- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Digital Transformation στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Μια ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία αξιοποιεί την τεχνολογία υπέρ των ανθρώπων της
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ψηφιακές λύσεις και οι νέες ευκαιρίες για τους πολίτες.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα πρέπει να είναι επωφελής για όλους – επιχειρήσεις, περιβάλλον – με κύρια προτεραιότητα στον ίδιο τον άνθρωπο. Θα πρέπει να ανοίγει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις και να παίξει καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Θα τα καταφέρουμε;
Οι ψηφιακές λύσεις γενικότερα αποδείχθηκε ότι κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις διαδικασίες που επισπεύθηκαν λόγω της covid-19. Αναφέρομαι στον ίδιο τον άνθρωπο – εφόσον συμφωνήσουμε ότι προτεραιότητά μας είναι ο άνθρωπος – και τις νέες προοπτικές που άνοιξε ο ψηφιακός μετασχηματισμός.
Άνοιξαν σε όλη την Ευρώπη νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, αναπτύχθηκαν αξιόπιστα λογισμικά, προωθήθηκε μια πιο ανοικτή κοινότητα. Προσοχή όμως, ψηφιοποίηση δεν σημαίνει και καταπάτηση των δημοκρατικών κοινωνιών. Άλλο δυναμική και βιώσιμη οικονομία που θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και άλλο «εκμεταλλεύομαι» την περίσταση. Αξιοποιώ την ψηφιοποίηση και δεν την εκμεταλλεύομαι.
Οι πυλώνες – βάση του σχεδίου ψηφιακής ανάπτυξης της Ε.Ε – βασίζονται σε 3 κύριους άξονες. Όπως άλλωστε και στις επιχειρήσεις που θέλουν να ενταχθούν στα σύγχρονα μοντέλα management και ψηφιοποίησης. Εννοείται άλλο Digital Transformation και άλλο Digital Marketing. Μην ξεχνιόμαστε.
Οι 3 άξονες - πυλώνες που θα πρέπει να υποστηρίξουν το εγχείρημα, δεν είναι άλλοι από τον ίδιο τον πολίτη, την εκάστοτε επιχείρηση και τον έλεγχο της όλης διαδικασίας του ψηφιακού μετασχηματισμού. «Ποιος» θα ελέγχει τι, ουσιαστικά. Έτσι, μια ψηφιακή στρατηγική για όλη την Ευρώπη θα πρέπει να στηριχθεί κυρίως στην υπηρεσία του ανθρώπου. Στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων του, στην προστασία των λογαριασμών που θα έχει στην κατοχή του και στην τεχνική νοημοσύνη που θα σέβεται τα δικαιώματα όλων.
Θα είναι δίκαιη και ανταγωνιστική αυτή η διαδικασία;
Εξαρτάται είναι η μαγική μας λέξη. Γιατί ακριβώς θα πρέπει να υπάρχει ενίσχυση της Ε.Ε και όλων των χωρών – μελών της, σε νομοθετικές πράξεις για όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες, θα πρέπει να διασφαλίσει έναν θεμιτό ανταγωνισμό, να αυξήσει τα ποιοτικά δεδομένα αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλιστεί η προστασία των ευαίσθητων δεδομένων.
Μια ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία αξιοποιεί την τεχνολογία υπέρ των ανθρώπων της. Ενημερώνει, εκπαιδεύει, προσέχει και προστατεύει. Μεγάλες κουβέντες και λέξεις. Όμως υπάρχει προοπτική και εξέλιξη. Αρκεί να το δούμε θετικά. Κοινώς να δούμε όλοι μια Ευρώπη –και τη χώρα μας ασφαλώς– μέσα στο παιχνίδι που θα στηρίζει, θα ψηφιοποιεί και θα θέσει ως στόχο να αποτελεί ως ήπειρος, ένα παγκόσμιο πρότυπο ψηφιακής ανάπτυξης.
Για τον ίδιο τον πολίτη και τα διακιώματά του, κάνοντας τη ζωή του όλο και πιο εύκολη. Για την ίδια την επιχείρηση και τα στελέχη της. Για το περιβάλλον μας. Για την πράσινη οικονομία και ανάπτυξη -την πραγματική βέβαια- καθώς και για όλες τις διεργασίες που υπάρχουν ευρύτερα.
Σε όλα αυτά όμως πρέπει να εκπαιδευτούμε. Να βάλουμε κάτω από την αρχή δομές, λειτουργίες και ανάγκες. Να γίνει κατανοητό, ότι ψηφιοποίηση δεν είναι ένα post στο Tik Tok. Ναι ναι, καλά ακούσατε υπάρχουν και τέτοιες αντιλήψεις από λάθος πληροφορίες που παίρμει το κοινό. Άλλο ψηφιακός μετασχηματισμός, άλλο ψηφιακό μάρκετιγνκ. Το μάρκετινγκ είναι υπεύθυνο για τα προιόντα και τις υπηρεσίες. Ο μετασχηματισμός έχει να κάνει με όλη τη διαδικασία πίσω από αυτό.
Τέλος, εάν ο ίδιος ο πολίτης θέλει εκπαίδευση, φανταστείτε οι επιχειρήσεις. Σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε –δυστυχώς και η χώρα μας μέσα σε αυτές– νομίζουν οι επιχειρηματίες ότι επειδή έχουν ψηφιακά τιμολόγια μέσω κάποιου software ή ένα ERP σύστημα, έχουν ψηφιοποιηθεί. Όχι, δεν έχουν. Γιατί η ψηφιοποίηση όλων μας δεν είναι ούτε ένα meeting των 5 λεπτών, ούτε υπόθεση μιας μέρας. Θέλει στρατηγική, στόχους και να δούμε το πραγματικό όφελος.
Όλοι έχουμε όφελος από μια τέτοια διαδικασία. Πολίτες, επιχειρήσεις και περιβάλλον.