ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

33426-74120.jpg
Ισραήλ: Γεωτρήσεις σε περιοχή που προορίζεται για καταφύγιο προκαλούν κατακραυγή

Η Επιτροπή Σχεδιασμού της Περιφέρειας του Τελ Αβίβ ενέκρινε τη διενέργεια ερευνών για πετρέλαιο στην περιοχή 19 χιλιόμετρα ανοιχτά των ακτών της Χερτσλίγια, στο κεντρικό Ισραήλ, περιοχή η οποία προορίζεται για θαλάσσιο καταφύγιο, προκαλώντας τις σφοδρές αντιδράσεις οργανώσεων για την προστασία του περιβάλλοντος. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών του Ισραήλ, στόχος του ομίλου Adira που θα υλοποιήσει τις έρευνες, είναι ο εντοπισμός βιώσιμου κοιτάσματος πετρελαίου και η άντληση εμπορικά εκμεταλλεύσιμων ποσοτήτων.

33424-74116.jpg
Μετρητή άγχους κατασκεύασαν ερευνητές του ΑΠΘ

Στην αποτελεσματική μέτρηση των δεικτών του στρες στον ανθρώπινο οργανισμό επικεντρώθηκαν έρευνες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τη δημιουργία μιας συσκευής βιοανάδρασης για αναγνώριση συναισθημάτων. Τον μετρητή άγχους υλοποίησε το εργαστήρι Πολυμέσων του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, υπό την εποπτεία του επίκουρου καθηγητή Θρασύβουλου Τσιάτσου. Το άτομο συνδέεται με τον υπολογιστή φορώντας ένα ειδικό περικάρπιο και έναν αισθητήρα που τοποθετείται στο λοβό του αυτιού.

33417-74106.jpg
Τέσσερις ένοπλοι και μια χύτρα αναζητούνται για τη βομβιστική επίθεση στο «The Mall»

Τουλάχιστον τέσσερις δράστες διακρίνουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ στα δεκάδες βίντεο της βομβιστικής επίθεσης, το πρωί της Κυριακής, στο εμπορικό κέντρο «The Mall» στο Μαρούσι. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις ανώτατων αξιωματικών, ίσως στην τοποθέτηση βόμβας συμμετείχαν για λόγους κάλυψης έξι ή επτά άτομα τα οποία πιθανότατα ήταν όλα οπλισμένα. Όπως προκύπτει από την αρχική εξέταση του οπτικού υλικού οι δράστες φορούσαν καπέλα τζόκεϊ και σκούφους.