Για ένα καθολικό και αποτελεσματικό ΕΣΥ
Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο παθογένειες και ελλείψεις και ανέδειξε τόσο την αναγκαιότητα να υπάρξουν βαθιές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας
Η ανάγκη άμεσης αναβάθμισης ενός δημόσιου, καθολικού, ισότιμου και αποτελεσματικού Εθνικού Συστήματος Υγείας
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) παρά τα 2 χρόνια σκληρής δοκιμασίας άντεξε, δείχνοντας πόσο βαθιές είναι οι ρίζες του. Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον Γιώργο Γεννηματά και τον Παρασκευά Αυγερινό, οραματίστηκαν και πραγματοποίησαν μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη μεταπολεμική Ελλάδα.
Η πανδημία (COVID-19) έφερε στο προσκήνιο παθογένειες και ελλείψεις και ανέδειξε τόσο την αναγκαιότητα να υπάρξουν βαθιές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας όσο και τη μεγάλη σημασία της έννοιας της Δημόσιας Υγείας: Ένα αγαθό πρώτιστης προτεραιότητας. Ένα κεκτημένο του κοινωνικού κράτους. Είναι επιβεβλημένη η ανάγκη άμεσης αναβάθμισης ενός δημόσιου, καθολικού, ισότιμου και αποτελεσματικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, που θα λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας του πληθυσμού.
Η κυβέρνηση της ΝΔ καθ’ όλη την διάρκεια της διακυβέρνησής της, έχει αποδείξει ότι δεν έχει την πολιτική βούληση, δεν επιθυμεί να δώσει λύσεις προκειμένου να διαμορφωθεί και υλοποιηθεί ένα δίκαιο, ισχυρό και ενιαίο σύστημα υγείας. Η πραγματικότητα και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι:
- Η χώρα μας, διαθέτει για την υγεία μόλις το 4,5% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ την ίδια στιγμή η Πορτογαλία το 7,5% και η Ιταλία το 10%. Και από το ποσοστό αυτό μόνο το 1/3 θα πάει ουσιαστικά στον τομέα υγείας, δηλαδή στην αναβάθμιση του εξοπλισμού των νοσοκομείων ενώ το υπόλοιπο ποσό θα αφορά την ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση των δεκάδων κέντρων υγείας ανά την Ελλάδα.
- Η χώρα μας εξακολουθεί να διαθέτει από τα χαμηλότερα ποσοστά χρηματοδότησης του τομέα υγείας και ταυτόχρονα από τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες.
- Στην πρόληψη η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις καθώς δαπανώνται 22 ευρώ κατά κεφαλήν έναντι 102 ευρώ στις χώρες του ΟΟΣΑ.
- Υποστελέχωση, ελλείψεις σε υποδομές και υλικοτεχικό εξοπλισμό, γεωγραφικές ανισότητες στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών.
Απαιτείται, λοιπόν, μία άλλη προσέγγιση που δεν αντιμετωπίζει τις κοινωνικές δαπάνες ως κόστος, ως βάρος αλλά ως επένδυση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
Η Δημοκρατική Παράταξη, που είναι ταυτισμένη με τις μεγάλες τομές στο σύστημα υγείας έχει ως προτεραιότητα, θέλει και μπορεί να εφαρμόσει ένα δίκαιο, αποδοτικό και αποτελεσματικό Σύστημα Υγείας.
Ένα Σύστημα Υγείας, το οποίο:
- Θα υπηρετεί τις αρχές της ισότητας και της καθολικότητας επιδιώκοντας την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική δικαιοσύνη.
- Θα παρέχει πλήρη και περιεκτική, αποτελεσματική και ποιοτική φροντίδα υγείας, θα είναι ολοκληρωμένο και ανθρωποκεντρικό θέτοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του τον άνθρωπο.
- Θα δίνει έμφαση στην πρόληψη, την προαγωγή της υγείας και την ΠΦΥ χωρίς να εγκαταλείπει τη νοσοκομειακή περίθαλψη και τις άλλες υπηρεσίες του Συστήματος Υγείας.
- Με μόνιμο, εξειδικευμένο, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
- Με χορήγηση ουσιαστικών κινήτρων για την παραμονή των νέων επιστημόνων στην Ελλάδα και την επιστροφή όσων την εγκατέλειψαν τα προηγούμενα χρόνια.