Νεφέλη Μεγκ
© Θανάσης Καρατζάς
Smart Life

Νεφέλη Μεγκ: Όταν παρουσίασα απόφαση του Αρείου Πάγου σαν να είμαι stand up κωμικός

Πώς μπορεί κάποιος να αρχίσει να εκφράζει τη δημιουργικότητά του;
nefeli-meg.jpg
Νεφέλη Μεγκ
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

The Original People: Η Νεφέλη Μεγκ μοιράζεται μια προσωπική ιστορία κι ενθαρρύνει τη νέα γενιά να εκφράζει τη δημιουργικότητά της

Η δημιουργικότητα, φίλοι μου, είναι ένα μοναδικό και υπέροχο χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει τους ανθρώπους από κάθε άλλο είδος σε αυτόν τον πλανήτη. Ντάξει, δε λέω, και οι κατσαρίδες είναι δημιουργικές στον τρόπο που μας τρομάζουν, αλλά δεν είναι το ίδιο! Η δημιουργικότητα μας επιτρέπει να εκφραζόμαστε με τρόπους που είναι ουσιαστικοί, συναρπαστικοί και όμορφοι. Ωστόσο, παρά τη σημασία της, πολλοί από εμάς αποφεύγουν να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους, επειδή νιώθουν ή επειδή κάποιος άλλους τους έχει πείσει να νιώθουν, ότι δεν είναι αρκετά δημιουργικοί ή ότι οι ιδέες τους δεν είναι πολύτιμες. Αν είσαι από αυτούς τους ανθρώπους, επίτρεψέ μου να σου πω ότι κάνεις λάθος! Όλοι έχουν την ικανότητα να είναι δημιουργικοί και ο κόσμος χρειάζεται τη μοναδική μάτια σου.

Όταν μιλάμε για δημιουργικότητα, συχνά σκεφτόμαστε καλλιτέχνες, μουσικούς και συγγραφείς. Αλλά η δημιουργικότητα δεν περιορίζεται σε αυτούς τους τομείς. Μπορεί να εκφραστεί με αμέτρητους τρόπους, από τη μαγειρική μέχρι την κηπουρική μέχρι τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Ακόμη και ο τρόπος που ντύνεσαι ή χτενίζεις τα μαλλιά σου μπορεί να είναι έκφραση της δημιουργικότητάς σου. Η δημιουργικότητα είναι απλώς η πράξη του να παίρνεις κάτι και να βάζεις τη δική σου πινελιά πάνω σε αυτό, να το κάνεις δικό σου.

Όσο ήμουν στη Νομική, στο τελευταίο εξάμηνο είχαμε ένα μάθημα που λεγόταν Σύνθεση Πολιτικής Δικονομίας και στο οποίο έπρεπε να παρουσιάσουμε κάποιες αποφάσεις του Αρείου Πάγου. Τις περισσότερες φορές, οι παρουσιάσεις που έκαναν οι συμφοιτητές μου ήταν πολύ συγκεκριμένα δομημένες, σα να τις είχε βάλει κάποιος σε κουτάκι. Οπότε αποφάσισα, προκειμένου να μην βαρεθεί το ακροατήριó μου μέσα στο μάθημα, να παρουσιάσω την απόφαση, που μου είχε δοθεί, σαν να είμαι stand up κωμικός. Με ερωτήσεις και χειροκροτήματα κλπ. Το αποτέλεσμα ήταν ότι συμφοιτητές μου γελούσαν, δε βαρέθηκαν καθόλου και εν τελεί, τους έμεινε και κάτι από την παρουσίασή μου.

Η έκφραση της δημιουργικότητάς είναι οξυγόνο και δίνει ζωή όχι μόνο σε εσένα, αλλά και στους γύρω σου. Από τη μια, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεσπάσεις το άγχος σου και να βελτιώσεις τη διάθεσή σου. Κι από την άλλη, σε βοηθήσει να συνδεθείς με τους ανθρώπους. Όταν μοιράζεσαι τις δημιουργίες σου με άλλους, ανοίγεις ένα διάλογο και αφήνεις τους ανθρώπους να δουν μια διαφορετική οπτική. Μπορεί ακόμη και να εμπνεύσεις άλλους να εκφράσουν τη δική τους δημιουργικότητα.

Λοιπόν, πώς μπορεί κάποιος να αρχίσει να εκφράζει τη δημιουργικότητά του; Το πρώτο βήμα είναι να δώσεις στον εαυτό σας την άδεια να το κάνει. Πόσοι από εμάς συγκρατούν και καταπιέζουν τον εαυτό τους, επειδή αισθάνονται ότι δεν είναι αρκετά καλοί ή ότι δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα με τις δημιουργίες τους ή ακόμα ότι οι άλλοι θα τους κρίνουν. Η αλήθεια είναι ότι οι όλοι για άνθρωποι κρίνουμε τα πάντα και το κάνουμε ακούσια και σε καθημερινή βάση, χωρίς να το σκεφτόμαστε. Κι οποίος λέει το τσιτάτο «Εγώ δεν κρίνω!», απλά δεν είναι ειλικρινής. Και είναι οκέι να μας κρίνουν. Πρέπει να το αποδεχτούμε και να πάμε παρακάτω. Να μην το αφήνουμε να γίνει σκόπελος για αυτά που θέλουμε να πετύχουμε. Άλλωστε, παίδες, η αλήθεια είναι ότι η δημιουργικότητα δεν είναι να είσαι τέλειος ή να παράγεις κάτι που είναι super duper wow, που θα σε θέσει για υποψηφιότητα του νόμπελ δημιουργικότητας. Έχει να κάνει με την έκφραση του εαυτού σου με τρόπο που σου φαίνεται αυθεντικό και σημαντικό.

Μόλις δώσεις στον εαυτό σου την άδεια να είναι δημιουργικός, το επόμενο βήμα είναι να βρεις το μονοπάτι που διοχετεύει τη δημιουργικότητά σου. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε από τη ζωγραφική μέχρι τον χορό και τη συγγραφή ποίησης. Το κλειδί είναι να βρεις μια δραστηριότητα που σου αρέσει και που σου επιτρέπει να εκφράζεσαι με τρόπο που να σου φαίνεται φυσικός.

Νεφέλη Μεγκ
© Θανάσης Καρατζάς

© Θανάσης Καρατζάς

Τέλος, να θυμάσαι ότι η δημιουργικότητα δεν είναι ένα γεγονός που συμβαίνει μία φορά. Είναι μια συνεχής διαδικασία που απαιτεί εξάσκηση και υπομονή. Μην αποθαρρύνεσαι αν οι πρώτες σου προσπάθειες να εκφράσεις τη δημιουργικότητά σου δεν αποδειχθούν όπως τις οραματίστηκες. Συνέχισε να προσπαθείς και να πειραματίζεσαι, και τελικά, θα βρεις τη δική σου μοναδική φωνή. Ποτέ δεν ξέρεις πού μπορεί να σε οδηγήσει όλη αυτή η προσπάθεια!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα