- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Η Ελλάδα προωθεί δράσεις για να κάνει την ισότητα των φύλων πράξη στην καθημερινή ζωή
Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προσπαθούμε να καταρρίψουμε αντιλήψεις που θέλουν τους άνδρες εργαζόμενους ως μια «ασφαλέστερη» επιλογή έναντι των γυναικών
Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, η καταπολέμηση των διακρίσεων, η προώθηση της ισότητας των φύλων, η βελτίωση της ποιότητας ζωής και οι δράσεις της Ελλάδας
Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι ένα κοινό εγχείρημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει σκοπό τη συζήτηση με τους Ευρωπαίους πολίτες για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και που θα κληθεί στο μέλλον να διαχειριστεί καθώς και για τις προτεραιότητές της.
Στη Διάσκεψη συμμετέχουν Ευρωπαίοι από όλες τις γωνιές της Ένωσης, οι οποίοι εκφράζουν την άποψή τους σχετικά με τα θέματα που τους αφορούν και διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών της Ευρώπης του αύριο, καταθέτοντας τις προτάσεις τους. Από την πλευρά τους τα κράτη μέλη δεσμεύονται ότι θα αφουγκραστούν τις ανησυχίες των πολιτών, ενισχύοντας τον δεσμό μεταξύ των Ευρωπαίων και των θεσμών που τους υπηρετούν.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Διάσκεψης, οι Ευρωπαίοι πολίτες κατέθεσαν 49 προτάσεις, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η καταπολέμηση των διακρίσεων, η προώθηση της ισότητας των φύλων και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Οι προτάσεις αυτές θα εισακουστούν από τα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ ήδη καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες ώστε η Ευρώπη να έρθει πιο κοντά στην επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων με στόχο τη βελτίωση της ζωής των γυναικών, των ανδρών και των οικογενειών και την παροχή ίσων ευκαιριών ανεξαρτήτως φύλου.
Για να εστιάσω στην Ελλάδα, η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα στην ισότητα των φύλων. Μάλιστα από τον Απρίλιο, η Ελλάδα ανήκει στις 12 χώρες παγκοσμίως που κατοχύρωσαν πλήρη νομικά δικαιώματα σε άνδρες και γυναίκες. Ωστόσο έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε μέχρι οι γυναίκες να είναι όχι μόνο τυπικά αλλά και ουσιαστικά ισότιμες με τους άντρες. Γι’ αυτό συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε συνθήκες σταθερότητας και ανάπτυξης για όλες και όλους και να εξαλείψουμε βαθιά ριζωμένες πρακτικές και στερεότυπα, καθώς και ανισότητες και διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες λόγω του φύλου τους.
Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δράσεις που ενισχύουν την ισότιμη συμμετοχή γυναικών και ανδρών στην εργασία, στις θέσεις λήψης αποφάσεων, στην έρευνα και στην καινοτομία. Με τις πρωτοβουλίες μας στηρίζουμε τις γυναίκες ώστε να ισορροπήσουν ανάμεσα σε επαγγελματική και ιδιωτική ζωή και να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια που συναντούν στην προσπάθειά τους να κυνηγήσουν τα επαγγελματικά τους όνειρα και να αναρριχηθούν σε θέσεις που τους αξίζουν.
Προσπαθούμε να καταρρίψουμε αντιλήψεις που θέλουν τους άνδρες εργαζόμενους ως μια «ασφαλέστερη» επιλογή έναντι των γυναικών. Με τον νέο εργασιακό νόμο θεσπίσαμε μία σειρά νέων αδειών, μεταξύ των οποίων και άδεια πατρότητας για πρώτη φορά, και εντάξαμε ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας που συμβάλλουν στην ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών, στην εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και αίρουν τα αντικίνητρα για προσλήψεις γυναικών.
Με τα έργα και τις δράσεις μας, όπως οι «Νταντάδες της γειτονιάς» και η δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών εντός των επιχειρήσεων, το Σήμα Ισότητας στις επιχειρήσεις, ενισχύουμε τις γυναίκες και τις στηρίζουμε έμπρακτα ώστε να παραμείνουν ή να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας μετά τη γέννηση των τέκνων τους, να μειώσουν το βάρος της φροντίδας των παιδιών και να αποκτήσουν οικονομική και επαγγελματική ανεξαρτησία.