Κοσμος

Ίσες αποστάσεις από Στόλτενμπεργκ απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία

Μίλησε για διαφωνίες μεταξύ χωρών στο Αιγαίο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ
Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ © EPA/STEPHANIE LECOCQ

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του, μίλησε για τον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και τις τουρκικές αιτιάσεις.

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τη δημοσιογράφο Μαρία Αρώνη

Ο κ. Στόλτενμπεργκ υπογραμμίζει τον ιδιαίτερα θετικό ρόλο της Ελλάδας υπό τις σημερινές συνθήκες κρίσης στην Ουκρανία και στην Ευρώπη, χαρακτηρίζοντάς την «πυλώνα σταθερότητας» και «αξιόπιστο σύμμαχο».

«Η Ελλάδα είναι ένας ισχυρός και πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία στη Βαλκανική Χερσόνησο, στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, και συμβάλλει στην κοινή μας ασφάλεια με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει πολύτιμη συνεισφορά στις θαλάσσιες αποστολές μας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξής μας στο Αιγαίο Πέλαγος, συμβάλλοντας στον περιορισμό της παράνομης εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε και στην πολεμική μας αεροπορία επισημαίνοντας πως: «τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη βοηθούν να διατηρηθεί ασφαλής ο ουρανός πάνω από το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Η Ελλάδα αποτελεί επίσης παράδειγμα όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, τηρώντας το στόχο του 2% του ΑΕΠ και επενδύοντας σε σημαντικές νέες δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε και στα ελληνικά λιμάνια. Είπε πως «είναι σημαντικοί κόμβοι για τις συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις, όπως φαίνεται για παράδειγμα από την ανάπτυξη αμερικανικών και γαλλικών αεροπλανοφόρων στα ελληνικά ύδατα στις αρχές του έτους».

Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ
Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ © EPA/STEPHANIE LECOCQ

Επιπλέον ο κ. Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε τον αναπτυσσόμενο ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, που όπως είπε συμβάλλει στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τις ρωσικές προμήθειες. «Όλα αυτά δείχνουν τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει το ΝΑΤΟ ισχυρό καθώς συνεχίζουμε να προσαρμόζουμε τη Συμμαχία μας ώστε να ανταποκρίνεται σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας» πρόσθεσε.

Στόλτενμπεργκ για ελληνοτουρκικά: Όχι προκλητικές ενέργειες, να υπάρξει διάλογος

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά ο Γενς Στόλτενμπεργκ συνιστά διάλογο, όμως ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι υπό τις δύσκολες σημερινές περιστάσεις σύμμαχοι δεν πρέπει να προβαίνουν σε προκλητικές δηλώσεις ή ενέργειες.

«Το ΝΑΤΟ είναι μια Συμμαχία 30 χωρών, με διαφορετική γεωγραφία, ιστορία και πολιτικά κόμματα. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι μερικές φορές υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ των χωρών μας. Όμως οι διαφορετικές απόψεις και οι συζητήσεις αποτελούν ουσιαστικό μέρος των δημοκρατιών μας» υπογράμμισε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

«Στο παρελθόν υπήρξαν ατυχήματα με ελληνικές και τουρκικές δυνάμεις» υπογράμμισε ενώ τόνισε πως πρέπει το ΝΑΤΟ να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου τέτοιων ατυχημάτων στο μέλλον.

«Είναι προς το συμφέρον όλων να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων καταστάσεων» τόνισε και συμπλήρωσε «προτρέπουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο με πνεύμα εμπιστοσύνης και συμμαχικής αλληλεγγύης. Αυτό σημαίνει αυτοσυγκράτηση, μετριοπάθεια και αποχή από κάθε ενέργεια ή ρητορική που θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση» ανέφερε.

Τονίζει δε, ότι είναι απαραίτητη η εύρεση λύσης για την άμεση εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με εξεύρεση κατάλληλων απαντήσεων στις τουρκικές ανησυχίες περί τρομοκρατίας.

«Οι αποφάσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ιστορικές και η ένταξή τους θα ενισχύσει τη Συμμαχία μας» ανέφερε ο γ.γ.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο μια πιο ουσιαστική συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ θα προωθήσει τη συνολική κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη αναγγέλλει πως «το ΝΑΤΟ, μέσω του νέου Στρατηγικού Δόγματος, θα επιδιώξει να ενισχύσει την ενότητά του και να βρει λύσεις στα πολλαπλά σύνθετα προβλήματα και στις προκλήσεις της νέας εποχής ασφαλείας».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.