E-food: Ξενάγηση στα γραφεία της εταιρίας
© Νικήτας Κακάκης
Smart Life

E-food και φύγαμε

Επισκεφτήκαμε τα έξυπνα κτήρια της εταιρίας στο Νέο Ηράκλειο
Ελένη Βαρδάκη
Ελένη Βαρδάκη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ξενάγηση στον σύγχρονο εργασιακό χώρο της E-food, βασισμένος στη βιωσιμότητα και τις ανθρώπινες ανάγκες

Το όνομα E-food το γνωρίζουμε, μας έχει χαρίσει πολλές στιγμές φαγητού, καλού καφέ και λαχταριστών γλυκών τις ώρες που τα είχαμε ανάγκη. Πρόκειται για τη νούμερο #1 εταιρία delivery στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται δίπλα σε κάθε food-lover ανά πάσα στιγμή. Για τους περισσότερους από εμάς είναι ένα εύχρηστο app, με εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα και ατελείωτες επιλογές. Είχατε αναρωτηθεί όμως ποιος ή μάλλον πόσα άτομα χρειάζονται για να λειτουργεί καθημερινά αυτή η εφαρμογή; Επισκεφτήκαμε τα σύγχρονα κτήρια της εταιρίας, είδαμε τα γραφεία κάθε τμήματος και καταλάβαμε τι σημαίνει μοντέρνο αλλά συνάμα εξαιρετικά πρακτικό εργασιακό περιβάλλον.

E-food: Ξενάγηση στα γραφεία της εταιρίας
© Νικήτας Κακάκης

© Νικήτας Κακάκης

Η οικογένεια των e-fooders είναι μεγάλη, για αυτό και μέχρι στιγμής στεγάζεται σε δύο κτήρια στην περιοχή του Νέου Ηρακλείου, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται ένα ακόμα. Ξεκινάμε την ξενάγησή μας στο κτήριο 409, το πιο παλιό, το οποίο χρησιμοποιείται από το 2015. Για όσους είναι επισκέπτες όπως εμείς, με το που μπείτε στον χώρο θα σας καλωσορίσει η γραμματεία, ενημερώνοντάς σας για όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε στο πώς να κινηθείτε. Επόμενο βήμα, να λάβετε την ειδική κάρτα πρόσβασης, την οποία έχουν ήδη όλοι οι υπάλληλοι, ώστε να έχετε ελευθερία κινήσεων στους περισσότερους χώρους. Η ομάδα της E-food δεν κάνει διακρίσεις, θέλει να έχει ανοιχτές πόρτες για όλους, για αυτό και διαθέτει ειδικές ράμπες και σημάνσεις για τα άτομα που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο. Ασανσέρ υπάρχουν σε κάθε όροφο, όπως και WC για Α.Με.Α., ενώ χάρη στην open-space αρχιτεκτονική, μπορεί ο καθένας να κινείται με άνεση στον χώρο. 

E-food: Ξενάγηση στα γραφεία της εταιρίας
© Νικήτας Κακάκης

© Νικήτας Κακάκης

Πρώτη στάση το e-fooders cafe, το μέρος όπου θα κάνετε restart πίνοντας το αγαπημένο σας ρόφημα, έναν δροσερό χυμό, και απολαμβάνοντας το φαγητό σας. Να σημειωθεί, πως παράγεται μονοποικιλιακός καφές αποκλειστικά για την E-food, τον οποίο δεν θα τον βρείτε πουθενά άλλου. Δεν πρόκειται για μία συνηθισμένη καφετέρια, μια και εκτός από τα εντυπωσιακά έντονα χρώματά της, συνοδεύεται από δύο τιμονιέρες για παιχνίδια με το playstation, arcade machines και μπιλιάρδο. Γνωρίζοντας ότι οι ώρες που ξοδεύει κανείς στο γραφείο είναι πολλές, η ομάδα της E-food προσπαθεί να τις κάνει όσο πιο όμορφες και διασκεδαστικές γίνεται, έχοντας πάντα ως προτεραιότητα τον άνθρωπο. 

Εστιάζοντας στην ευεξία και την ισορροπία μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής, το κτήριο 409 διαθέτει γυμναστήριο 140 τμ, στο οποίο έχουν πρόσβαση όχι μόνο οι εργαζόμενοι, αλλά και συγγενικά/φιλικά πρόσωπα, χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Ένας δροσερός χώρος, πλήρως εξοπλισμένος, στον οποίο μπορείτε να εκτονωθείτε αποβάλλοντας το στρες της ημέρας. Αν προτιμάτε να συνδυάζετε την άθληση με παρέα, υπάρχει ειδικό e-fooder gym schedule, στο οποίο βρίσκονται αναλυτικά τα ομαδικά προγράμματα που γίνονται καθημερινά, από yoga μέχρι kangoo. Γνωρίζοντας ότι είναι ένα συχνά επισκέψιμο μέρος, το συνεργείο καθαρισμού τριγυρνάει όλη ημέρα στο κτήριο ώστε να διατηρείται πάντοτε σε τάξη. 

E-food: Ξενάγηση στα γραφεία της εταιρίας
© Νικήτας Κακάκης

© Νικήτας Κακάκης

Επόμενη στάση το τηλεφωνικό κέντρο, η πιο ζωηρή όπως μαθαίνουμε πτέρυγα, δεδομένου ότι ανά περιόδους όλα τα γραφεία είναι κατειλημμένα, γεμίζοντας έτσι η αίθουσα με 60 άτομα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, έχουν τοποθετηθεί ειδικά τετράγωνα πάνελ, τα οποία απορροφούν τους ήχους, ώστε να μπορούν οι e-fooders να εργάζονται όσο τον δυνατόν πιο ήρεμα και αρμονικά. Και επειδή το να παίρνουμε μια βαθιά ανάσα, είναι κάτι που το έχουμε ανάγκη συχνά, ιδίως όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλο φόρτο εργασίας, στο συγκεκριμένο τμήμα έχουν τοποθετηθεί τρία μηχανήματα τα οποία απορροφούν τον αέρα της ατμόσφαιρας και τον διοχετεύουν ξανά, αφού τον έχουν απολυμάνει. Γίνεται έτσι ένα συνεχές refresh, το οποίο βοηθάει σημαντικά τη ψυχολογία των υπαλλήλων. Να σημειωθεί, πως πρόκειται για ένα dog-friendly κτήριο, επομένως όσοι έχετε τετράποδους φίλους μπορείτε να τους φέρετε μαζί σας. 

Αν είστε old-school ή πάντα ψάχνετε ένα στιλό, ένα τετράδιο, νιώθετε πως μονίμως κάτι σας λείπει, η E-food δίνει και εδώ τη λύση. Εστιάζοντας στο πώς θα γίνει η καθημερινότητα στο γραφείο πιο εύκολη και κυρίως απλή, έχουν τοποθετηθεί σε κάθε όροφο τα stationary corners, ή αλλιώς τα «μαγικά» ντουλαπάκια τα οποία είναι εξοπλισμένα με ό,τι και αν αναζητάτε από γραφική ύλη. Θεμέλιο στο σχεδιασμό όλων των γραφείων της εταιρίας είναι το practicality, ακολουθώντας την ανθρωποκεντρική φιλοσοφία και προσθέτοντας πάντοτε μια πινελιά e-food για ένα πιο παιχνιδιάρικο design. 

E-food: Ξενάγηση στα γραφεία της εταιρίας
© Νικήτας Κακάκης

© Νικήτας Κακάκης

Hamburger ή μήπως έναν Grande Cappuccino; Δεν πρόκειται για λιχουδιές που θα προσθέσετε στο καλάθι σας, αλλά για τα ονόματα των meeting rooms στο κτήριο 409. Η ομάδα της e-food αποδεικνύει συνεχώς πόσο δημιουργική μπορεί να γίνει, τόσο μέσα από την εμφάνιση του app της, όσο και από τον τρόπο που διαμορφώνει τις αίθουσές της. Τα meetings, οι συγκεντρώσεις σεμιναριακού χαρακτήρα και τα workshops, είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητας πολλών εταιριών. Κάποια είναι αρκετά ενδιαφέροντα, αλλά προσπαθούμε να τα αποφύγουμε, σίγουρα όμως θα πηγαίναμε με καλύτερη διάθεση στο Hamburger Area για να δουλέψουμε μαζί με την ομάδα.

Ένας πολυμορφικός χώρος συναντήσεων που είναι σε θέση να φιλοξενήσει από 8 έως 60 άτομα, συνοδευόμενος από την κατάλληλη διακόσμηση και εξοπλισμό. Ηχομονωτικά πάνελ εμφανίζονται και εδώ, ώστε να μειώνεται ο περιττός θόρυβος. Ο χώρος είναι φωτεινός, ένα τεράστιο μπέργκερ αποτελεί το σήμα κατατεθέν της αίθουσας και φυσικά υπάρχει πίνακας για παρουσιάσεις, προβολή powerpoint και ειδικές θύρες για να συνδέσει ο καθένας το λάπτοπ του. Όλες οι αίθουσες δίνουν έμφαση στο connectivity, θέλοντας να καλύπτεται κάθε οπτικοακουστική ανάγκη.

E-food: Ξενάγηση στα γραφεία της εταιρίας
© Νικήτας Κακάκης

© Νικήτας Κακάκης

E-food: Ξενάγηση στα γραφεία της εταιρίας
© Νικήτας Κακάκης

© Νικήτας Κακάκης

Κάτι που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, ήταν πως οι εργαζόμενοι δεν δουλεύουν στα «κλασικά» γραφεία. Ξεκινάμε με το ότι δεν υπάρχουν συρταριέρες, αντιθέτως, το μόνο που θα βρείτε είναι ένα μόνιτορ, μια ειδική πρίζα με διαφορετικές θύρες και εργονομικές καρέκλες. Ίσως παρατηρήσετε και κάτι μεγάλα στρογγυλά φώτα στους τοίχους, τα οποία εκτός από εντυπωσιακά είναι ιδιαίτερα σημαντικά, μια και λειτουργούν ως ηχομονωτικά υλικά. Όλα όσα χρειάζεται κανείς για να γίνει η δουλειά του σε όποιο γραφείο και αν επιλέξει, σε όποιον όροφο και πάντοτε με άνεση. Ωστόσο, υπάρχουν σε κάθε διάδρομο lockers, στα οποία μπορείτε να αποθηκεύσετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, αντικαθιστώντας έτσι τα συρτάρια. Η αρχιτεκτονική που κυριαρχεί στο κτήριο είναι minimal αισθητικής, με λευκές επιφάνειες ως βάση και διαφορετικά φυτά να κοσμούν διακριτικά τον χώρο, δημιουργώντας ένα πιο αρμονικό κλίμα.

Η παρουσία του πράσινου στοιχείου ξεκουράζει το βλέμμα και η επαφή με τη φύση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κάνουμε το διάλειμμα που έχουμε ανάγκη μετά από τόσες ώρες μπροστά στην οθόνη. Για αυτό και δεν θα μπορούσε να λείπει η e-food αυλή, η οποία όπως είδαμε έχει το δικό της μποστάνι, με πολλών ειδών μυρωδικά, όπως δυόσμο, βασιλικό, λεβάντα και ρίγανη. Ένας κήπος κατάλληλος για σύντομο break, team building activities εκτός γραφείου και συζήτηση με τους συναδέλφους. Με τη βοήθεια τουκαλλιτέχνη Soteur, οι τοίχοι του έχουν βαφτεί σε συνεργασία με υπαλλήλους της e-food, δίνοντας χρώμα με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο.

E-food: Ξενάγηση στα γραφεία της εταιρίας
© Νικήτας Κακάκης

© Νικήτας Κακάκης

Μεταφερόμαστε στο κτήριο 410, το νεότερο μέλος στην οικογένεια των e-fooders. Αυτή τη φορά κινούμαστε σε διαφορετική αισθητική, πιο σύγχρονη και urban, ενώ ταυτόχρονα ανακαλύπτουμε καινούριες προσθήκες που διευκολύνουν την καθημερινότητα τον εργαζόμενων. Ξεχωρίσαμε τα Silent booths, τα δωμάτια  που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανά πάσα στιγμή, περιλαμβάνοντας γραφεία με ηλεκτρικές υποδομές, προκειμένου να υποστηρίζουν laptop ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή. Είναι τα spots έκτακτης ανάγκης, όπου μπορείτε να κάνετε ένα video call με τους συναδέλφους και να απαντήσετε με ηρεμία τα απρόοπτα τηλεφωνήματα που δεν σας βρίσκουν στο γραφείο σας.

Όσοι χώροι όμως και αν υπάρχουν για δουλειά, αυτό που πραγματικά μας βοηθάει είναι ένα δυναμωτικό σνακ, ένα φρέσκο φρούτο, οτιδήποτε προτιμάει ο καθένας. Για αυτό σε κάθε όροφο υπάρχουν δύο πλήρως εξοπλισμένες κουζίνες, όπου οι εργαζόμενοι θα βρουν όλα όσα χρειάζονται, νιώθοντας για λίγο πως είναι στην κουζίνα του σπιτιού τους.

E-food: Ξενάγηση στα γραφεία της εταιρίας
© Νικήτας Κακάκης

© Νικήτας Κακάκης

Τρίτος όροφος, κίτρινη πτέρυγα. Όταν βρισκόμαστε για πρώτη φορά σε έναν χώρο, είναι σημαντικό να νιώθουμε πως μπορούμε να κινηθούμε με ελευθερία, ότι δεν πρόκειται να χαθούμε και θα φτάσουμε εγκαίρως στο meeting point. Πόσο εύκολο είναι άραγε κάτι τέτοιο; Μάλλον περισσότερο από όσο νομίζαμε, αρκεί να έχουμε τα κατάλληλα χρώματα. Κάθε όροφος έχει στο κέντρο του έναν διάδρομο γύρω από τον οποία βρίσκονται ξεχωριστά τμήματα με διαφορετικές αποχρώσεις. Για παράδειγμα, κόκκινοι τοίχοι στο τμήμα πωλήσεων, κίτρινοι στο τμήμα των logistics, συνεχίζοντας την ίδια πρακτική σε όλο το κτήριο. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο και η E-food το γνωρίζει καλά.  

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ-E-food: Ξενάγηση στα γραφεία της εταιρίας
© Νικήτας Κακάκης

© Νικήτας Κακάκης

Τα κτήρια της E-food δεν ξεχωρίζουν μόνο για τις σύγχρονες εγκαταστάσεις, αλλά και για τον φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα τους. Μέσα από το Project “efood gets greener” έγιναν μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές, οι οποίες συμβάλλουν σε έναν πιο βιώσιμο πλανήτη, ενισχύοντας την οικολογική συνείδηση. Χάρτινα ποτήρια αντί για πλαστικά,  βιοδιασπώμενα καλαμάκια, τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης σε κάθε όροφο και χρήση eco-friendly ψυκτών, δημιουργούν ένα μοντέρνο eco workplace. 

Όμορφοι χώροι, άτομα με φαντασία, τετράποδοι φίλοι και διάθεση πάντοτε για καλό φαγητό, είναι όσα συνθέτουν τον κόκκινο κόσμο της E-food. Εκεί που καινοτομία και ενσυναίσθηση ενώνονται, αλλάζοντας όσα γνωρίζαμε για τον τρόπο εργασία. E-food και φύγαμε!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα