- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός σήμερα και αύριο
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια έχει αποκτήσει μια δυναμική που μας καθοδηγεί στο μέλλον
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην Ελλάδα και η δυνατότητα για τη χώρα να γίνει μέρος του διεθνούς ψηφιακού γίγνεσθαι.
Το καλοκαίρι του 2019,η Κυβέρνηση ξεκίνησε ένα «ταξίδι» για την ένταξη της χώρας στην ψηφιακή εποχή, ακολουθώντας ένα συνεκτικό σχέδιο έξι αξόνων. Ένα σχέδιο, το οποίο, ήδη από το 2018,είχε σκιαγραφήσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του, στο ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνίας, ως αρχηγός τότε, της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Η προτεραιότητα και η ταχύτητα που δόθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό βασιζόταν σε τρεις παραδοχές: Ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις κινούνται με εκθετικούς ρυθμούς, ότι η οικονομία βασίζεται όλο και περισσότερο στην εξειδικευμένη γνώση και τα δεδομένα, (σύμφωνα άλλωστε με την Ε.Ε. η αξία των δεδομένων θα αυξηθεί από τα 329 δις ευρώ το 2018, στα 829 δις ευρώ το 2025) και ότι η τεχνολογία επηρεάζει κάθε πτυχή της κοινωνικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
Παρατηρώντας κανείς τις παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαντην τελευταία τριετία, επαληθεύει την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον τομέα αυτό.
Το 2019, δημιουργείται ένα διοικητικό οικοσύστημα με επίκεντρο το νέο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ με το ν.4623 θεσμοθετούνται οι βασικές αρχές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως οι διατάξεις για τα Δεδομένα του δημόσιου τομέα, η Κεντρική Διαδικτυακή Πύλη, το Κυβερνητικό Νέφος, η Ηλεκτρονική Ταυτοποίηση, η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού κ.α.
Στις αρχές του 2020, και πριν την πανδημία,υλοποιούνται συμβολικά έργα, όπως η λειτουργία του 112 και η ψηφιακή γέννηση, η πρώτη διαδικασία που απλουστεύσαμε και ψηφιοποιήσαμε μέσω του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών που θεσμοθετήθηκε με το ν. 4635/2019 ως ένα συνεκτικό σχέδιο για την πολιτική των απλουστεύσεων. Με την έναρξη της covid -19 ξεκινά, νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου, το εμβληματικό Gov.gr, με τις ηλεκτρονικές υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις. Ακολουθεί η έξοδος της χώρας από τη «Λίστα Παρακολούθησης 301» των ΗΠΑ για τις χώρες που χρησιμοποιούν πειρατικό λογισμικό στο δημόσιο, ενώ παράλληλα ξεκινά η Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών, η οποία προσφέρει δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα αναβάθμισης ψηφιακών δεξιοτήτων στους πολίτες.
Στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 υλοποιείαιτο mykeplive, η εξ’ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών από τα ΚΕΠ και ψηφίζεται ο «Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών» που ενσωματώνει και εκσυγχρονίζει σε ένα ενιαίο νομοθετικό κείμενο όλες τις διατάξεις για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Παράλληλα, ολοκληρώνεταισε χρόνο ρεκορ- η δημοπρασία για το Δίκτυο 5G, η οποία αποφέρει στο ελληνικό δημόσιο έσοδα 372 εκατ. Ευρώ ενώδημοσιεύεται και η Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας.
Τρία χρόνια μετά, το Gov.gr,αλλά και το «Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών-Μίτος» ενσωματώνουν έκαστο, περισσότερες από 1.400 ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, ενώ συγχρόνωςοι ψηφιακές συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο αυξάνονται εκθετικά. Μεγάλα έργα που λίμναζαν για χρόνια, όπως το GOV-ERP, το HRMS, η Εθνική Πύλη Κωδικοποίησης, έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται, ενώ οι πόροι για τον ψηφιακό μετασχηματισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ 2021-2027, μας βοηθούν να σχεδιάσουμε, μακροπρόθεσμα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό ολόκληρης της χώρας.
Επιπλέον, τρία χρόνια μετά, ο κλάδος των ΤΠΕ δίνει δυναμική ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Μελέτες του ΣΕΠΕ δείχνουν πως η συμβολή του κλάδου στην ελληνική οικονομία θα είναι σημαντική, συνεισφέροντας έως το 2024, προστιθέμενη αξία της τάξεως των 50 δισ. ευρώ καθώς και 500.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ μπορεί να ξεπεράσει σε αξία τα 7,8 δισ. ευρώ το 2022, μέσα από την αξιοποίηση των κονδυλίων της Ε.Ε. για την ψηφιοποίηση της οικονομίας.
Μεγάλες επενδύσεις στον τεχνολογικό τομέα έχουν ήδη ανακοινωθεί και προσδίδουν μια νέα δυναμική στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας ενώ δράσεις, όπως ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ, αναζωογονούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας με σημαντικές επενδύσεις σε τεχνολογίες και υπηρεσίες, όπως: οι ηλεκτρονικές πληρωμές και πωλήσεις, η ψηφιακή διαφήμιση, τα συστήματα τηλεργασίας, η επιχειρηματική αναλυτική, η τεχνητή νοημοσύνη, το Διαδίκτυο των πραγμάτων, η παροχή ολοκληρωμένων λύσεων για ανέπαφη εξυπηρέτηση, τα συστήματα κυβερνοασφάλειας, οι υποδομές - υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους, τα υποδείγματα και το λογισμικό βιομηχανικών πλατφορμών δεδομένων, η αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών και του οικοσυστήματος των POS.
Και βέβαια, κλειδί για το μέλλον της οικονομίας μας, είναι αναμφίβολα οι πόροι του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021- 2027» του νέου ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Συμπερασματικά, ο ψηφιακός μετασχηματισμός που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια έχει αποκτήσει μια δυναμική που μας καθοδηγεί στο μέλλον. Η πολιτική βούληση, τα χρηματοδοτικά εργαλείααλλά και η καινοτόμα σκέψη και το μεράκι τόσο των στελεχών της αγοράς όσο και του πολιτικού-διοικητικού οικοσυστήματος, μας δίνουν τη δυνατότητα να γίνουμε, ως χώρα, μέρος του διεθνούς ψηφιακού γίγνεσθαι. Είναι μια ευκαιρία που πρέπει και μπορούμε όλοι μαζί να την εκμεταλλευτούμε.