- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Αυτή τη φορά ψηφίζω για τον πλανήτη μας
Η λύση δεν είναι να μην ψηφίσουμε στις εκλογές και να αφήσουμε χώρο στην οπισθοδρόμηση να διαλύσει την Ευρώπη από μέσα
«Όπου κι αν βρεθώ, από την Κίνα και τις Φιλιππίνες μέχρι την Νέα Ορλεάνη και την Ευρώπη, κάνω ερωτήσεις για την οικονομία και παίρνω απαντήσεις για το κλίμα» είχε πει σ’ ένα από τα πολλά ταξίδια του στην Ελλάδα ο επί σειρά ετών οικονομικός συντάκτης του BBC, Πωλ Μέισον.
Τυφώνες, ξηρασία, ακραία καιρικά φαινόμενα και υποβάθμιση του περιβάλλοντος ξεσπιτώνουν ανθρώπους, διαλύουν και φτωχοποιούν κοινωνίες. Αν αφουγκραστούμε τις ζωές των συνανθρώπων μας που εσχάτως καταστράφηκαν από τις πλημμύρες και από τις φονικές πυρκαγιές, θα συνειδητοποιήσουμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα, και αν δεν δράσουμε εκείνο που επίκειται είναι η απόλυτη απορρύθμιση.
Ωστόσο μπορούμε να δράσουμε μόνοι μας; Μπορούμε μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε τα ακραία προβλήματα που έχει προκαλέσει η ασύδοτη ανθρώπινη δραστηριότητα; Η απάντηση είναι προφανώς όχι. Μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών υπάρχει ομοφωνία ότι πρέπει να αναλάβουμε από κοινού δράση γα την κλιματική αλλαγή. Το 93% των πολιτών συμφωνεί ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά θα πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί. Μεγάλο είναι και το ποσοστό , περίπου 81%, που αντιλαμβάνεται και τις ευκαιρίες για δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας που κρύβονται στις δράσεις για την κλιματική αλλαγή.
Παρόλα αυτά ενώ γνωρίζουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε, εμείς κάνουμε το εντελώς αντίθετο. Μέχρι και πριν από πέντε χρόνια ακόμη, στις προηγούμενες ευρωεκλογές, θυμάμαι πηγαίναμε να ψηφίσουμε με αισιοδοξία για το μέλλον, παρά το γεγονός ότι βρισκόμασταν εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Σήμερα η κατάσταση είναι πολύ πιο ζοφερή. Ο φασισμός, ο αυταρχισμός και ο εξτρεμισμός έχουν αρχίσει να αποτελούν την νέα εικόνα της ευρωπαϊκής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας διασπασμένης. Μιας κοινωνίας που φαίνεται να έχει χάσει το μυαλό της και να ζητάει την αυτοκαταστροφή της. Σαν να μην υπάρχει μέλλον. Σαν να μην υπάρχει αύριο.
Το 2015 ο ΟΗΕ υιοθέτησε τους 17 Παγκόσμιους Στόχους. Στόχους που αφορούν από την εξαφάνιση της ακραίας φτώχειας και την μείωση των ανισοτήτων μέχρι την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την εξασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης και δικαιοσύνης. Στις μέρες μας η Ευρώπη είναι ο μοναδικός παγκόσμιος παίκτης που αυτοί οι στόχοι αποτελούν τις αξίες της αλλά ακόμη και τον ίδιο το λόγο της ύπαρξης της. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το μοναδικό όργανο εκλεγμένο από όλους εμάς, από τους ευρωπαίους πολίτες, ηγείται στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και πρωτοπορεί στην ανάπτυξη μιας βιώσιμης κυκλικής οικονομίας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Από την Οδηγία για το πόσιμο νερό και τις πλαστικές σακούλες μέχρι τη δέσμη μέτρων για τα απόβλητα, την κυκλική οικονομία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρωτοστατεί στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού παρά τις αντίξοες συνθήκες, τα συμφέροντα των ισχυρών και την άρνηση της κλιματικής αλλαγής που έρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Η λύση λοιπόν δεν είναι να μην ψηφίσουμε στις εκλογές και να αφήσουμε χώρο στην οπισθοδρόμηση να διαλύσει την Ευρώπη από μέσα. Η λύση είναι η ενεργή συμμετοχή μας στις ευρωεκλογές. Η λύση είναι να στείλουμε στο ευρωκοινοβούλιο άξιους ανθρώπους με όραμα και ιδέες ώστε να διαμορφώσουμε μια καλύτερη Ευρώπη, να καλλιεργήσουμε ένα καλύτερο κόσμο. Γιατί αυτή τη φορά ψηφίζουμε παγκόσμια. Ψηφίζουμε για τον πλανήτη μας.
Με τον τίτλο αυτό το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και ο Δήμος Κηφισιάς συνδιοργανώνουν την Τρίτη 5 Μαρτίου στις 19:00,στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου, συζήτηση για τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής στον πλανήτη αλλά και για τις προκλήσεις και τις προοπτικές που περιέχουν οι δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία.