Τέχνη κάνουμε για να αφηγηθούμε τον ανθρώπινο πόνο, όχι για να τον προκαλέσουμε
Ένας πρωτότυπος γρίφος από την Teleperformance Greece για τα έμφυλα στερεότυπα
Teleperformance Greece: Εξηγώντας την εικόνα της έμφυλης προκατάληψης με έναν γρίφο στα social media
Ξυπνάει χαράματα. Ακόμη έξω είναι σκοτεινά. Έχει αργήσει για τη δουλειά. Έχει παρκάρει το αμάξι μακριά από το σπίτι, γιατί δε βρήκε θέση παρκινγκ χθες αργά το βράδυ, όταν γύρισε από την «μπαρότσαρκα» με τα φιλαράκια. Βάζει μπρος, ανοίγει τα αθλητικά στο ράδιο και μετά τα κανάλια ενημέρωσης. Σε περίπου μισή ώρα είναι στα χωράφια και η δουλειά ξεκινά. Αυτή είναι μια τυπική ημέρα –και νύχτα- της Χριστίνας, η οποία είναι αγρότισσα και οδηγός τρακτέρ. Οι περισσότεροι από εσάς, ίσως εικονογραφήσατε κάποιον άνδρα. Ομολογουμένως, και εγώ αν διάβαζα ή άκουγα την παραπάνω περιγραφή κάποιον άνδρα θα σκεφτόμουν. Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα του φαινομένου της ασυνείδητης διάκρισης (unconscious bias). Και δεν ευθύνεστε εσείς, ούτε εγώ για αυτή μας την αυτόματη σκέψη. Είναι τα παγιωμένα στερεότυπα της κοινωνίας που ακολουθούν τους ανθρώπους γενιές και γενιές.
Ένας άνδρας δεν πρέπει να κλαίει για τίποτα και ειδικά για τα ερωτικά του
Μία γυναίκα πρέπει να κάτσει στο σπίτι να μεγαλώσει τα παιδιά της
Η κοινωνία «θέλει» πιλότο άνδρα και χορεύτρια γυναίκα. Η ίδια η κοινωνία «θέλει» άνδρα οδηγό ΜΜΜ και ταξί και γυναίκα τεχνίτρια νυχιών. Φυσικά, θύματα αυτών των αντιλήψεων δεν είναι μόνο οι γυναίκες, αλλά και οι άνδρες, οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους αναγκάζονται να μπουν σε νόρμες και καλούπια που δεν τους εκφράζουν. Και όλες αυτές οι εγγενείς προκαταλήψεις, που καλλιεργούν έμφυλα στερεότυπα πέρα από τα επαγγέλματα που ακολουθούν, αφορούν τους ρόλους που τους έχουν αποδοθεί, τις δεξιότητές τους, ακόμη και τον τρόπο που θα ζήσουν την προσωπική τους ζωή βλ. αντιλήψεις όπως ότι «Ένας άνδρας δεν πρέπει να κλαίει για τίποτα και ειδικά για τα ερωτικά του» και ότι «Μία γυναίκα πρέπει να κάτσει στο σπίτι να μεγαλώσει τα παιδιά της».
Με βάση την ύπαρξη αυτών των προκαταλήψεων, η Teleperformance στην Ελλάδα προχώρησε στην υλοποίηση ενός πρωτότυπου πειράματος, που όμως δεν έμεινε μόνο στη συνειδητοποίηση, αλλά μας πήγε ένα βήμα παραπέρα. Με στόχο την κατάρριψη των έμφυλων στερεοτύπων, η εταιρία συνεργάστηκε με τρεις influencers – Μαίρη Συνατσάκη - mairiboo, Αθηνά Τσαγκαράκη - athinoid και Ειρήνη Αντωνοπούλου - panathema_se, οι οποίες ανάρτησαν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο Instagram το τμήμα μιας φωτογραφίας. Οι «περιορισμένες» εικόνες αποτύπωναν κάποι@ χορευτ@ σε μία αιθέρια φιγούρα, κάποι@ να φοράει πουκάμισο με φόντο ένα τρακτέρ, και κάποι@ να φοράει ποδιά και latex γάντια καθαριότητας και να κρατάει ένα σφουγγάρι. Ύστερα, κάλεσαν το κοινό να φανταστεί ποια ήταν η μεγάλη εικόνα του μέρους της εικόνας που έδειξαν.
Ο γρίφος, ο οποίος εκτέθηκε σε πάνω από 1.000.000 ανθρώπους συνολικά, έδειξε ότι:
μόνο το 10% έβλεπε έναν άνδρα χορευτή, μόνο το 15% φαντάστηκε μια γυναίκα αγρότισσα και μόνο το 35% φαντάστηκε έναν άντρα να κρατά σύνεργα καθαρισμού. Σε αυτό το 35% ανήκω και εγώ, ένα ποσοστό που πριν 20 χρόνια ίσως και να άγγιζε το μηδέν. Το πείραμα αυτό απέδειξε ότι ακόμα και στην εποχή της, τα έμφυλα στερεότυπα εξακολουθούν να διαμορφώνουν την αντίληψή μας για την πραγματικότητα και για τον ρόλο των δύο φύλων σε αυτήν. Απέδειξε ότι αγνοούμε την μεγαλύτερη εικόνα (γνωστή και ως bigger picture), βάζουμε παρωπίδες και υιοθετούμε αντιλήψεις και προκαταλήψεις, οι οποίες παγιώνονται ακόμη και μέσα μας. Το στοίχημα; Να τις ξεριζώσουμε και να φυτέψουμε νέους σπόρους που θα ανθίσουν εκ νέου με φροντίδα, φως και αγάπη.
Αυτή η δράση ήταν η προσπάθεια της Teleperformance στην Ελλάδα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, να φέρει κοντά τα δύο φύλα. Με κεντρικό μήνυμα «Gender Unity for Gender Equality», γιορτάζουμε από κοινού με ενωτική διάθεση που αναδεικνύει το ταξίδι μας μέσα στα χρόνια – τις συγκρούσεις, τις διαφορές, την απόσταση και τελικά την ενότητα. Μια πορεία από την εξοντωτική μάχη της γυναίκας για το gender equality, στη συμφιλίωση, τη σύμπραξη και τη συμμαχία των δύο φύλων, με στόχο το gender unity.
Προσωπικά, αυτός ο ξεχωριστός τρόπος της Teleperformance Greece, με έκανε να σκεφτώ το εξής:
Ήρθε η ώρα να σπάσουμε τις ασυνείδητες προκαταλήψεις, αναγνωρίζοντας τη δύναμη της ποικιλομορφίας και της αμοιβαίας υποστήριξης, συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλον.
Γιατί μαζί είμαστε ικανοί για όλα.
Δημιουργούμε έναν κόσμο όπου κάθε φωνή ακούγεται και κάθε όνειρο έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί.
Κοινώς, έναν κόσμο που θέλουμε να ζήσουμε.
Δειτε περισσοτερα
Η έκθεσή της Terra Cognita είναι ένα προσκύνημα σε άγνωστους τόπους
Η θρυλική Blondie ξεκίνησε πρόσφατα μία συνεργασία με τη μάρκα ένδυσης Wildfang, η οποία εστιάζει στη δημιουργία ενδυμάτων χωρίς φύλο και με δυναμικό, ασυμβίβαστο ύφος
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο για την τέχνη της φωτογραφίας, τα ασπρόμαυρα και έγχρωμα καρέ και τον ρόλο της τεχνολογίας
Τα κοσμήματα με τα γράμματα και την περίτεχνη τέχνη της Charlotte Chesnais
Aγόρια ντυμένα γυναίκες, με εξαιρετικό μπρίο και αριστοτεχνική θηλυκότητα, προσέφεραν ένα εκρηκτικό show