- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τα social media χρόνια τώρα τείνουν να υποκαταστήσουν τους δρόμους της επικοινωνίας με αιχμή του δόρατος το Facebook. Οι λόγοι που το καθιστούν το μέσο με τη μεγαλύτερη απήχηση είναι πολλοί, αλλά ξεχωρίζουν δύο κρίσιμοι, που είναι η πολυλειτουργικότητά του και το ότι απευθύνεται σε όλο το φάσμα της κοινωνίας, σε όλες τις κατηγορίες ανθρώπων. Η έντονη, καθημερινή και καθολική χρήση του κυρίως από την νεολαία προκαλεί την ανησυχία μεγαλύτερων ανθρώπων, καθώς οι περισσότεροι το θεωρούν μέσο μοναχικότητας και απομόνωσης για την πραγματική κοινωνικοποίηση των νέων.
Το Facebook όμως προσφέρει στους νέους ανθρώπους ταχύτητα επικοινωνίας και πλατιά κοινωνικοποίηση, αυτά δηλαδή που η ανθρώπινη ψυχή επιθυμεί με τον πιο άμεσο τρόπο, σε αυτές τις ηλικίες. Την αποδοχή, το θαυμασμό, τη συζήτηση, τη δημοσιοποίηση της δραστηριότητας, την επικοινωνία χωρίς το ρίσκο της απόρριψης και την αμηχανία του συναισθήματος. Ακόμη, το μέσο αποτελεί αντικείμενο ευχαρίστησης και ψυχαγωγίας όχι μόνο λόγω της προσωπικής ικανοποίησης που προσφέρει αλλά και λόγω της διαδραστικής και συμμετοχικής δυνατότητας στην επικοινωνία. Φωτογραφιες, μουσική και γραπτός λόγος, συνθέτουν μια μεταμοντέρνα σκηνοθεσία της ζωής. Απόδειξη αυτής της ελκυστικής δύναμής του, είναι ότι ακόμη και οι άνθρωποι των προηγούμενων γενεών το χρησιμοποιούν ευρέως. Σε αυτό το σημείο βέβαια αξίζει να πούμε πως η θετικότητα της επίδρασής του κρίνεται από τον τρόπο χρήσης και όχι ως σύστημα επικοινωνίας αυτό καθ’ εαυτό. Το ίδιο δηλαδή που ίσχυε παλαιότερες εποχές, με το τηλέφωνο, την τηλεόραση, την κινητή τηλεφωνία, και την έξαρση της επικοινωνίας των sms πριν από μία δεκαετία.
Το Facebook λοιπόν δεν αποτελεί μέσο αποξένωσης, όπως ισχυρίζονται οι γονείς μας, αλλά μέσο κοινωνικοποίησης ή αλλιώς προέκτασης της κοινωνικότητας. Η δημιουργία συναισθημάτων προϋποθέτει ανθρώπινη επαφή. Το Facebook δεν μπορεί να βλάψει τον έρωτα, του προσδίδει απλά νέους μετασχηματισμούς προσπέλασης. Εξάλλου ο αληθινός έρωτας προϋποθέτει την πραγματική επαφή.
Το Facebook δεν μπορεί να βλάψει τη φιλία διότι και αυτή η σχέση προϋποθέτει εμπιστοσύνη η οποία δύσκολα δημιουργείται μόνο μέσω της διαδικτυακής επικοινωνίας. Τα παραπάνω επιχειρήματα αποδεικνύουν ότι οι σχέσεις και τα συναισθήματα έχουν ως προϋπόθεση την πραγματική επαφή και γι’ αυτό δεν θα πάψουν ποτέ να τα αποζητούν οι άνθρωποι. Ίσως σε λίγα χρόνια να τα επιδιώκουν ακόμα περισσότερο μέσω facebook αλλά η ανάγκη της πραγματικής επαφής δεν θα εκλείψει.
Το Facebook είναι μέσο ελκυστικό και οι δυνατότητές του δελεάζουν. Η ανάγκη του ανθρώπου για πραγματική κοινωνικοποίηση όμως είναι και θα παραμείνει έντονη. Οι γονείς λοιπόν ας ηρεμήσουν, οι γιοι και κόρες τους θα συνεχίσουν να ερωτεύονται, να κάνουν σεξ και να δένονται με ανθρώπους...
Σας αρέσει να διαβάζετε τα άρθρα της A.V. Εμάς μας αρέσει να διαβάζουμε τις ιστορίες σας. Γράψτε μας και θα δημοσιεύουμε ό,τι μας στέλνετε στο yousaid@athensvoice.gr