EU News

Συζητήθηκαν οι προτάσεις της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης

Η Ολομέλεια και οι εννέα Ομάδες Εργασίας άρχισαν να επεξεργάζονται τις τελικές προτάσεις της Διάσκεψης σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μέλλον της Ευρώπης: ολοκληρώθηκε η πρώτη συζήτηση των προτάσεων για τη Διάσκεψη.

Σε συνέχεια της ανταλλαγής απόψεων το περασμένο Σαββατοκύριακο επί των προσχεδίων για όλες τις θεματικές, η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης έχει εισέλθει πλέον στην τελική της φάση. Η Ολομέλεια και οι εννέα Ομάδες Εργασίας άρχισαν να επεξεργάζονται τις τελικές προτάσεις της Διάσκεψης σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 25-26 Μαρτίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο με τη δυνατότητα και διαδικτυακής συμμετοχής.

Τα προσχέδια, τα οποία εκπονήθηκαν από τους προέδρους και τους εκπροσώπους των πολιτών με την υποστήριξη της Κοινής Γραμματείας, συζητήθηκαν από όλα τα μέλη της Ολομέλειας: πολίτες, ευρωβουλευτές, βουλευτές των εθνικών κοινοβουλίων, εκπροσώπους του Συμβουλίου, της Επιτροπής, καθώς και από κοινωνικούς εταίρους, την κοινωνία των πολιτών και εκπροσώπους των τοπικών και περιφερειακών αρχών. Τα εν λόγω σχέδια βασίστηκαν κυρίως σε συστάσεις των ομάδων ευρωπαίων πολιτών και των εθνικών ομάδων, σε ιδέες που συγκεντρώθηκαν μέσω της πολύγλωσσης ψηφιακής πλατφόρμας, καθώς και σε στοιχεία από τις συζητήσεις στην Ολομέλεια και στις συνεδριάσεις των Ομάδων Εργασίας.

Παρουσιάζοντας το έργο των Ομάδων Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι ακόμη και οι πιο φιλόδοξες προτάσεις των πολιτών πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν και δεσμεύτηκαν να υπερασπιστούν το πολύτιμο έργο που επιτελούν οι Ευρωπαίοι πολίτες μέσω της Διάσκεψης. Με σημείο αναφοράς τις συστάσεις των πολιτών, πολλοί ευρωβουλευτές ζήτησαν ισχυρότερες ευρωπαϊκές πολιτικές για τους τομείς της υγείας, της εξωτερικής πολιτικής, της νεολαίας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Ορισμένοι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν ότι η Ευρώπη πρέπει να καταστεί πιο φιλόδοξη και να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ψηφιακή συνδεσιμότητα, ενώ άλλοι σημείωσαν ότι πρέπει να υποστηρίξει τις ευρωπαϊκές ΜΜΕ.

Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι επίσης σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ορισμένοι χαρακτήρισαν τη ρωσική εισβολή ως σημείο καμπής για το μέλλον της Ευρώπης, ενώ άλλοι ζήτησαν από την ΕΕ να είναι καλύτερα προετοιμασμένη σε μελλοντικές κρίσεις.

Οι βιντεοσκοπημένες συνεδριάσεις των Ομάδων Εργασίας είναι διαθέσιμες στο Κέντρο Πολυμέσων του Κοινοβουλίου. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις συζητήσεις της Ολομέλειας μέσω των ακόλουθων συνδέσμων:

Επόμενα βήματα

Η επόμενη σύνοδος της Ολομέλειας έχει προγραμματιστεί για τις 8-9 Απριλίου στο Στρασβούργο, όπου οι ομάδες εργασίας θα παρουσιάσουν τις ενοποιημένες προτάσεις τους. Η Ολομέλεια αναμένεται να υποβάλει στην εκτελεστική επιτροπή τις τελικές της προτάσεις μέσω συναινετικής διαδικασίας στα τέλη Απριλίου, έτσι ώστε να διαβιβαστεί η τελική έκθεση στους προέδρους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ στο Στρασβούργο στις 9 Μαΐου