EU News

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: 90 συστάσεις στην Ολομέλεια

Οι συζητήσεις περιστράφηκαν γύρω από τις συστάσεις των δύο ομάδων Ευρωπαίων πολιτών που έχουν μέχρι στιγμής ολοκληρώσει τις εργασίες τους

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: οι 90 συστάσεις των πολιτών εξετάστηκαν στην Ολομέλεια της Διάσκεψης.

Κατά την τρίτη σύνοδο της Ολομέλειας της Διάσκεψης στις 21 και 22 Ιανουαρίου εξετάστηκαν οι 90 συστάσεις των ομάδων «Ευρωπαϊκή δημοκρατία / Αξίες και δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια» και «Κλιματική αλλαγή, περιβάλλον / Υγεία», καθώς και οι συναφείς συστάσεις εθνικών ομάδων πολιτών.

Οι συζητήσεις περιστράφηκαν γύρω από τις συστάσεις των δύο ομάδων Ευρωπαίων πολιτών που έχουν μέχρι στιγμής ολοκληρώσει τις εργασίες τους, στο πλαίσιο των οποίων περίπου 200 Ευρωπαίοι διαφορετικών ηλικιών και προέλευσης, από όλα τα κράτη μέλη, συναντήθηκαν (με φυσική παρουσία και εξ αποστάσεως) για να συζητήσουν και να εγκρίνουν συστάσεις σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα και θα αντιμετωπίσει στο μέλλον η Ευρώπη.

Η ομάδα «Ευρωπαϊκή δημοκρατία / Αξίες και δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια» ενέκρινε 39 συστάσεις κατά την τελική συνεδρίασή της, που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας (Ιταλία) τον Δεκέμβριο. Η ομάδα «Κλιματική αλλαγή, περιβάλλον / Υγεία» φιλοξενήθηκε από το Κολέγιο της Ευρώπης στο Νατολίν και τον Δήμο της Βαρσοβίας (Πολωνία) τον Ιανουάριο, όπου οριστικοποίησε 51 συστάσεις στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της.

Ο Guy Verhofstadt (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), δήλωσε: «Εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα από την αυτοπεποίθηση με την οποία οι εκπρόσωποι των πολιτών υπερασπίστηκαν τις συστάσεις τους στις συζητήσεις τους με έμπειρους πολιτικούς. Είναι σαφές ότι αναμένουν να δοθεί συγκεκριμένη συνέχεια, με σεβασμό του ευρύτερου οράματός τους, και να μην περιοριστούμε σε μια επιλεκτική διαλογή στοιχείων μόνο των συστάσεών τους. Στο τέλος θα πρέπει να υπάρξει απόκριση σε όλες τις συστάσεις.»

Ο Clément Beaune (Προεδρία του Συμβουλίου) παρατήρησε: «Η Ολομέλεια πρέπει να δώσει συνέχεια στις συστάσεις των πολιτών. Αυτή είναι η πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί στη Διάσκεψη για το Mέλλον της Ευρώπης. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που οι συζητήσεις και οι συνεισφορές των πολιτών εμπλουτίζουν τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις μελλοντικές γενιές.»

Η Dubravka Šuica (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) δήλωσε: «Από την αρχή, είχα πλήρη εμπιστοσύνη σ' αυτή τη διαδικασία διαβούλευσης. Ωστόσο, η πραγματικότητα υπερέβη ακόμη και τις προσδοκίες μας: εντυπωσιάστηκα από την υψηλή ποιότητα των συστάσεων που εγκρίθηκαν από τις ομάδες Ευρωπαίων πολιτών και τις εθνικές ομάδες πολιτών που έχουν ήδη ολοκληρώσει το έργο τους. Ως εκ τούτου, καθίσταται ακόμη πιο σημαντικό οι πολίτες, όταν δουν το αποτέλεσμα αυτών των διαβουλεύσεων, να αναγνωρίσουν σε αυτό τη συνεισφορά τους και, αργότερα, να δουν τον αντίκτυπο των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων της Διάσκεψης. Η δημοκρατία μας αξίζει αυτή τη ζωηρή και εποικοδομητική συζήτηση.»

Επόμενα βήματα στο εξής
Οι δύο ομάδες Ευρωπαίων πολιτών που δεν έχουν ακόμη υποβάλει τις συστάσεις τους αναμένεται να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους τον Φεβρουάριο. Η συνεδρίαση της ομάδας «Η ΕΕ στον κόσμο / μετανάστευση» (προγραμματίζεται για το διάστημα 11-13 Φεβρουαρίου) θα φιλοξενηθεί από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης στο Μάαστριχτ (Κάτω Χώρες). Η συνεδρίαση της ομάδας «Ισχυρότερη οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και θέσεις εργασίας / Εκπαίδευση, πολιτισμός, νεολαία, αθλητισμός / Ψηφιακός μετασχηματισμός» (προγραμματίζεται για το διάστημα 25-27 Φεβρουαρίου) θα φιλοξενηθεί από το Ινστιτούτο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Δουβλίνο (Ιρλανδία). Οι συστάσεις τους θα συζητηθούν σε επόμενη σύνοδο της Ολομέλειας της Διάσκεψης.