Super Bowl LVIII: Οι κορυφαίες διαφημίσεις πριν το μεγάλο event
© Kansas City Star / Getty Images
Αθλητισμος

Super Bowl: Η ιστορία του πιο λαμπερού αθλητικού γεγονότος

Απόψε στο Λας Βέγκας το 58ο ραντεβού της ιστορίας
giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Super Bowl: Kansas City Chiefs και San Fransisco 49ers έρχονται αντιμέτωπες σε έναν ακόμα τελικό του NFL - Η εξέλιξη του θεσμού μέσα στον χρόνο

Σε έναν κόσμο πιο μακρινό από τον δικό μας με διαφορετικές ώρες και αλλιώτικες συνήθειες, σήμερα λαμβάνει χώρα το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της χρονιάς και εκατομμύρια κόσμος έχει στρέψει το βλέμμα του στην Αμερική και το Λας Βέγκας. Μετά από μία απαιτητική σεζόν η οποία όπως πάντα είχε πολλές συγκινήσεις, ιστορικές στιγμές, δυνατά μαρκαρίσματα και ξεχωριστά plays απόψε οι Kansas City Chiefs διασταυρώνουν τα ξίφη τους με τους San Francisco 49ers για χάρη του Super Bowl LVIII, το τρόπαιο Vince Lombardi και μία θέση στο πάνθεον του αθλήματος.

Το Αμερικάνικο Ποδόσφαιρο και η επαγγελματική λίγκα του NFL μπορεί να μην έχουν μεγάλη δημοφιλία στην Ελλάδα, όμως ο τελικός του Super Bowl είναι το αθλητικό γεγονός με μακράν τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στον κόσμο την ώρα που εκτός από τη δράση ενός αγώνα, υπάρχουν και πολλά άλλα happenings, που μένουν στην ιστορία.

"When Legends Rise" - Godsmack

Ποια είναι τα συστατικά όμως που το κάνουν τόσο ξεχωριστό;

NFL: Η ιστορία του Super Bowl

Είναι πραγματικά πολύ λίγα τα αθλητικά γεγονότα, που προκαλούν τέτοιο ενδιαφέρον παγκοσμίως. Σε πολλά μέρη του πλανήτη μάλιστα ο αγώνας του Super Bowl είναι και κάτι σαν μία εθνική γιορτή. Οικογένειες ενώνονται για να το παρακολουθήσουν παρέα και κολλητοί φίλοι ή φίλες μαζεύονται σε σπίτια με σνακς για να δουν όλοι μαζί ένα σχεδόν τετράωρο υπερθέαμα. Βέβαια αυτή η συνθήκη δεν ήταν πάντα έτσι.

Μεγάλο ρόλο στο να γίνει το Super Bowl η μεγαλύτερη κοινή διασκέδαση για ένα μεγάλο μέρος του κόσμου έπαιξε η άνοδος της τηλεόρασης τη δεκαετία του 1970. Όλο αυτό το εγχείρημα μεγάλωσε και εξελίχθηκε σταδιακά. Την προηγούμενη σεζόν το Super Bowl 57 έγινε το event με την τρίτη μεγαλύτερη ακροαματικότητα στην ιστορία της τηλεόρασης με 115 εκατομμύρια άτομα να παρακολουθούν συνολικά. Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως πλέον έχει μπει στην κουλτούρα των Αμερικανών και εκτός από τη σκέψη για το που θα περάσουν τις Ευχαριστίες ή τα Χριστούγεννα, σίγουρα έχουν στο μυαλό τους το τι θα κάνουν το βράδυ του Super Bowl.

Super Bowl LVIII: Οι κορυφαίες διαφημίσεις πριν το μεγάλο event
© George Rose / Getty Images

© George Rose / Getty Images

Για να βρούμε τις απαρχές του θεσμού πρέπει να ταξιδέψουμε στην Αμερική των 60’s και συγκεκριμένα το 1967. Την εποχή που στη χώρα άρχισαν να γίνονται μεγάλες κοινωνικές αλλαγές, άρχισε ταυτόχρονα να παίρνει μορφή και ο αθλητισμός, που γνωρίζουμε σήμερα. Την εποχή εκείνη οι λίγκες του Αμερικάνικου Ποδοσφαίρου στη χώρα ήταν δύο, το NFL και το AFL. Οι διοικήσεις τους έψαχναν έναν τρόπο να κάνουν το προϊόν τους πιο εμπορικό και έτσι αποφάσισαν να γίνει η ιστορική ένωση του NFL το 1966. Για 4 σεζόν οι δυο λίγκες κράτησαν τα δικά τους ξεχωριστά προγράμματα αγώνων, όμως θέλανε στο τέλος της χρονιάς να υπάρχει ένας αδιαμφισβήτητος νικητής. Τότε έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι η ιδέα του Super Bowl.

Η ονομασία δόθηκε από τον τότε ιδιοκτήτη των Kansas City Chiefs Λαμάρ Χαντ ο οποίος εμπνεύστηκε το όνομα Super Bowl από ένα παιχνίδι των παιδιών του που λεγόταν «Super Ball». Στο επίσημο report του πρώτου ιστορικού αγώνα έγραψε πως «Το όνομα δεν είναι εμπορικό και δεν αρμόζει για ένα τέτοιο παιχνίδι. Θα το αλλάξουμε σύντομα». Κάτι που φυσικά δεν έγινε ποτέ. Το 1970 έγινε η επίσημη ένωση ανάμεσα σε NFL και AFL με το Super bowl να είναι και η ονομασία του τελικού.

Το πρώτο Super Bowl διοργανώθηκε στο Γουισκόνσιν και την έδρα των Green Bay Packers. Η ομάδα του Hall of Famer Βινς Λομπάρντι φιλοξένησε τους Kansas City Chiefs και νίκησαν με το εμφατικό 35-10. Ο MVP της αναμέτρησης ήταν δίχως αμφιβολία ο κουορτερμπακ των Packers Μπαρτ Σταρ με 16 επιτυχημένες πάσες σε 23 προσπάθειες.

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο το πρώτο Super bowl του 1967 είναι και το μοναδικό που δεν ξεπουλήθηκαν όλα τα εισιτήρια. Κι όμως υπήρξε κάποτε μία εποχή που τα «μαγικά χαρτάκια» της αναμέτρησης θεωρήθηκαν πολλά από τον κόσμο. Η τιμή τους ήταν 10 με 15 δολάρια το ένα. Σημεία των καιρών θα έλεγε κανείς, καθώς πλέον πρέπει να δώσει κάποιος το λιγότερο 5 χιλιάδες δολάρια για να βρεθεί στο μεγάλο γεγονός. Μετά τον αγώνα ο Λομπάρντι δήλωσε με στόμφο ότι δεν υπάρχει ομάδα του AFL που μπορεί να ανταγωνιστεί σε ποιότητα αυτές του NFL. Πήρε την απάντησή του δύο χρόνια αργότερα όταν οι New York Jets κατέκτησαν τον τίτλο απέναντί στους Baltimore Colts.

Super Bowl: Η ιστορία του πιο λαμπερού αθλητικού γεγονότος
© Focus on Sport / Getty Images

© Focus on Sport / Getty Images

Πολυνίκεις του θεσμού είναι φυσικά οι New England Patriots και οι Pittsburg Steelers με έξι κατακτήσεις. Στο Super Bowl LVIII οι Chiefs πάνε για την τέταρτη νίκη τους την ώρα που έχουν τέσσερις παρουσίες σε τελικό την τελευταία πενταετία. Από την άλλη οι 49ers εμφανίζονται σε Super Bowl ξανά μετά το 2020, όπου και τότε είχαν αντιμετωπίσει τους Chiefs. Συνολικά δώδεκα ομάδες του πρωταθλήματος δεν έχουν καταφέρει να κατακτήσουν το τρόπαιο ή δεν έχουν γευτεί ποτέ τη χαρά της παρουσίας σε ένα Super Bowl. Μέσα στις τελευταίες είναι και οι Detroit Lions οι οποίοι αποκλείστηκαν από τους 49ers χάνοντας προβάδισμα 16 πόντων σε ένα ημίχρονο.

Η νίκη με τη μεγαλύτερη διαφορά σε Super bowl καταγράφηκε το 1990 όταν οι 49ers νίκησαν με 55-10 τους Denver Broncos με το δίδυμο των Τζο Μοντάνα και Τζέρι Ράις να κάνει μαγικά. Η μεγαλύτερη ανατροπή δεν θα μπορούσε να μην φέρει και την υπογραφή του πιο αναγνωρίσιμου παίκτη NFL όλων των εποχών, του Τομ Μπρέιντι. Το 2017 η ομάδα του New England Patriots βρέθηκε πίσω 28-3 δεκαοκτώ λεπτά πριν το τέλος και με ένα απίστευτο σερί 31 αναπάντητων πόντων επικράτησαν τελικά με 34-28.

Relive the Patriots' Amazing 25 point comeback in Super Bowl LI

Το Super Bowl είναι και ψυχαγωγία

Το βράδυ της Κυριακής θα στηθούν μπροστά στην τηλεόραση όχι μόνο οι φίλοι του NFL αλλά και άνθρωποι, που δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό. Αυτό συμβαίνει γιατί το Super Bowl δεν είναι αποκλειστικά όλα όσα συμβαίνουν στα τέσσερα 15λεπτα ενός αγώνα. Τα βλέμματα μαζεύουν και τα παρελκόμενα.

Αρχικά ο τελικός όπως αναφέραμε προσελκύει εκατομμύρια τηλεθεατές από όλο τον κόσμο. Το πρωτάθλημα δεν μπορεί να αφήσει κάτι τέτοιο ανεκμετάλλευτο και προσπαθεί να καρπωθεί πολλά κέρδη από τις διαφημίσεις. Παραδοσιακά τα σποτάκια του Super Bowl είναι «χρυσά» και αυτό σε συνδυασμό με τους αμέτρητους τηλεθεατές οδηγεί τις εταιρείες στο να γίνονται ευρηματικές. Πολλές ιστορικές διαφημίσεις έχουν εκπέμψει πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Super Bowl, ενώ συμμετέχουν ακόμα και πρωτοκλασάτοι ηθοποιοί του Χόλιγουντ. Κι όμως υπάρχει κοινό που θα δει τον αγώνα μόνο για τις διαφημίσεις.

PopCorners Breaking Bad Super Bowl Commercial | Breaking Good 60

Η φετινή αναμέτρηση γίνεται στον απόηχο της σχέσης της Τέιλορ Σουίφτ με τον tight end των Chiefs Τράβις Κέλσι. Η πιο επιδραστική καλλιτέχνης της γενιάς μας φυσικά έχει επηρεάσει και τις διαφημιστικές έτσι για πρώτη φορά θα υπάρξουν σποτ αποκλειστικά και μόνο για γυναίκες. Το NFL από την άλλη τρίβει τα χέρια του χρεώνοντας 7 εκατομμύρια δολάρια για 30 δευτερόλεπτα διαφήμισης και 233.000 δολάρια το δευτερόλεπτο.

Στο ημίχρονο των Super Bowl ξεκινάει το δεύτερο κομμάτι της ψυχαγωγίας. Τα φώτα κλείνουν, τα φλας των φωτογραφικών μηχανών «παίρνουν φωτιά» και όλοι ετοιμάζονται για το λεγόμενο half time show. Εκεί εμφανίζονται διάφοροι καλλιτέχνες από πολλά μουσικά είδη και ερμηνεύουν τα τραγούδια τους.

Super Bowl: Η ιστορία του πιο λαμπερού αθλητικού γεγονότος
© Jamie Squire / Getty Images

© Jamie Squire / Getty Images

Πολλές από τις πιο iconic στιγμές αμέτρητων performer έγιναν κατά τη διάρκεια ενός Half Time Show του Super Bowl. Η πλειοψηφία των θεατών ισχυρίζεται πως ο Prince το 2007 έδωσε μία από τις καλύτερες ζωντανές εμφανίσεις όλων των εποχών στο κοινό. Σε μία πολύ βροχερή βραδιά οι διοργανωτές του ζήτησαν να μην ανέβει στη σκηνή για λόγους ασφαλείας αλλά εκείνος απάντησε «Μπορείτε να το κάνετε να βρέξει περισσότερο;».

Το 2019 το show έφερε για πρώτη φορά στην ίδια σκηνή τους Dr Dre, Snoop Dog, Kedrick Lamar, 50 Cent και ως καλεσμένο έκπληξη τον Eminem. Αυτό είναι και το βασικό concept του Half Time Show με τον βασικό headliner, ο οποίος ανακοινώνεται αρκετό καιρό πριν και πολλούς καλλιτέχνες, οι οποίοι εμφανίζονται ξαφνικά.

Super Bowl: Η ιστορία του πιο λαμπερού αθλητικού γεγονότος
© Michael Owens / Getty Images

© Michael Owens / Getty Images

Την Κυριακή headliners είναι οι Usher και Post Malone. Πολλές φήμες ακούγονται ήδη για το ποιοι τραγουδιστές έκπληξη θα τους πλαισιώσουν, με πολλούς να ποντάρουν τα λεφτά τους ότι μία εξ’ αυτών θα είναι η Τέιλορ Σουίφτ.

Πολλές φορές έχει μπει στο επίκεντρο της συζήτησης ότι οι τραγουδιστές του Half Time Show πληρώνονται με τον μίνιμουμ μισθό από τον νόμο, δηλαδή το ποσό των 1000 δολαρίων την ίδια ώρα που το NFL ξοδεύει εκατομμύρια ώστε να στήσει ολόκληρη την παραγωγή για ένα show 13 λεπτών. Οι καλλιτέχνες στην πλειοψηφία τους δεν φαίνεται να ενοχλούνται καθόλου, καθώς βλέπουν τη συγκεκριμένη ευκαιρία ως μία καλή για να προμοτάρουν τη δουλειά τους. Η Rihanna με την εμφάνισή της πέρυσι κατέγραψε ρεκόρ πωλήσεων στην εταιρεία καλλυντικών της από το γεγονός και μόνο πως χρησιμοποίησε ένα από τα προιόντα της την ώρα του show.

Super Bowl: Η ιστορία του πιο λαμπερού αθλητικού γεγονότος
© Christian Pettersen / Getty Images

© Christian Pettersen / Getty Images

Super Bowl LVIII: It's Game Time

Kansas City Chiefs και San Franscisco 49ers έρχονται αντιμέτωποι ακόμα μία φορά σε τελικό σε επανάληψη εκείνον του 2020. Οι δύο ομάδες έχουν διαφορετικές βλέψεις και η μοίρα τους «φέρθηκε» διαφορετικά τα τελευταία χρόνια.

Από τη μία οι Chiefs των Πάτρικ Μαχόμς και Τράβις Κέλσι θέλουν να δείξουν ότι διανύουμε και επίσημα την εποχή της δικής τους δυναστείας και δεν θα υπάρξει καλύτερος τρόπος να το αποδείξουν από το τρίτο πρωτάθλημα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Από την άλλη οι 49ers θέλουν όσο τίποτα να επιστρέψουν στις νίκες έπειτα από 29 ολόκληρα χρόνια, τα οποία είναι πολλά για ένα ιστορικό φρανσάιζ με πέντε συνολικά κατακτήσεις. Στη μεγάλη μάχη τους οδηγεί ο κουόρτερμπακ Μπροκ Πέρντι, ο οποίος πραγματοποιεί μία από τις πιο γεμάτες σεζόν της καριέρας του.

Super Bowl: Η ιστορία του πιο λαμπερού αθλητικού γεγονότος
© Robin Alam - ISI Photos / Getty Images

© Robin Alam - ISI Photos / Getty Images

Η regular season ήταν διαφορετική για τους δυο διεκδικητές. Οι 49ers έρχονται από μία πολύ πειστική χρονιά, ενώ οι Chiefs ξεκίνησαν να ρολάρουν την κατάλληλη στιγμή.

Αυτά για την ώρα και πάμε για παιχνίδι.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα

HAAV: Η Βανέσσα Χατζηγιαννάκη σχεδιάζει ρούχα για ανθρώπους που διεκδικούν καθημερινά την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους
HAAV: Η Βανέσσα Χατζηγιαννάκη σχεδιάζει ρούχα για ανθρώπους που διεκδικούν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους

Αθλητικές γραμμές, ποιοτικές πρώτες ύλες, αγάπη για κάθε σωματότυπο, αντιθέσεις, δυναμισμός, sexiness είναι ό,τι χαρακτηρίζει τις συλλογές του HAAV