κόκκινοι Διάβολοι» δεν κατάφεραν να προβάλλουν αντίσταση και το τελικό 3 – 0 έστειλε τη Σεβίλλη στα ημιτελικά. Έστω και από σπόντα όλοι άρχισαν να πιστεύουν στο όνειρο. Αυτό έγινε πραγματικότητα λίγες εβδομάδες μετά, όταν οι Σεβιγιάνοι «πέταξαν» εκτός διοργάνωσης και τη Γιουβέντους. Ένας ακόμα ευρωπαϊκός τελικός για την πολυνική του θεσμού, σε μία αγωνιστική σεζόν που δεν το περίμενε κανείς.

Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: Η τύχη είναι με το μέρος των τολμηρών
© De Fodi Images / Getty Images

© De Fodi Images / Getty Images

Τελευταίο εμπόδιο για την κούπα ήταν η Ρόμα του Special One Ζοζέ Μουρινίο. Μετά από ένα πολύ αγχωτικό παιχνίδι η Σεβίλλη κατακτά το τρόπαιο στη διαδικασία των πέναλτι. Ο έβδομος ευρωπαϊκός τίτλος ήταν γεγονός.

«Το να αποκλείω ιστορικές ομάδες όπως Γιουνάιτεντ και Γιουβέντους είναι μεγάλη τιμή για έναν προπονητή, ο οποίος έχει συνηθίσει να παλεύει για διαφορετικά πράγματα στην καριέρα του. Αυτό δείχνει ότι σε χαμηλότερης δυναμικότητας ομάδες υπάρχουν πραγματικά πολύ καλοί συνάδελφοι και χρειάζονται μόνο μια ευκαιρία για να αποδείξουν την αξία τους» είχε πει σε μια συνέντευξη πριν τον τελικό.

Η Σεβίλλη έκλεισε μία από τις χειρότερες σεζόν της σύγχρονης ιστορίας της με ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο και σώζοντας τελικά άνετα την κατηγορία στην Ισπανία. Όχι και άσχημα τελικά

Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: Η τύχη είναι με το μέρος των τολμηρών
© Sebastian Frej / Getty Images

© Sebastian Frej / Getty Images

Ένα θαύμα ακόμα με τον Ολυμπιακό (;)

Μετά το φοβερό κλείσιμο της σεζόν 2022 – 2023 ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ανανέωσε με τη Σεβίλλη ως τον Ιούνιο του 2024. Δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το συμβόλαιό του και έπειτα από 7 μήνες αποτέλεσε παρελθόν από τον πάγκο των Ανδαλουσιάνων. Πλήρωσε το γεγονός ότι το ποδόσφαιρο που πρεσβεύει βασίζεται περισσότερο στην κόντρα επίθεση και όχι στην κυριαρχία. Χωρίς αμφιβολία έζησε ένα υπέροχο ταξίδι με τη Σεβίλλη μέχρι φυσικά το επόμενο. Πριν αποχωρήσει πρόλαβε να ζήσει ακόμα ένα παιχνίδι για ευρωπαϊκό τρόπαιο με την ομάδα και αυτή τη φορά στα μέρη μας. Τον περασμένο Αύγουστο η Σεβίλλη αντιμετώπισε την υπερηχητική Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα στο Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης για το Σούπερ Καπ. Στάθηκε ως καλύτερη για 120 λεπτά και άξιζε το τρόπαιο, όμως στη ρουλέτα των πέναλτι ηττήθηκε. 

Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: Η τύχη είναι με το μέρος των τολμηρών
© Alexander Hassenstein / Getty Images

© Alexander Hassenstein / Getty Images

Αυτό προέκυψε στις 11 Φεβρουαρίου 2024. Ο Ολυμπιακός διένυε ένα διάστημα τρομερής αστάθειας από τον Ιούλιο του 2022 και την απομάκρυνση του Πέδρο Μαρτίνς. Κάρλος Κορμπεράν, Μίτσελ, Πέδρο Μαρτίνεθ και Κάρλος Καρβαλιάλ δεν μακροημέρευσαν στον πάγκο των Πειραιωτών ο καθένας για διαφορετικούς λόγους. Η διοίκηση του Ολυμπιακού βλέπει το παράδειγμα της περσινής Σεβίλλης και στρέφεται στην επιλογή του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Όλα αυτά που ακολούθησαν μετά την ανακοίνωση της πρόσληψής του, σίγουρα δεν περίμενε ούτε ο πιο αισιόδοξος οπαδός των ερυθρολεύκων.

Ο Ολυμπιακός με μία μαγική πορεία στο Κόνφερενς Λιγκ κατάφερε να φτάσει στον τελικό της Αθήνας και αυτό πιστώνεται στον Βάσκο προπονητή. Την τελευταία διετία από την ομάδα έχουν πέρασε εκατοντάδες ποδοσφαιριστές έχοντας σαν αποτέλεσμα η λέξη «ομάδα» να ήταν άγνωστη. Ο Μεντιλίμπαρ έδωσε ταυτότητα σε ένα ρόστερ, που είχε πάψει να πιστεύει στον εαυτό του. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα κατάφερε να εμφυσήσει στους παίκτες πολλά από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και της φιλοσοφίας του. Όλοι έχουν να λένε για τον τρόπο με τον οποίο πιέζει ψηλά στο γήπεδο και το θάρρος με το οποίο κάνει μία ομάδα όπως ο Ολυμπιακός ένα τέτοιο εγχείρημα στην Ευρώπη.

Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: Η τύχη είναι με το μέρος των τολμηρών
© Γιώργος Ματθαίου / Eurokinissi

© Γιώργος Ματθαίου / Eurokinissi

Αυτό το θάρρος είναι που έκανε μια ελληνική ομάδα να σκοράρει 4 γκολ στην έδρα ομάδας, που βρίσκεται στην τρίτη θέση της Πρέμιερ Λιγκ, καθιερώνοντας παράλληλα τον 21χρονο Τζολάκη σε βασικό τερματοφύλακα της ομάδας.

Για να φτάσει όμως ο Ολυμπιακός στον πρώτο τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης στα 99 χρόνια ιστορίας του, χρειάστηκε και προσαρμοστικότητα από τον ίδιο τον Μεντιλίμπαρ μαζί με τη βοήθεια της τύχης, η οποία πάντα ευνοεί τους τολμηρούς. Η τύχη πολλές φορές στέρησε πράγματα από τον Ολυμπιακό στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το εφιαλτικό τέταρτο στο Άνφιλντ, τη νύχτα που έσβησαν όλα στο Καραϊσκάκη με τη Μέταλιστ, ο οφσάιντ ώμος του Ελ Αραμπί στο Γούλβερχάμπτον και φυσικά το φύσημα του αέρα με τη Γιουβέντους. Το τελευταίο ακόμα καταφέρνει να φέρνει δάκρυα στα μάτια των πρωταγωνιστών της τότε ομάδας όπως ο Γιώργος Αμανατίδης.

Ο Βάσκος προπονητής είναι γνωστός για την τόλμη του και τη νοοτροπία νικητή, που μπορεί να εμφυσήσει στα σύνολα του. Επίσης εξέτασε τα «εργαλεία» που βρήκε από τους προκατόχους του και τα αξιοποίησε στο έπακρο. Μετέτρεψε τον Σαντιάγκο Έσε σε MVP της ομάδας μαζί με τον Κώστα Φορτούνη, καθιέρωσε τον πολύπειρο Βιθέντε Ιμπόρα και βρήκε έναν άλλο Ελ Νεσυρί στο πρόσωπο του Αγιουμπ Ελ Κααμπί. Παράλληλα είχε την τύχη να εντάξει στην ομάδα τους Αντρέ Όρτα, Τσικίνιο και Νταβίντ Κάρμο τους οποίος έφερε ο Κάρλος Καρβαλιάλ και ανέβασαν την ποιότητα του ρόστερ στο έπακρο.

Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: Η τύχη είναι με το μέρος των τολμηρών
© Γιώργος Ματθαίος / Getty Images

© Γιώργος Ματθαίος / Getty Images

Σε λίγες ώρες ένα ακόμα ραντεβού με την ιστορία για τον Βάσκο προπονητή. 

Λίγες ώρες πριν ο Κώστας Φορτούνης με το περιβραχιόνιο του αρχηγού περάσει δίπλα από ένα τρόπαιο ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα

HAAV: Η Βανέσσα Χατζηγιαννάκη σχεδιάζει ρούχα για ανθρώπους που διεκδικούν καθημερινά την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους
HAAV: Η Βανέσσα Χατζηγιαννάκη σχεδιάζει ρούχα για ανθρώπους που διεκδικούν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους

Αθλητικές γραμμές, ποιοτικές πρώτες ύλες, αγάπη για κάθε σωματότυπο, αντιθέσεις, δυναμισμός, sexiness είναι ό,τι χαρακτηρίζει τις συλλογές του HAAV