Τέχνη κάνουμε για να αφηγηθούμε τον ανθρώπινο πόνο, όχι για να τον προκαλέσουμε
- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
H αξία του νερού στη ζωή μας και η παγκόσμια σημασία του
Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων υποστηρίζει την βιώσιμη ανάπτυξη και στηρίζει έμπρακτα τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ
Το νερό, το ελιξίριο της ζωής, είναι ίσως το πιο υποτιμημένο αγαθό του πλανήτη μας. Κυλάμε μαζί του, μας γαληνεύει. Σεβόμαστε την πορεία του και μαθαίνουμε από την σοφία του. Είναι η κινούμενη σταθερά μας. Από το να μας ξεδιψά μέχρι τη διατήρηση των οικοσυστημάτων, το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή όπως την ξέρουμε. Για αυτό κατοικούμε άλλωστε και σε αυτό τον πλανήτη και όχι σε κάποιον άλλο! Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22 Μαρτίου, χρειάζεται να κατανοήσουμε την αξία του αλλά και να προβληματιστούμε αναφορικά με τους τρόπους διατήρησης και διαχείρισης αυτού του πολύτιμου αγαθού. Γιατί μέσα στις συνήθειες της καθημερινότητας, είναι εύκολο να παραβλέψουμε τον θεμελιώδη ρόλο που παίζει το νερό σε κάθε πτυχή της ύπαρξής μας.
Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη επιβίωση και ευημερία, καθώς και ως παράγοντας που συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη κάθε κοινωνίας. Το νερό είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας. Δεν ικανοποιεί απλά τη δίψα μας- είναι ένα θεμελιώδες συστατικό του σώματός μας, αποτελώντας περίπου το 60% του βάρους μας. Κάθε κύτταρο, ιστός και όργανο βασίζεται στο νερό για να λειτουργήσει σωστά. Από τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος έως τη βοήθεια στην πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, το νερό εμπλέκεται σχεδόν σε κάθε φυσιολογική διαδικασία.
Επιπλέον, το νερό είναι απαραίτητο για τη γεωργία, η οποία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου διατροφικού μας συστήματος. Οι καλλιέργειες το χρειάζονται για να αναπτυχθούν και τα ζώα για να ευδοκιμήσουν. Χωρίς επαρκή παροχή νερού, η παραγωγή τροφίμων θα σταματούσε, οδηγώντας σε ελλείψεις τροφίμων και κλιμακούμενες ανθρωπιστικές κρίσεις, όπως και σε κάποιες αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η λειψυδρία είναι το βασικότερο πρόβλημα.
Πέρα από τον άμεσο αντίκτυπό του στην ανθρώπινη ζωή, το νερό συντηρεί ολόκληρα οικοσυστήματα. Τα ποτάμια, οι λίμνες και οι ωκεανοί σφύζουν από ποικίλες μορφές ζωής, από το μικροσκοπικό πλαγκτόν μέχρι τις τεράστιες φάλαινες. Αυτά τα οικοσυστήματα μας παρέχουν ζωτικές λειτουργίες, όπως ο καθαρισμός του νερού, η ρύθμιση του κλίματος και η υποστήριξη της αλιείας. Ωστόσο, οι ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η ρύπανση και η καταστροφή των οικοτόπων, απειλούν την υγεία αυτών των οικοσυστημάτων, θέτοντας σε κίνδυνο την ικανότητά τους να τις παρέχουν.
Αναγνωρίζοντας την ύψιστη σημασία του νερού, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν συμπεριλάβει την εξασφάλιση της διαθεσιμότητας και της βιώσιμης διαχείρισης του καθαρού νερού για όλους, καθώς και την αποχέτευση του, ως τον 6ο από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ). Η επίτευξη αυτού του στόχου έως το 2030, όχι μόνο βελτιώνει την πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και εγκαταστάσεις αποχέτευσης, αλλά συμβάλλει επίσης στην προστασία και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων που σχετίζονται με το νερό.
Η πολύπλευρη σημασία του φαίνεται στο γεγονός ότι το νερό είναι προϋπόθεση και για άλλους στόχους, όπως η καταπολέμηση της φτώχειας, καθώς επιτρέπει στις κοινότητες να διατηρούν καλή υγεία, να καλλιεργούν καλλιέργειες και να συμμετέχουν σε παραγωγικές δραστηριότητες. Αντίστοιχα η βιώσιμη διαχείριση των υδάτων είναι απαραίτητη για τη γεωργική παραγωγικότητα και την επισιτιστική ασφάλεια, συμβάλλοντας έτσι στον στόχο του τερματισμού της πείνας- ο δεύτερος ΣΒΑ. Μην ξεχνάμε ότι το καθαρό νερό και η αποχέτευση είναι εξίσου θεμελιώδους σημασίας για την πρόληψη των υδατογενών ασθενειών, τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της υγείας και τη μείωση των ποσοστών παιδικής θνησιμότητας. Αντίστοιχα το νερό διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όπως οι πλημμύρες και οι ξηρασίες, αλλά και στην προστασία των υδάτινων πόρων και των οικοσυστημάτων που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας τόσο στο υδάτινο περιβάλλον, όσο και στην ξηρά.
Καθώς προσπαθούμε να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους, είναι επιτακτική ανάγκη να αναγνωρίσουμε ότι το νερό είναι ένας πεπερασμένος πόρος που αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις από την αύξηση του πληθυσμού, την αστικοποίηση, τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή. Οι πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης, της πρόληψης, της ρύπανσης και της αποδοτικής χρήσης, είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση της ασφάλειας του νερού για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές.
Για αυτό ακριβώς, η ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών και οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), υποδηλώνουν ναι μεν μια σημαντική παγκόσμια πρωτοβουλία, αλλά η πραγματική αλλαγή και προστασία του νερού έρχεται από την εκάστοτε κοινωνία και από τον καθένα μας ξεχωριστά. Το μέρος της κοινωνίας με τον πιο κρίσιμο ρόλο στην προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής ευθύνης είναι βέβαια οι επιχειρήσεις, και κατά συνέπεια η ένταξη των στόχων του ΟΗΕ στις εταιρικές στρατηγικές τους.
Η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων, εταιρεία εμφιάλωσης του φυσικού μεταλλικού νερού Βίκος στην Ελλάδα ενστερνίζεται αυτή τη φιλοσοφία με την πρωτοβουλία της, «Ο Β-οίκος της ζωής». Στην Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων, πιστεύεται ότι η βιωσιμότητα δεν είναι μόνο η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και η δημιουργία ενός πράσινου οίκου. Αυτό το μήνυμα αντανακλά μια δέσμευση για την ισορροπημένη συμβίωση με τον πλανήτη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ζούμε, να αναπτυσσόμαστε και να επιχειρούμε πάντα με σεβασμό προς το φυσικό μας περιβάλλον. Αυτό συνδέεται άμεσα με τους στόχους του ΟΗΕ, όπως η διατήρηση και η βιώσιμη χρήση των ωκεανών, των θαλασσών και των θαλάσσιων πόρων και η διασφάλιση της βιώσιμης διαχείρισης των δασών, της καταπολέμησης της ερημοποίηση και της αναστροφής της εδαφικής υποβάθμισης.
Η δέσμευσή της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων Α.Ε. για βιώσιμες πρακτικές είναι ριζωμένη στη βαθιά ευγνωμοσύνη για τον πλανήτη και τα δώρα του, αλλά και στην επιθυμία να διατηρήσει την γενναιοδωρία του για τις επόμενες γενιές. Η δέσμευση αυτή δεν αφορά απλά σε μια πεποίθηση αλλά μια οικολογική πολιτική, ένα όραμα βιώσιμης ανάπτυξης υποστηριζόμενο από πράξεις και επιτυχημένες δράσεις. Έτσι με τις 100% ανακυκλώσιμες συσκευασίες της, συμβάλλει στη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων, ενισχύοντας παράλληλα την έννοια την ανακύκλωσης, με χρηματικές εισφορές της τάξεως των 55.100€ σε κάδους ανακύκλωσης. Αντίστοιχα επενδύει στην αντιμετώπιση της ρύπανσης και στην εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων και συμβάλει με δενδροφυτεύσεις φυτεύοντας πάνω από 11.000 δέντρα. Μέρος των στόχων της είναι και η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και έχει καταφέρει το σύνολο της εμφιάλωσης νερού να γίνεται με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα.
Οι δράσεις της, ωστόσο, δεν περιορίζονται στο περιβάλλον αλλά εκτείνονται και στην κοινωνία, καθώς έχει ως στόχο να επιστρέφει την εκτίμηση και την αγάπη που παίρνει από τον κόσμο συμμετέχοντας σε κοινωνικά, αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα, όπως τα Special Olympics, την εθελοντική αιμοδοσία και το Φεστιβάλ Δωδώνης.
Αναλύοντας όλα τα παραπάνω, κατανοούμε ότι το νερό δεν είναι απλώς ένα εμπόρευμα - είναι η ουσία της ίδιας της ζωής. Η αξία του εκτείνεται πολύ πέρα από την οικονομική του διάσταση, περιλαμβάνοντας την υγεία, την ευημερία και τη βιωσιμότητα τη δική μας και κατ’ επέκταση του πλανήτη μας. Η αναγνώριση της εγγενούς αξίας του νερού είναι υψίστης σημασίας για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και την οικοδόμηση ενός μέλλοντος όπου το νερό θα είναι προσβάσιμο, δίκαιο και θα διατηρείται αναλλοίωτο και ωφέλιμο για τις επόμενες γενιές. Ευτυχώς υπάρχουν εταιρείες όπως η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων που ως διαχειριστές αυτού του πολύτιμου αγαθού, αναλαμβάνουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης για να διασφαλίσουν ότι το νερό θα παραμείνει πηγή ζωής, ζωτικότητας και ευημερίας για όλους.
Αν θέλετε να ανακαλύψετε περισσότερα για την πολύτιμη σημασία του νερού, τις δράσεις και την ταυτότητα της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων, μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο.
Δειτε περισσοτερα
Η έκθεσή της Terra Cognita είναι ένα προσκύνημα σε άγνωστους τόπους
Η θρυλική Blondie ξεκίνησε πρόσφατα μία συνεργασία με τη μάρκα ένδυσης Wildfang, η οποία εστιάζει στη δημιουργία ενδυμάτων χωρίς φύλο και με δυναμικό, ασυμβίβαστο ύφος
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο για την τέχνη της φωτογραφίας, τα ασπρόμαυρα και έγχρωμα καρέ και τον ρόλο της τεχνολογίας
Τα κοσμήματα με τα γράμματα και την περίτεχνη τέχνη της Charlotte Chesnais
Aγόρια ντυμένα γυναίκες, με εξαιρετικό μπρίο και αριστοτεχνική θηλυκότητα, προσέφεραν ένα εκρηκτικό show