Σύνδεση αμοιβής και παραγωγικότητας
Οι αναγνώστες της A.V. στέλνουν τις προτάσεις τους
Στην Ελλάδα έχουμε καταλάβει την οικονομία ανάποδα. Πρώτα θέλουμε υψηλούς μισθούς, μετά μείωση της ανεργίας και τελικά (αν τα φέρει έτσι η μοίρα) αύξηση της παραγωγικότητας. Αυτή η νοοτροπία είναι άλλωστε και η βασική αιτία της κρίσης και της αδυναμίας εύρεσης λύσεων εδώ και 7 χρόνια.
Στον ιδιωτικό τομέα (υπό νορμάλ συνθήκες τουλάχιστον), η σύνδεση της παραγωγικότητας με την αμοιβή-κέρδος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη. Στον μεγάλο ασθενή του δημοσίου, όμως, δεν υπάρχει καμία τέτοια σύνδεση. Η πρώτη πρόταση λοιπόν είναι να υπάρχει ένας χαμηλός βασικός μισθός και μετά μπόνους (ή ποινές) παραγωγικότητας. Αν μια δημόσια υπηρεσία υστερεί σε απόδοση (από το χρόνο που παίρνει μια υπόθεση να διεκπεραιωθεί, μέχρι το πόσους ελέγχους κάνει και πόσους παραβάτες πιάνει) σε σχέση με ένα γενικό μέσο όρο υπάρχουν ποινές, ενώ αν «τρέχει» υπάρχει μπόνους. Και φυσικά τα μπόνους και οι ποινές πάνε αναλογικά με τον βαθμό κάθε στελέχους. Με αυτόν τον τρόπο, η αξιολόγηση γίνεται αυτόματα και ο μέσος όρος συνεχώς ανεβαίνει.
Η δεύτερη πρόταση είναι η δημιουργία ανταγωνιστικών δημοσίων υπαλλήλων, όπου το κράτος σού παρέχει εγκαταστάσεις και δομές αλλά η «αγορά» καθορίζει το πελατολόγιο και την αμοιβή σου. Σε ένα σχολείο, για παράδειγμα, υπάρχουν πολλοί καθηγητές που διδάσκουν το ίδιο μάθημα (ή και πολλά διαφορετικά μαθήματα επιλογής) και οι γονείς και οι μαθητές επιλέγουν τον καθηγητή τους. Οι καθηγητές πληρώνονται από το κράτος μεν αλλά μόνο ανάλογα με την προσέλευση. Οι τελικές εξετάσεις κάθε χρονιάς ελέγχουν και αξιολογούν το επίπεδο διδασκαλίας των «δημοφιλών» καθηγητών. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τους γιατρούς των νοσοκομείων και λοιπών υπηρεσιών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι άγνωστες μαμάδες και η νέα πατρίδα
«Καμιά φορά, σκέφτομαι, μικρές στιγμές της ζωής αρκούν για να σε γεμίσουν για πάντα»
«Καμιά φορά… ο θάνατος ανοίγει τον δρόμο στη ζωή. Κι αυτό σας το λέει ένα πιάνο που για δεκαπέντε χρόνια πίστευε πως είχε νεκρωθεί…»
«Χωρίς καμία προσδοκία των άλλων για εμένα, χωρίς καμία κοινωνική υποχρέωση, χωρίς καμία ανάγκη να δικαιολογήσω τη ραστώνη ή την αργία μου»
«Δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, κακοπληρωμένοι όντες»
Ακολούθησε την τυπική διαδικασία για την ενοικίαση σπιτιού. Όμως εξαπατήθηκε κι έτσι μια ολόκληρη ζωή 35 ετών μεταφέρθηκε σε αποθήκη και ο ίδιος σε ξενοδοχείο
Μια επεισοδιακή διάσωση με πολλά παρελκόμενα
Η τραγουδίστρια και τραγουδοποιός εξιστορεί μια δυνατή ιστορία επιβίωσης στη σκοτεινή και αγριεμένη θάλασσα
Όλοι έχουμε ζήσει διάφορα. Αναπάντεχα, επικίνδυνα, σοκαριστικά, απίστευτα. Ιστορίες για άγριους που τις συζητάμε στις παρέες. Κάνω την αρχή.
Ήταν μια persona που, στη φοβερή δεκαετία του '80, αν δεν την ήξερες, δεν ήσουν in
Τα αυτοάνοσα νοσήματα δεν υπάρχουν μόνο στο «Maestro» αλλά και στη ζωή μας
Αυτή είναι η ιστορία της με αφορμή την ταινία «Handbrake» που ετοιμάζει και την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
Η ψυχολόγος Δέσποινα Παλιουδάκη ευχαριστεί τους αστυνομικούς που την έσωσαν
Ένα επίκαιρο διήγημα για τον ξεριζωμό
Από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία μάς ήρθε σαν χαστούκι στο πρόσωπο το ενδεχόμενο να αλλάξει για πάντα η ζωή μας και να ξεχάσουμε τα όσα ξέραμε.
Τα singles έκαναν αίσθηση όταν κυκλοφόρησαν και τα έχουμε ακόμα στο repeat
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.