- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
«Πουφ!!! Μεθάνιο»: Ένα παραμύθι για το μεθάνιο με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών για την κλιματική κρίση, από τη Μαρία Σπυράκη και τον PanoDent.
«Πουφ!!! Μεθάνιο»: Αυτός είναι ο τίτλος της παιδικής ιστορίας που έγραψε η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, με στόχο να συζητήσουν τα παιδιά για την κλιματική κρίση. Στο παραμύθι που αφηγείται μαζί με τον youtuber PanoDent, Πάνο Ευταξία με γλώσσα απλή και κατανοητή, μιλά για το ρόλο του μεθανίου στην ατμόσφαιρα και για τους τρόπους με τους οποίους είναι δυνατόν ένα αέριο του θερμοκηπίου, που ζεσταίνει τον πλανήτη και συμβάλει στην κλιματική αλλαγή, να μετατραπεί σε μια χρήσιμη πηγή ενέργειας.
Μαζί σημειώνει τα βασικά σημεία της στρατηγικής της ΕΕ για τη μείωση του μεθανίου, όπως τα προσδιορίζει στην σχετική Έκθεση που υπογράφει εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το βίντεο αναρτήθηκε στη σελίδα της Ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη και μπορείτε να το παρακολουθήσετε παρακάτω.
«Γεια σας, είμαι το μεθάνιο! Δεν με έχετε ακουστά να φανταστώ... 'Αλλωστε, ο σταρ της οικογένειας είναι το αδερφάκι μου, το διοξείδιο του άνθρακα». Και ιστορία για το ρόλο του μεθανίου ξεκινά: «Μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα υφαίνουμε μαζί μια κουβέρτα ζεστή και χνουδωτή και καλύπτουμε όλη τη γη. Ζεσταίνουμε τόσο τον πλανήτη μας που κοντεύει να σκάσει...».
Το μεθάνιο (CH4) που εκπέμπεται από τη γεωργία και την κτηνοτροφία, τα ορυκτά καύσιμα και τα απόβλητα, είναι το δεύτερο αέριο του θερμοκηπίου που συνδέεται με την ανθρώπινη δραστηριότητα μετά το διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Οι πληροφορίες αυτές μεταφέρονται στα παιδιά με απλά λόγια μέσα από το παραμύθι: «Ξεπηδάω από τους αγωγούς φυσικού αερίου, που φέρνουν το καύσιμο στην Ευρώπη και τελικά στα σπίτια μας. Αν οι άνθρωποι καταφέρουν να με παρακολουθούν με όλα τα νέα τεχνολογικά μέσα, τα drones και τους δορυφόρους και να επισκευάζουν τις βλάβες, τότε θα σταματήσω να ζεσταίνω τον πλανήτη και θα είμαι χρήσιμο για να δίνω ενέργεια στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις». Και το μεθάνιο συνεχίζει να ...αυτοπαρουσίαζεται: «Ξεπηδάω από το ...πουφ των αγελάδων, από την κοπριά τους και από την κοπριά που αφήνουν τα γουρουνάκια. Αν οι άνθρωποι αλλάξουν τη διατροφή των ζώων που εκτρέφουν και συγκεντρώσουν την κοπριά τους, τότε με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας, μπορώ να γίνω βιομεθάνιο και να περάσω στο δίκτυο του φυσικού αερίου, θερμαίνοντας τα σπίτια, τα σχολεία και τις επιχειρήσεις».
Η επίδραση του μεθανίου στην υπερθέρμανση είναι κατά σχεδόν 29 φορές μεγαλύτερη ανά κιλό από εκείνη του διοξειδίου του άνθρακα σε έναν ορίζοντα 100 ετών και σχεδόν 82 φορές σε μια περίοδο 20 ετών.
Η κ. Σπυράκη, όπως υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση, ασχολήθηκε τα τελευταία χρόνια εντατικά με το θέμα του μεθανίου και κατάφερε να συμβάλει ουσιαστικά σε μια εμβληματική για την ΕΕ νίκη. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ εισηγήθηκε την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Στρατηγική της ΕΕ για τη μείωση των ρύπων του μεθανίου, η οποία είχε ευρύτατη αποδοχή από όλες τις πτέρυγες του Ευρωκοινοβουλίου. Όπως αναφέρεται, με αυτή την ιδιότητα συμμετείχε στην COP26 στη Γλασκώβη, ως προσκεκλημένη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ειδική συζήτηση στο πλαίσιο του Energy Day. Στη Γλασκώβη, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και άλλες 100 χώρες συνυπέγραψαν την παγκόσμια δέσμευση για το μεθάνιο.
«Μέχρι στιγμής χώρες που αντιπροσωπεύουν παραπάνω από το 70% της παγκόσμιας οικονομίας έχουν υπογράψει την παγκόσμια δέσμευση για το μεθάνιο με στόχο τη μείωση των εκπομπών του μεθανίου κατά 30% έως το 2030 σε σύγκριση με το 2020», θυμίζει η κ. Σπυράκη και αμέσως προσθέτει: «Με τη μείωση του μεθανίου θα μπορούσαμε να μειώσουμε τουλάχιστον κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου τη θερμοκρασία του πλανήτη έως του 2050. Δηλαδή, η μείωση των εκπομπών μεθανίου μπορεί να έχει ταχύτερη επίδραση στην επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη από τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και θα μπορούσε να αποτελέσει μια από τις πλέον στρατηγικές αποδοτικές επιλογές για την ταχεία μείωση του ρυθμού αύξησης της θερμοκρασίας».
Το παραμύθι «Πουφ!!! Μεθάνιο» διατίθεται δωρεάν και έχει ως βασικό στόχο να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των παιδιών στα θέματα της κλιματικής κρίσης.