Τι νόημα έχουν οι Ευρωεκλογές; Έλληνες φοιτητές απαντούν
Μια ομάδα νέων πέρασε 5 μέρες μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο και εξηγεί αν τελικά έχει σημασία η ψήφος μας
Έλληνες φοιτητές και απόφοιτοι εξηγούν ο καθένας από τη δική του σκοπιά, τους λόγους να ψηφίσουν οι νέοι στις Ευρωεκλογές.
Πόσοι από τους φοιτητές και τους νέους πολίτες της χώρας ξέρουν τι είναι οι Ευρωεκλογές, πώς μπορούν να ψηφίσουν ή ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου;Mε μια σύντομη κουβέντα σε φοιτητικά πηγαδάκια και ρωτώντας από εδώ κι από εκεί συνειδητοποίησα ότι κάποιοι αγνοούν πραγματικά την ύπαρξη των Ευρωεκλογών, παραμονές μάλιστα της διεξαγωγής τους. Γιατί συμβαίνει αυτό;
«Είναι η μη επαρκής ενημέρωση στην οποία οφείλεται η άγνοια των νέων ή και η αποστροφή τους προς τα όργανά και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια δεν υπάρχει αρκετή ενημέρωση για τα πολιτικά στην Ελλάδα πόσο μάλλον για τη πολιτική στην Ευρώπη! Έτσι για τους περισσότερους η E.E είναι κάτι μακρινό και ξένο, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι η Άγκελα Μέρκελ είναι ένα πρόσωπο που αντιπροσωπεύει την Ε.Ε παρόλο που δεν είναι ο κύριος εκπρόσωπος κανενός ευρωπαϊκού θεσμού». Μας λέει η Βίκυ. Aπο την άλλη ο Δημήτρης συμπληρώνει «Μεγάλο μέρος των αποφάσεων και των εγκυκλίων της Ε.Ε. επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητά μας και αν μπορούσαμε να ξέρουμε πόσες αποφάσεις παίρνονται εσωτερικά από την κυβέρνηση μιας χώρας και πού παρεμβαίνει η Ε.Ε. αυτό θα μας κινητοποιούσε περισσότερο».
Η σύνθεση μέσα από την αντίθεση
Οι δυο τους είναι μέλη μιας μικρής ομάδας φοιτητών και αποφοίτων από ελληνικά πανεπιστήμια που βρέθηκαν στο Στρασβούργο, για να συμμετάσχουν σε μια προσομοίωση οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ευρωπαϊκής Ένωσης. Μαζί τους ο η Κατερίνα, η Κωσταντίνα, ο Κώστας, ο Μάνος και ο Τάσος μέσα από το Model European Union Strasbourg ΜΕUS, συνεργάστηκαν με ανθρώπους απ’ όλη την Ευρώπη με στόχο να μπορέσουν πέρα από τη θεωρία και τη γνώση που έχουν αποκτήσει για τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, να δουν πώς λειτουργούν και στην πράξη .
Μέσω του MEUS, που διοργανώνεται από την οργανισμό BETA-France στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα τελευταία περίπου 10 χρόνια, κάθε άνοιξη, πάνω 200 νέοι συναντώνται για να αναλάβουν τους ρόλους των ευρωβουλευτών, των υπουργών, των επιτρόπων, διερμηνέων και δημοσιογράφων και να συζητήσουν σημαντικά ζητήματα στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Όπως μας λέει ο Τάσος, μέλος της οργανωτικής του προγράμματος MEUS 2019: «Η E.E. έχει το μότο "United in Diversity", ενωμένοι στην πολυμορφία δηλαδή. Μέσα από τέτοιες προσομοιώσεις μπορούμε να φτάσουμε στο κομμάτι της ενσυναίσθησης σχετικά με το τι είναι η Ευρώπη και τι μας προσφέρει και έπειτα να κάνουμε το επόμενο βήμα ώστε να βρούμε τρόπους για να εκμεταλλευτούμε τις όποιες δυνατότητες μας δίνει αυτή η ένωση, προς όφελος όχι μόνο της χώρας μας αλλά και συλλογικά σε επίπεδο ένωσης όλων των ανθρώπων».
Γιατί να ψηφίζεις στις Ευρωεκλογές;
«Με τη δική μας ψήφο, εκλέγοντας άμεσα τους βουλευτές, στην ουσία εκλέγουμε τους ανθρώπους που θα διαπραγματευτούν τη νομοθεσία στην Ε.Ε.» μας λέει ο Κώστας, ενώ σύμφωνα με την Κατερίνα Ε.Ε. σημαίνει ευκαιρίες όχι μόνο κινητικότητας αλλά και επαγγελματικής αποκατάστασης ή επιχειρηματικότητας με τρόπους που πολλοί από μας αγνοούν. «Είναι περισσότεροι απ’ όσους φανταζόμαστε οι νέοι που θέλουν να κάνουν πράγματα στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα μια πρακτική άσκηση ή μια συνεργασία, αλλά δεν γνωρίζουν ότι έχουν δικαιώματα εργασίας εντός Ε.Ε., ότι μπορούν να ασφαλιστούν και να συνταξιοδοτηθούν ως ευρωπαίοι πολίτες. Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή ένωση της καθημερινότητας για την οποία έχουν λόγο και μπορούν να τη διαμορφώσουν με τη συμμετοχή στις κάλπες».
Πριν από τη συζήτηση κι εγώ δεν ήξερα πώς μπορεί να υπάρξει τρόπος να διεκδικήσει κάποιος τα δικαιώματά του και να αποζημιωθεί για παράδειγμα από μια απλή αγορά στο ίντερνετ, μια παραγγελία για ένα εισιτήριο ή κάποιο αναλώσιμο σε περίπτωση που κάτι δεν πήγε καλά. Στη φετινή προσομοίωση του MEUS με θέμα Ενεργειακή Ένωση και Προστασία των Καταναλωτών, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν το ενδεχόμενο συλλογικών αγωγών από καταναλωτές που τα δικαιώματά τους έχουν πληγεί μαζικά από μια επιχείρηση με την κατάλληλη νομική διαδικασία, όπως για παράδειγμα στο πρόσφατο περιστατικό ακυρώσεων πτήσεων από αεροπορική εταιρεία. Η έκδοση του MEUS του 2019 πραγματοποιήθηκε πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές και για το λόγο αυτό προστέθηκε κι Ευρωπαϊκός Εκλογικός Νόμο ως νομοθετικό κείμενο στη προσομοίωση. Επιπλέον, συνολικά το πρόγραμμα υποστηρίζει ενεργά την προωθητική ενέργεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης thistimeimvoting.
Πώς λειτουργεί η προσομοίωση;
Οι νέοι αναλαμβάνουν κάποιον ρόλο και τον ενσαρκώνουν 100% πάνω στο θέμα που τίθεται, ακολουθώντας ακριβώς την ίδια διαδικασία που ακολουθούν οι ευρωβουλευτές στο συγκεκριμένο θεσμικό όργανο. Σύμφωνα με την περιγραφή της διαδικασίας απο την Κωνσταντίνα, ξεκινούν με workshops προετοιμασίας ώστε να είναι έτοιμοι να αναλάβουν το ρόλο τους και ακολουθούν στο κοινοβούλιο πλέον εναρκτήριες ομιλίες, συζήτηση επί των θέσεων και του κειμένου, προετοιμασία και κατάθεση προτάσεων με τροποποιήσεις, ψήφιση επί των τροποποιήσεων, αποστολή του κειμένου από το ένα σώμα στο άλλο. Ο καθένας εκθέτει τις ιδέες του πάνω στις τροπολογίες, και με βάση την ψήφιση γίνεται η τελική διαμόρφωση του κειμένου της νομοθεσίας. Στην προσομοίωση κάθε κόμμα έχει πρόεδρο, γραμματέα, υπεύθυνο για τον εκλογικό νόμο ή προσομοιάζονται οι υπουργοί με το χαρτοφυλάκιό τους πάνω στο θέμα. Παράλληλα διοργανώνονται πολλές εκδηλώσεις όπως επίσκεψη στις κύριες αίθουσες του Κοινοβουλίου και εκδηλώσεις δικτύωσης τόσο μεταξύ των συμμετεχόντων όσο και γνωριμίας με τους υποστηρικτές του προγράμματος.
Μέσα από αυτή την εξάσκηση οι νέοι βλέπουν πώς μπορούν να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθέσεις και να εναρμονιστούν οι πολιτικές των κρατών μελών για να αντιμετωπιστεί ένα καθολικό ζήτημα. «Βλέπεις ανθρώπους ακόμα κι από χώρες που δεν είναι στην Ε.Ε. αλλά προς ένταξη σε αυτή να συντρέχουν πάνω από ένα τεχνοκρατικό κείμενο, αλλά και να έχουν το πάθος και την ενέργεια να συζητήσουν πάνω σε αυτό, να ανταλλάξουν απόψεις και να αντιπαρατεθούν ο ένας με τον άλλον με επιχειρήματα. Αν διαφωνούσαμε σε όλα, δεν θα μπορούσε να υπάρχει ένωση. Από τη στιγμή που υπάρχει διαφωνία αλλά και ένας συγκροτημένος διάλογος είναι δυνατόν να βγει και αποτέλεσμα, όταν ψάχνουμε πρακτικές λύσεις και με αυτό τον τρόπο οι ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να καταλάβουν τη σημασίαν της ένωσης» μας λέει ο Τάσος από την οργανωτική του ΜEUS.
Ευρωκοινοβούλιο και εγχώρια πολιτική
Tο ευρωκοινοβούλιο με την ελληνική Βουλή, παρά την κοινή βάση, έχουν διαφορετικά κοινοβουλευτικά ήθη, διαδικασίες και πρακτικές. «To ευρωκοινοβούλιο δεν απέχει και πολύ από το εγχώριο με τη διαφορά ότι στο πρώτο υπάρχουν μεγαλύτερες συναινέσεις, κάτι που δεν είναι τόσο διαδεδομένο στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, καθώς ως κοινοβουλευτικό σύστημα δεν τις έχουμε στην κουλτούρα μας. Αντίθετα μας χαρακτηρίζουν αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις στα όρια του πολιτικά ανεκτού» μας λέει ο Μάνος.
Η ομάδα του MEUS έχει αναλάβει να προωθήσει διαρκώς τη δημοκρατική συμμετοχή μέσω έντονης εκστρατείας PR και μιας σειράς εκδηλώσεων mini MEUs που στοχεύει τους ψηφοφόρους σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Το MEU του Στρασβούργου έχει εμπνεύσει προσομοιώσεις από τη Λισαβόνα, τη Γλασκόβη, το Παρίσι, τη Βαρσοβία και από του χρόνου και στην Αθήνα (MEU Athens 2019). «Οι Έλληνες φοιτητές δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν εκεί έξω, διαθέτουν φωνή πάθος γνώσεις και δεξιότητες ώστε να βγουν στην Ευρώπη να κοινωνικοποιηθούν και να προωθήσουν το στίγμα της Ελλάδας προς τα έξω» μας λέει ο Κώστας.