kalliope
Smart Life

Τα Kalliope Handmade Jewelry έχουν προσωπικότητα

Τα fashion statements που σε εκφράζουν
Χαρά Αλεξανδροπούλου
Χαρά Αλεξανδροπούλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Kalliope Handmade Jewelry: Χειροποίητα fashion statements με επιρροές που ξεχωρίζουν

Πώς εκφράζεσαι μέσα από ένα χειροποίητο κόσμημα; Οι επιρροές, η φαντασία, η δεξιοτεχνία και ο χαρακτήρας του δημιουργού αποτυπώνονται σε έργα τέχης που αποτελούν κατάθεση ψυχής κι εσύ μπορείς να ταυτιστείς με τη μοναδικότητά τους. Κάθε χειροποίητο κόσμημα έχει μια μοναδική αυθεντικότητα κι αντικατοπτρίζει την αφοσίωση και την προσοχή στη λεπτομέρεια που δίνει ο καλλιτέχνης. Γνωρίζοντας καλύτερα τον άνθρωπο πίσω από την κάθε δημιουργία, καταλαβαίνεις το σκεπτικό με το οποίο δομήθηκε η ιδέα κάθε κοσμήματος και με τον τρόπο αυτό βρίσκεις τι ταιριάζει πιο πολύ και στην δική σου προσωπικότητα.

Η Καλλιόπη Μουρατίδου είναι το πρόσωπο πίσω από το “Kalliope Handmade Jewelry”. Με μισή καταγωγή από την Αθήνα και μισή από την Μυτιλήνη, φαίνεται γιατί ο χαρακτήρας των κοσμημάτων της έχει τόσο elegant στοιχεία αρχαίας Αθήνας προσαρμοσμένα σε σύγχρονα δεδομένα όσο και κοσμοπολίτικο χαρακτήρα ελληνικού νησιού.

Η αγάπη της καλλιτέχνιδας για το κόσμημα ξεκίνησε με επιρροές από την ηλικία των οκτώ ετών, όταν επισκέφτηκε με τους γονείς της το Αρχαιολογικό Μουσείο και τα κοσμήματα της εποχής την εντυπωσίασαν.

Μέσα στα χρόνια λειτουργίας και δημιουργικότητας, οι καλές στιγμές υπερτερούν. Βέβαια, η περίοδος της κρίσης αποτέλεσε για την Καλλιόπη όπως και για πολλές ακόμα επιχειρήσεις, μια δύσκολη περίοδος, όπου η έμπνευση εξακολουθούσε να υπάρχει αλλά οι συνθήκες της εποχής καθιστούσαν δύσκολη την εξέλιξη του brand. Με σκληρή προσπάθεια, όμως και με αφοσίωση στο πάθος της δημιουργίας, το Kalliope Handmade Jewelry, κατάφερε να επιβιώσει και να φτάσει στη θέση που είναι σήμερα αλλά και με όραμα για τις μελλοντικές του κινήσεις.

Το 2015, το brand παρευρέθηκε με το δικό του περίπτερο σε μια διεθνή έκθεση στο εξωτερικό, όπου κέρδισε τις εντυπώσεις. Εκείνη ήταν η στιγμή που η Καλλιόπη κατάλαβε πως τα χειροποίητα έργα της, έχουν βρει τη θέση τους και στη διεθνή αγορά. Με ένα προφίλ τόσο ελληνικό όσο κι Ευρωπαϊκό, το brand δεν υστερεί καθόλου σε σχέση με άλλες αντίστοιχες επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Γιατί fashion κι όχι κλασικό;

Η Καλλιόπη επιλέγει το “fashion” γιατί αυτό εκφράζει καλύτερα την ίδια της την προσωπικότητα. Σύμφωνα με την καλλιτέχνιδα «Το fashion είναι κάτι που εξελίσσεται διαρκώς, είναι πιο δημιουργικό κι αποτελεί πρόκληση». Αυτή, εξάλλου είναι και η φιλοσοφία που εκφράζει το ίδιο το brand. Μια φιλοσοφία αέναης εξέλιξης και συνάμα παράλληλης πορείας με τις σύγχρονες τάσεις.

Καλλιτεχνικές επιρροές

Οι επιρροές της Καλλιόπης προέρχονται από διάφορους Έλληνες καλλιτέχνες του χώρου του κοσμήματος, για διαφορετικούς λόγους. Ένας δημιουργός που θαυμάζει πολύ είναι ο Ηλίας Λαλαούνης τον οποίο και θεωρεί εκπρόσωπο του ελληνικού κοσμήματος παγκοσμίως. Τα έργα του Χαλεπά της δίνουν έμπνευση λόγω της φόρμας, των υλικών και της σκληρότητας της δουλειάς του. Η λεπτομέρεια στη χαρακτική της Βάσως Κατράκη είναι κάτι που επίσης τη συναρπάζει.

Για την Καλλιόπη, η επιτυχία προέρχεται από την ομαδική δουλειά και συνεργασία. «Σίγουρα κάποιος μπορεί να καταφέρει κάτι μεγάλο αλλά σίγουρα από πίσω υπάρχει μια ομάδα που στηρίζει και βοηθάει». Στη δική της περίπτωση, η ομάδα αυτή απαρτίζεται από την οικογένεια και τους χρόνιους συνεργάτες της. Η ομαδική δουλειά μπορεί να κάνει θαύματα και μέσω αυτής να επιτύχεις τον οποιοδήποτε στόχο, αρκεί να δώσουν όλοι ενέργεια κι αφοσίωση σε αυτό.

Τα κοσμήματα

Κοσμήματα σε μαύρο, bronze, silver, gold αλλά και με pop έγχρωμες πινελιές. Η αρχαιοελληνική φιλοσοφία είναι φανερή πίσω από τα κοσμήματα του brand και προσδίδει κύρος με σχέδια, σχήματα και υλικά που αναβαθμίζουν την κάθε εμφάνιση με έναν ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο. 

 

Ο χώρος του ελληνικού κοσμήματος είναι ένας πλούσιος πολιτιστικός κλάδος. Και πώς να μην είναι άλλωστε αφού με τόσες επιρροές από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι και σήμερα, οι σύγχρονοι καλλιτέχνες μπορούν να πάρουν ανεξάντλητη έμπνευση. Η μοναδικότητα του κάθε κοσμήματος όμως, έγκειται στο χαρακτήρα και τα προσωπικά βιώματα του κάθε καλλιτέχνη. Το χειροποίητο, ειδικά, κόσμημα αποτελεί ένα μοναδικό statement για κάθε έναν που θα το φορέσει και θα ταυτιστεί μαζί του. Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος της Καλλιόπης, να μπορεί το κάθε κόσμημα να ταιριάξει με τον δικό του μοναδικό τρόπο στην προσωπικότητα του νέου ιδιοκτήτη του και να αναδείξει την ιδιαιτερότητα αυτής.

Ανακάλυψε τις χειροποίητες καλλιτεχνικές δημιουργίες της Καλλιόπης στο κατάστημά της, Περικλέους 58, στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και στο online κατάστημά της.

Instagram: kalliope.jewelry
Facebook: Kalliope

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα